Plamanii sunt organele principale ale corpului uman care se ocupa de aprovizionarea organismului cu oxigen, precum si eliminarea dioxidului de carbon din sange.
Orice afectiune care se produce la nivelul plamanilor si a venelor acestuia poate deveni un pericol pentru sanatate daca nu este diagnosticata si tratata la timp.
Embolia pulmonara este un dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare care se produce atunci cand un cheag de sange impiedica oxigenul sa ajunga in tesuturile plamanilor.
Conform studiilor, este a treia cauza cardiovasculara de deces la nivel european, care se manifesta adesea la persoanele cu varsta de peste 40 de ani.
Afla in cele ce urmeaza ce este embolia pulmonara, cum se manifesta, care sunt cauzele, dar si metodele de preventie si tratament pentru a-ti mentine sanatatea pulmonara.
Ce este embolia pulmonara?

Embolia pulmonara este un blocaj care se produce in artera pulmonara atunci cand un cheag de sange se desprinde de la nivelul unei vene profunde, se deplaseaza prin fluxul sanguin si ajunge in plamani.
Acest blocaj impiedica oxigenul sa ajunga in tesuturile plamanilor, fapt care duce la consecinte grave asupra sanatatii, sau chiar deces.
Se poate produce in urma unei nasteri sau a unui avort, dupa operatii osoase sau articulare, imobilizare prelungita la pat sau in cazul insuficientei cardiace.
Avand in vedere ca afectiunea reprezinta un pericol pentru sanatate, se recomanda de urgenta programarea unui consult medical la medicul specialist pentru a prescrie un tratament specific si perioada de administrare, pentru a fi prevenite eventualele complicatii ale bolii.
Embolia pulmonara se poate manifesta in egala masura atat la femei, cat si la barbati.
Persoanele care prezinta un risc mai ridicat sunt cele mai au deja anumite afectiuni cardiovasculare sau pulmonare, care urmeaza tratamente pe baza de hormoni, femeile insarcinate, persoanele aflate in repaos la pat sau care au in familie antecedente familiale de embolie pulmonara.
De asemenea, obezitatea reprezinta un factor de risc din cauza colesterolului marit din sange care poate duce la formarea cheagurilor de sange.
Economisești 5.82 lei
Economisești 8.80 lei
Economisești 58.00 lei
Economisești 6.50 lei
Embolia pulmonara – cauze

Embolul este un cheag de sange care se formeaza in venele de la picioare sau in alte parti ale corpului care, ulterior, poate circula prin vasele sangvine blocand circulatia sangelui in zona plamanilor.
Embolia pulmonara este o afectiune grava care poate provoca deteriorarea permanenta a plamanilor sau a altor organe interne din cauza nivelurilor scazute de oxigen din organism.
Cheagurile de sange se pot forma din diverse motive. Cea mai frecventa cauza a cheagurilor de sange care ajung in plamani este tromboza venoasa profunda care presupune formarea cheagurilor in venele adanci ale organismului. Acestea se formeaza in picioare sau pelvis.
Alte cauze ale formarii chaegurilor de sange sunt:
- Accidente, traumatisme sau fracturi osoase care pot provoca leziuni la nivelul vaselor de sange
- Interventii chirurgicale sau ortopedice
- Sedentarismul
- Unele afectiuni care necesita repaus la pat pe termen lung sau miscari limitate
- Nivel ridicat de colesterol in sange.
Simptomele emboliei pulmonare

Simptomele difera in functie de dimensiunea cheagului de sange, precum si de starea de sanatate pe care pacientul o are in acel moment, deoarece unele afectiuni preexistente pot agrava simptomele.
In cazul unui embold pulmonar de dimensiuni reduse, pacientii pot resimti:
- Dureri in piept
- Dificultati de respiratie
- Tuse cu sange
- Febra usoara
- Puls crescut.
In cazul unui embold crescut, pot aparea:
- Lipsa de aer severa
- Senzatie de ameteala si lesin
- Hipotensiune
- Stare generala proasta
- Stop cardiac.
Simptomele resimtite pot fi insotite de durere la nivelul muschilor gambei, inflamarea piciorului afectat, stari de anxietate, piele umeda sau transpiratii.
Optiuni de tratament pentru embolie pulmonara

Pentru punerea diagnosticului, sunt necesare efectuarea unor analize realizate de catre medicul cardiolog. In majoritatea cazurilor, stabilirea diagnosticului este dificila, deoarece embolia pulmonara manifesta simptome similare cu ale altor afectiuni.
Optiunile de tratament include medicamente si proceduri precum:
- Administrarea anticoagulantelor care impiedica formarea unor noi cheaguri de sange si a tromboliticelor care ajuta la dizolvarea acestora
- Indepartarea trombolilor din artere sau implantare de filtru de vena cava pentru prevenirea formarii cheagurilor.
Administrarea tratamentului medicamentos se realizeaza intotdeauna dupa prescrierea acestuia de catre medicul specialist, in functie de stadiul bolii si simptomele resimtite.
Nu se recomanda utilizarea medicamentelor pe cont propriu, fara o prescriptie medicala.
Economisești 7.90 lei
Economisești 7.03 lei
Economisești 4.62 lei
Cum poate fi prevenita embolia pulmonara

Embolia pulmonara poate fi prevenita cu ajutorul unui regim alimentar diversificat si a obiceiurilor zilnice care implica adoptarea unui stil de viata sanatos ce ajuta la mentinerea unui nivel scazut de colesterol din sange, pastrarea greutatii corporale in limite normale si imbunatatirea starii de sanatate a sistemului cardiovascular.
Afectiunea poate fi prevenita prin:
- Efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat, de minim 30 de minute pe zi
- Adoptarea unui regim alimentar sanatos si echilibrat compus din fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminte
- Renuntarea la fumat si consum de alcool
- Evitarea consumului de alimente prajite, grasimi saturate sau alimente procesate precum mezeluri, afumaturi, sucuri carbogazoase sau a produselor de cofetarie bogate in zahar.
Asa cum am mentionat pe parcursul articolului, embolia pulmonara este un cheag de sange care se dezvolta in interiorul venelor profunde ale organismului, formand un blocaj la nivelul arterei pulmonare.
Gestionarea colesterolului este o parte importanta atunci cand vine vorba de prevenirea formarii embolului si a altor probleme de sanatate care pot duce la infundarea arterelor.
Pentru scaderea nivelului de colesterol din sange, alimentatia si exercitiile fizice efectuate in mod regulat sunt printre cele mai eficiente metode.
De asemenea, poti tine nivelul colesterolului sub control cu ajutorul remediilor naturale care contribuie benefic la sanatatea sistemului cardiovascular si la cresterea colesterolului bun din sange.
Iata cateva dintre cele mai benefice alimente si nutrienti care previn formarea cheagurilor de sange si reduc nivelul de colesterol din sange:
- Acizii grasi Omega-3
Acizii grasi Omega-3 au actiune antiinflamatoare asupra organismului care ajuta la protejarea sanatatii cardiovasculare, reduce riscul formarii cheagurilor de sange si echilibreaza nivelul de colesterol si trigliceride din organism.
- Usturoiul
Usturoiul este un antibiotic natural care contribuie la prevenirea tulburarilor vasculare si a bolilor cardiovasculare, ajuta la scaderea in greutate si contribuie la reducerea colesterolului rau de tip LDL din sange.
Datorita substantei active numite Alicina, usturoiul are efect antioxidant care ajuta la detoxifierea ficatului.
- Spirulina
Spirulina este o alga de apa dulce recunoscuta pentru beneficiile sale asupra sistemului cardiovascular si a circulatiei sangelui. Este o sursa bogata de proteine, clorofila si aminoacizi care lupta impotriva celulelor canceroase, detoxifica organismul si scade nivelul de colesterol de tip LDL din sange.
- Uleiul de Cocos
Contine antioxidanti, minerale, vitamine si acizi grasi, fiind recomandat in dietele pentru slabit cu un continut scazut de carbohidrati. Are actiune antiinflamatoare, sustine arderile rapide si ajuta la eliminarea kilogramelor in plus.
Previne formarea cheagurilor de sange cu ajutorul suplimentelor naturale
Economisești 6.02 lei
Economisești 8.52 lei
Economisești 8.80 lei
Economisești 2.99 lei
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-embolism/diagnosis-treatment/drc-20354653
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-embolism/symptoms-causes/syc-20354647
- https://www.healthline.com/health/pulmonary-embolus
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/153796