Infecțiile urinare sunt o problemă reală și supărătoare, atât pentru bărbați, cât mai ales pentru femei. Acest tip de infecții este în topul celor mai răspândite probleme de acest tip și poate afecta orice componentă a sistemului urinar.
Dintre toate tipurile de infecții, cistita este cea mai comună. Odată cu debutul sezonului cald, numărul infestărilor cu bacteria care provoacă cistita crește considerabil, așadar este nevoie să fim mult mai precauți.
Chiar dacă de multe ori se spune că doar femeile se confruntă cu această problemă, bărbații pot fi afectați în egală măsură. Femeile au un grad mai ridicat de risc în ceea ce privește contactarea bacteriilor care provoacă acest tip de problemă, în special femeile însărcinate sau cele care au atins pragul menopauzei.
Află în continuare ce sunt infecțiile urinare, cât tipuri de infecții există, care sunt principalele cauze și cei mai comuni factori de risc, care sunt cele mai comune simptome și cum poți ameliora această problemă cu un tratament naturist pentru infecții urinare.
Să vorbim despre sistemul urinar
Sistemul urinar (denumit și tract urinar sau sistem renal) este sistemul care ne purifică organismul. Acesta purifică sângele și elimină orice impurități prin intermediul urinei. De asemenea sistemul urinar este important și în menținerea unui echilibru al lichidelor în organism.
Tractul urinar are 4 componente principale, cu roluri bine stabilite:
- Rinichii – sunt cei care acționează ca un filtru pentru organismul nostru. Aceștia filtrează tot sângele și elimină impuritățile prin urină.
- Ureterele – în organism există două astfel de tuburi numite uretere. Rolul acestora este de a transporta urina rezultată în urma procesului de filtrare efectuat de rinichi la vezica urinară.
- Vezica urinară – este localizată în centru pelvisului, iar ea are rolul de a depozita urina rezultată prin procesul de filtrare până la eliminare. Aceasta este un organ muscular de o formă sferică.
- Uretra – prin intermediul uretrei se elimina urina din organism. Lungimea acesteia diferă de la bărbați la femei, iar în cazul bărbaților este importantă și pentru transportul de lichid seminal. Uretra măsoară aproximativ 5 cm. la femei și 20 cm la bărbați. Din această cauză, femeile sunt predispuse să se confrunte mult mai des decât bărbații cu infecții urinare. Dat fiind faptul că, în cazul femeilor, uretra este mai scurtă, bacteriile pot ajunge mult mai ușor la vezica urinară, cauzând infecții.
Infecțiile urinare sunt…
Infecție urinară este orice afecțiune cauzată de prezența anumitor bacterii sau microbi la nivelul tractului urinar. Acestea pot afecta fiecare dintre componentele sistemului urinar, iar în funcție de zona pe care o afectează acestea se clasifică în două categorii:
- Infecțiile urinare înalte – acestea afectează rinichii, iar în termeni medicali această problemă se numește pielonefrită
- Infecții urinare joase – afectează uretra, vezica urinară sau prostata în cazul bărbaților.
Economisești 14.85 lei
Economisești 28.51 lei
Economisești 49.50 lei
Tipuri de infecții urinare
Infecțiile urinare joase sunt cele mai frecvente și pot fi de 3 tipuri:
- Uretrita – este o afecțiune a uretrei, după cum îi spune și numele. Aceasta apare mai frecvent la bărbați și este cauzată de un act sexual neprotejat și infectarea cu bacterii precum chlamydia.
- Cistita – o afecțiune frecventă în cazul femeilor, cauzată de contactarea bacteriei E.coli.
- Prostatita – în cazul bărbaților, apare pe fondul infecției cu E.coli preluată, de cele mai multe ori, prin contact sexual neprotejat.
Infecțiile urinare înalte afectează rinichii. Acestea apar, de cele mai multe ori, pe fondul unei cistite netratate care permite migrarea bacteriilor dinspre vezica urinară înspre rinichi.
Cauze și factori de risc pentru infecțiile urinare
Există numeroase cauze prin care bacteriile ajung să se răspândească și să cauzeze astfel de probleme. Iată care sunt cele mai frecvente:
- Metode contraceptive precum diafragma
- Sistem imunitar slab
- Igiena precară sau spălăturile vaginale frecvente
- Folosirea toaletelor neiginenizate
- Dezechilibrarea florei intestinale prin abuz de antibiotice
- Boli cronice precum bolile autoimune
- Deficit de vitamine și minerale
- Menopauza și premenopauză
- Lenjeria intimă strâmtă
- Pe timp de vară, clorul din piscine, nisipul sau costumul de baie nespălat după fiecare utilizare cresc considerabil șansele de infectare
- În cazul bărbaților, cel mai comun factor este contactul sexual cu o femeia infectată sau contactul sexual anal neprotejat.
În ceea ce privește factorii de risc, iată care sunt cei mai frecvenți:
- Anatomia – după cum am menționat și mai sus, femeile au un grad de risc ridicat să sufere de infecții urinare din cauza lungimii uretrei. Fiind mai scurtă, bacteriile pătrund mai ușor și se deplasează mai repede.
- Activitatea sexuală – femeile active sexual sau care au mai mulți parteneri au un risc mai mare de a suferi de astfel de probleme
- Probleme ale tractului urinar – anomalii genetice care nu permit eliminarea normală a urinei
- Blocaj de-a lungul tractului urinar – cauzat de pietre la rinichi sau prostată mărită.
Infecții urinare - cele mai frecvente simptome
Infecțiile urinare vin cu simptome supărătoare, extrem de neplăcute. Uite cum poți recunoaște o infecție urinară:
- Durere, senzație de arsură sau usturime la urinare
- Nevoie de urinare continuă
- Eliminarea unei cantități mici de urină
- Culoare tulbure și miros anormal al urinei
- Febră și frisoane
- Greață sau vărsături
Metode de tratament naturist și medicamentos pentru infecții urinare
Infecțiile urinare se depistează, cel mai ușor, cu ajutorul unor teste de urină sau urocultură. Medicul specialist va oferi un tratament pe baza diagnosticului, iar de cele mai multe ori este vorba despre administrarea antibioticelor și calmante pentru reducerea durerilor provocate de infecție.
Tratament naturist
Există și variante de tratament naturist pentru infecții urinare, cu diverse extracte din plante extrem de benefice pentru ameliorarea simptomelor infecțiilor urinare sau prevenirea acestora. Proprietățile antiinflamatoare, antibacteriene sau antioxidante ale acestor extracte sunt benefice în combaterea infecției.
- Merișoarele – sunt cea mai populară și benefică metodă de calmare a simptomelor infecțiilor. Acestea au un puternic efect antibacterian care nu permit bacteriilor să se oprească în tractul urinar.
- Mătasea de porumb – este un important diuretic natural care ajută la golirea vezicii urinare.
- Urzica – efectul diuretic puternic al urzicii ajută la tratarea și prevenirea infecțiilor urinare și a pietrelor la rinichi
Descopera gama noastra de suplimente naturale pentru combaterea infectiilor urinare
Economisești 14.85 lei
Economisești 28.51 lei
Economisești 49.50 lei
- https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/afectiuni-genitale/infectiile-urinare-factori-de-risc-diagnostic-preventie
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447
- https://www.webmd.com/women/guide/your-guide-urinary-tract-infections
- https://www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/189953