Melatonina – hormonul somnului

Melatonina – hormonul somnului

Melatonina este produsă de corpul nostru în mod natural. Atunci când nivelul de melatonină creşte, somnul apare mai uşor.

În cele mai multe cazuri, cantitatea de melatonină pe care o produce corpul nostru este suficientă pentru a dormi. Totuşi, pot apărea probleme precum insomnia, care ne împiedică să dormim suficiente ore şi suntem ca urmare mai obosiţi atunci când ne trezim de dimineaţă.

Cum funcţionează suplimentele cu melatonină?

Cum astfel de suplimente sunt varianta naturistă, aceastea funcţionează precum hormonul natural. Ajută corpul să se pregătească pentru somn. Astfel, se produc anumite schimbări fiziologice, precum scăderea ritmului respirator şi a temperaturii corpului. Astfel de schimbări ne liniştesc corpul şi este astfel promovat somnul.

-5%
Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 69.35 lei. TVA inclus

Economisești 3.65 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 140.16 lei.Prețul curent este: 133.15 lei. TVA inclus

Economisești 7.01 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 205.86 lei.Prețul curent este: 195.57 lei. TVA inclus

Economisești 10.29 lei

Alte beneficii oferite de melatonină

Capacitatea melatoninei de a ne îmbunătăţi calitatea somnului nu este singurul beneficiu pe care-l are de oferit. Pe lângă asta mai sunt multe şi diverse beneficii pe care le are asupra sănătăţii noastre. Câteva dintre ele sunt:

Somn liniștit și odihnitor cu suplimentele naturale din Grădina Sănătății

-50%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 60.00 lei.Prețul curent este: 30.00 lei. TVA inclus

Economisești 30.00 lei

-50%
Prețul inițial a fost: 51.67 lei.Prețul curent este: 25.84 lei. TVA inclus

Economisești 25.84 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 69.35 lei. TVA inclus

Economisești 3.65 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 39.00 lei.Prețul curent este: 35.10 lei. TVA inclus

Economisești 3.90 lei

Eficient pentru sănătatea ochilor

Dacă avem niveluri suficiente de melatonină sănătatea ochilor este îmbunătăţită. Motivul este că melatonina are efecte antioxidante puternice, care ajută cu reducerea riscului bolilor oculare.

Un studiu a demonstrat că suplimentele cu melatonină au capacitatea de a reduce AMD (boală care afecteaza vederea centrala a unei persoane). Ajută deoarece melatonina scade inflamaţia şi neutralizează radicalii liberi.

Eficient pentru tratarea refluxului de acid

Melatonina are capacitatea de ameliorare a refluxului de acid şi a refluxului gastroesofagian. Ce se întâmplă este că este protejată mucoasa esofagului (ce leagă gâtul şi stomacul) contra diverselor iritaţii precum acidul, medicamentele antiinflamatoare şi alcoolul.

Conform unui studiu, suplimentele cu melatonină au avut rezultate benefice în protejarea straturilor esofagului. Pentru a înţelege mai bine cum ajută cu refluxul acid, atunci când este deteriorată bariera epitelială esofagiană este produs acidul, ceea ce poate avea urmări neplăcute pentru sănătate.  Melatonina ajută la prevenire.

Eficient pentru a reduce simptomele tinitusului

Ce este tinitusul? O afecţiune care ne aduce ţiuit în urechi. Este o afecţiune deranjantă care poate crea probleme mai ales atunci când încercăm să dormim. Suplimentele cu melatonină au fost sugerate de către cercetători ca fiind eficiente în reducerea simptomelor ţiuitului în urechi.

Eficient contra atacurilor de migrenă

Migrenele pot fi extrem de neplăcute. Un atac de migrenă este descris ca o durere constantă care ajunge la durere severă şi care este acompaniată de o anumită presiune asupra capului. În general, acesta apar în partea laterală.

În acest context melatonina ajută prin oferirea unei uşurări deoarece are capacitatea de a inhiba senzaţiile de durere.

Conform unei revizii a 11 studii, atunci când a fost administrată melatonina au fost reduse în mod semnificativ frecvenţa şi severitatea migrenei comparativ cu placebo.

O altă revizuire a 25 de studii a avut rezultate asemănătoare. Mai exact, atunci când s-a administrat 3 miligrame de melatonină înainte de a merge la culcare, adulţilor li s-a redus frecvenţa migrenei.

Alimente bogate in melatonina

Prea multă şi prea puţină melatonină

Dacă nu avem suficientă cantitate de melatonină, putem avea dificultăţi în a reuşi să adormim şi pot apărea boli psihice precum depresia.

Dacă avem prea multă cantitate de melatonină, pot apărea dureri de cap, somnolenţă, greaţă şi ameţeli.

Odată cu înaintarea în vârstă scade şi nivelul de melatonină. Un nivel mai scăzut de melatonină poate apărea şi dacă nu dormim suficient, din cauza unui orar dereglat de somn care poate apărea atunci când lucrăm în schimburi, administrarea anumitor medicamente şi altele.

Scad nivelul de melatonină şi nicotina, cofeina şi alcoolul.

Condiţiile optime pentru producerea de melatonină înainte de somn

Aproximativ cu două ore înainte de culcare nivelul de melatonină creşte. Pentru ca acesta să-şi îndeplinească funcţia, ajută anumite obiceiuri pentru ca efectul său să fie optim şi să ne îmbunătăţim calitatea somnului.

Ne ajută dacă reducem din intensitatea luminii la care ne expunem. De aceea, este indicat să nu se mai folosească dispozitive precum telefonul sau calculatorul, a căror lumină albastră şi verde poate neutraliza efectele melatoninei.

Dacă alegem totuşi să ne uităm la televizor, ajută să păstrăm o distanţă cât mai mare de acesta, pentru a contracara din efectele luminii.

Ajută corpul cu producerea de melatonină dacă ne expunem în timpul zilei la lumina de afară.

Alimente bogate în melatonină

Alimente bogate in melatonina

Sunt câteva alimente pe care le putem consuma pentru melatonină. Câteva dintre ele sunt:

Laptele

Încă de când eram mici ştim că un pahar cu lapte cald înainte de somn ne ajută să dorim mai uşor. Acest obicei este unul susţinut de ştiinţă. De fapt, unul dintre cele mai bogate alimente în melatonină este laptele. Pe lângă asta conţine şi triptofan, ce ajută la creşterea concentraţiei de serotonină şi melatonină, fiind astfel promovat somnul.

Alte alimente bogate în melatonină sunt:

  • orezul
  • ovăzul
  • ciupercile
  • bananele
  • porumbul.

Ce alimente ne afectează producerea de melatonină?

Sunt câteva alimente care ne afectează producerea de melatonină şi pe care este indicat să le evităm înainte de somn. Câteva dintre acestea sunt:

  • mâncarea picantă
  • roşiile
  • ciocolata
  • fructele citrice
  • cafeaua
-5%
Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 69.35 lei. TVA inclus

Economisești 3.65 lei

Concluzie

Somnul este extrem de important pentru a putea realiza optim sarcinile zilnice.  Melatonina are un rol esenţial în calitatea somnului nostru şi este important să ştim ce face mai exact şi cum putem crea condiţii optime pentru producerea ei.

Sunt multe motive pentru care somnul ne este deranjat. Poate fi din cauza anxietăţii, a lucrului în mai multe schimburi, a dereglării melatoninei prin lipsa expunerii la lumină şi altele.

Sunt de asemenea obiceiuri care ne pot ajuta să ne îmbunătăţim producţia de melatonină şi astfel calitatea somnului. Există şi suplimente special făcute pentru asta, care se comportă diferit de somnifere, fiind o variantă mai sănătoasă.

Recomandările noastre

Dacă vreţi să profitaţi de beneficiile pe care le aduc suplimentele cu melatonină, recomandăm Melatovit. Acesta reglează ritmul cardian şi este varianta naturală care înlătură însomniile. Conţine melatonină şi ajută la înlăturarea stărilor de somnolenţă atunci când ne trezim şi la eliberarea de migrenele neplăcute. Datorită faptului că are vitamina B6 în compoziţie, sistemului nervos îi este de asemenea oferită protecţie.

Suplimente naturale pentru un somn linistit

-50%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 60.00 lei.Prețul curent este: 30.00 lei. TVA inclus

Economisești 30.00 lei

-50%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 76.00 lei.Prețul curent este: 38.00 lei. TVA inclus

Economisești 38.00 lei

-5%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 68.13 lei.Prețul curent este: 64.72 lei. TVA inclus

Economisești 3.41 lei

-5%
  • https://www.nccih.nih.gov/health/melatonin-what-you-need-to-know
  • https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-melatonin/art-20363071
  • https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/melatonin-for-sleep-does-it-work
  • https://www.nhs.uk/medicines/melatonin/
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-940/melatonin
  • https://www.sleepfoundation.org/melatonin
  • https://www.healthdirect.gov.au/melatonin
  • https://www.healthline.com/nutrition/melatonin-and-sleep#for-older-adults
  • https://thesleepdoctor.com/melatonin/foods-with-melatonin/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri