Importanta somnului pentru o viata sanatoasa

importanta somnului

Te-ai intrebat vreodata cum ar fi viata daca nu ar fi nevoie de somn? Cum ne-am simti daca ar trebui sa fim pe fuga non-stop, fara a ne acorda cateva ore pe noapte de repaus? Somnul nu este doar un moment in care punem pe pauza toate activitatile mentale si fizice, ci este un proces fiziologic esential pentru orice fiinta.

Un somn odihnitor ne ajuta sa ne refacem si sa ne reincarcam bateriile pentru a putea face fata zilei urmatoare. Activitatile pe care le avem de indeplinit in timpul zilei depind in mare parte de calitatea somnului avut. Conform studiilor din ultimile decenii, somnul nu este doar o stare pasiva, ci este considerat o “a doua stare” care ajuta creierul si organismul sa se dezvolte armonios.

In urmatorul articol vom vorbi pe larg despre importanta somnului, care sunt beneficiile unui somn odihnitor, necesarul de somn in functie de varsta, precum si remediile naturale care ne pot ajuta sa obtinem un somn odihnitor pe tot parcursul noptii.

importanta somnului pentru sanatate

Odihna si somnul de calitate sunt esentiale pentru buna functionare a organismului, la fel de importante asa cum este alimentatia si apa. Somnul este o nevoie fiziologica de baza vitala atat pentru sanatatea fizica, cat si psihica, deoarece ajuta la imbunatatirea calitatii vietii, precum si la intarirea sistemului imunitar, cu multiple alte beneficii asupra organismului.

In ultimile decenii, oamenii de stiinta au facut multiple cercetari cu privire la importanta somnului pentru organism. In timp ce dormim, creierul este in continuare treaz si produce mielina, o substanta grasa proteica care inconjoara si izoleaza fibrele nervoase din sistemul nervos central si periferic. Procesul de formare a mielinei incepe in timpul dezvoltarii fetusului si continua in primii ani de viata.

Astfel, dincolo de nevoia de odihna si de repaus, somnul sustine unele procese biologice care au o importanta deosebita pentru buna functionare a organismului.

Atunci cand dormim putin, suntem mai putin eficienti, mai putin creativi si mult mai vulneraili in fata virusilor si bacteriilor care pot cauza boli. In timp ce dormim, creierul se pregateste pentru a doua zi si imbunatateste capacitatea de a putea invata si de a ne aminti diverse informatii.

Din punct de vedere biologic, organismul uman este adaptat dupa soare. In mod normal, dupa apusul soarelui, incepe in mod natural sa ni se faca somn. In acelasi timp, somnul limiteaza interactiunea unei persoane cu mediul si permite corpului sa se refaca si sa se relaxeze. Un somn bun si de calitate determina performanta sistemului nervos, imbunatateste memoria, reduce procesele inflamatorii din corp si regleaza tensiunea arteriala.

Remedii naturale pentru un somn odihnitor

VEGAN
Prețul inițial a fost: 19.50 lei.Prețul curent este: 16.58 lei. TVA inclus

Economisești 2.93 lei

-35%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 68.13 lei.Prețul curent este: 44.28 lei. TVA inclus

Economisești 23.85 lei

Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 106.25 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

Prețul inițial a fost: 39.00 lei.Prețul curent este: 33.15 lei. TVA inclus

Economisești 5.85 lei

Beneficiile unui somn odihnitor

Somnul are o importanta uriasa in toate procesele ce au loc in corp. Beneficiile somnului sunt numeroase, atat din punct de vedere fiziologic, cat si psihic si emotional. Iata carteva dintre beneficiile de care ai parte atunci cand respecti orele necesare pentru odihna:

  • Contribuie la intarirea sistemului imunitar

Intarirea sistemulu imunitar este una dintre cele mai importante beneficii ale somnului asupra organismului uman. Daca este privat de somn, corpul este expus inflamatiilor si a altor boli care apar pe fondul unui sistem imunitar scazut.

  • Protejeaza sanatatea inimii

In timp somnului, corpul secreta hormoni ce ajuta la buna functionare a vaseelor de sange. Lipsa unui somn odihnitor pe termen lung poate afecta tensiunea arteriala si produce afectiuni de natura cardiovasculara.

  • Mentine o greutate corporala sanatoasa

Conform studiilor, persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte sunt mai predispuse in a acumula kilograme in plus si au un risc mai mare de obezitate.

  • Imbunatateste activitatea psihica

Lipsa unui program de somn regulat poate duce la tulburari de dispozitie, cum ar fi depresia si anxietatea. In timp ce dormim, creierul proceseaza si consolideaza experientele din ziua respectiva. Altfel spus, somnul este totodata esential si vital pentru imbunatatirea memoriei si cresterea capacitatii de concentrare.

  • Ajuta la cresterea apetitului sexual si stimuleaza fertilitatea

Barbatii si femeile care nu au un program de somn regulat si nu dorm suficient, tind sa aiba un libido mai scazut, conform studiilor. In timpul somnului, corpul secreta hormoni de reproducere. De aceea, somnul insuficient pe perioade lungi de timp poate duce la probleme de fertilitate.

Necesarul de somn la adulti si copii

necesarul de somn la adulti si copii

Potrivit specialistilor, necesarul de somn se calculeaza in functie de varsta. Hormonul somnului, cunoscut sub denumirea de melatonina, este eliberat de creier atunci cand se intuneca. Altfel spus, este important sa se respecte ritmul normal de somn care include in medie cca 8 ore zilnic, pentru ca organismul sa functioneze corespunzator.

Asadar, in functie de varsta, creierul si organismul au nevoie de un anumit numar de ore de somn pentru ca acestea sa se recupereze si starea de sanatate sa se mentina in parametri normali, dupa cum urmeaza:

  • Nou nascutii intre 0-3 luni au nevoie de 14-17 ore de somn
  • Sugarii cu varsta intre 4 si 11 luni au nevoie de 12-15 ore de somn
  • Copii cu varsta intre 1-2 ani au nevoie de 11-14 ore de somn
  • Prescolarii ce au intre 3-5 ani au nevoie de 10-13 ore de somn
  • Scolarii cu varste intre 6 si 12 ani au nevoie de 9-12 ore de somn
  • Adolescentii cu varste intre 13 si 18 ani au nevoie de 8-10 ore de somn
  • Adultii cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani au nevoie de 7 ore pe noapte sau mai mult de somn
  • Adultii cu varsta de peste 61 de ani au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.

Remedii naturale pentru un somn linistit si odihnitor

somn linistit si odihnitor

Lipsa unui somn adecvat are efecte nocive asupra performantei fizice si mentale, creste instabilitatea emorionala si favorizeaza reactiile intarziate la stimuli. Asadar, ai toate motivele sa iti asiguri un program de somn regulat, respectand orele necesare in functie de varsta.

Daca te confrunti cu probleme legate de somn sau pur si simplu doresti sa iti imbunatatesti calitatea somnului, iata cateva remedii naturale care te pot ajuta sa te odihnesti si sa ai parte de un somn de calitate:

  • Valeriana

Valeriana este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale calmante si sedative, care permit o relaxare mai buna a psihicului inainte de culcare, contribuind la instalarea unui somn odihnitor si la imbunatatirea calitatii acestuia.

  • Melatonina

Melatonina este o substanta produsa in mod natural de glanda pineala din creier, cu rolul de a regla ritmul circadian si de a reduce timpul necesar pentru a adormi.

  • Triptofan

Triptofanul este un precursor al serotoninei, care, la randul sau, este transformat in melatonina, hormonul responsabil pentru reglarea ciclului somn-veghe. Administrarea suplimentelor alimentare care contin triptofan poate creste nivelul de serotonina, contribuie la o odihna mai profunda si reduce trezirile nocturne.

  • Magneziu

Magneziu este un mineral esential implicat in numeroase procese biologice in organism, inclusiv in cele legate de functionarea sistemului nervos si de reglarea somnului. Magneziul are efect relaxant asupra muschilor si mentine un somn profund pe tot parcursul noptii.

VEGAN
Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 56.95 lei. TVA inclus

Economisești 10.05 lei

VEGAN
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 82.45 lei. TVA inclus

Economisești 14.55 lei

Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 62.05 lei. TVA inclus

Economisești 10.95 lei

Prețul inițial a fost: 147.00 lei.Prețul curent este: 124.95 lei. TVA inclus

Economisești 22.05 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *