🌸Ofertă Limitată: Astăzi, ai 10% EXTRA REDUCERE la 👨‍👩‍👧‍👦 Pachete Speciale - Folosește codul 10PROMO 🌸

Menopauza – etape, simptome și remedii naturiste eficiente

De multe ori organismul uman este comparat cu o mașinărie cu funcții complexe. Dacă îl alimentăm cum trebuie, corpul funcționează la capacitate maximă și ne ajută să finalizăm orice sarcină ne propunem. Totuși, timpul își spune cuvântul și, odată cu trecerea anilor, în organism se produc schimbări firești și iremediabile. În cazul femeilor, cea mai mare schimbare este menopauza.

Orice femeie trecută de vârsta de 40 de ani se gândește la perioada menopauzei. Acela este momentul în care femeia intră într-o altă etapă a vieții, etapă în care apar schimbări majore și ireversibile la nivelul organismului. Menopauza nu apare brusc, ci are diverse etape care vin cu simptome nu tocmai plăcute. De asemenea, nu există o perioadă fixă în care să debuteze, ci diferă de la femeie la femeie. 

În acest articol vom aborda în amănunt tot ce ține de menopauză: când te vei confrunta cu începutul de menopauză, care sunt principalele simptome, cât durează simptomele menopauzei, ce derglări hormonale produce menopauza și la ce remedii naturiste pentru menopauză poți apela pentru a ameliora simptomele neplăcute. 

Descopera gama noastra de produse premium benefice pentru femeile aflate la menopauza

-25%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 100.00 lei.Prețul curent este: 74.99 lei. TVA inclus

Economisești 25.01 lei

-41%
Prețul inițial a fost: 152.00 lei.Prețul curent este: 90.00 lei. TVA inclus

Economisești 62.00 lei

-38%
Prețul inițial a fost: 159.00 lei.Prețul curent este: 99.00 lei. TVA inclus

Economisești 60.00 lei

-21%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 77.00 lei. TVA inclus

Economisești 20.00 lei

Mai multe despre menopauză

Despre menstruație știm că este semnul că organismul feminin este pregătit să susțină o sarcină. Menstruația debutează, de obicei, între 11-15 ani, depinzând de fiecare organism în parte. Perioada care debutează după anii de menstruație se numește menopauză.

Fiecare femeie se naște cu un număr fix de foliculi primordiali. Aceștia sunt eliminați în pare parte până la perioada pubertății, iar ulterior, se pierd lunar, prin ovulație și ciclu menstrual. Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene. Aceasta este complet instalată în momentul în care menstruația lipsește pe o perioadă de 12 luni consecutive.

Menopauza este, concret, încetarea funcției ovariene. Odată ce o femeie intră la menopauză, foliculii din ovare sunt complet consumați, secreția estrogenului și progesteronului, hormonii feminini, încetează și funcția ovulatorie se oprește. 

Când se instalează menopauza?

Menopauza apare, în mod normal, între 40-55 de ani. Nu există o vârstă exactă la care să debuteze pentru că acest aspect depinde foarte mult de foliculii ovarieni menționați mai sus. Fiecare femeie se naște cu un număr fix de foliculi, iar în funcție de aceștia apare menopauza la o anumită vârstă.

Chiar dacă majoritatea femeilor experimenteaza menopauza în intervalul de vârstă menționat mai sus, există cazuri în care aceasta apare înainte de 40 de ani (menopauză prematură) sau după 55 de ani (menopauză tardivă). De asemenea, poate debuta brusc, dar de cele mai multe ori se instalează în etape pe care le vom discuta în detaliu în cele ce urmează.

Etapele menopauzei

Majoritatea femeilor se confruntă cu 3 etape ale menopauzei: premenopauza, menopauza și postmenopauza. Descoperă particularitățile fiecăreia mai jos: 

Premenopauza

Aceasta este prima etapă, înainte de instalarea menopauzei. Apare, în general, cu 3-4 ani înainte de instalarea menopauzei, iar în această etapă corpul se pregătește pentru schimbare. În unele cazuri, premenopauza apare și cu 10 ani înainte.

Etapa premenopauzei este caracterizată de schimbări și simptome specifice. Menstruația devine neregulata – poate lispi pentru câteva luni, urmând să reapară pentru o scurtă perioadă. Fluxul menstrual se schimbă și el, acesta devine mai abundent sau mai slab. De asemenea, există femei care nu experimentează premenopauza și intră direct la menopauză. 

Important de menționat este că, în ciuda nivelului scăzut de estrogen, în etapa premeopauzei o femeie poate să rămână însărcinată. 

Menopauza

Menopauza apare la 12 luni de la ultima menstruație.  În organism apare o scădere drastică a nivelului de estrogen, iar simptomele au tendința să se intensifice. Odată începută această etapă, perioada fertilă se încheie, iar femeia nu mai poate rămâne însărcinată. 

