Indiferent de anotimp, lumina solara este esentiala si benefica pentru organism, ajuta la sinteza vitaminei D, favorizeaza absorbtia calciului in oase si poate combate starile depresive.
Totodata, joaca un rol important pentru intarirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, expunerea incorecta si prelungita la soare, mai ales in timpul verii, poate avea consecinte majore asupra pielii si poate favoriza aparitia unor probleme si afectiuni medicale precum arsuri solare, insolatie, fotoimbatranirea, hipertensiune sau cancer de piele.
Afla in cele ce urmeaza cand devine nociva pentru sanatate expunerea la soare, care sunt simptomele, cum poti preveni arsurile solare si ce remedii naturale de tratament poti folosi in cazul in care te confrunti cu acestea.
Ce sunt arsurile solare?
Arsurile solare sunt reactii inflamatorii ale pielii care apar in urma expunerii excesive si incorecte la radiatiile ultraviolete provenite din lumina naturala a soarelui, precum si a dispozitivelor de fototerapie si solare pentru bronzat.
Arsurile solare provoaca modificari microscopice ale celulelor pielii si simptomele dureaza, de regula, intre trei si sapte zile. Doar 15 minute de expunere la soare puternic, fara a te proteja sau fara a lua masuri de precautie, sunt suficiente pentru a deteriora pielea si a cauza arsuri la nivelul acestei.
Radiatiile UV accelereaza procesul de imbatranire a pielii si poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea unor boli severe precum cancer de piele.
Factori de risc pentru arsuri solare
Pigmentul care da culoarea pielii se numeste melanina, avand rolul de a proteja corpul ca razele UV sa patrunda in straturile pielii. De aceea, pielea deschisa la culoare este mult mai predispusa la aparitia arsurilor solare decat pielea cu un pigment mai inchis.
De asemenea, persoanele cu parul blond si ochii deschisi la culoare au o sensibilitate mai crescuta la radiatiile UV.
Printre alti factori de risc care favorizeaza aparitia arsurilor solare se numara:
- Activitati in aer liber
- Vacante in medii insorite sau aflate la altitudine
- Expunerea la radiatiile UV fara protectie SPF.
Remedii naturale recomandate pentru regenerarea pielii afectata de radiatiile solare
Economisești 7.80 lei
Economisești 7.80 lei
Economisești 10.02 lei
Economisești 11.66 lei
Simptome asociate arsurilor solare
Arsurile solare apar, de regula, la 4 ore dupa expunerea prelungita la soare si se amelioreaza intre 3 si 5 zile. Inca de la primele semne, este recomandat sa actionezi la timp pentru a evita eventualele complicatii.
Cele mai frecvente simptome asociate arsurilor solare includ:
- Schimbarea culorii pielii catre nuante de roz si rosu
- Senzatie de caldura la nivelul pielii
- Piele dureroasa la atingere
- Inflamarea pielii
- Dureri de cap
- Febra
- Greata
- Oboseala
- Deshidratare.
Orice parte a corpului expusa in mod frecvent si neprotejat la soare, poate fi arsa, chiar si buzele, urechile sau scalpul.
In cazul expunerii neprotejate la soare pe termen lung, radiatiile ultraviolete pot fi cauza aparitiei unor complicatii severe precum imbatranirea prematura a pielii si cancerul de piele.
Metode naturale de tratament pentru arsurile solare
Razele UV pot afecta pielea chiar si in zilele cu lumina solara redusa, de aceea este important sa ai in vedere cateva masuri de protectie impotriva radiatiilor indiferent de anotimp, cu atat mai mult in sezonul de vara.
In functie de tipul arsurilor si de gradul de severitate, metodele naturale de tratament pot fi incercate chiar la tine acasa fara prea mult efort. Doar in cazurile in care exista arsuri severe, este recomandat sa apelezi la un medic specialist.
Remediile naturale de tratament amelioreaza simptomele in aproximativ 2-3 zile, durerile se vor reduce treptat, iar pielea se va vindeca de la sine.
Pentru a reduce arsurile solare si disconfortul acestora poti incerca:
- Comprese cu apa rece aplicate direct pe zona afectata
- Masarea zonelor arse cu iaurt rece pentru calmarea durerilor
- Castravete crud ca inlocuitor al lotiunilor dupa plaja
- Ulei de cocos pentru hidratarea pielii si reducerea mancarimilor
- Bea multe lichide, in special apa, pentru rehidratarea corpului.
Uleiuri esentiale pentru arsuri si calmarea pielii expuse la soare
- Ulei esential de Lavanda
Substantele active din uleiul esential de Lavanda au actiune reparatoare, calmanta si hidratanta asupra pielii. Se recomanda in caz de arsuri solare, iritatii, afectiuni dermatologice sau calmarea durerilor cauzate de lovituri sau piscaturi. Totodata, ajuta la regenerarea epidermei si stimuleaza productia de noi celule cutanate.
Se dilueaza 3 picaturi in 5 picaturi de baza de ulei vegetal precum Migdale dulci sau Cocos si se maseaza pe zonele afectate de arsuri, de 2 ori pe zi.
Economisești 2.59 lei
Economisești 3.00 lei
- Ulei esential de Tamaie
Uleiul esential de Tamaie actioneaza asupra pielii datorita compusilor activi care grabesc procesul de vindecare, hraneste pielea in profunzime si amelioreaza durerea si disconfortul in urma arsurilor solare. In plus, stimuleaza regenerarea si ajuta la intinerirea acesteia in timp ce mentine umiditatea necesara la nivelul pielii.
Se dilueaza 3 picaturi in 5 picaturi de baza de ulei vegetal si apoi se maseaza zonele afectate, de 2 ori pe zi.
Economisești 3.71 lei
- Ulei esential de Eucalipt
Contine eucaliptol si alfa-terpineol cu efect astringent, antiinflamator si antimicrobian care previn infectarea arsurilor solare, calmeaza inflamatiile, reduce durerea si vindeca ranile cauzate de arsuri. De asemenea, se poate folosi cu succes in aromaterapie pentru improspatarea aerului din locuinte si eliminarea mirosurilor neplacute.
Se dilueaza 2 picaturi in 10 ml uleu vegetal de baza si se maseaza zinele afectate de arsuri. De 2 ori pe zi.
Economisești 1.99 lei
Economisești 3.26 lei
- Ulei esential de Pin
Contine in mod natural pinen, o componenta importanta a uleiului esential care reduce inflamatiile, grabeste procesul de cicatrizare a pielii si distruge bacteriile de la suprafata pielii. Este util in tratamentul arsurilor in timp ce ajuta la ingrijirea ranilor.
Se dilueaza 2 picaturi in 13 picaturi d eulei vegetal baza si apoi se maseaza zonele afectate de arsura de 2 ori pe zi.
Economisești 3.66 lei
- Ulei esential de Lamaie
Uleiul esential de Lamaie are un continut ridicat de antioxidanti si Vitamina C care cicatrizeaza leziunile pielii, grabeste vindecarea celulara, reduce inflamatiile si amelioreaza petele pigmentare.
Are efecte antibacteriene, astringen si antifungice.
Se dilueaza o picatura in 10 ml de baza de ulei vegetal si apoi se maseaza zonele afectate de arsuri solare, de 2 ori pe zi.
.
Economisești 1.99 lei