Tensiunea arteriala ridicata, cunoscuta si sub denumirea medicala de hipertensiune arteriala, are manifestari si simptome diferite in intensitate in functie de varsta, sex si preexistenta altor afectiuni.
In timpul sarcinii, hipertensiunea arteriala poate duce la complicatii pentru sanatate, de aceea este monitorizata la fiecare programare prenatala.
Conform studiilor de specialitate, tensiunea arteriala crescuta afecteaza aproximativ 30% dintre adulti, din cauze genetice sau a stilului de viata.
Tensiunea arteriala ridicata in timpul sarcinii poate fi cauzata de o serie de gene care duc la niveluri ridicate de aldosteron. Hormonul aldosteron stimuleaza rinichii sa retina sare si, prin urmare, tensiunea arteriala creste.
Afla in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre hipertensiunea arteriala in sarcina, care sunt riscurile, metode de preventie, precum si optiunile de tratament pentru a avea parte de o sarcina fara complicatii si valori normale ale tensiunii arteriale.
Ce este hipertensiunea arteriala in sarcina si cum difera de hipertensiunea obisnuita
Inima are o activitate mai intensa in timpul sarcinii decat in mod normal, deoarece pompeaza mai mult sange. Acest lucru exercita o presiune suplimentara asupra organismului, care duce la crestereea tensiunii arteriale.
Tensiunea este formata din doua cifre:
- Tensiune arteriala sistolica care se masoara in functie de contractiile inimii
- Tensiune arteriala diastolica care se masoara in perioada cand inima se odihneste intre batai.
Se considera ca o persoana are hipertensiune arteriala atunci cand valorile tensiunii sunt mai mari de 140/90 mmHg, in mod frecvent. In timpul sarcinii, hipertensiunea arteriala poate avea un impact sever asupra organismului si a felului in care se dezvolta placenta, astfel incat fatul nu primeste substantele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare normala.
In cazul hipertensiunii arteriale, atat mama, cat si fatul, prezinta un risc crescut de complicatii inainte de sarcina, in timpul sarcinii si dupa nastere. Exista mai multe tipuri de tensiune arteriala in sarcina, si anume:
- Hipertensiunea arteriala cronica: se dezvolta inainte de sarcina si/sau in primele 20 de saptamani de sarcina.
- Preeclampsie suprapusa hipertensiunii: apare atunci cand hipertensiunea arteriala cronica agraveaza tensiunea arteriala ridicata in timpul sarcinii, favorizand dezvoltarea proteinelor in urina (preeclampsie)
- Hipertensiune arteriala gestationala: apare in primele 20 de saptamani de sarcina, fara a avea complicatii asupra organismului si organelor
- Preeclampsie: apare atunci cand hipertensiunea arteriala se dezvolta dupa 20 de saptamani de sarcina, avand un impact negative asupra ficatului, sange, creier si rinichi.
Daca nu este tratata la timp, preeclampsia duce la dezvoltarea complicatiilor grave pentru mama si copil.
Suplimente nutritive pentru o inima sanatoasa
Economisești 19.75 lei
Economisești 22.00 lei
Economisești 31.24 lei
Economisești 9.75 lei
Riscurile tensiunii arteriale ridicate in timpul sarcinii
Orice femeie poate dezvolta hipertensiune arteriala in timpul sarcinii, insa riscul este mai ridicat pentru persoanele care au predispozitie genetica, boli de rinichi, diabet sau care au avut in trecut preeclampsie.
In general, femeile cu varsta de peste 40 de ani sau cele cu exces de greutate au un risc mai crescut de hipertensiune in sarcina.
Hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii poate creste riscul de:
- Flux sanguin redus catre placenta, ceea ce duce la o crestere lenta a fatului, greutate mica la nastere sau chiar nastere prematura
- Ruptura placentei
- Leziuni la nivelul unor organe vitale pentru organism precum creier, inima, plamani sau ficat
- Boli cardiovasculare.
Inainte de a ramane insarcinata, este recomandat efectuarea unui consult la medicul cardiolog si ginecolog pentru a efectua analizele necesare si a reduce valoarea tensiunii arteriale cu ajutorul tratamentelor specifice, in functie de caz.
Cum prevenim hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii
Intelegerea riscului dezvoltarii de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii, precum si a complicatiilor care pot aparea, pot preveni afectarea bebelusului. La fel de importanta este si monitorizarea constanta a tensiunii pe parcursul sarcinii pentru a tine evidenta valorilor si a evita eventualele probleme de sanatate.
Pentru a preveni hipertensiunea arteriala inainte de sarcina, poti tine cont de urmatoarele recomandari:
- Adopta un regim alimentar sanatos, prin reducerea aportului de sare, zahar si grasimi
- Fa miscare in mod regulat si mentine o greutate corporala sanatoasa
- Evita consumul de alcool si tutun.
Iata ce poti face pentru a mentine tensiunea arteriala in timpul sarcinii in limite normale:
- Mentine o greutate corporala sanatoasa
- Adopta o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale
- Practica in mod regulat exercitii fizice usoare, yoga si fa miscare minim 30 de minute pe zi
- Evita consumul de alcool
- Respecta un orar de somn de minim 7 ore pe noapte.
Tratamentul hipertensiunii arteriale in sarcina
Tratamentul hipertensiunii arteriale in sarcina se aplica in functie de cauza, varsta si preexistenta altor afectiuni
Daca gravida este diagnosticata cu hipertensiune arteriala, este important sa se adopte un regim alimentar echilibrat si diversificat, sa se faca sport in mod regulat si sa se mentine o greutate corporala in limite normale.
In cazul hipertensiunii arteriale cauzata de niveluri ridicate de colesterol si trigliceride in sange, poti opta pentru suplimentarea organismului cu:
- Acizi grasi Omega 3
Ajuta la reducerea colesterolului si la mentinerea sanatatii cardiovasculare. In plus, sustine capacitatea de concentrare si memoria.
Economisești 22.00 lei
Economisești 18.25 lei
Economisești 19.25 lei
- Usturoi
Usturoiul este un antibiotic natural recunoscut pentru proprietatile sale benefice asupra organismului. Considerat a fi un aliment-medicament, usturoiul poate contribui la scaderea tensiunii arteriale, fortifica sistemul imunitar si scade colesterolul rau de tip LDL din sange.
Economisești 15.04 lei
Economisești 16.25 lei
- Ghimbir
Consumul moderat de ghimbir in sarcina este sigur pentru femeile gravide. Acesta ajuta la arderea grasimilor, intareste imunitatea si stimuleaza circulatia sangelui.
Economisești 31.50 lei
- Vitamina C
Este una dintre cele mai recomandate vitamine pentru femeile gravide. Vitamina C are actiune antioxidanta, protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si faciliteaza absorbtia fierului. In plus, contribuie la scaderea in greutatea si la mentinerea greutatii corporale in limite normale.
Economisești 13.75 lei
Economisești 23.00 lei
- https://www.acog.org/womens-health/faqs/Preeclampsia-and-High-Blood-Pressure-During-Pregnancy?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=otn
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046098
- https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/complications/high-blood-pressure/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4497-gestational-hypertension