Ereditatea joaca un rol important cand vine vorba de transmiterea bolilor de la parinti catre descendentii lor, iar fibroza chistica este una dintre ele.
Cunoscuta si sub numele de mucoviscidoza, deoarece se manifesta prin ingrosarea secretiilor mucoase de la nivel pulmonar, digestiv sau pancreatic, fibroza chistica este prezenta inca de la nastere, necesitand ingrijiri medicale riguroase.
Afla in urmatorul articol ce este fibroza chistica, modul de transmitere, cum se manifesta, dar si optiuni de tratament pentru imbunatatirea calitatii vietii la pacientii care sufera de aceasta boala.
Ce este fibroza chistica si care sunt cauzele?
Fibroza chistica este o afectiune genetica care se poate manifesta in aproape orice zona a corpului, in special la nivel pulmonar, digestiv si pancreatic.
Celulele din organism care produc mucus, transpiratie, sucuri si enzime digestive sunt afectate de fibroza chistica, iar fluidele secretate isi schimba consistenta, devenind lipicioase si groase. Acest fapt duce la acumularea mucusului si blocarea conductelor de trecere, favorizand aparitia infectiilor in zona afectata.
Fibroza chistica este o afectiune care poate scurta viata pacientului, cu o durata medie de viata de 30 de ani pentru persoanele bolnave. In unele cazuri, pacientii pot ajunge pana la varsta de 40-50 de ani.
Pacientii cu fibroza chistica sunt mult mai predispusi la infectii si inflamatii, in comparatie cu o persoana sanatoasa, necesitand monitorizare medicala constanta si tratament.
Fibroza chistica este cauzata de mutatii genetice aparute la gena CFTR, care nu reuseste sa produca mucus de consistenta normala, modificand productia acestuia. Astfel, persoana afectata, sufera de infectii respiratorii de la acumularea mucusului si de cresterea concentratiei de sare din transpiratie.
Pentru ca boala sa se manifeste, este nevoie ca ambii parinti sa fie purtatori de gena mutanta CFTR. In cazul in care doar unul din parinti are gena purtatoare, copilul nu va dezvolta boala, insa va fi la randul lui purtator.
Economisești 9.20 lei
Economisești 3.60 lei
Economisești 5.42 lei
Economisești 5.75 lei
Semnele si simptomele fibrozei chistice
Simptomatologia in cazul fibrozei chistice variaza de la un pacient la altul, in functie de stadiul bolii si varsta. In unele cazuri, pacientii pot fi asimptomatici pana in perioada adolescentei sau maturitate.
Conform studiilor, doar unul din 10 copii cu fibroza chistica au simptomele specifice inca de la nastere. In cele mai multe cazuri, semnele incep sa apara pana la varsta de doi ani.
Un simptom frecvent care apare la pacientii cu fibroza chistica este nivelul de sare marit din transpiratie.
In functie de zona afectata, fibroza chistica poate provoca:
Semne si simptome la nivel respirator, cauzate de infundarea cailor respiratorii:
- Tuse productiva persistenta
- Respiratie suieratoare
- Infectii pulmonare recurente
- Sinuzita
- Cai nazale inflamare si infundate
- Dificultate de a face efort fizic.
Semne si simptome la nivel digestiv cauzate de blocarea tuburilor care transporta enzimele digestive:
- Scaune urat mirositoare, de consistenta grasa
- Cresterea in greutate
- Aparitia calculilor biliari
- Tulburari gastrointestinale precum indigestie sau constipatie
- Pancreatita.
Fibroza chistica poate creste riscul de aparitie a unor boli diverse in organism printre care afectiuni hepatice, infertilitate, diabet sau osteoporoza.
Este important ca pacientul care sufera de aceasta boala sa primeasca ingrijiri medicale atent monitorizate pentru a tine sub control simptomele si a imbunatati calitatea vietii.
Tratamentul pentru fibroza chistica
Avand in vedere ca este o boala genetica, fibroza chistica nu poate fi vindecata sau prevenita, insa exista metode de tratament pentru ameliorarea simptomatologiei asociate si prevenirea complicatiilor.
Scopul tratamentului este de a limita formarea mucusului care poate bloca plamanii si imbunatatirea sistemului imunitar pentru a preveni dezvoltarea infectiilor.
De asemenea, medicul specialist poate recomanda:
- Administrarea antibioticelor, pentru tratarea infectiilor pulmonare
- Inhalarea aerosolilor pentru dilatarea cailor respiratorii si subtierea mucusului
- Medicamente antiinflamatoare pentru reducerea inflaamtiei cailor respiratorii
- Bronhodilatatoare care faciliteaza respiratia
- Enzime pancreatice pentru facilitarea absorbtiei intestinale
- Terapia cu oxigen in cazurile avansate de boli pulmonare.
De asemenea, administrarea suplimentelor alimentare pe baza de enzime si vitamine liposolubile (A, D, E, K) sunt recomandate, mai ales in cazul copiilor aflati in perioada de crestere.
Vitamine pentru sanatatea organismului
Economisești 4.60 lei
Economisești 3.90 lei
Economisești 6.70 lei
Economisești 6.70 lei
Regim alimentar si exercitii fizice in cazul fibrozei chistice
Persoanele care sufera de fibroza chistica sunt incurajate sa consume o dieta bogata in calorii si grasimi sanatoase, pentru a compensa malabsorbtia. Astfel, este mentinuta o greutate corporala sanatoasa si infectiile recurente pot fi mai usor ameliorate, cu ajutorul nutrientilor.
Pentru a usura simptomele si a preveni aparitia complicatiilor, se recomanda o alimentatie usoara, diversificata si echilibrata, care se digera rapid, fara a pune presiune pe sistemul digestiv.
Conform studiilor realizate de catre Fundatia pentru Fibroza Chistica, femeile ar trebui sa consume intre 2500 si 3000 de calorii pe zi, iar barbatii necesita intre 3000 si 37000 de calorii pe zi.
Iata cateva dintre cele mai benefice alimente pentru pacienti care sufera de fibroza chistica:
- Legume in stare proaspata sau gatite la abur
- Fructe
- Carne de peste sau pui
- Piureuri de legume
- Sucuri de fructe
- Cartof fiert
- Banane
- Avocado
- Nuci si seminte
- Leguminoase precum linte, fasole, naut, mazare
- Ghimbir
- Turmeric.
Alimente de evitat pentru pacientii care sufera de fibroza chistica:
- Carne rosie precum cea de porc, de miel sau vanat
- Slanina, afumaturile
- Produsele de patiserie si cofetarie, care contin o cantitate mare de zahar
- Pizza, shaorma, burger, sau alte alimente de tip fast-food
- Produse lactate cu un continut ridicat de grasimi.
De asemenea, miscarea fizica efectuata in mod regulat, de minim 40 de minute zilnic, este esentiala pentru a mentine si sustine functia pulmonara.
Mersul pe jos, alergarea usoara, inotul sau plimbarile cu bicicleta sunt cateva dintre metodele prin care iti poti tine corpul activ, in timp ce iti imbunatatesti functionalitatea plamanilor si a musculaturii.
Pentru persoanele care transpire abundent sau participa la activitati care provoaca transpiratie, se recomanda un consum mai ridicat de sodiu in dieta lor.
Remedii naturale recomandate pentru sistemul digestiv
Economisești 27.50 lei
Economisești 42.17 lei
Economisești 4.77 lei