Sistemul muscular reprezinta 40% din masa corpului, fiind alcatuit din muschi scheletici care au rolul de a intretine miscarea. Atunci cand un muschi este suprasolicitat, poate aparea intinderea musculara, care provoaca dureri si rigiditate la nivelul musculaturii.
Intinderea poate sa afecteze orice muschi, incepand de la nivelul spatelui, gatului sau a umarului, si pana la nivelul coapselor sau a gambelor.
Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele intinderilor musculare, simptomele, dar si cum le poti trata cu succes acasa, fara prea mult efort.
Intinderea musculara – cauze
Intinderea musculara reprezinta un disconfort al muschilor destul de des intalnit, mai ales la persoanele care nu efectueaza in mod regulat activitati fizice. Tensiunea musculara apare ca rezultat al oboselii musculare, al suprasolicitarii sau a unei miscari incorecte, care poate cauza durere si limitarea miscareii muschiului afectat.
Principalul simptom este prezenta durerii si a inflamatiei la nivelul muschiului suprasolicitat, care poate fi ameliorat prin repaus sau aplicarea unor remedii naturale precum gheata, comprese calde sau medicamente antiinflamatorii.
Printre cele mai comune cauze care duc la aparitia intinderilor musculare se afla:
- Conditie fizica deficitara
- Lipsa incalzirii inainte de o activitate fizica
- Flexibilitate redusa
- Suprasolicitare
- Atrofia musculara care apare din cauza lipsei de activitate fizica
- Distrofia musculara care provoaca slabirea muschilor.
In cazurile usoare sau moderate ale intinderilor musculare, cel mai adesea apar leziunile de tip sportiv, care se remediaza de la sine in cateva zile. Pot fi resimtie dureri musculare slabe, vanatai sau inflamatii minore si, de regula, pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare eliberate fara prescriptie medicala precum nurofen sau paracetamol.
In cazurile severe ale intinderilor musculare, se produc leziuni sau rupturi ale tesutului in urma unor activitati suprasolicitante. Durerea resimtita este puternica, iar zona respectiva se poate invineti si umfla.
Vindecarea completa poate dura pana la cateva luni si, de regula, este necesara interventia chirurgicala, urmata apoi de recuperare medicala.
Uleiuri medicinale cu efect antiinflamator
Economisești 8.40 lei
Economisești 19.95 lei
Economisești 4.37 lei
Economisești 4.20 lei
Simptomele intinderilor musculare
In functie de severitatea intinderii sau a leziunilor musculare, simptomele pot varia in intensitate. Durerea poate fi spontana, de intensitate crescuta sau cu senzatie de arsura. Printre cele mai comune manifestari ale intinderii musculare se regasesc:
- Durere brusca
- Sensibilitatea zonei afectate la palpare
- Inflamatie
- Vanatai locale
- Rigiditate musculara
- Spasme musculare
- Slabiciune musculara.
Ingrijirea medicala a intinderilor musculare usoare spre moderate poate fi efectuata la domiciliu cu ajutorul remediilor naturiste sau a medicamentelor antiinflamatoare eliberate fara reteta.
In cazul in care intinderea musculaturii este urmata de inflamatie, dureri severe sau dificultate de miscare, se recomanda consultul unui medic specialist pentru a prescrie un tratament medicamentos antiinflamator specific. Astfel, eviti agravarea simptomelor sau aparitia complicatiilor.
Cum poti preveni intinderile musculare
Din fericire, intinderile musculare pot fi prevenite fara prea mult efort, insa trebuie sa tii cont de cativa pasi importanti inainte de inceperea exercitiilor fizice, precum:
- Incalzeste musculatura inainte de orice tip de antrenament
- Realizeaza exercitiile de stretching la finalul antrenamentului
- Creste treptat forta si masa musculara, fara a exagera cu efortul fizic
- Evita antrenamentele in cazul in care esti obosit sau ai dureri musculare
Pentru intinderile musculare cauzate de o pozitie incorecta sau timpul indelungat petrecut la birou in aceeasi pozitie, este important sa mentii o pozitie corecta a corpului, coloana dreapta, si, in timpul somnului, sa dormi pe o perna ergonomica pentru sustinere cervicala.
Remedii naturale pentru sistemul muscular
Economisești 7.98 lei
Economisești 8.61 lei
Cum poti trata intinderile musculare
Majoritatea intinderilor musculare pot fi tratate cu succes acasa, cu exceptia celor se intensitate severa sau cu ruptura de muschi, la care se recomanda consultul medicului specialist.
Pentru a calma durerile si inflamatiile, poti tine cont de urmatoarele:
- Evita solicitarea muschiului afectat pentru cateva zile, iar apoi incepe prin a face miscari usoare
- Aplica comprese cu gheata imediat dupa producerea intinderii musculare pentru a ameliora procesul de inflamare
- Foloseste bandaje elastice pentru reducerea inflamatiei
- Aplica comprese calde dupa trei zile de la intindere, de mai multe ori pe zi, pentru a imbunatati circulatia in zona muschiului afectat
- Incercati sa nu stati in aceeasi pozitie prea mult timp si mentine o pozitie corecta a coloanei vertebrale
- Maseaza zona musculara afectata prin tehnici terapeutice sau de recuperare cu ajutorul cremelor sau uleiurilor antiinflamatoare cu extracte de arnica, gheara diavolului, lavanda sau aloe vera.
Exercitiile fizice regulate, de intensitate medie, te ajuta sa iti mentii muschii puternici si sanatosi. Inainte de orice activitate fizica, aloca cateva minute pentru exercitiile de stretching si cele de incalzire, pentru a evita astfel suprasolicitarea musculaturii.
Daca te afli la inceputul practicarii unui sport sau in ceea ce priveste activitatea fizica, incepe usor, facand exercitii de intensitate redusa, crescand gradual durata.
Remedii naturale pentru ameliorarea intinderilor musculare
Stilul de viata activ si alimentatia bogata in nutrienti sunt factori esentiali care mentin pe termen lung sanatatea intregului organism, si implicit a musculaturii. Acestea pot avea un impact semnifcativ asupra procesului de vindecare si ameliorare a durerilor si a disconfortului cauzat de intinderile musculare.
Exista cateva remedii naturale cu rol antiinflamator care pot reduce semnificativ simptomele cauzate de intinderile musculare. Iata care sunt cateva dintre ele:
- Arnica
Arnica este o planta medicinala folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Este folosita ca ingredient in creme, geluri sau unguente pentru calmarea durerilor musculare si a inflamatiilor.
- Gheara diavolului
Este o planta originara din Africa de Sud care a fost utilizata pentru tratarea durerilor musculare, datorita proprietatilor antiinflamatorii. Preparatele pe baza de Gheara Diavolului sunt recomandate pentru persoanele care depun efort fizic intens, sportivilor sau incepatorilor in sport care au suprasolicitat brusc musculatura in urma unei activitati sportive.
- Turmeric
Turmericul este un condiment indian recunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra intregului organism. Are proprietati puternice antiinflamatoare care reduc durerile, crampele si spasmele musculare, ajuta la ameliorarea febrei musculare si reduce disconfortul muscular.
- Magneziu
Este un mineral indispensabil pentru sanatatea organismului, avand multiple roluri de mentinere a sanatatii musculare, osoase si nervoase. Magneziul protejeaza sistemul muscular si previne uzura acestuia, reduce rigiditatea musculara in caz de intinderi sau entorse si diminueaza simptomele spasmelor musculare care apar in urma suprasolicitarii fizice.
Economisești 8.40 lei
Economisești 4.69 lei
Economisești 5.39 lei