Gastrita: Simptome, cauze si tratamente pentru mentinerea sanatatii digestive

Gastrita - simptome, cauze si tratamente pentru mentinerea sanatatii digestive

Gastrita este una dintre cele mai comune afectiuni digestive care poate avea cauze diverse precum infectii bacteriene, abuzul de alcool, unele medicamente, varsta si stresul. Se manifesta ca o inflamatie asupra mucoasei stomacului si poate avea o evolutie progresiva care nu pune viata in pericol. Netratata insa, poate duce in timp la complicatii de natura digestiva cu risc crescut de cancer gastric. Printr-un regim alimentar sanatos si un tratament adecvat, gastrita poate fi prevenita si tratata.

Despre gastrita, cauzele ei, cum se manifesta si care este cel mai potrivit tratament discutam in cele ce urmeaza.

Ce este gastrita?

Gastrita este o afectiune digestiva care se manifesta prin aparitia unor leziuni inflamatorii la nivelul mucoasei gastrice. In functie de aparitia ei, aceasta poate fi brusca, denumita si gastrita acuta, care debuteaza in scurt timp sau cronica, care se dezvolta lent, de-a lungul timpului. Daca nu este tratata la timp, poate duce la complicatii precum ulcere sau risc crescut de cancer stomacal.

Gastrita – simptome

Gastrita inflameaza mucoasa stomacului ceea ce duce la aparitia unor simptome care au consecinte asupra bunei functionari a sistemului digestiv. Simptomele pot sa apara brusc, in cazul gastritei acute sau se manifesta treptat in cazul gastritei cronice.

Cele mai comune simptome sunt:

  • Dureri de stomac
  • Arsura la nivelul esofagului
  • Greata si varsaturi
  • Pierderea poftei de mancare
  • Scadere in greutate
  • Anemie
  • Indigestie
  • Balonare

Daca nu este prevenita si tratata la timp, gastrita poate duce la sangerari la nivelul stomacului, anemii, ulcer gastric sau cancer stomacal.

Care sunt cauzele gastritei?

Care sunt cauzele gastritei

Tipurile de gastrita difera in functie de cauzele care au dus la aparitia bolii. Poate fi de mai multe tipuri:

Gastrita cauzata de infectia cu virusului Helicobacter

Este una dintre cele mai comune tipuri de gastrita care se transmite pe cale fecala, orala sau prin saliva unei persoane deja infectate cu virusul Helicobacter. In timp, virusul produce enzime toxice care duc la inflamarea mucoasei gastrice.

Gastrita cauzata de microorganisme, virusuri sau bacterii

Gastrita de cauza infectioasa este cauzata de microogranisme: virusi (Herpes Simplex), bacterii (Mycobacterium avium intracellular, Sifilis), paraziti (Strongyloides,Criptosporidium)

Consumul de alcool, tutun si medicamente

Gastrita poate fi cauzata de un consum excesiv de alcool, tutun si medicamente antiinflamatoare care duc la leziuni ale peretilor stomacului.

Stres

Stresul cauzat de un eveniment major, un accident sau o boala grava creste aciditatea gastrica care poate provoca aparitia gastritei.

O reactie autoimuna

O cauza mai putin frecventa este gastrita de natura autoimuna. Apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod eronat celulele si tesuturile organismului de la nivelul stomacului.

Mentineti sanatatea digestiva cu urmatoarele suplimente naturale

-10%
Prețul inițial a fost: 105.00 lei.Prețul curent este: 94.50 lei. TVA inclus

Economisești 10.50 lei

-50%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 50.00 lei.Prețul curent este: 25.00 lei. TVA inclus

Economisești 25.00 lei

-5%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 74.90 lei.Prețul curent este: 71.16 lei. TVA inclus

Economisești 3.75 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 69.00 lei.Prețul curent este: 65.55 lei. TVA inclus

Economisești 3.45 lei

Cum se trateaza gastrita?

In functie de severitatea simptomelor si a tipului de gastrita, tratamentul poate sa difere de la o persoana la asta. Gastrita acuta nu are un tratament specific, se recomanda administrarea unui tratament medicamentos care sa tina sub control simptomele. De asemenea, sunt prescrise de catre medicul specialist medicamente pe baza de inhibatori care sa reduca productia de acid de la nivelul stomacului ameliorand astfel durerile.

Ce alimente trebuie evitate pentru prevenirea gastritei?

Ce alimente trebuie evitate pentru prevenirea gastritei

Dieta joaca un rol important in mentinerea sanatatii organismului si implicit a functiilor sistemului digestiv. Boala inflamatorie a stomacului poate aparea ca urmare a unor obiceiuri alimentare nesanatoase si a unui stil de viata agitat care favorizeaza aparitia inflamatiei stomacale.

In general, este recomandata o alimentatie care consta in evitarea alimentelor ce duc la cresterea aciditatii gastrice si implicit, la aparitiei gastritei.

Pentru a preveni aparitia gastritei, este important sa adopti un regim alimentar specific si sa tii cont de urmatoarele:

  • Evita alimentele condimentate, prajelile si mesele bogate in grasimi saturate
  • Elimina din alimentatie carnea afumata si alimentele procesate (carnati, hot-dog)
  • Evita consumul legumelor picante precum usturoi, hrean, wasabi, ceapa
  • Redu consumul de lactate grase (smantana, iaurt, unt) si oua
  • Renunta la fumat
  • Redu consumul de alcool
  • Evita cafeaua, ceaiul verde sau sucurile de citrice

De asemenea, activitatile zilnice care ridica nivelul de stres si stilul de viata agitat pot favoriza aparitia simptomelor de gastrita. In sine, ele nu provoaca gastrita cronica, insa in timp, stresul favorizeaza aciditatea gastrica care duce in timp la inflamarea mucoasei stomacale.

Cum sa iti mentii sanatatea digestiva cu ajutorul suplimentelor naturale

Sanatatea digestiva si a organismului in general este sustinuta cu un stil de viata sanatos, o alimentatie adecvata, miscare fizica si suplimente naturale care complementar ajuta la imbunatatirea functiilor corpului uman.

Inulina

Este o fibra solubila de provenienta vegetala care ajuta la combaterea arsurilor stomacale in timp ce reduce refluxul gastroesofagian. Datorita proprietatilor sale digestive, Inulina amelioreaza constipatia, sustine tranzitul intestinal, regleaza nivelul colesterolului din sange si reda pofta de mancare.

Aloe Vera

Aloe Vera actioneaza ca un pansament gastric asupra mucoasei stomacului. Are proprietati antiinflamatoare, antiseptice si de detoxifiere. Sucul de Aloe Vera amelioreaza simptomele ulcerului stomacal, ajuta la eliminarea parazitilor intestinali si sustine, in general, sanatatea sistemului gastro-intestinal.

Conform unor studii de specialitate (Study on the efective Supplementation of Aloe vera gel Antiacid to peptic Ulcer Patients – Pulbicat în Jurnalul de Cercetare de Medicina si Stiinte din 2008) si (Safety of Aloe Vera Syrup for the treatment of gastro-esophageal reflux disease – Publicat in Jurnalul Tradițional de Medicina Chineza in 2015), Aloe Vera reduce cu 90% simptomele cauzate de ulcerul stomacal.

Musetel

Este o planta cu efecte antispastice si calmante asupra stomacului. Reduce durerile de stomac, ajuta la relaxarea sistemului nervos si stimuleaza digestia.

Fermenti lactici

Contin miliarde de bacterii benefice (probiotice, prebiotice) care contribuie la normalizarea microflorei intestinale, regleaza tranzitul si previne aparitia afectiunilor digestive. Prin prezenta bacteriilor Lactobacillus si Bifidobacterium din categoria fermentilor lactici, acestia ajuta la pastrarea mucoasei stomacale intacte si sanatoase.

Laptisor de matca

Este unul dintre cele mai nutritive alimente cu un continut ridicat de proteine, lipide, aminoacizi, vitamine si minerale. Prin aportul sau ridicat de substante benefice, Laptisorul de Matca imbunatateste functiile digestive, sustine energia si vitalitatea organismului in timp ce sprijina functia nervoasa.

Suplimente naturiste pentru o digestie sanatoasa

-5%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 74.99 lei.Prețul curent este: 71.24 lei. TVA inclus

Economisești 3.75 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 75.00 lei.Prețul curent este: 71.25 lei. TVA inclus

Economisești 3.75 lei

-5%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 93.00 lei.Prețul curent este: 88.35 lei. TVA inclus

Economisești 4.65 lei

-5%
VEGAN
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 95.36 lei.Prețul curent este: 90.59 lei. TVA inclus

Economisești 4.77 lei

  • https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/00365521.2015.1019918
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1590865811605938
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544250/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri