Prostatita: Ce este, care sunt tipurile, simptomele specifice si optiunile de tratament

Prostatita cronica

Prostata este glanda specific barbateasca, cu rolul de a secreta fluide seminale care, alaturi de spermatozoizi, formeaza impreuna lichidul spermatic si permit astfel reproducerea. Este situata sub vezica urinara, avand dimensiunea si marimea unei castane.

Fluxul urinar este un bun indicator care poate semnala problemele prostatei, insotit de dificultati sau durere la urinare. Prostatita este o inflamatie a prostatei din categoria bolilor de prostata. Aceasta cauzeaza adesea disconfort si durere la urinare, si poate afecta orice barbat adult, indiferent de varsta.

Prostatita poate avea o multime de cauze si, chiar daca este o afectiune benigna, adica de natura necanceroasa, inflamatia cauzata de la prostatita netratata poate favoriza riscul de cancer la prostata si alte afectiuni ale tractului urinar.

In urmatorul articol explicam este prostatita si care sunt tipurile, de ce apare, cum se manifesta, precum si optiunile de tratament pentru sanatatea prostatei si a vezicii urinare a barbatilor.

Ce este prostatita si tipurile

Prostatita este o afectiune specifica barbatilor care determina inflamarea prostatei si uneori a zonelor din jurul prostatei.

Prostatita poate avea debut brusc sau poate evolua treptat, iar in unele cazuri, persista mai multe luni sau continua sa reapara la un anumit interval de timp, asa cum este in cazul prostatitei cronice.

Cu toate ca poate afecta barbatii de orice varsta, cel mai frecvent se manifesta intre 30 si 50 de ani. In functie de tipul afectiunii, aceasta se poate ameliora de la sine sau poate necesita tratament.

Tipuri de prostatita

In functie de cauze, exista 4 tipuri de prostatita, si anume:

  • Prostatita acuta bacteriana

Acest tip de prostatita este cauzata de bacteriile care trec din uretra si rect in prostata. Prostatita acuta bacteriana are debut brusc insotita de febra ridicata, frisoane, dureri articulare, oboseala profunda si disconfort in timpul urinarii. Este cea mai severa forma dintre toate tipurile de prostatita si necesita tratament imediat pe baza de antibiotice. Barbatul care sufera de prostatita acuta bacteriana trebuie sa mearga de urgenta la medic.

  • Prostatita cronica bacteriana

Acest tip de prostatita este mai frecvent in randul barbatilor cu varsta de peste 50 de ani si este cauzata de bacterii care au provocat treptat infectia prostatei. Poate persista de la cateva saptamani la cateva luni, cu simptome intermitente, cum ar fi nevoia brusca de a urina, durere la urinare sau disconfort in zona inferioara a spatelui.

  • Prostatita cronica sau sindromul durerii cronice pelviene

Este cea mai frecventa forma de prostatita care cauzeaza inflamatia prostatei, insa, pana in prezent medicii nu au descoperit cauza exacta a acestui tip. Conform studiilor efectuate, prostatita cronica poate aparea din cauze diverse, care includ traumatismele fizice ce duc la inflamatii in zona genito-urinara si poate fi un sindrom de durere hiperactiva.

  • Prostatita inflamatorie asimptomatica

Acest tip de prostatita nu provoaca simptome, desi glanda este inflamata. De obicei este descoperita in timpul analizelor efectuate pentru o alta afectiune medicala de prostata, prin depistarea celulelor albe din sange sau a altor secretii de urina. Avand in vedere ca este asimptomatica, nu necesita tratament, insa poate cauza infertilitate.

Remedii naturiste pentru mentinerea sanatatii prostatei si a tractului urinar

-50%
Prețul inițial a fost: 99.00 lei.Prețul curent este: 49.50 lei. TVA inclus

Economisești 49.50 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 62.00 lei.Prețul curent este: 58.90 lei. TVA inclus

Economisești 3.10 lei

-50%
Prețul inițial a fost: 96.00 lei.Prețul curent este: 48.00 lei. TVA inclus

Economisești 48.00 lei

-5%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 84.99 lei.Prețul curent este: 80.74 lei. TVA inclus

Economisești 4.25 lei

Simptomele prostatitei

Fiecare tip de prostatita se manifesta diferit in functie de cauza, cu simptome care pot varia in intensitate. Indiferent de tipul prostatitei, simptomele comune pot include durere in zona genitala si disconfort la urinare.

Simptome prostatita acuta bacteriana

Simptomele prostatitei acute bacteriene au debut brusc si sunt severe. Acestea pot include febra, frisoane, urgenta de a urina, senzatia de arsura in timpul urinarii, dureri de corp, durere in zona genitala si inghinala, precum si infectii urinare sau blocaj urinar total.

Simptome prostatita cronica bacteriana

Simptomele prostatitei cronice bacteriene sunt similare cu cele ale prostatitei acute bacteriene, insa se dezvolta progresiv si nu sunt la fel de severe.

Simptome prostatita cronica/ sindrom de durere pelvina cronica

Asa cum ii sugereaza si numele, simptomele acestui tip de prostatita pot include durere si disconfort in jurul zonei pelvine, insotite de dureri la nivelul uretrei in timpul sau dupa urinare, durere in timpul sau dupa ejaculare si un flux de urina slab sau intrerupt.

Daca nu este tratata la timp, prostatita poate duce la aparitia complicatiilor, precum:

  • Infectie in sange
  • Inflamatia tubului din spatele testiculelor
  • Abcesul prostatei.

Cum se trateaza prostatita

Tratament prostatita

Tratamentul pentru prostatita se recomanda de catre medicul specialist in functie de tipul afectiunii si cauzele acesteia.

Pentru tipul de prostatita de cauza infectioasa, se administreaza tratamentul pe baza de antibiotice. In functie de simptomele asociate, pot fi administrate si alfa-blocante pentru relaxarea vezicii urinare si a muschilor sau antiinflamatoare, indiferent de cauza si tipul afectiunii.

Barbatii care sufera de prostatita necesita anumite schimbari in stilul de viata, astfel incat sa amelioreze treptat simptomele acestei afectiuni.

Specialistii recomanda limitarea consumului de cofeina si alcool, evitarea mancarurilor picante care pot accentua usturimile la urinare, precum si renuntarea periodica la ciclism si echitatie, daca este cazul.

Remedii naturiste pentru toate tipurile de prostatita

Remedii naturiste prostatita

Pe langa tratamentul recomandat de catre medicul specialist, exista anumite remedii naturiste si obiceiuri zilnice care pot ameliora simptomele, in timp ce contribuie la sanatatea sistemului urinar.

Iata cateva dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru sanatatea prostatei si a tractului urinar:

  • Ceaiurile medicinale din plante, precum coada-calului sau urzica, au efect depurativ si antiinflamator care pot calma simptomele specifice prostatitei. Consumul zilnic de lichide, de minim 2 litri pe zi din apa plata sau ceaiuri, este necesar pentru a sustine diureza si a elimina astfel bacteriile din vezica urinara, mai ales in cazul prostatitei de natura infectioasa
  • Uleiul din seminte de dovleac reduce inflamatia urinara si este eficient pentru mentinerea sanatatii prostatei datorita actiunii sale antiinflamatoare.
  • Alimente bogate in zinc precum iaurtul, kefirul, ciupercile, caju, legumele, pestele, oua
  • Alimente bogate in acizi grasi Omega-3 cum ar fi carnea de peste, nucile, semintele de in, semintele de chia si uleiul de in.

Recomandari premium

-5%
Prețul inițial a fost: 62.00 lei.Prețul curent este: 58.90 lei. TVA inclus

Economisești 3.10 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 87.99 lei.Prețul curent este: 83.59 lei. TVA inclus

Economisești 4.40 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 205.86 lei.Prețul curent este: 195.57 lei. TVA inclus

Economisești 10.29 lei

-5%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 74.90 lei.Prețul curent este: 71.16 lei. TVA inclus

Economisești 3.75 lei

  • https://www.nhs.uk/conditions/prostatitis/
  • https://www.webmd.com/men/prostatitis
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostatitis/symptoms-causes/syc-20355766
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostatitis/diagnosis-treatment/drc-20355771
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15319-prostatitis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri