Infarctul miocardic este denumirea medicala pentru infarct sau atac de cord, o afectiune din ce in ce mai des intalnita in societatea moderna. Are consecinte grave asupra sanatatii si poate pune in pericol viata. In Romania, este principala cauza de deces din categoria afectiunilor cardiovasculare.
Infarctul apare atunci cand fluxul de sange catre muschiul inimii este blocat si intrerupt din cauza unui cheg depus pe artrera respectiva.
Din nefericire, unii dintre pacienti prezinta simptomele gripei sau arsuri esofagiene inainte de declansarea unui infarct miocardic, de aceea este extrem de important sa fie prevenit si tratat la timp pentru a nu fi pusa viata in pericol.
Afla in cele ce urmeaza care sunt simptomele infarctului miocardic, cauzele dar si cele mai bune tratamente pentru preventie.
Ce este infarctul miocardic?
Infarctul miocardic, cunoscut sub denumirea de “atac de cord” sau “infarct” este o afectiune cardiovasculara cauzata de formarea placilor de aterom in arterele coronare provocand astfel aparitia cheagurilor de sange. Alimentarea inimii cu oxigen este blocata fapt care duce la deteriorarea partiala a muschiului cardiac avand consecinte medicale grave.
Infarctul miocardic este declansat de boli ale arterelor coronare sau ateroscleroza care, in timp, duc la deteriorarea vaselor de sange de la nivelul inimii. Factorul principal care declanseaza un infarct miocardic este aparitia cheagului de sange in interiorul arterei care intrerupe fluxul sangvin si alimentarea inimii cu oxigen.
In cazul in care nu este raportat la timp catre medicii specialisti declansarea unui infarct miocardic, pot avea complicatii grave precum accident vascular cerebral, batai neregulate ale inimii, insuficienta cardiaca, anevrism sau chiar deces.
Care sunt cauzele si factorii de risc ale infarctului miocardic
Cea mai frecventa cauza a infarctului miocardic este blocarea arterelor coronare care transporta sange si oxigen catre inima de catre depunerile de grasimi numite placa de aterom. Acumularea in timp a grasimilor din interiorul arterelor poarta numele de ateroscleroza.
Alte cauze care pot duce la aparitia infarctului miocardic sunt:
- Boli precum cardiopatia ischemica, artrita reumatoida sau sifilis
- Anevrism
- Hipotensiunea arteriala
- Insuficienta aortica
- Defecte congenitale cardiace
- Boli hematologice
Factorii de risc care pot duce la aparitia placilor de aterom pe arterele coronare si implicit la declansarea infarctului miocardic sunt:
- Alimentatia nesanatoasa bogata in grasimi animale, zahar, sare
- Nivel ridicat de colesterol
- Lipsa exercitiilor fizice
- Stil de viata sedentar
- Obezitatea
- Hipertensiunea arteriala
- Diabetul zaharat
- Predispozitie genetica
- Varsta (peste 45 de ani)
- Stresul
- Fumatul
- Consumul de droguri
Suplimente Naturale Recomandate
Economisești 6.02 lei
Economisești 8.80 lei
Economisești 7.70 lei
Economisești 6.50 lei
Infarct miocardic – simptome
Este important de mentionat faptul ca simptomele unui infarct miocardic poate sa difere de la o persoana la alta. Cu toate acestea, printre cele mai comune simptome se numara:
- Durere in piept resimtita sub forma de gheara cunoscuta sub denumirea medicala de angina pectorala
- Dificultati de respiratie
- Greata si varsaturi
- Ameteli
- Anxietate
- Transpiratii si frisoane
- Ritm cardiac accelerat
In functie de sexul persoanei, simptomele pot sa difere. Durerea toracica este intalnita atat la femei cat si la barbati, insa, in cazul femeilor, durerile pot fi localizate si la nivelul stomacului sau abdomenului insotite de intepaturi bruste in zona gatului, a bratelor sau spatelui.
Unele femei care au suferit de infarct miocardic raporteaza ca au resimtit simptome asemanatoare cu cele ale unei gripe aflate in stadiul incipient.
Cum poate fi prevenit infarctul miocardic?
Pentru a preveni declansarea infarctului miocardic, este recomandata atenta monitorizare si supraveghere a afectiunilor cardiovasculare care au drept consecinta depunerea placilor pe arterele coronare. Un stil de viata sanatos si controale medicale periodice sunt printre cele mai benefice masuri de preventie. De asemenea, este important sa tii cont de urmatoarele aspect:
- Adopta o alimentatie sanatoasa bazata pe fructe, legume si grasimi sanatoase precum carnea de peste in special somon, nuci, seminte, avocado, leguminoase
- Fa miscare fizica zilnic – minim 30 de minute
- Mentine o greutate fizica in limite normale
- Renunta la fumat
- Tine sub atenta monitorizare evolutia hipertensiunii arteriale sau a diabetului in caz de ai fost diagnosticat cu aceste afectiuni
- Mergi la controale medicale de specialitate periodic
Care sunt cele mai bune tratamente pentru infarctul miocardic?
Contuita de urgenta in cazul unui infarct miocardic este interventia chirurgicala si tratamentul medicamentos complementar pentru stabilizarea pacientului. De regula, scopul tratamentului este dilatarea arterei coronare afectata si dizolvarea cheagului de sange format. Consecintele unui infarct miocardic sunt destul de grave si pot duce la insuficienta cardiaca, aritmii, accident vascular cerebral sau ruptura peretelui inimii.
Tratamente naturiste complementare
Economisești 8.80 lei
Economisești 7.70 lei
Economisești 6.48 lei
Economisești 11.40 lei
Din fericire, exista o serie de suplimente alimentare care sustin sanatatea sistemului cardiovascular fiind recomandate atat persoanelor care au suferit un infarct miocardic cat si celor care doresc sa previna declansarea unuia. Printre acestea regasim:
- Vitamina D
Este o vitamina solubila in grasimi cu multiple beneficii pentru sanatate cu actiune benefica asupra sistemului cardiovascular. Administrarea periodica a Vitaminei D reduce sansele aparitiei infarctului miocardic, sustine sistemul imunitar si protejeaza corpul de infectii.
- Coenzima Q10
Este un antioxidant eficient care sustine buna functionare a inimii si a sistemului nervos. Ajuta la imbunatatirea functiei cardiace, reduce hipertensiunea arteriala in timp ce regleaza nivelul de glicemie din sange.
- Acizi grasi Omega 3,6,7,9
Acizii grasi sunt substante organice esentiale pentru sustinerea functiilor vitale ale organismului. Au multiple beneficii pentru sanatate cu actiune directa asupra buna functionare a inimii. Reduce nivelul colesterolului si a trigliceridelor din sange fapt care previne aparitia formarii placilor de aterom. De asemenea, are efect antioxidant si antiinflamator care imbunatateste memoria si stimuleaza capacitatea de concentrare.
- Usturoi
Usturoiul este recunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, antiinflamatoare si antibiotice care ajuta la reglarea tensiunii arteriale, scade nivelul colesterolului din sange si protejeaza functiile inimii. Util in caz de hipertensiune arteriala, aritmii sau ateroscleroza acestea fiind unele dintre cele mai comune afectiuni cardiovasculare care duc la aparitia infarctului miocardic.
- Vitamina K2
Asigura protectie sistemului cardiovascular prin reducerea riscului infundarii arterelor. Contribuie la mentinerea elasticitatii vaselor de sange in timp ce previne calcifierea acestora. De asemenea, previne aparitia infarctului miocardic si a aritmiilor. Un studiu realizat pe 4800 de oameni a concluzionat ca un nivel ridicat de vitamina K2 in organism reduce riscul bolilor arterelor coronare cu 57%.
Suplimente Naturale Recomandate
Economisești 6.02 lei
Economisești 8.80 lei
Economisești 7.70 lei
Economisești 6.50 lei