Postmenopauza

Această ultim prag se instalează după menopauză și durează pentru tot restul vieții. Simptomele specifice se resimt tot mai rar.

Cauzele menopauzei

Menopauza

Menopauza este un proces natural apărut pe măsură ce ovarele îmbătrânesc și produc tot mai puțini hormoni. Totuși, există și alte cauze de natură chirurgicală care cauzează încetarea ciclului menstrual. 

De obicei cancerul aduce cu sine îndepărtarea uterului sau îndepărtarea ovarelor. De asemenea, terapiile hormonale prin care se oprește funcția ovariană este o altă cauză a debutului artificial al menopauzei. Leziunile din zona pelvisului care afectează grav ovarele sunt o altă cauză.

Simptome frecvente ale menopauzei

Menopauza vine cu o serie de simptome neplăcute, acestea fiind cauzate, în principal, de scăderea nivelului de estrogen din corp. Cele mai frecvente sunt: 

  • Piele uscată, apariția ridurilor adânci, păr uscat și fragil, unghii fragile și fără luciu cauzate de scăderea bruscă a nivelului de colagen din organism. Este foarte important ca în această perioadă să te asiguri că îți alimentezi corpul cu surse de colagen pentru a diminua efectele. Îți sugerăm să optezi pentru un supliment cu colagen lichid pentru piele
  • Schimbări bruște de dispoziție, stări generale de depresie și anxietate
  • Bufeuri de căldură și transpirație excesivă 
  • Dureri de sâni 
  • Uscăciune vaginală și disconfort în timpul actului sexual 
  • Libidou scăzut
  • Dureri articulare intense 
  • Tulburări de somn
  • Oboseală, amețeli, dureri de cap intense

Cât durează simptomele menopauzei?

Simptomele se instalează în perioada premenopauzei, cu aproximativ 3-4 ani înainte de ultimul ciclu menstrual. Acestea se intensifică pe perioada menopauzei din cauza scăderii bruște de estrogen din organism și încep să devină din ce în ce mai rare pe măsură ce etapa postmenopauzei avansează. 

Alte afecțiuni asociate cu menopauza

Scăderea nivelului de estrogen din organism poate provoca anumite afecțiuni. Osteoporoza este cea mai frecventă, iar asta pentru că după apariția menopauzei, există o scădere masivă a densității osoase. De asemenea, afecțiunile articulare precum artroza sau artrita se pot instala mai ușor. 

Disconfortul din timpul actului sexual, uscăciunea vaginală și libidoul scăzut pot provoca sângerări în timpul actului. Creșterea în greutate este și ea favorizată de o încetinire a metabolismului.

Remedii naturiste pentru menopauză

Există o serie de remedii naturiste pe care le poți regăsi ca extracte în diverse suplimente pentru menopauză

Soia – s-a dovedit că soia, mai exact substanțele nutritive ale acesteia, sunt extrem de benefice pentru perioada menopauzei. Soia diminuează bufeurile de căldură, îmbunătățește metabolismul și reglează producția de hormoni. 

Luminița nopții – o plantă cu proprietăți excepționale pentru sănătate. Uleiul de luminița nopții este utilizat în remediile pentru menopauză datorită bogăției de nutrienți benefici (acizi grași). Acesta remediază bufeurile de căldură, durerile de sâni și poate ameliora schimbările de dispoziție. 

Valeriana – folosită din cele mai vechi timpuri pentru efectul benefic de liniștire pe care îl are. Valeriana reduce semnificativ simptomele asociate cu anxietatea și îmbunătățește calitatea somnului. 

Vitamine și minerale – este foarte important să îi oferi organismului tău toți nutrienții de care are nevoie în această perioadă. Astfel un supliment cu multivitamine pentru femei este o alegere excelentă. Optează pentru un supliment care să îți ofere acțiunea benefică a vitaminelor antioxidante (A,C și E), a mineralelor care îți dau energie și stare de bine (magneziu și fier), dar în special cele care conțin calciu și D3 pentru prevenirea osteoporozei.

Cu alegerile potrivite în materie de alimentație și suplimente, poți gestiona mult mai ușor simptomele neplăcute asociate cu menopauza

-16%
Prețul inițial a fost: 110.00 lei.Prețul curent este: 92.00 lei. TVA inclus

Economisești 18.00 lei

-36%
Prețul inițial a fost: 107.12 lei.Prețul curent este: 68.67 lei. TVA inclus

Economisești 38.45 lei

-25%
Prețul inițial a fost: 130.00 lei.Prețul curent este: 97.00 lei. TVA inclus

Economisești 33.00 lei

-25%
VEGAN

1 thoughts on “Menopauza – etape, simptome și remedii naturiste eficiente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *