Ciclul menstrual este un proces natural al sistemului reproducator feminin, care face posibila sarcina. Aceste modificari morfo-functionale produc sangerari lunare care sunt absolut normale pentru un organism sanatos. Sangerarile vaginale care apar in perioada dintre menstruatii nu fac parte din ciclul menstrual normal, ci pot fi declansate de hormoni sau alte afectiuni grave, care necesita o evaluare medicala completa.
In termeni medicali, sangerarile vaginale anormale in afara perioadei menstrual sunt cunoscute sub denumirea de metroragie. Termenul descrie sangerarea care apare la femeile de varsta fertila, insa poate afecta si femeile aflate la postmenopauza sau pe cele insarcinate.
Conform statisticilor, aproximativ 10-35% dintre femeile din intreaga lume prezinta sangerari uterine anormale. Considerata ca fiind un simptom al unei afectiuni decat o boala in sine, metroragia poate fi de cauza inofensiva, dar in unele situatii ea poate aparea si ca o consecinta a unei afectiuni mai grave.
Afla in cele ce urmeaza ce este metroragia si de ce apare, cum se manifesta, dar si cele mai eficiente remedii naturiste care pot contribui la echilibru hormonal si la sanatatea sistemului reproducator feminin.
Ce este metroragia si cand poate reprezenta un pericol pentru sanatate?
Metrorargia, denumita si sangerare intermenstruala, este o sangerare vaginala care apare la intervale neregulate, fara a avea legatura cu ciclul menstrual. Chiar daca vine din uter, la fel ca in cazul menstruatiei, aceasta nu este o menstruatie. In unele cazuri, metroragia poate fi inofensiva, insa, alteori, poate fi semnul unei afectiuni grave.
Sangerarile vaginale anormale pot fi de mai multe feluri, si anume:
- Menoragie sau hipermenoree: o sangerare vaginala atunci cand are loc o menstruatie abundenta
- Metroragie: sangerare inafara perioadei menstruale
- Menometroragie: sangerare abundenta din timpul menstruatiei, insotita de sangerare in afara perioadei regulate a ciclului menstrual.
Conform studiilor, metroragia apare mai frecvent la femeile cu varsta de peste 40 de ani din cauza dezechilibrelor hormonale care apar odata cu varsta si instalarea menopauzei. Totodata, ea poate aparea si la femeile de varsta fertila, cele aflate la postmenopauza sau la cele insarcinate.
Pentru o femeie aflata la menopauza, sangerarile vaginale ulterioare momentului intrarii la menopauza, pot fi un motiv de ingrijorare ce necesita investigatii amanuntite.
Multivitamine lichide pentru sanatatea femeilor indiferent de varsta
Economisești 9.70 lei
Economisești 9.70 lei
Cauzele metroragiei
Metroragia poate avea numeroase cauze. Unele dintre acestea nu reprezinta un pericol pentru sanatate, in schimb altele pot fi semnul unei afectiuni preexistente grave.
Printre cele mai comune cauze care determina aparitia sangerarilor vaginale anormale se afla:
- Dezechilibre hormonale – excesul de estrogen poate cauza ingrosarea mucoasei uterine, fapt care duce la pierderi de sange si de cheaguri. Un dezechilibru de estrogen poate aparea din cauze diverse, inclusiv obezitate sau stres
- Sindromul ovarului polichistic
- Anomalii structural ale uterului, cum ar fi polipi, fibroame sau adenomioza
- Administrarea anticonceptionalelor sau intreruperea administrarii pot determina aparitia unor sangerari vaginale neregulate
- Malnutritia
- Tulburari ale coagularii sangelui
- Traumatisme locale, abuz sexual sau avort spontat
- Anumite afectiuni precum vaginita, inflamatia de col uterin sau boli cu transmitere sexuala.
De asemenea, sangerarile vaginale anormale mai pot aparea ca simptom al urmaroarelor tipuri de cancer:
- Cancer de col uterin
- Cancer vaginal
- Cancer ovarian
- Cancer vulvar
- Cancer al trompelor uterine.
