Hiperlipidemia este o afectiune care prezinta un nivel ridicat de colesterol si trigliceride in sange. In randul civilizatiei moderne, afecteaza 1-2% din populatia lumii si poate aparea inca din copilarie avand cauze genetice, transmisa de membrii familiei, in special de catre parinti.
O alimentatie nesanatoasa, lipsa miscarii fizice dar si consumul excesiv de alcool poate favoriza depunerea de lipide si colesterol in sange fapt care provoaca numeroase probleme de sanatate in special asupra sistemului cardiovascular.
Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele hiperlipidemiei, simptomele, factori de risc dar si cum se poate trata sau preveni.
Ce este Hiperlipidemia?
Hiperlipidemia este o boala transmisa genetic sau contractata care se manifesta prin valori crescute ale colesterolului, trigliceridelor si a altor lipide din sange cu mult peste limita normala. In timp, boala poate duce la boli de inima, atacuri de cord, hipertensiune arteriala sau obezitate.
De cele mai multe ori, hiperlipidemia se manifesta inca din copilarie si poate avea consecinte grave asupra sanatatii daca nu este tinut sub control nivelul de lipide din sange.
Hiperlipidemia inseamna un nivel ridicat de colesterol “rau” de tip LDL si a trigliceridelor.
Colesterolul, principala grasime responsabila de aparitia hiperlipidemiei, este produs in mod natural de catre organismul uman avand rol benefic asupra sanatatii. Se gaseste in sange si in toate celulele corpului si ajuta la formarea membranelor celulare, a hormonilor si a tesuturilor in general.
Atunci cand aducem un aport ridicat de colesterol din surse alimentare bazate pe grasimi nesanatoase, corpul nu reuseste sa elimine excesul de lipide si acestea se depun pe interiorul arterelor. Drept consecinta, fluxul sangvin este ingreunat fapt care poate avea efecte grave asupra sanatatii si a functiilor organismului.
Colesterolul se gaseste in alimente de origine animala precum:
- Carnea de porc
- Carnea de pasare
- Fructe de mare
- Oua
- Produse lactate grase
Trigliceridele sunt grasimi din sange care furnizeaza organismului uman energie. Un numar crescut de trigliceride favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare si a pancreatitei.
Recomandare de produse naturale pentru reducerea nivelului de grasimi din organism
Economisești 3.75 lei
Economisești 3.25 lei
Care sunt cauzele hiperlipidemiei?
Un nivel ridicat de grasimi din sange poate avea cauze precum:
- Obezitate
- Diabet
- Sedentarism
- Lipsa exercitiilor fizice
- Alimentatie nesanatoasa bazata pe grasimi saturate
- Consumul excesiv de alcool
- Fumatul
- Varsta inaintata
De asemenea, hiperlipidemia poate fi transmisa genetic de catre membrii familiei. Daca unul din parinti sau ambii sufera de aceasta afectiune, sansele sa mosteniti hiperlipidemia sunt de 50% fata de cei care nu au istoric in familie.
Care sunt simptomele hiperlipidemiei?
Hiperlipidemia nu are simptome specifice, de aceea este important sa efectuati constant analize de sange pentru a stabili nivelul de lipide si implicit al colesterolului de tip LDL
Totusi, un nivel ridicat de lipide din sange poate avea consecinte asupra sanatatii organismului care in timp pot provoca infarct miocardic, accident vascular cerebral sau hipertensiune. Simptomele acestor afectiuni se manifesta prin:
- Dureri in piept
- Dureri de picioare sau maini
- Ameteala
- Puls crescut
- Transpiratii reci
- Varsaturi si stari de greata
- lesin
- Vedere incetosata
- Stare de confuzie
Cum poate fi prevenita aparitia hiperlipidemiei?
Schimbarea stilului de viata este principalul factor care poate preveni hiperlipidemia si reduce riscul complicatiilor precum boli cardiace sau accident vascular cerebral. Indiferent ca vorbim de hiperlipidemia genetica sau cea contractata, un stil de viata sanatos este esential pentru mentinerea in limite normale a lipidelor din sange.
Adopta o alimentatie sanatoasa
Elimina din alimentatie grasimile saturate, nesanatoase si inlocuieste-le cu grasimi sanatoase din surse vegetale. Modificarea dietei poate reduce nivelul colesterolului rau LDL din sange.
De asemenea, cresteti aportul de fibre prezente in fructe si legume, consuma acizi grasi omega-3 si carne slaba precum cea de peste.
Mentine o greutate corporala in limite normale
Scaderea in greutate reduce nivelul colesterolului si a lipidelor din sange. Totodata, previne aparitia hipertensiunii arteriale si a accidentelor vasculare cerebrale prin normalizarea circulatiei sangelui.
Fa miscare fizica
Activitatea fizica este un factor important atunci cand vine vorba de sanatate si buna functionare a organismului. Lipsa activitatii fizice duce la acumularea kilogramelor in plus si, in consecinta, a lipidelor din sange.
Renunta la fumat
Nicotina si toxinele din tutun cresc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si ridica nivelul trigliceridelor din sange.
Care sunt cele mai bune tratamente pentru reducerea hiperlipidemiei?
Scopul tratamentelor pentru reducerea hiperlipidemiei este sa mentina scazut nivelul colesterolului tip LDL din sange si a lipidelor, precum si prevenirea complicatiilor grave asupra sanatatii provocate de aceasta afectiune. Asta se realizeaza prin tratamente medicamentoase, naturale, un regim alimentar sanatos si scadere in greutate.
Exista totusi cateva remedii naturale care imbunatatesc sanatatea cardiovasculara si ajuta la reglarea colesterolului din sange care, incluse in viata de zi cu zi, pot avea efecte vizibile asupra sanatatii.
Recomandare vitamine naturale si vegane cu absorbtie rapida
Economisești 6.70 lei
Economisești 4.60 lei
Economisești 9.20 lei
Economisești 5.70 lei
Anghinare
Este o planta cu actiune benefica asupra functiilor ficatului. Ajuta la eliminarea toxinelor din organism, sustine sanatatea ficatului in timp ce stimuleaza secretia biliara. Astfel, contribuie la eliminarea colesterolului si a lipidelor din sange.
Vitaminele A, C, E si complexul de B-uri
Vitaminele sunt substante chimice care ocupa un rol important in functionarea normala a organismului fiind necesare pentru imbunatatirea sistemului imunitar si a tuturor proceselor din corp. Vitaminele A, C, E si cele din complexul B sunt eficiente pentru detoxifierea colonului, a ficatului si a rinichilor avand efect detoxifiant.
Ajuta la scaderea in greutate, sustin sanatatea sistemului cardiovascular si confera energie pe durata intregii zile.
Sfecla
Sfecla contine numeroase substante nutritive care ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism precum nicotina, alcool sau deseuri toxice. Sustine buna functionare a ficatului, stimuleaza fluxul limfatic si curata vasele de sange. De asemenea, ajuta la eliminarea kilogramelor in plus si mentine nivelul de energie al organismului.
Este o sursa naturala de fibre care ajuta la reglarea tranzitului intestinal lent si previne constipatia.
Recomandare tratament natural
Economisești 3.01 lei
Economisești 3.65 lei
Economisești 42.17 lei