De ce ne lipseşte pofta de mâncare şi cum o putem creşte?

De ce ne lipseşte pofta de mâncare şi cum o putem creşte?

Pofta de mancare

Una dintre cele mai esenţiale şi elementare funcţii ale omului este mâncatul. Senzaţia de foame este de natură fiziologică. Ne transmite că e nevoie să ne refacem stocurile energetice ca să poată funcţiona corpul optim în continuare.

Pofta de mâncare e altceva. Indiferent dacă simţim sau nu foamea în acel moment, apetitul este despre dacă ne dorim să consumăm alimente anume.

Pierderea apetitului poate fi cauzată de o serie de factori diverşi şi poate ajunge să fie de natură acută sau cronică. Mai departe, câteva motive care ar putea sta în spatele inapetenţei.

Imbunatateste-ti pofta de mancare cu Miapetit

Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 72.75 lei. TVA inclus

Economisești 24.25 lei

Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 72.75 lei. TVA inclus

Economisești 24.25 lei

Prețul inițial a fost: 251.92 lei.Prețul curent este: 188.94 lei. TVA inclus

Economisești 62.98 lei

Prețul inițial a fost: 74.00 lei.Prețul curent este: 55.50 lei. TVA inclus

Economisești 18.50 lei

Cauze principale pentru lipsa poftei de mâncare

De natură fizică

Lipsa de mâncare poate fi influenţată de cauze medicale precum:

  • Hepatită
  • Boli cronice renale
  • Boli cronice hepatice
  • Hiv
  • Sindromul intestinului iritabil

Atunci când avem un nivel anormal de scăzut al celulelor sanguine apare anemia. Printre simptomele anemiei sunt pierderea lipsei de mâncare şi pierderea în greutate. De cele mai multe ori, în cazul anemiei, acestea apar împreună cu senzaţia de oboseală.

În cazul persoanelor care suferă de diabet, un motiv pentru care apare lipsa de mâncare poate fi faptul că diabetul aduce o afecţiune din cauza căreia alimentele circulă prin tracul digestiv prea lent.

Femeile însărcinate au de cele mai multe ori greţuri, fiind unul dintre primele semne ale sarcinii. Deoarece senzaţia de greaţă domină o perioadă de timp, în această perioadă apetitul poate scădea. Anumite alimente nu mai sunt atrăgătoare şi nici mâncatul în sine datorită greţurilor care apar des.

Greţurile apar în primul trimestru de cele mai multe ori, însă în unele cazuri pot persista până la naştere.

De natură psihologică

Un alt factor care ne influenţează apetitul este sănătatea noastră mentală. Dacă sunt perioade în care suntem mai stresaţi, atunci sunt şanse mai mari ca apetitul nostru să scadă. Totuşi, se întâlneşte mai des ca persoanele stresate să mănânce mai mult, nu mai puţin.

Poate fi cauzată inapenţa şi dacă suferim de anxietate sau depresie.

Alte cauze care pot duce la lipsa apetitului sunt:

  • Lipsa diversităţii în regimul alimentar;
  • Vârsta este un alt factor. Odată cu înaintarea în vârstă, necesarul caloric este mai mic, iar cum cu timpul papilele gustative se atrofiază, nu mai există aceeaşi poftă de mâncare;
  • Alcoolul şi tutunul pot duce la scăderea apetitului. Dacă sunt consumate în cantităţi mari, mucoasa gastrică este lezată şi ca urmare apare inapetenţa.

Ce putem face pentru a ne creşte pofta de mâncare?

Ce putem face pentru a ne creşte pofta de mâncare?

Este important să cunoaştem motivul pentru care apetitul nostru a scăzut, doar aşa vom ştii care este cea mai potrivită soluţie pentru situaţia noastră specifică. În funcţie de motiv, tratamentul poate să difere. Câteva obiceiuri care ajută sunt:

Să consumăm alimente diverse – dacă mâncăm mereu acelaşi lucru, sau puţine feluri, sunt şanse mai mari ca pofta noastră de mâncare să scadă. Putem să încercăm reţete noi şi care par mai gustoase decât ceea ce mâncăm de obicei.

Să luăm mesele regulat – dacă luăm mesele regulat corpul nostru se va obişnui cu asta şi vor fi şanse mai mari să ne dorim mai mult să mâncăm la orele respective. Aşa cum atunci când ne tot trezim la aceeaşi oră se întâmplă să ne trezim fără alarmă, aşa se obişnuieşte corpul şi cu orele pentru mâncat.

