Hiperplazia benigna de prostata, cunoscuta si sub denumirea de adenom de prostata, este o conditie specifica barbatilor care apare odata cu inaintarea in varsta din cauza glandei prostatei care se poate mari, cel mai frecvent dupa varsta de 50 de ani.
O glanda prostata marita poate provoca blocarea fluxului de urina din vezica, ceea ce duce la posibile infectii ale tractului urinar si pietre ale vezicii urinare. Pacientul care sufera de hiperplazie benigna de prostata poate avea dificultati de urinare si simt nevoia de a urina frecvent.
Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele adenomului de prostata, cum se manifesta, posibilele complicatii, dar si optiunile de tratament pentru sanatatea tractului urinar la barbati.
Despre hiperplazia benigna de prostata
Hiperplazia benigna de prostata sau marirea prostatei este o tumora benigna, adica necanceroasa, care apare, in majoritatea cazurilor, la barbatii cu varsta de peste 50 de ani.
Prostata are rolul de a forma lichidul prostatic ce cuprinde spermatozoizii, permitand astfel reproducerea. La un barbat sanatos, glanda de prostata are forma si dimensiunea unei castane, fiind localizata sub vezica urinara si in fata rectului.
In cazul pacientilor cu hiperplazie de prostata, prostata poate deveni de dimensiunea unei mingi de tenis, cauzand presiune pe uretra si blocarea fluxului de urina.
Din cauza blocarii fluxului de urina, vezica urinara nu se poate goli complet, ceea ce duce la posibile infectii si pietre ale vezicii urinare. In timp, obstructia prelungita slabeste muschii peretilor vezicii urinare si afecteaza rinichii.
O glanda de prostata marita provoaca simptome incomode la urinare, cu necesitatea de a urina frecvent, mai ales pe timpul noptii.
Exista o serie de tratamente si remedii pentru prostata marita pe care medicul specialist le poate recomanda, atat medicamentoase, cat si chirurgicale. Pentru a stabili cu exactitate metoda de tratament potrivita pentru fiecare pacient, medicul analizeaza simptomele, dimensiunea prostatei si ia in calcul preexistenta altor afectiuni ale organismului, dupa caz.
Care sunt cauzele hiperplaziei benigne de prostata?
Glanda de prostata este pozitionata sub vezica urinara si, atunci cand se mareste, incepe sa blocheze fluxul de urina, provocand disconfort la urinare si posibile infectii urinare.
Pana in prezent, nu se cunoaste cu exactitate ce cauzeaza marirea prostatei, insa se considera ca modificarea hormonilor sexuali pe masura ce barbatii imbatranesc, ar putea avea o implicare directa.
De asemenea, exista anumiti factori de risc care pot favoriza cresterea in volum a glandei prostate, si anume:
- Varsta: marirea glandei prostate este rar intalnita la barbatii mai tineri de 40 de ani, cele mai multe cazuri regasindu-se la barbatii de peste 50 de ani
- Predispozitie genetica: daca exista in familie o ruda apropiata cu probleme de prostata, riscul este mai ridicat
- Diabet
- Afectiuni cardiovasculare
- Obezitatea
- Sedentarismul
- Fumatul.
Produse naturiste pentru mentinerea sanatatii prostatei
Economisești 48.00 lei
Economisești 4.25 lei
Economisești 3.57 lei
Simptomele maririi de prostata
Hiperplazia benigna de prostata provoaca simptome atunci cand fluxul de urina este blocat din cauza cresterii in dimensiuni a prostatei.
Chiar daca dimensiunea prostatei nu determina gravitatea simptomelor si pot exista simptome minore chiar daca prostata este extinsa, in timp, simptomele variaza de la o persoana la alta si se inrautatesc.
Cele mai frecvente semne si simptome includ:
- Nevoia frecventa si urgenta de urinare
- Frecventa crescuta de urinare pe timpul noptii
- Dificultate in inceperea urinarii
- Incapacitatea de a goli complet vezica.
Pacientii cu hiperplezie benigna de prostata pot dezvolta complicatii la nivelul tractului urinar, daca afectiunea nu este diagnosticata si tratata la timp.
Presiunea crescuta in vezica limiteaza fluxul de urina de la rinichi, fapt care poate afecta functia renala. Atunci cand fluxul de urina se blocheaza complet, apare senzatia de preaplin si durere severa la nivelul abdomenului inferior.
Cum se trateaza hiperplezia benigna de prostata?
Exista o varietate larga de tratamente disponibile pentru prostata marita care se recomanda in functie de dimensiunea prostatei, varsta pacientului, starea generala de sanatate si simptomele specifice.
Tratamentele pot include medicamente, terapii minim invazive si interventii chirurgicale, dupa caz. Tratamentul medicamentos este cea mai frecventa forma de tratament, compusa din alfablocante, inhibitori ai enzimei 5-alfa in combinatie cu alte medicamente, care se administreaza doar la recomandarea medicului specialist.
Tratamentul minim invaziv si cel chirurgical se recomanda doar daca simptomele sunt avansate, spre severe, tratamentul medicamentos nu a ameliorat simptomele si exista aparitia unei infectii de tract urinar cu sange in urina.
Remedii naturale pentru sanatatea prostatei si a tractului urinar
Tratamentul naturist pentru sanatatea prostatei si a tractului urinar poate include plante si extracte de plante cu efect antioxidant si antiinflamator, bogate in polifenoli si substante biologic active.
Acestea pot fi administrate sub forma de ceaiuri medicinale sau utilizate in bai locale, avand proprietati puternic diuretice, depurative si dezinfectante.
Iata care sunt acestea:
- ceaiul verde
- urzica
- pufulita cu flori mici
- coada calului
- matasea de porumb
- polen si laptisor de matca.
5 nutrienti esentiali pentru a micsora prostata marita
Datorita nutrientilor din alimentatie, organismul creste, se dezvolta si functioneaza optim. Corpul uman are nevoie de aproximativ 50 de nutrienti esentiali zilnici pentru a ramane sanatos.
Iata care sunt cei mai importanti nutrienti care contribuie la reducerea prostatei marite:
- Zincul
Este un mineral cu rol esential pentru sanatatea prostatei, deoarece ajuta la sustinerea unui sistem imunitar puternic si contribuie la functionarea celulara, inclusiv de la nivelul prostatei si a tractului urinar.
Economisești 7.50 lei
- Fitosterolii
Sunt compusi care se gasesc in mod natural in alimente precum fructe de padure, merisoare, mere, avocado, rosii, afine sau cereale integrale cu rol important pentru ameliorarea simptomelor hiperpleziei benigne de prostata precum urinare frecventa si senzatia de golire incompleta a vezicii urinare.
Economisești 8.30 lei
Economisești 8.50 lei
Economisești 4.15 lei
- Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant esential pentru organism, datorita actiunii sale de intarire a sistemului imunitar, prevenirea ratei de crestere a celulelor canceroase ale prostatei si protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Economisești 7.50 lei
Economisești 6.70 lei
Economisești 5.50 lei
Economisești 9.20 lei
- Acizi grasi Omega 3
Acizii grasi Omega 3 EPA si DHA au rol antiinflamator care contribuie la scaderea diziviunii anormale ale celulelor cu caracter benign din interiorul prostatei.
Economisești 4.40 lei
Economisești 4.40 lei
Economisești 3.85 lei
Economisești 5.70 lei
- Probiotice
Probioticele sunt bacterii vii benefice atat pentru microbiomul intestinal, cat si pentru mentinerea echilibrului microbiomului urinar. Impiedica formarea calculilor biliari si reduce diviziunea anormala a celulelor de la nivelul vezicii urinare.
Economisești 37.50 lei
Economisești 3.75 lei
Economisești 3.75 lei