Un flux menstrual slab, mai abundent decat cel obisnuit, sangerarile vaginale inainte de varsta de 9 ani sau cele care apar la menopauza, sunt considerate a fi anormale. Femeile care au un stil de viata stresant, sufera de obezitate, diabet sau se afla la menopauza sunt mai predispuse in a avea suferi de sangerari uterine anormale.
Cum se manifesta metroragia?
Principalul simptom al metroragiei este aparitia unor sangerari vaginale in afara menstruatiei, avand flux sau manifestari diferite. In timp ce unele femei experimenteaza sangerari vaginale in cele mai neasteptate momente si fara a avea stari de disconfort, altele pot avea flux insotit de balonare, crampe sau dureri de spate, ca la o a doua menstruatie.
Culoarea sangelui poate varia de la roz sau rosu la maro inchis, iar durata sangerarii poate fi de cateva ore sau zile.
Sangerarea uterina anormala poate avea un impact destul de mare asupra sanatatii si asupra calitatii vietii femeii afectate. Pierderile de sange anormale pot duce la anemii, stari de oboseala, slabiciune, anxietate si depresie.
Metroragia poate fi simptomul unei boli care, in absenta tratamentului, poate agrava starea de sanatate. In cazul in care metroragia este produsa de o boala cu transmitere sexuala, ea poate conduce la infertilitate.
Tratamente si remedii naturiste care pot ajuta la echilibrarea hormonala a organismului
Tratamentul recomandat de catre medicii specialisti in urma unui diagnostic va fi aplicat fiecarei femei in parte in functie de cauza si de starea de sanatate a pacientei.
De exemplu, contraceptia hormonala poate fi utilizata pentru a ameliora sangerarile uterine anormale, insa acestea nu se recomanda in cazul unei paciente care are chisturi de sange. Asadar, in functie de cauza, medicul te poate ajuta sa scapi de simptomele neplacute.
Daca apar hemoragii puternice, dureri intense sau modificari de durata a ciclului menstrual, trebuie consultat medicul specialist in cel mai scurt timp posibil. In cazurile inofensive de mitroragie, exista serie de remedii naturiste care pot ajuta la echilibrarea hormonala a organismului si la mentinerea sanatatii aparatului reproducator feminin.
Pe lista remediilor naturiste utilizate se gasesc:
- Fierul
Fierul este un mineral care previne anemia si combate starile de oboseala excesiva care pot aparea in urma sangerarilor vaginale anormale.
Economisești 24.50 lei
Economisești 33.50 lei
Economisești 8.30 lei
Economisești 8.50 lei
- Vitaminele complexului B
Vitaminele din complexul B contribuie la mentinerea energiei in organism, intareste sistemul de aparare al organismului si mentine echilibrele hormonale, fiind recomandate femeilor care se confrunta cu deficiente nutritionale si au un stil de viata solicitant.
Vitaminele din complexul de B sunt: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12.
Economisești 6.70 lei
Economisești 5.80 lei
Economisești 4.30 lei
Economisești 4.30 lei
- Vitamina C
Suplimentarea cu vitamina C creste absorbtia fierului in corp, mentine sanatatea mucoaselor feminine (vagin si col uterin), are actiune antioxidanta care protejeaza celulele impotriva daunelor produse de poluare sau radiatii solare si echilibreaza nivelul de cortizol in caz de oboseala si stres.
Economisești 26.00 lei
Economisești 9.50 lei
Economisești 9.20 lei
- Ghimbirul
Ghimbirul actioneaza ca un antiinflamator si astringent care reduce fluxul menstrual abundent, combate stresul psihic, oboseala cronica si atenueaza senzatia de greata, fiind o sursa bogata de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea corpului.
Economisești 46.00 lei
Economisești 27.50 lei
Economisești 3.15 lei
Economisești 4.77 lei
- https://www.webmd.com/women/abnormal-uterine-bleeding
- https://www.healthline.com/health/womens-health/menometrorrhagia#symptoms
- https://www.verywellhealth.com/an-overview-of-metrorrhagia-4584380
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15428-uterine-bleeding-abnormal-uterine-bleeding