Să facem exerciţii fizice – deoarece depunem mai mult efort şi corpul nostru are nevoie de mai multă energie, senzaţia de foame va fi mai mare. Atunci şi mâncărurile care nu păreau atractive pot fi dacă am consumat mai multă energie decât de obicei.

Să consumăm micul dejun – conform rezultatelor unui studiu, s-a ajuns la concluzia că persoanele care nu consumă zilnic mic dejun mănâncă mai puţin în restul zilei.

Mai mult decât atât, dacă consumăm mic dejun creşte efectul de termogeneză al organismului, care are ca efect arderea mai multor calorii restul zilei. Dacă ardem mai multe calorii apetitul nostru creşte, la fel ca în cazul sportului.

Să facem activitatea mâncatului mai frumoasă – poate dacă suntem alături de cei dragi vom fi mai entuziasmaţi pentru că mâncatul este combinat cu o activitate care ne face plăcere şi nu îi mai oferim o conotaţie negativă.

Poate uneori o să fim nevoiţi sau o să vrem să nu avem companie atunci când mâncăm. Soluţie pentru asta ar fi să ne uităm la un film sau la un serial care este pe placul nostru.

Astfel atenţia noastră nu mai este îndreptată spre mâncare, de aceea multe persoane mănâncă mai mult dacă se uită la televizor în acelaşi timp. Un studiu arată că atunci când mâncăm împreună cu prietenii mâncăm mai mult cu 18%, iar atunci când ne uităm la televizor creşte aportul cu 14%.

Dacă transformăm masa în ocazie de divertisment şi socializare, atunci sunt şanse mai mari să ne bucurăm de mâncare mai mult şi să avem mai multă poftă.

Uneori, obiceiurile zilnice nu sunt suficiente, iar dacă pofta de mâncare nu apare la loc trebuie să facem ceva în privinţa asta. Lipsa apetitului poate duce la scăderea în greutate, la deficit de nutrienţi, lipsa de energie şi multe altele. De aceea, este atât de important să remediem lipsa de apetit.

Noi recomandăm

Dacă îţi doreşti să ai din nou poftă de mâncare noi îţi recomandăm Miapetit, care este special conceput pentru a creşte apetitul şi energia. Este de asemenea benefic şi pentru îmbunătăţirea proceselor digestive.

Concluzie

Pofta de mâncare este extrem de importantă, deoarece corpul nostru nu ar putea să funcţioneze bine fără suficienţi nutrienţii pe care-i primit din mâncare.

Motivele pentru care nu mai avem apetit sunt fie de natură psihologică, fie de natură fizică. Putem să avem o boală care are ca simptom lipsa apetitului, precum anemia. Totodată, din cauza stărilor emoţionale neplăcute putem să nu mai dăm o aşa mare atenţie mâncării.

Cum nutrienţii se transformă în energie, sursa noastră de energie este mâncarea. Ştim cu toţii cât de mare nevoie avem de energie. Dar există soluţii diverse care ne pot ajuta să mâncăm din nou cu poftă.

Nutrienti benefici pentru sanatate

VEGAN
Prețul inițial a fost: 84.99 lei.Prețul curent este: 63.74 lei. TVA inclus

Economisești 21.25 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 72.75 lei. TVA inclus

Economisești 24.25 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 59.00 lei.Prețul curent este: 44.25 lei. TVA inclus

Economisești 14.75 lei

Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 69.00 lei. TVA inclus

Economisești 23.00 lei

  • https://www.catena.ro/8-cauze-care-ar-putea-explica-pierderea-poftei-de-mancare
  • https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/pierderea-poftei-de-mancare-cauze-si-tratament_19113
  • https://www.doc.ro/sanatate/de-ce-nu-iti-este-foame-motive-pentru-lipsa-poftei-de-mancare
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324011#summaryhttps://www.healthline.com/health/abdominal-pain-and-appetite-loss
  • https://www.healthline.com/health/fatigue-and-loss-of-appetite#treatment
  • https://www.livi.co.uk/your-health/8-causes-that-could-explain-your-loss-of-appetite/
  • https://www.buoyhealth.com/learn/loss-of-appetite#treatment
  • https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/appetite-decreased
  • https://www.verywellmind.com/what-to-do-when-you-have-no-appetite-4799769
  • https://www.msdmanuals.com/home/digestive-disorders/symptoms-of-digestive-disorders/lump-in-throat
  • https://www.healthline.com/nutrition/16-ways-to-increase-appetite#TOC_TITLE_HDR_5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *