Claudicatia intermitenta este un simptom comun al bolii arteriale periferice a membrelor inferioare care creeaza disconfort sau durere musculara aparuta in timpul mersului, ca ulterior sa dispara in repaus. Se manifesta mai frecvent in randul barbatilor decat la femei, afectand peste 20% dintre eprsoanele cu varste cuprinde intre 55 si 75 de ani. Durerea poate aparea la ambele membre inferioare sau mai accentuata la un picior, limitand considerabil mersul si activitatile fizice.
In unele cazuri, poate aparea si la membrele superioare fiind un simptom al unor afectiuni cardiovasculare.
Afla in cele ce urmeaza ce provoaca claudicatia intermitenta, care sunt simptomele, metodele de tratament, dar si cele mai eficiente remedii naturale pentru a preveni aparitia bolii si tratarea acesteia.
Ce provoaca claudicatia intermitenta si care sunt factorii de risc
Claudicatia intermitenta este caracterizata prin dureri in timpul mersului ale membrelor inferioare, sub forma de crampe musculare la nivelul gambelor, soldurilor sau a coapselor. Este determinata in general de lipsa irigarii suficiente a muschilor de la nivelul membrelor si poate varia de la usoara la severa, in functie de cauzele care au dus la aparitia acesteia.
Claudicatia se mai numeste si claudicatia intermitenta deoarece durerea resimtita de catre corp nu este constanta, ci apare in timpul mersului si dispare in repaus.
Claudicatia apare in urma blocarii arterelor din cauza depunerii de colesterol in peretele vascular care duce la alimentarea insuficienta cu sange a muschilor de la nivelul membrelor inferioare. Este cel mai intalnit simptom al bolii arteriale periferice.
In majoritatea cazurilor, claudicatia intermitenta este cauzata de arteriopatie periferica sau poate fi un simptom al unor boli cardiovasculare. Printre factorii de risc care cresc riscul aparitiei durerii specifice claudicatiei se numara:
- Fumatul
- Diabetul zaharat
- Hipertensiune arteriala
- Boli renale
- Un nivel marit de colesterol in sange
- Varsta inaintata incepand cu 65 de ani
- Obezitatea
- Lipsa miscarii fizice
- Predispozitie genetica si istoric familial de ateroscleroza sau claudicatia intermitenta
Simptome si semne
In functie de evolutia bolii cauzatoare sau a efortului depus, Claudicatia Intermitenta poate fi resimtita in zone diferita cu o intensitate de scurta sau lunga durata.
In general, se manifesta prin:
- Durere si disconfort muscular in timpul mersului
- Dureri in zona gambelor, feselor sau soldurilor
- Amorteli, furnicaturi sau slabiciune la nivelul membrelor inferioare
- Unghii casante la degetele de la picioare
- Picioare reci
- Regumente lucioase
- Tulburari de potenta la barbati
- Atrofierea musculaturii membrelor inferioare
In cazul Claudicatiei Intermitenta provocata de boala arteriala periferica, simptomele evolueaza treptat de la membre inferioare reci, la durere severa care evolueaza spre amorteala, urmata de decolorarea pielii si vindecarea dificila a ranilor deschise de la nivelul membrelor.
Metode de tratament pentru imbunatatirea circulatiei
Economisești 4.21 lei
Economisești 6.79 lei
Economisești 10.56 lei
Economisești 8.12 lei
Scopul tratamentului pentru Claudicatia Intermitenta este de a reduce durerea si de a ameliora factorii de risc care contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare sau aterosclerozei.
Cele mai importante metode de tratament includ:
- Miscarea fizica regulata
Exercitiile fizice regulate sunt o parte esentiala a tratamentului de prevenire si ameliorare a claudicatiei. Miscarea fizica reduce durerea, imbunatatesc rezistenta fizica si sanatatea vasculara. Totodata, contribuie la eliminarea kilogramelor in plus si la scaderea colesterolului rau de tip LDL din sange.
- Tratament medicamentos prescris de medicul specialist
In unele cazuri, medicul specialist prescrie tratamentul medicamentos pentru reducerea durerii si gestionarea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare. Se recomanda de catre medici cilostazolul, care imbunatateste fluxul sangvin si reduce durerea din timpul exercitiilor fizice, statinele pentru scaderea colesterolului si prevenirea formarii placilor arteriale si alte medicamente anticoagulante care ajuta la prevenirea cheagurilor de sange care pot favoriza aparitia unui accident vascular cerebral precum aspirina sau clopidogrel.
Este important sa ai in vedere un consult specializat inaintea administrarii oricarui tratament medicamentos!
- Renuntarea la fumat
Unul dintre cele mai importante tratamente impotriva claudicatiei este renuntarea la fumat.
- Tratament pentru reducerea factorilor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare
Acesta implica o alimentatie sanatoasa si echilibrata bogata in fructe, legume, cereale integrale si apa.
- Mentine-ti greutatea in limite normale
Kilogramele peste limita normala acumulate in organism exercita presiune asupra sistemului circulator si ingreuneaza astfel fluxul sangvin. Pentru reducerea greutatii este recomandata miscarea fizica regulata, alimentatia sanatoasa si petrecerea timpului cat de des posibil in aer liber.
Alimente care imbunatatesc circulatia sangvina
Circulatia periferica se imbunatateste considerabil atunci cand sistemul cardiovascular este sanatos si functioneaza optim. Iata care sunt alimentele benefice asupra inimii si, implicit, asupra circulatiei sangelui:
- Usturoiul – contine alicina, un compus de sulf care are efect vasodilatator in timp ce imbunatateste fluxul sanguin
- Pestele – are un continut ridicat de acizi grasi Omega-3 care ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange
- Citricele – contin antioxidanti care reduc inflamatiile si mentine ritmul cardiac in limite normale
- Ceapa – contine flavonoizi benefici pentru sanatatea sistemului cardiovascular in timp ce reduce inflamatiile de la nivelul venelor si arterelor
Suplimente Naturale pentru imbunatatirea circulatiei
Economisești 6.79 lei
Economisești 10.56 lei
Economisești 8.76 lei
Economisești 8.12 lei
Vitamine si Minerale pentru sanatatea sistemului circulator
Pentru a mentine la capacitate maxima functiile organismului si implicit ale sistemului circulator, stilul de viata sanatos este cea mai buna metoda de tratament. Exista o gama larga de vitamine care influenteaza benefic ciruclatia sangvina printre care:
Niacina: Este o substanta din complexul de vitamine B care mareste aportul de oxigen in sange si imbunatateste circulatia sangvina. Totodata, reduce nivelul de colesterol rau de tip LDL din sange si mentine sanatatea cardiovasculara.
Vitamina C: Este un antioxidant recunoscut pentru beneficiile sale asupra organismului si a imunitatii acestuia. Contribuie la reducerea colesterolului rau din sange, protejeaza impotriva radicalilor liberi, stimuleaza productia naturala de colagen si previne bolile de inima. In plus, ajuta la reducerea riscului aparitiei aterosclerozei.
Vitamina K: Este importanta in procesul de coagulare a sangelui si pentru sustinerea circulatiei periferice. Previne depunerea calciului pe artere sau articulatii, reduce riscul fracturilor in cazul bolnavilor de osteoporoza si previne pierderea densitatii osoase a femeilor aflate la menopauza.
Magneziu: Este util pentru ameliorarea crampelor si senzatiei de furnicaturi de la nivelul membrelor, previne ateroscleroza si sustine o circulatie periferica buna. De asemenea, magneziul imbunatateste densitatea osoasa, contribuie la ameliorarea durerilor articulare provocate de artrita sau artroza si imbunatateste nivelul de energie din organism.
Acizi grasi Omega-3: Acizii grasi Omega-3 au rol important in reducerea inflamatiilor din organism, stabilizeaza placile de aterom formate si reduce riscul de fisurare a acestora, prevenind astfel aparitia tulburarilor de ritm cardiac si a episoadelor ischemice.
Suplimentele pe baza pe acizi grasi Omega-3 amelioreaza durerile musculare si articulare si stimuleaza circulatia periferica in zona extremitatilor, fiind util in cazul picioarelor reci sau a reumatismului.
Suplimente Naturale pentru imbunatatirea circulatiei
Economisești 4.69 lei
Economisești 10.56 lei
Economisești 7.98 lei
Economisești 8.76 lei
Economisești 9.24 lei
Economisești 4.53 lei
Economisești 8.64 lei
Economisești 6.44 lei
Foarte bun articolul,mă ajută fiind bolnav.