🎉 De Ziua Copiilor, primești GRATUIT Multivitamine Lichide Super Kids la orice comandă de minimum 99 lei! 🎁 ! Folosește codul 1IUNIE

Insuficiența Renală: Cauze, Simptome și Plan de Tratament

Despre insuficienta renala
-18%
Prețul inițial a fost: 141.00 lei.Prețul curent este: 116.00 lei. TVA inclus

Economisești 25.00 lei

-18%
Prețul inițial a fost: 141.00 lei.Prețul curent este: 116.00 lei. TVA inclus

Economisești 25.00 lei

-40%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 74.90 lei. TVA inclus

Economisești 50.10 lei

O afecțiune renală poate afecta capacitatea organismului de a curăța sângele, de a filtra apa în exces din sânge și de a ține sub control tensiunea arterială. De asemenea, poate afecta producția de globule roșii și procesul de asimilare a vitaminei D, necesară pentru sănătatea oaselor. Una dintre cele mai periculoase afecțiuni renale este boala cronică de rinichi, cunoscută și sub numele de insuficiență renală. Află în ce constă această afecțiune, care sunt posibile cauze și ce trebuie să includă planul de tratament pentru a o putea ține sub control.

Ce este insuficiența renală?

Insuficiența renală cronică sau boala cronică de rinichi implică o pierdere treptată a funcției renale. Rinichii filtrează toxinele și excesul de lichide din sânge, care sunt îndepărtate ulterior din corp prin urină. Boala cronică avansată de rinichi poate cauza acumularea unei cantități periculoase de lichide, electroliți și toxine la nivelul organismului. Totodată, insuficiența renală poate cauza și alte probleme de sănătate, precum anemie, hipertensiune arterială, afecțiuni osoase, acidoză sau dereglarea concentrației de colesterol și acizi grași.

În stadiile incipiente ale bolii cronice de rinichi pot apărea puține semne și simptome care să ridice un semnal de alarmă. Din acest motiv, mulți pacienți cu insuficiență renală află de boală după ce funcția renală ajunge să fie redusă la 25% din valorile normale.

Tratamentul insuficienței renale are în vedere încetinirea procesului de deteriorare a funcției renale, de obicei prin controlul cauzei. Uneori, chiar și prin controlul cauzei, boala cronică de rinichi poate evolua către insuficiență renală în stadiu terminal, care poate fi fatală fără filtrare artificială (dializă) sau transplant de rinichi.

Cauzele insuficienței renale

Cea mai importantă funcție a rinichilor este aceea de a filtra sângele, prin eliminarea produșilor catabolismului, excesului de apă și substanțelor toxice. Cu toate acestea, pot apărea probleme dacă  fluxul sangvin nu ajunge în mod corespunzător la rinichi, dacă rinichii nu funcționează corespunzător din cauza unor leziuni sau a unei afecțiuni renale, dacă o obstrucție împiedică eliminarea urinei.

Insuficiența renală apare adesea ca urmare a prezenței diabetului sau a hipertensiunii arteriale. Când o persoană suferă de diabet necontrolat, zahărul (glucoza) se acumulează în sânge și poate afecta rinichii. Pe de altă parte, hipertensiunea arterială poate afecta glomerulii (unități renale care se ocupă de filtrarea sângelui).

Alte cauze care pot cauza insuficiența renală:

Fluxul de urină obstrucționat: Urina blocată poate reveni în rinichi din vezica urinară. Fluxul de urină blocat crește presiunea asupra rinichilor și reduc funcția acestora. Cauzele posibile includ o prostată mărită, pietre la rinichi sau prezența unei tumori.

Bolile de rinichi: Există multe afecțiuni renale, inclusiv boala de rinichi polichistic, pielonefrita și glomerulonefrita care, în timp, pot duce la afectarea parțială sau completă a rinichilor.

Stenoza arterei renale: Aceasta cauzează o îngustare sau blocarea arterei renale înainte de a intra în rinichi.

Lupus eritematos sistemic: Aceasta este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al corpului atacă rinichii ca și cum ar fi țesut străin.

Malaria și febra galbenă: Aceste două boli transmise de țânțari pot provoca afectarea funcției renale.

Anumite medicamente: Utilizarea excesivă a anumitor medicamente (acetaminofen sau ibuprofen) poate cauza insuficiență renală.

Consumul ilegal de substanțe: Utilizarea de substanțe, precum heroină sau cocaină, poate afecta rinichii.

Leziunile renale: Loviturile puternice sau prezența altor leziuni fizice la nivelul rinichilor poate afecta buna funcționare a acestora, ducând la apariția insuficienței renale.

Simptomele insuficienței renale

Insuficiența renală poate fi prezentă cu mult timp înainte de apariția unor simptome clare, care să indice această afecțiune. Printre cele mai frecvente simptome se numără urina tulbure sau de culoare închisă, prezența sângelui în urină, micțiuni frecvente, mai ales pe timpul nopții, cantitate redusă de urină și durere sau dificultate în timpul micțiunii.

Întrucât în această afecțiunii rinichii își pierd capacitatea de a elimina toxinele și lichidele acumulate în exces în organism, pot apărea următoarele simptome: hipertensiune arterială, edeme ale pleoapelor și membrelor, oboseală, dureri de cap, grețuri, vărsături, pierderea apetitului, scăderea în greutate, crampe musculare, mâncărimi persistente. Odată cu avansarea bolii cronice de rinichi pot apărea episoade de crize epileptice și confuzie mentală. Simptome precum durere toracică, hemoragie severă, pierderi de cunoștință, slăbiciune pronuntață și dureri severe la nivelul articulațiilor și oaselor pot sugera apariția complicațiilor.

Diagnosticarea insuficienței renale

Dacă te confrunți cu unul sau mai multe dintre simptomele specifice insuficienței renale, este indicat să mergi la un medic de specialitate.

Pe lângă o anamneză completă, doctorul va recomanda efectuarea mai multor investigații care să confirme sau nu diagnosticul de insuficiență renală.

Un simplu test de urină arată dacă albumina este prezentă sau nu în urină, iar prezența acesteia semnifică faptul că rinichii sunt afectați. O altă analiză specifică este rata filtrării glomerulare, care furnizează informații importante despre funcția renală, fiind utilă în cazul pacienților cu factori de risc pentru boala cronică de rinichi sau pentru monitorizarea pacienților cu această afecțiune, în vederea stabilirii prognosticului.

Medicul poate recomanda și efectuarea unui CT sau RMN la nivelul rinichilor pentru a vedea mărimea și forma acestora. Biopsia de rinichi este efectuată atunci când încă nu poate fi confirmat în totalitate diagnosticul de insuficiență renală după primele investigații realizate.

Tratamentul în insuficiența renală

Medicul va întocmi un plan de tratament, în funcție de stadiul bolii. Nu există un tratament curativ, însă pot fi luate mai multe măsuri prin care afecțiunea poate fi ținută sub control.

Monitorizarea simptomelor. Pacientul trebuie să monitorize aparția unor noi simptome și să transmită medicului dacă apar modificări ale stării de sănătate.

Dieta. Alimentația pacientului cu insuficiență renală trebuie modificată conform recomandărilor unui medic sau nutriționist. Se recomandă înlocuirea alimentelor care conțin cantități mari de sare, fosfor, potasiu și calciu cu: fructe și legume sărace în aceste minerale, produse lactate sărace în grăsimi, cereale integrale, pește, pui, nuci și semințe.

Pe lista alimentelor pe care trebuie să le eviți dacă suferi de insuficiență renală se află: avocadoul, alimentele la conservă, orezul brun, bananele, produsele lactate grase, portocalele și sucul de portocale, carnea procesată, murăturile, măslinele, caisele, cartofii albi și cartofii dulci, roșiile, spanacul, salata verde, sfecla roșie, curmalele, stafidele și prunele uscate, covrigeii, chipsurile și biscuiții. Dintre băuturi, trebuiesc evitate cele dulci și alcoolul, deoarece forțează rinichii să lucreze mai mult.

Mișcarea zilnică. Activitatea fizică regulată joacă un rol important în controlul afecțiunilor cronice, precum diabetul și bolile de inimă, contribuie la menținerea în limite normale a tensiunii arterială și favorizează scăderea în greutate. Programul de exerciții fizice trebuie verificat cu un medic pentru a vedea dacă este potrivit pentru vârsta, greutatea și sănătatea pacientului.

Insuficienta renala

Renunțarea la fumat. Aceasta este o altă măsură importantă în cazul pacientului cu insuficiență renală. Tutunul afectează rinichii și poate înrăutăți leziunile renale deja existente. Dacă ești fumător, discută cu medicul despre strategiile care te pot ajuta să renunți la fumat. Grupurile de sprijin, consilierea și medicamentele te pot ajuta să renunți la acest obicei nesănătos.

Administrarea de vitamine. Organismul unei persoane care suferă de insuficiență renală are o nevoie mai mare de anumite vitamine. Medicul poate prescrie unui pacient cu boală cronică renală un complex de vitamine care să includă vitamine din complexul B, vitamina D și cantități mai mici de vitamina C.

 • Vitamine din complexul B. Dintre vitaminele din complexul B, cele mai indicate sunt vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3 (niacina), vitamina B6, vitamina B9 (acidul folic) și vitamina B12. Pe lângă faptul că joacă un rol important în procesele metabolice și în producția de globule roșii în sânge, vitaminele din complexul B contribuie la creșterea nivelului de energie, la întărirea sistemului imunitar, la prevenirea anemiei și la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. Suplimentarea acestor vitamine se face la recomandarea medicului care stabilește dozele necesare în cazul pacientului cu insuficiență renală.
 • Vitamina C. Această vitamină ajută organismul să absoarbă fierul, produce colagen, formează și repară globulele roșii, oasele și alte țesuturi, vindecă tăieturile și rănile, menține gingiile sănătoase și susține sistemul imunitar. Suplimentele pe bază de vitamina C sunt recomandate într-o doză de 60 până la 100 mg/zi. În cazul bolii cronice de rinichi, administrarea unei doze foarte mari de vitamina C poate provoca o acumulare de oxalați în organism, care cresc riscul de formare a calculilor renali.
 • Vitamina D. Persoanele care suferă de boală cronică de rinichi au un risc ridicat de a avea un deficit de vitamina D. Această vitamină este esențială pentru menținerea sănătății sistemului osos și nu numai. Rinichii activează vitamina D obținută de la soare sau din alimente înainte ca organismul să o poată folosi. Nivelurile scăzute de vitamina D pot duce la o pierdere a densității osoase și, implicit, la creșterea riscului de apariție a osteoporozei. În cazul unui deficit de vitamina D, medicul specialist poate recomanda administrarea unui supliment pe bază de vitamina D3, în funcție de nevoile și starea de sănătate a pacientului.
 • Vitamine de evitat în insuficiența renală: Vitaminele solubile în grăsimi (A, D, E și K) se pot acumula în exces în organism, motiv pentru care acestea nu trebuiesc administrate în boala cronică de rinichi fără recomandarea unui medic de specialitate.

Utilizarea suplimentelor alimentare.  În stadiile incipiente ale bolii cronice de rinichi pot fi folosite și suplimentele alimentare care susțin funcția renală.

 • Acizi grași Omega-3. Suplimente pe bază de Omega-3 ar putea fi benefice pentru pacienții cu insuficiență renală, potrivit oamenilor de știință din Polonia. În cadrul unui studiu se arată că administrarea a 2g/zi de acizi grași Omega-3, timp de 6 luni, a dus la reducerea markerilor inflamatori, aflați într-un procent ridicat în boala cronică de rinichi. În plus, acizii grași Omega-3 contribuie la reducerea tensiunii arteriale și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, doi factori de risc pentru bolile de inimă.
 • Probiotice. În cadrul unei meta-analize s-a descoperit că dezechilibrul florei intestinale poate accelera progresia bolii renale cronice prin creșterea nivelului de toxine uremice. Astfel, cercetătorii chinezi au urmărit evoluția a 261 de pacienți cu insuficiență renală pe o perioadă de 4 săptămâni, timp în care li s-au administrat probiotice. Concluzia oamenilor de știință a fost aceea că probioticele joacă un rol important în menținerea microbiomului intestinal și în protecția funcției renale, fiind de ajutor în cazul pacienților cu insuficiență renală.
Tratament insuficinta renala

Tratamentul medicamentos. Medicul recomandă adesea tratament pentru controlul problemelor asociate insuficienței renale. Cele mai frecvente probleme asociate acestei afecțiuni sunt hipertensiunea arterială și colesterolul mărit, pentru care doctorul prescrie medicamente care previn apariția unei boli cardiace.

Orice simptom care are legătură cu rinichii și vezica urinară ar trebui să te trimită de-ndată la doctor. Depistată din timp, insuficiența renală poate fi ținută sub control mult mai ușor, punând în aplicare sfaturile unui medic specialist.

Referințe:

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-kidney-disease-basic-information

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-kidney-disease/symptoms-causes/syc-20354521

https://www.medicalnewstoday.com/articles/172179#causes

https://www.nhs.uk/conditions/kidney-disease/symptoms/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/172179#symptoms

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327300#stages

https://www.cdt-babes.ro/articole/insuficienta-renala-boala-cronica-de-rinichi.php

https://www.davita.com/diet-nutrition/articles/basics/the-abcs-of-vitamins-for-kidney-patients#:~:text=People%20with%20CKD%20have%20greater,small%20dose%20of%20vitamin%20C

https://www.hindawi.com/journals/bmri/2017/1680985/

https://www.karger.com/Article/Fulltext/494677

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/diet-and-chronic-kidney-disease

https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease

3 thoughts on “Insuficiența Renală: Cauze, Simptome și Plan de Tratament

 1. Gherghe says:

  La început spuneti ca vitamina D este recomandată în insuficiență renala,iar mai jos spuneti ca este de evitat in insuficiență renala.
  Cum este pana la urma?

 2. Ionescu Ana says:

  F intetesant! Ru incerc ss ma informez. pt Bobita,cztelul meu care sufere de ac boala si detin putine informatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *