Hipoglicemie sau glicemia scazuta: Cauze, simptome si alimentatia pentru valorile normale ale glicemiei

Hipoglicemie

Glicemia scazuta, cunoscuta sub denumirea medicala de hipoglicemie, apare atunci cand nivelul glicemiei sau al zaharului din sange scade sub valoarea de 70 md/dl.

Drept consecinta, organismul este privat de principala sursa de energie necesara pentru buna functionare, avand repercursiuni negative asupra sanatatii.

Un nivel scazut de glucoza in sange poate deveni sever daca nu este tratat la timp. Pe termen scurt, nivelul scazut poate fi readus in limite normale consumand o bautura sau un aliment bogat in zahar, insa, pe termen lung, trebuie identificata cauza aparitiei si tratarea acesteia.

Afla in urmatorul articol ce este glicemia si care este rolul ei in organism, care sunt cauzele hipoglicemiei, cum se manifesta, optiuni de tratament si alimentatia pentru mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange.

Ce este glicemia

Pentru a intelege mai bine cum apare hiperglicemia, este important sa avem in vedere cateva detalii legate de glicemie si rolul acesteia pentru organism.

Glicemia reprezinta concentratia glucozei sau a zaharului din sange. Glucoza este principala sursa de hrana pentru creier si buna functionare a organismului, fiind obtinuta din alimentele pe care le consumam zilnic.

Substantele din alimentatie care intra in categoria zaharurilor sunt fructoza, lactoza, zaharoza, galactoza si, nu in ultimul rand, glucoza.

Insulina joaca un rol esential pentru mentinerea glucozei in limite normale, insa, atunci cand din diferite cauze, insulina nu reuseste sa controleze nivelul de zahar din sange, poate duce la cresterea sau scaderea glicemiei, cauzand hiper sau hipoglicemie.

Valorile normale ale glicemiei

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, valorile glicemiei din sange pot varia in functie de varsta, predispozitie gentica, precum si momentul din zi in care se masoara, daca este dimineata pe nemancate sau dupa masa.

Valoarea normala a glucozei din sange masoara intre 70 si 120 mg/dl (miligrame pe decilitru) la adulti. Atunci cand valoarea scade sub 70 mg/dl, se instaleaza hipoglicemia.

Glucoza este o sursa importanta de energie pentru organismul uman, iar un nivel scazut al acesteia poate deveni sever, avand consecinte negative asupra starii generale de sanatate.

Remedii naturiste pentru controlul glicemiei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 94.00 lei.Prețul curent este: 70.50 lei. TVA inclus

Economisești 23.50 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 186.24 lei.Prețul curent este: 139.68 lei. TVA inclus

Economisești 46.56 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 83.00 lei.Prețul curent este: 62.25 lei. TVA inclus

Economisești 20.75 lei

Ce este hipoglicemia si care sunt cauzele?

Ce este hipoglicemia

Hipoglicemia apare atunci cand concentratia de glucoza din sange scade sub valoarea de 70 mg/dl. De regula, apare ca efect secundar al medicamentelor prescrise pentru pacientii care sufera de diabet.

In functie de cauzele aparitiei, hipoglicemia poate fi de 2 tipuri:

  • Hipoglicemie reactiva

Apare atunci cand organismul produce prea multa insulina in decurs de cateva ore dupa masa. In acest caz, exista un risc ridicat de diabet.

  • Hipoglicemie non-reactiva

Poate fi cauzata de o boala care afecteaza ficatul, inima sau rinichii, anumite medicamente, consum excesiv de alcool, tulburari de alimentatie sau sarcina.

In absenta diabetului, hipoglicemia poate si cauzata si de:

  • Dereglari normonale
  • Tratament medicamentos administrat neadecvat pe baza de insulina
  • Saritul peste unele din mesele principale
  • Ore neregulate de masa
  • Activitate fizica solicitanta
  • Varsta inaintata
  • Consumul de droguri.

Simptomele hipoglicemiei

Simptome hipoglicemie

Simptomatologia specifica hipoglicemiei poate varia de la persoana la persoana, iar debutul este rapid, cauzand disconfort semnificativ precum:

  • Stari de slabiciune si ameteala
  • Ritm cardiac crescut
  • Senzatie de foame accentuata
  • Dificultati de concentrare
  • Vedere incetosata
  • Frisoane
  • Nevozitate sau iritabilitate
  • Schimbari de personalitate.

Atunci cand hipoglicemia persista pe termen mai indelungat, pot aparea convulsii, pierderea constientei, stare de confuzie si, in unele cazuri, coma.

Pe parcursul unui interval de 24 de ore, nivelul glucozei din sange poate varia intre 72 si 144 mg/dl, in functie de alimentele consumate sau preexistenta altor afectiuni.

Simptomele hipoglicemiei apar, de regula, atunci cand valoarea ajunge intre 50 si 65 md/dl.

Recomandari pentru ameliorarea simptomelor asociate hipoglicemiei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 87.96 lei.Prețul curent este: 65.97 lei. TVA inclus

Economisești 21.99 lei

Prețul inițial a fost: 114.99 lei.Prețul curent este: 86.24 lei. TVA inclus

Economisești 28.75 lei

Prețul inițial a fost: 64.75 lei.Prețul curent este: 48.56 lei. TVA inclus

Economisești 16.19 lei

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 114.04 lei.Prețul curent este: 85.53 lei. TVA inclus

Economisești 28.51 lei

Tratamentul pentru hipoglicemie

Tratament hipoglicemie

Scopul tratamentului in cazul hipoglicemiei este de a creste nivelul de glicemie si a trata afectiunea cronica sau preexistenta care a cauzat hipoglicemia.

In functie de caz, medicul poate recomanda tratament medicamentos, alimentar sau interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorii care a dus la aparitia hipoglicemiei, asa cum este in cazul tumorii pancreatice.

Hipoglicemia cu debut brusc se poate trata simplu, daca persoana in cauza mananca aumite alimente sau bea sucuri bogate in zahar.

Aceasta metoda este pe termen scurt si se recomanda interventia medicala pentru depistarea cauzei care a dus la scaderea glucozei din sange. Astfel, pot fi prevenite complicatiile ulterioare.

Alimentatia recomandata in cazul hipoglicemiei

Alimentatie hipoglicemie

Alimentatia este unul dintre cei mai importanti pasi atunci cand vine vorba de mentinerea unui nivel normal al glucozei din sange, precum si prevenirea complicatiilor asociate hipoglicemiei.

Pentru pacientii care sufera de hipoglicemie, specialistii recomanda adoptarea unui regim alimentar care sa contina portii mici de mancare, la 3-4 ore pe parcursul zilei, reducerea cantitatii de zaharuri simple si un aport crescut de carbohidrati complecsi.

Sunt de evitat alimentele bogate in grasimi saturate sau trans precum carne rosie, prajeli, mezeluri, mancaruri de tip-fast food, margarina, sosuri sau afumaturi, precum si zaharurile rafinate pe care le intalnim in ciocolata, produse de cofetarie, produse de patiserie sau bauturi carbogazoase.

Pentru a mentine energia organismului pe parcursul intregii zile, ai nevoie de o sursa de “combustil” de calitate la micul-dejun. Poti opta pentru:

  • Proteina din ovaz
  • Proteina din canepa
  • Proteina din mazare.

Verificarea periodica a nivelului de glicemie este, de asemenea, esentiala, pentru a putea preveni aparitia hipoglicemiei si a lua masurile necesare inainte ca acest lucru sa se intample.

Daca suferi de hipoglicemie sau de afectiunile medicale asociate, tine mereu la indemana un glucometru, astfel incat sa iti poti testa nivelul glucozei din sange ori de cate ori simti nevoia.

In functie de nivelul zaharului din sange, poti apela la cel mai rapid si eficient tratament.

Alimente recomandate pentru a mentine energia organismului

VEGAN
Prețul inițial a fost: 157.00 lei.Prețul curent este: 117.75 lei. TVA inclus

Economisești 39.25 lei

Prețul inițial a fost: 122.99 lei.Prețul curent este: 92.24 lei. TVA inclus

Economisești 30.75 lei

  • https://www.nhs.uk/conditions/low-blood-sugar-hypoglycaemia/
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11647-hypoglycemia-low-blood-sugar
  • https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-hypoglycemia
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/diagnosis-treatment/drc-20373689

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *