Odata cu inaintarea in varsta, bolile articulare sunt din ce in ce mai frecvente in randul adultilor din toata lumea. Osteoartrita este una dintre cele mai comune afectiuni care, odata diagnosticata, trebuie urmati cativa pasi pentru ameliorarea sau stoparea simptomelor aparute.
Iata care sunt cauzele, simptomele si pasii pentru a tine sub control osteoartrita.
Ce este Osteoartrita?
Osteoartrita, cunoscuta si sub denumirea de Osteoartroza, este una dintre cele mai comune afectiuni ale articulatiilor care apare o data cu inaintarea in varsta, dar si din cauze genetice, leziuni, traumatisme sau obezitate.
Este o boala degenerativa care apare atunci cand cartilajul protector al articulatiilor se deterioreaza partial sau complet. In majoritatea cazurilor, simptomele apar odata cu trecerea timpului, boala evoluand de-a lungul anilor.
Printre cele mai frecvente zone afectate de osteoartrita sunt articulatiilor mainilor, genunchilor, solduri, gat, coloana vertebrala.
In functie de stilul de viata sau genetica, Osteoartrita poate afecta fiecare persoana in mod diferit. Pentru unii oameni, simptomele pot fi relativ usoare, fara sa afecteze pe termen lung activitatile zilnice. In alte cazuri mai avansate, simptomele pot provoca dureri articulare care afecteaza calitatea vietii.
Simptomele Osteoartritei
Simptomele Osteoartritei incep adesea treptat urmand ca in timp sa se extinda asupra mai multor articulatii. Printre cele mai comune simptome se numara:
- Dureri in zona articulatiilor care se pot ameliora pe timp de repaos sau odihna. De cele mai multe ori, in cazurile avansate de Osteoartrita, durerea poate fi mai accentuata noaptea.
- Rigiditate articulara – se manifesta dupa o perioada de repaos, in special dimineata in primele 30 de minute.
- Modificari de structura ale articulatiilor care pot limita miscarea si flexibilitatea.
- Umflaturi in zona articulatiei dupa o activitate ce presupune folosirea zonei respective.
- Dificultate de miscare sau utilizare a zonei afectate.
- Senzatie de slabiciune a articulatiei.
Simptomele Osteoartritei pot afecta in mod diferit articulatiile.
De exemplu:
- Articulatiile mainilor – acestea isi pot modifica volumul sau forma, in special in zona degetelor
- Articulatiile genunchilor – de cele mai multe ori sunt insotite de zgomote ca niste pocnituri atunci cand sunt miscate. In timp, slabiciunea muschilor si a ligamentelor pot duce la curbarea cartilajului si aparitia Osteoartritei la genunchi
- Solduri – durere si rigiditate in articulatia soldului sau in zona inghinala, in interiorul coapsei sau a feselor.
- Coloana vertebrala – durere si rigiditate in zona inferioara a spatelui.
Pe masura ce simptomele osteoartritei se agraveaza si nu sunt tratate corespunzator, acestea se pot extinde asupra mai multor zone ale corpului iar activitatile zilnice devin din ce in ce mai greu de realizat.
Cauze care duc la aparitia Osteoartrozei
- Varsta inaintata – riscul de Osteoartrita creste odata cu varsta, acest factor duce la degradarea cartilajului in mod natural
- Greutatea ridicata sau obezitate – kilogramele in plus cauzeaza socuri si presiune pe zona articulatiilor, in special la solduri si genunchi. In timp, riscul aparitiei bolilor degenerative este mai ridicat
- Sexul – femeile sunt mai predispuse la aparitia Osteoartritei in comparatie cu barbatii
- Leziuni articulare – cele cauzate in urma efortului fizic intens sau a unui accident pot creste riscul Osteoartritei
- Suprasolicitare articulara – se manifesta in urma practicarii unui sport mai intens sau a locului de munca care cauzeaza suprasolicita una sau mai multe articulatii
- Genetica
- Deformari la nivelul oaselor – unii oameni se nasc cu articulatii malformate sau cartilaje slabite
- Boli metabolice – cele mai frecvente boli asociate Osteoartritei sunt diabetul si hemocromatoza in care organismul stocheaza prea mult fier.
Principala cauza care declanseaza Osteoartrita este uzura articulatiilor odata cu inaintarea in varsta, in special la persoanele de peste 40 de ani. Persoanele care au un loc de munca cu activitate fizica redusa, de exemplu lucru la birou, risca sa dezvolte Osteoartrita la maini din cauza pozitiei care suprasolicita incheieturile sau tendoanele si Osteoartrita la genunchi in care articulatiile zonei respective suporta presiune constanta din cauza pozitiei.
De asemenea, la persoanele supraponderale, exista un risc mai mare de aparitie a Osteoporozei in zona genunchilor sau a soldurilor din cauza greutatii care pune presiune constanta pe articulatii.
Diferenta dintre Osteoartrita si Artrita
Frecvent, cele doua afectiuni degenerative pot fi confundate.
Acest lucru se datoreaza faptului ca ambele apartin aceleasi patologii si anume reumatismul. Din punct de vedere al simptomelor si al cauzelor care duc la aparitia lor, Osteoartrita si Artrita afecteaza diferit articulatiile.
Osteoartrita este o afectiune care se caracterizeaza prin uzura lenta si treptata a cartilajului articular. Una dintre cele mai frecvente cauze este inaintarea in varsta care apare odata cu uzura oaselor.
Artrita poate fi de natura infectioasa, metabolica sau genetica. Este declansata atunci cand una sau mai multe articulatii devin inflamate si este insotita de dureri articulare.
Un simptom comun care apare la ambele afectiuni este durerea articulatiilor.
In cazul Osteoartritei, durerea apare atunci cand articulatia este solicitata si se amelioreaza atunci cand articulatia se afla in repaos. La Artrita, miscarea articulatiilor reduce intensitatea durerii in timp ce poate creste atunci cand corpul este static, in special pe timpul noptii.
Inflamatia cauzata de artrita se poate extinde la nivel cutanat unde apare senzatie de caldura si roseata. De asemenea, articulatia afectata isi mareste volumul din cauza substantelor secretate care provoaca inflamatia.
Economisești 17.50 lei
Economisești 31.75 lei
Economisești 18.93 lei
Diagnosticarea Osteoartritei
Primul pas pentru diagnosticarea Osteoartritei este un consult la medicul de specialitate. Pot fi evaluate sau tratate simptomele la medicul de familie sau la medicul reumatolog.
In urma unui examen clinic, a unei radiografii cu rezonanta magentica nucleara (RMN) poate fi evaluat stadiul bolii. Cu ajutorul RMN-ului, se furnizeaza imagini in detaliu ale tesuturilor si oaselor moi, inclusiv ale cartilajului, si, de asemenea, poate fi observata densitatea osului subcondral, chisturile subcondrale sau leziunile articulare.
In urma investigatiilor efectuate, medicul poate confirma sau infirma diagnosticul de Osteoartrita.
Cum se poate trata Osteoartrita fara tratamente medicamentoase?
Scopul tratamentului pentru Osteoartrita este ameliorarea durerii in timp ce se mentine flexibilitatea articulatiilor si buna functionare in general a sistemului osos.
Pentru ameliorarea simptomelor, sunt necesari cativa pasi care pot reduce semnificativ durerea si combate evolutia bolii.
Fa miscare
Un stil de viata sedentar poate grabi evolutia clinica a Osteoporozei. Miscarea fizica, exercitiile de intindere sau mersul de jos sunt cateva din tehnicile care fac parte din tratamentul Osteoartritei ameliorand simptomele. Miscarea, in general, mareste capacitatea tendoanelor si a muschilor de a prelua socul pus pe articulatii.
De asemenea, pentru persoanele care au un mediu de lucru static, este important sa se adopte masuri de precautii si conditii care nu duc la degradare articulara, ca de exemplu un scaun de birou corespunzator si o pozitie corecta in pozitia sezut.
O persoana cu Osteoartrita depistata la coloana vertebrala lombara, sold sau genunchi trebuie sa evite scaunele moi si sa isi mentina o postura corecta a spatelui si a corpului pentru a nu suprasolicita articulatiile.
Controleaza-ti greutatea
Persoanele supraponderale au un risc mai ridicat de a dezvolta Osteoporoza, in special la genunchi si solduri. Din cauza kilogramelor in plus, articulatiile sunt suprasolicitate si astfel se uzeaza mai rapid decat evolutia bolii in mod natural.
O dieta echilibrata, un stil de viata sanatos si miscarea fizica sunt factori importanti pentru a reduce grasimea in exces si a preveni astfel aparitia Osteoporozei pe fond de greutate.
Alte optiuni de tratament include acupunctura, fizioterapia si terapie prin masaj.
Remedii naturale pentru prevenirea si combaterea Osteoartritei
Exista o serie de alimente si suplimente care pot reduce durerile articulare cauzate de Osteoartrita in timp ce sustin sanatatea sistemului osos. O dieta bogata in flavonoide care se gasesc preponderant in fructe si legume ajuta la ameliorarea simptomelor prin reducerea inflamatiei.
Vitamina C
Este una dintre cele mai importante vitamine pentru buna functionare a organismului cu rol antioxidant. Contribuie la stimularea secretiei naturale de Colagen din organism care are rolul de a regenera tesutul articular si reduce astfel durerile sau inflamatiile cauzate de Osteoartrita.
Economisești 21.25 lei
Economisești 13.75 lei
Economisești 23.00 lei
Turmeric
Este un supliment alimentar cu proprietati antiinflamatoare recomandat in tratamentul bolilor articulare, degenerative sau digestive. Este un antioxidant natural care ajuta la repararea tesuturilor deteriorate si reduce durerile articulare in timp ce combate inflamatia de la nivel molecular.
Economisești 40.80 lei
Economisești 59.04 lei
Economisești 30.75 lei
Acizi grasi Omega-3
Se regasesc in uleiul de peste avand efecte benefice asupra sanatatii articulatiilor. Contribuie la mentinerea flexibilitatii si mobilitatii articulatiilor prin lubrifierea acestora. De asemenea, reduce inflamatiile de la nivelul cartilajelor si stimuleaza absorbtia calciului fapt care reduce riscul aparitiei Osteoartritei.
Economisești 22.00 lei
Economisești 22.00 lei
Economisești 18.25 lei
Economisești 28.51 lei
MSM – metilsulfonilmetan
Este o sursa de sulf organic activ din punct de vedere biochimic necesara pentru formarea colagenului, elastinei si a keratinei. Imbunatateste flexibilitatea si elasticitatea articulatiilor, cartilajelor, ligamentelor si tendoanelor prin efectul antiinflamator si analgezic.
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 144.99 lei.108.74 leiPrețul curent este: 108.74 lei. TVA inclusEconomisești 36.25 lei
Economisești 39.04 lei
Cum sa iti mentii articulatiile sanatoase
Factorii care duc la aparitia problemelor articulare sunt inaintarea in varsta, obezitate, leziuni si pierderea masei musculare. Toate acestea, in timp, duc la subtierea cartilajelor insotite de dureri, rigiditate si pierderea mobilitatii.
Fii activ si mentine-te in forma
Sunt recomandate activitatile fizice care intaresc musculatura si astfel socul sau presiunea care in mod normal este resimtita de catre articulatii, scade. Printre acestea se numara yoga, tenis, pilates sau inot.
Pastreaza o pozitie corecta a corpului
O pozitie inadecvata a corpului afecteaza sistemul osos in special coloanaa vertebrala, genunchii si soldurile. Mentine-ti spatele drept, evita pozitia cocosatul si intinde-ti deseori articulatiile atunci cand iti mentii corpul mai mult timp in aceeasi pozitie.
Adopta un stil de alimentatie sanatos
In prezent, nu exista o dieta care sa previna aparitia Osteoartritei, insa cu o alimentatie sanatoasa, bogata in substante nutritive, organismul are parte de enzime si nutrienti care intaresc sistemul imunitar si ajuta la reducerea inflamatiilor inclusiv cele articulare.
Printre alimentele sanatoase recomandate intalnim fructele, legumele, cereale integrale, peste, nuci si leguminoase. Evita grasimile nesanatoase, sarea, zaharul in exces, tigarile si alcoolul.
Fii activ si mentine-te in forma
Sunt recomandate activitatile fizice care intaresc musculatura si astfel socul sau presiunea care in mod normal este resimtita de catre articulatii, scade. Printre acestea se numara yoga, tenis, pilates sau inot.
Pastreaza o pozitie corecta a corpului
O pozitie inadecvata a corpului afecteaza sistemul osos in special coloanaa vertebrala, genunchii si soldurile. Mentine-ti spatele drept, evita pozitia cocosatul si intinde-ti deseori articulatiile atunci cand iti mentii corpul mai mult timp in aceeasi pozitie.
Adopta un stil de alimentatie sanatos
In prezent, nu exista o dieta care sa previna aparitia Osteoartritei, insa cu o alimentatie sanatoasa, bogata in substante nutritive, organismul are parte de enzime si nutrienti care intaresc sistemul imunitar si ajuta la reducerea inflamatiilor inclusiv cele articulare.
Printre alimentele sanatoase recomandate intalnim fructele, legumele, cereale integrale, peste, nuci si leguminoase. Evita grasimile nesanatoase, sarea, zaharul in exces, tigarile si alcoolul.
Suplimente naturale pentru oase si articulatii sanatoase
Economisești 23.75 lei
Economisești 18.93 lei
Economisești 24.25 lei
- https://www.niams.nih.gov/health-topics/osteoarthritis
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925
- https://www.knees-shoulders.com/what-is-the-difference-between-arthritis-and-osteoarthritis/
- https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/joint-disorders/osteoarthritis-oa