Rahitismul este o afectiune metabolica generala care apare la copii in perioada de crestere si dezvoltare a organismului si are ca efect demineralizarea oaselor cauzata de carenta vitaminei D.
Poate avea cauze diverse si, in timp, duce la aparitia mai multor complicatii printre care spasme musculare, fracturi osoase, scolioza sau retard mintal. Pentru a putea fi depistata, sunt necesare teste de sange si radiografie.
In general, apare din cauza carentei de vitamina D, dar si a deficitului de fosfor sau calciu. Boala este mai frecventa in regiunile reci si umede si se manifesta adesea la copii cu varsta de trei luni pana la trei ani.
Afla in cele ce urmeaza care sunt simptomele rahitismului, cauzele, dar si ce tip de tratament este recomandat pentru prevenire si tratare.
Cauzele rahitismului
Rahitismul este o boala metabolica cauzata de carenta vitaminei D in perioada de crestere si dezvoltare a copiilor. Dezvoltarea normala a oaselor este afectata de productia scazuta a vitaminei D si implicit a modificarilor metabolismului fosfo-calcic care, in timp, duce la scaderea rezistentei osoase.
Vitamina D este obtinuta prin expunerea la soare fiind absorbita din piele sub actiunea razelor solare si din alimentatia de origine vegetala si animala.
Printre cauzele care duc la aparitia rahitismului se numara:
- Deficienta de vitamina D
- Predispozitie genetica
- Regim alimentar necorespunzator al mamei in perioada sarcinii
- Nastere prematura
- Expunerea scazuta la soare
De asemenea, o alta cauza importanta care duce la aparitia rahitismului este lipsa diversificarii hranei copiilor in vederea stabilirii unui echilibru nutritional care duc in timp la deficit de calciu si vitamina D3.
Economisești 3.87 lei
Economisești 7.70 lei
Economisești 3.90 lei
Economisești 4.90 lei
Simptomele rahitismului
In functie de varsta copilului, simptomele rahitismului au manifestari diferite.
La sugari, se manifesta prin:
- Transpiratii abundente in somn sau in timpul alaptarii
- Hiperexcitabilitate musculara
- Hipotonie musculara (dificultate de a tine capul sau de a sta in sezut)
- Modificari ale cutiei craniene
Daca deficitul vitaminic persista, la copii mai mari se manifesta prin:
- Deformari ale toracelui
- Modificari ale coloanei vertebrale sau bazinului
- Aparitia fracturilor spontane fara durere la nivelul membrelor superioare
- Dentitie intarziata
- Labilitate emotionala
- Retard psihosomatic
Rahitism – factori de risc
Deficitul de vitamina D sau factorii genetici sunt cauzele principale ale aparitiei rahitismului. Alti factori de risc care pot contribui la aparitia bolii includ:
- Dificultati de sintetizare a vitaminei D odata cu inaintarea in varsta
- Persoanele cu pielea inchisa la culoare necesita expunere la soare mai prelungita pentru sintetizarea aceleasi cantitati de Vitamina D in comparatie cu persoanele cu pigment deschis
- O alimentatie dezechilibrata nutritional fara alimente bogate in vitamina D
- Boli inflamatorii intestinale care ingreuneaza absorbtia Vitaminei D
- Persoanele sub tratament medicamentos de tip anticonvulsivant sau pentru hipertiroidism
- Lipsa expunerii la lumina naturala
- Fumatul
- Sedentarismul
- Obezitatea
Tratament rahitism
Odata cu stabilirea diagnosticului in urma analizelor efectuate la un medic specialist, tratamentul consta in administrarea pe cale orala a preparatelor pe baza de vitamina D.
In general, administrarea incepe din perioada prenatala la gravide pentru prevenirea aparitiei rahitismului, expunerea recomandata la soare si alimentatie bogata in surse naturale de vitamina D si calciu.
Economisești 7.91 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 57.76 lei.51.98 leiPrețul curent este: 51.98 lei. TVA inclusEconomisești 5.78 lei
Economisești 48.50 lei
Economisești 16.26 lei
Ce este vitamina D si care sunt beneficiile pentru sanatate
Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de “vitamina soarelui”, este un nutrient necesar organismului pentru cresterea si dezvoltarea sistemului osos. Este produsa in mod natural de catre organism atunci cand expunem pielea la razele ultraviolete.
De asemenea, joaca un rol important in absorbtia calciului de catre organism ceea ce o face extrem de esentiala pentru sanatatea oaselor si prevenirea afectiunilor specifice carentei. Permite mineralizarea normala a oaselor fapt care duce la prevenirea rahitismului sau a altor afectiuni precum inflamatii, deformari osoare, retard mintal, scleroza multipla, afectiuni ale inimii sau sistem imunitar scazut.
Suplimentarea cu Vitamina D are efecte benefice asupra sistemului nervos, ajuta la echilibrul emotional si poate reduce depresia si ameliora starile anxioase.
Pe langa producerea vitaminei D in mod natural de catre organismul uman, aceasta poate fi asimilata si din unele alimente.
Alimente bogate in vitamina D
O alimentatie sanatoasa si diversificata bazata pe echilibru nutritional in perioada de crestere si dezvoltare a copiilor este una dintre cele mai eficiente masuri de prevenire a dezvoltarii rahitismului. Printre alimentele care contin Vitamina D se numara:
- Carnea alba (somon, ton, hering, pastrav)
- Ulei de ficat de cod
- Laptele de vaca
- Oua
- Ciuperci
- Fulgi de ovaz
Remedii naturale pentru prevenirea si combaterea rahitismului
Exista o serie de alimente si suplimente naturale care pot preveni aparitia rahitismului in timp ce sustin sanatatea sistemului osos si intaresc sistemul imunitar.
- Ulei de peste
Reprezinta o sursa bogata de fofolipide si colina cu rol benefic asupra sanatatii. Previne aparitia durerilor articulare, reduce inflamatiile si protejeaza functia cognitiva in timp ce imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare.
Economisești 4.40 lei
Economisești 4.40 lei
Economisești 3.85 lei
- Calciu
Calciu este un mineral esential pentru sanatatea oaselor si buna functionare a organismului. De asemenea, protejeaza sanatatea orala, scade riscul deteriorarii oaselor si mentine sanatatea parului si a unghiilor. Este esentiala pentru intarirea sistemului imunitar si mentine sanatatea cardiovasculara prin reglarea ritmului cardiac.
Economisești 3.65 lei
- Colagen
Este o proteina produsa in mod natural de catre organismul uman cu multiple beneficii asupra sanatatii. Asigura mobilitatea si flexibilitatea oaselor, cartilajelor si tendoanelor, ajuta la refacerea tesuturilor si a ligamentelor fiind recomandata pentru afectiunile de natura articulara sau osoasa.
Odata cu inaintarea in varsta, productia naturala scada de aceea este important sa mentinem un aport crescut prin administrarea suplimentelor naturale.
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 164.99 lei.156.74 leiPrețul curent este: 156.74 lei. TVA inclusEconomisești 8.25 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 144.99 lei.137.74 leiPrețul curent este: 137.74 lei. TVA inclusEconomisești 7.25 lei
Economisești 6.20 lei
- Acid hialuronic
Este o substanta necesara sanatatii organismului care se gaseste in mod natural in corpul uman. Intra in alcatuirea tesuturilor precum cartilaje, articulatii si piele. Este util in tratarea inflamatiilor de la nivelul articulatiilor, contribuie la sanatatea tesutului conjunctiv cu multiple ale beneficii pentru sanatate.
De asemenea, mentine elasticitatea pielii, combate semnele vizibile de imbatranire, creste nivelul de colagen din organism si mentine sanatatea parului in timp ce ii ofera un aspect sanatos si stralucire.
Economisești 4.75 lei
Economisești 11.62 lei