L-carnitina lichidă – beneficii și utilizări

Care sunt cei mai importanti aminoacizi glicina și l-carnitina

Care sunt cei mai importanti aminoacizi ?

Aminoacizii sunt o componentă esențială pentru sănătatea noastră generală. Fără un aport optim de aminoacizi, organismul are de suferit. De ce? Pentru ca aminoacizii sunt baza proteinelor, iar proteinele sunt cele care conferă structură pielii, părului, mușchilor, fiind responsabile de multe alte funcții la nivelul organismului. 

Când vine vorba despre sănătatea generală a organismului, cei mai importanți aminoacizi sunt glicina și l-carnitina. L-carnitina este sintetizată la nivelul tuturor celulelor, în special la nivelul ficatului și rinichilor. Despre aceasta știm că este recomandată, în special, pentru persoanele care vor să piardă în greutate, însă lista de beneficii este mult mai lungă. 

Descoperă în continuare ce este L-carnitina, care sunt beneficiile ei, care sunt utilizările suplimentelor cu l-carnitina și ce tip de supliment îți va aduce cele mai bune rezultate.

Ce este l-carnitina?

L-carnitina este un aminoacid sintetizată la nivelul organismului din alți doi aminoacizi: lizina și metionina. Unul dintre principalele sale roluri este de a îmbunătății nivelurile de energie prin transportul de grăsime către mitocondrie. Acest proces favorizează și pierderea în greutate deoarece în mitocondrie, grăsimile sunt arse și folosite pe post de combustibil pentru organism. 

L-carnitina este sintetizată în mod natural în organismul uman, însă poate fi consumată și ca supliment alimentar. Majoritatea persoanelor consumă suplimente cu l-carnitină pentru slăbit, însă beneficiile ei nu se opresc, nici pe departe, aici. 

L-carnitina beneficii

Tipuri de l-carnitină

Există mai multe forme de l-carnitină valabilă,  iată care sunt cele mai comune: 

  • Acetil l-carnitină – acest tip de carnitină este cunoscut pentru beneficiile pe care le are pentru creier și memorie 
  • L-carnitină L-tratat – se regăsește în suplimentele pentru sportivi pentru că sporește performanța fizică și reduce durerile musculare 
  • Propionil-L-carnitină – contribuie la creșterea nivelului de oxid nitric din organism. Oxidul nitric dilată vasele de sânge, îmbunătățind circulația la nivelul întregului organism. 
  • D-carnitină – forma inactivă a carnitinei. Suplimentarea cu aceasta poate cauza un deficit prin blocarea absorbției altor forme active.

Recomandari produse care asigură arderea grăsimilor

Principalele beneficii ale l-carnitinei

1. Crește anduranța

L-canitina joacă un rol central în producția de energie, fiind folosit, în principal, de către către atleți pentru a stimula performanța, a crește anduranța și a îmbunătăți nivelul de energie. Un studiu publicat în 2014 a demonstrat acest lucru. Au fost administrate între 3-4 grame de l-carnitină unor jucători de fotbal profesioniști înainte de antrenament, iar anduranța acestora a crescut considerabil. 

Din acest motiv, suplimentarea cu l-carnitină este benefică pentru sportivi, în special pentru atleți, înotători sau cicliști.

2. Benefică pentru pierderea în greutate

Studiile efectuate de către specialiști au demonstrat în nenumărate rânduri că suplimentarea cu l-carnitină este benefică pentru acest scop. Totuși, dieta și sportul sunt extrem de importante pentru ca rezultatele finale să fie cât mai bune. 

L-carnitina este folosită, în mod special, pentru proprietățile sale benefice în procesul de pierdere în greutate. Combinată cu o dietă sănătoasă și exerciții regulate, l-carnitina poate, într-adevăr, să contribuie eficient în procesul de slăbire.  

3. Protejează musculatura

Pe lângă faptul că l-carnitina crește semnificativ anduranța și sprijină procesul de slăbire, aceasta are și beneficii pentru mușchi. Studiile au demonstrat l-carnitina poate ajuta la protejarea mușchilor și prevenirea daunelor musculare. 

L-carnitina utilizari

4. Intensifică procesul de ardere al grăsimilor

L-carnitina este un accelerator metabolic, fiind extrem de benefic în procesul de ardere al grăsimilor. Acest aminoacid transportă grăsimile către mitocondrii pentru a fi consumate pe post de combustibil pentru organism. 

5. Îmbunătățește funcția creierului

L-carnitina nu este eficientă doar pentru organism, ci și pentru sănătatea generală. Studii recente au demonstrat că l-carnitina este benefică și pentru sănătatea creierului și funcția cognitivă. Studiile au demonstrat că, pe lângă aceste două beneficii pe care le are pentru creier, l-carnitina, în special acetil-l-carnitina poate contribui la îmbunătățirea memoriei în cazul pacienților cu Alzheimer. 

6. Reglează nivelul zahărului din sânge

Studiile au arătat că suplimentarea cu l-carnitină poate fi benefică în menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge și să combată rezistența la insulină. Insulina este hormonul responsabil cu transportul zahărului la celule, loc în care poate fi folosit pe post de combustibil. Prea multă insulină este dăunătoare pentru organism și duce la creșterea nivelului de zahăr în sânge. 

L-carnitina lichida

Surse de L-carnitină

Aminoacidul l-carnitină poate fi obținut atât din surse naturale, dar mai ales din suplimente alimentare. Iată o listă cu alimentele bogate în l-carnitină și încă una cu cele mai bune suplimente cu l-carnitină. 

Recomandarile noastre naturale

Surse naturale

  • carne de vită 
  • carne de pui 
  • lapte integral 
  • pește 
  • paine integrală 
  • brânză cheddar 
  • sparanghel 

Suplimente nutritive

Majoritatea persoanelor folosesc suplimente cu l-carnitină pentru a pierde în greutate și a scăpa de grăsimi. Acest tip de suplimente este foarte căutat și în rândul sportivilor, datorită beneficiilor excepționale pe care le are în ceea ce privește performanța sportivă. 

Există mai multe tipuri de suplimente cu l-carnitină: lichidă, capsule sau pulbere. Dintre toate aceste forme, l-carnitina lichidă este cea mai benefică. Forma sa îi asigură un grad ridicat de absorbție și, deci, eficiență sporită. 

Dozajul standard pentru un supliment cu l-carnitină este de 500-2000 mg la doza zilnică. Totuși, în cazul anumitor tipuri de l-carnitină cum ar fi cea tratat, doza zilnică poate urca până la 4000 mg.

Ține minte, este foarte important să ai un stil de viață sănătos pentru a te bucura la maximum de beneficiile suplimentelor cu l-carnitină.

Adaugă suplimentele cu l-carnitină în dieta zilnică și bucură-te de toate beneficiile pe care le are pentru sănătatea ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *