Balonarea excesivă este o problemă cu care multe persoane se confruntă. Odată cu creșterea nivelului de stres și de poluare, această afecțiune este tot mai des întâlnită, dar principalul motiv care stă în spatele apariției senzației de balonare este dieta nesănătoasă.
Dacă și tu faci parte din persoanele care se confruntă frecvent cu această problemă, cu siguranță te întrebi „De ce sunt foarte balonată?”, „Care sunt cauzele balonării?”, „Cu ce tratăm balonarea?”. Îți vom răspunde la toate aceste întrebări în rândurile care urmează.
Descoperă alături de noi tot ce trebuie să știi despre balonare – cauze, simptome și remedii.
Suplimente naturale pentru un tranzit intestinal normal
Economisești 26.20 lei
Economisești 7.50 lei
Economisești 7.49 lei
De ce apare senzația de balonare?
Senzația de balonare, cunoscută și sub numele de distensie abdominală sau meteorism apare atunci când în stomac sau intestin există gaze în exces, iar abdomenul superior se umflă. Dar de ce apare balonarea? Balonarea excesivă ascunde o problemă de sănătate?
În majoritatea cazurilor, balonarea nu este o problemă îngrijorătoare și poate fi combătută foarte ușor, prin câteva schimbări în stilul de viață și de alimentație, mai ales.
Cele mai comune cauze ale apariției senzației de balonare și a gazelor în exces:
- Digestia proastă a proteinelor (cauzează fermentarea anumitor alimente)
- Inabilitatea de a descompune complet zaharurile și carbohidrații
- Dezechilibru la nivelul florei intestinale (în tractul digestiv se regăsesc miliarde de bacterii, atât sănătoase, cât și nesănătoase. Atunci când bacteriile nesănătoase sunt într-un număr mai mare față de bacteriile sănătoase, acest dezechilibru poate duce la balonare și gaze excesive)
Totuși, există și cazuri în care balonarea poate ascunde probleme serioase de sănătate. De exemplu, balonarea este una dintre cele mai comune simptome ale candidei, dar apare și ca efect al alergiilor, dezechilibru hormonal, probleme ale glandei tiroide sau afecțiuni ale tractului digestiv.
Alte potențiale cauze ale balonării sunt:
- constipația
- boala Crohn sau ulcerul
- retenția de apă
- deshidratarea
- alergiile la diverse alimente
- infecții ale tractului digestiv
- schimbări hormonale.
Sunt multe lucruri care pot afecta sănătatea tractului intestinal, abilitatea de a metaboliza alimente în mod corespunzător și sistemul natural prin care corpul elimina excesul de fluide. Pentru că sunt mulți factori care contribuie la crearea stărilor de balonare, acestea pot să apară în orice moment al zilei
Principalele 10 cauze ale balonării în exces
- Probleme digestive – cea mai comună cauză. Multe probleme ale tractului intestinal precum ulcer vin cu o serie de simptome printre care se numără și senzația de balonare.
- Retenția de apă – pe lângă faptul că provoacă balonare, poate fi și unul dintre simptomele unei afecțiuni mai grave precum infecții abdominale sau boli ale ficatului.
- Deshidratarea – cu cât bei mai multă apă, cu atât mai bine te vei simți. În lipsa unei hidratari corespunzătoare, senzația de balonare este tot mai intensă.
- Constipația – această problemă face ca fecalele să rămână în intestine, creând o stare puternică de disconfort și exces de gaze.
- Alergia la diverse alimente – adesea alergiile la diferite alimente (de exemplu intoleranța la lactoză) vin imediat cu senzații puternice de balonare și exces de gaze.
6. SIBO (Suprapopularea bacteriană a intestinului subțire) – este cauzat de un nivel anormal de bacterii în intestinul subțire și provoacă balonare.
7. Infecții – poți să ai probleme de balonare dacă te confrunți cu o inflamație la nivelul intestinelor
8. Ocluzia intestinală – poate provoca balonări excesive, constipație, amețeli și vărsături.
9. Schimbările hormonale – este o cauză comună în rândul femeilor. Schimbările hormonale provocate de sindromul premenstrual provoacă, adesea balonare.
10. Cancer – unul dintre simptomele comune ale cancerului la colon sau la uter este senzația de balonare.
Cu ce tratăm balonarea?
Senzația de balonare excesivă poate fi tratată prin mai multe modalități. Schimbarea alimentației, adoptarea unui stil de viață sănătos sau introducerea în dietă a unor suplimente alimentare pot reduce considerabil aceste senzații neplăcute.
1. Alimentația
Unul dintre cele mai eficient remedii pentru ameliorarea senzației de balonare este schimbarea regimului alimentar. Pentru a te asigura că ai o digestie sănătoasă, asigură-te că incluzi în dietă surse bogate de fibre.
Iată care sunt cele mai bune alimente pentru o digestie sănătoasă și eliminarea senzației de balonare:
- Probiotice: Probioticele sau bacteriile bune sunt cele mențin echilibrul sistemului digestiv. Include în alimenție surse naturale de probiotice precum: iaurt, kefir sau kimchi.
- Lactate: Bogate în nutrienți și benefice pentru tractul digestiv, nici lactatele nu trebuie să lipsească din alimentația ta. Optează pentru lactate crude față de cele pe care le găsești în comerț.
- Fructe și legume bogate în apă: legumele verzi, pepenele, fructele de pădure sau castraveții sunt excelente pentru o digestie sănătoasă.
- Condimente și plante: ghimbirul, papadia sau aloe vera sunt doar câteva dintre plantele cu proprietăți extraordinare pentru digestie. Părunjelul, oregano sau rozmarinul sunt condimente care favorizează o digestie sănătoasă.
Acum că știi care sunt alimentele pe care ar trebui să le ai în dieta ta zilnică, iată și câteva categorii care ar putea să îți înrăutățească situația:
- Zahărul în exces
- Cerealele rafinate și glutenul
- Băuturile carbogazoase
- Guma de mestecat
- Îndulcitorii artificiali
- Unele legume precum broccoli, varză, conopidă care sunt greu de digerat sau fasolea care provoacă gaze intestinale.
2. Sfaturi utile
Uite și alte câteva bune practici pe care să le incluzi în rutina ta pentru a combate stările de balonare:
- Sportul – o viață activă poate îmbunătăți digestia și, deci, poate reduce balonarea excesivă
- Hidratarea corespunzătoare – consumă minimum 2 litrii de apă pe zi. Un organism hidratat corespunzător nu se va confrunta atât de des cu stări de balonare
- Încearcă să reduci stresul – stresul și anxietatea au impact negativ asupra digestiei. Încearcă să gestionezi cât poți de bine aceste stări.
3. Suplimente pentru balonare
Din categoria suplimentelor pentru balonare și digestie, cele mai eficiente sunt probioticele. Acestea reglează tranzitul intestinal, protejează sănătatea florei și îmbunătățesc considerabil procesele digestive, ameliorând și senzațiile de balonare.
Pe site-ul nostru găsești atât probiotice lichide, cu o absorbție eficientă, cât și probiotice capsule.
De asemenea, eficiente pentru o digestie sănătoasă sunt suplimentele cu aloe vera sau extract de ghimbir. Găsești în portofoliul nostru de produse suc cu aloe vera pentru digestie și multivitamine cu ghimbir, ideale pentru sănătatea generală, dar și a tractului digestiv.
Economisești 10.50 lei
Economisești 6.90 lei