Hiperglicemia, cunoscuta sub numele de glicemie crescuta, apare atunci cand nivelul glucozei din sange are un nivel ridicat.
In acest caz, organismul nu dispune de suficienta insulina pentru a controla nivelul sau nu este capabil sa utilizeze corespunzator insulina. Pe termen lung, un nivel ridicat de glucoza din sange poate duce la aparitia unor complicatii cu efecte negative asupra sanatatii, de aceea este importanta monitorizarea acesteia constanta si adoptarea tratamentului corespunzator.
Afla in cele ce urmeaza ce este glicemia si care este rolul ei in organism, care sunt cauzele hiperglicemiei, simptomele, optiuni de tratament si remedii naturiste pentru mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange.
Ce este glicemia si care este rolul ei in organism?
Pentru a intelege mai bine ce este hiperglicemia, este important sa cunoastem cateva detalii despre glicemie si care este rolul acesteia in organism.
Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange, adica a nivelului de zahar prezent in organism. Glucoza este necesara pentru o buna functionare a creierului si este cea mai importanta sursa de energie, insa, un nivel ridicat, este asociat cu diabetul si duce la aparitia complicatiilor, cum ar fi afectiuni oculare, boli de rinichi, accident vascular si lista poate continua.
Glucoza se obtine din alimentatia zilnica, de aceea este important ca regimul alimentar sa fie unul cat mai sanatos, diversificat si echilibrat.
Valorile normale ale glicemiei
Nivelul de glucoza din sange poate varia in functie de alimentatie, varsta, factori genetici, daca pacientul urmeaza un tratament medicamentos, precum si momentul din zi in care se masoara, daca este pe nemancate sau dupa masa.
Concentratia glucozei din sange se afla in limite normale atunci cand masoara intre 70 si 120 mg la 100 ml. In cazul femeilor insarcinate sau la copii diabetici, valorile normale ale glicemiei pot varia.
Un nivel mai ridicat in cazul seniorilor, nu este un motiv de ingrijorare. Nivelul de glucoza la persoanele in varsta poate ajunge pana la 180 mg/dl. Atunci cand, in cazul adultilor, glicemia creste pana la 125 mg/dl dimineata, pe nemancate, se instaleaza hiperglicemia.
Remedii naturale pentru prevenirea complicatiilor asociate cu hiperglicemia
Economisești 6.58 lei
Economisești 10.56 lei
Economisești 10.68 lei
Economisești 13.21 lei
Ce este hiperglicemia si care sunt cauzele?
Hiperglicemia apare atunci cand nivelul de glucoza din sange este ridicat.
In majoritatea cazurilor, hiperglicemia afecteaza persoanele care sufera de diabet zaharat din cauza faptului ca organismul fie este rezistent la efectele insulinei si nu reuseste astfel sa mentina o concentratie normala in sange, fie pancreasul nu reuseste sa produca suficienta insulina.
Drept urmare, glucoza se acumuleaza in fluxul sangvin si atinge concentratii extrem de ridicate, care pot pune sanatatea in pericol daca nu este tratata in mod corespunzator.
Cauzele care pot duce la cresterea nivelului de glucoza din sange sunt variate si pot depinde atat de nivelul de stres, tratament medicamentos neadecvat, cat si existenta unor afectiuni precum:
- Diabet zaharat de tip 1 si 2
- Tumori pancreatice
- Regim alimentar cu un aport crescut de glucide
- Hipertiroidism
- Fenomenul Dawn
- Administrarea medicamentelor pe baza de estrogeni, cortizon sau beta blocante.
De asemenea, un nivel ridicat de glucoza din sange poate aparea si din cauza lipsei de activitate fizica, stres fizic sau emotional sau boli ale sistemului endocrin.
Simptomele hiperglicemiei
Simptomele hiperglicemiei se dezvolta pe parcursul catorva zile sau saptamani, daca nivelul normal al glucozei din sange este ridicat pe tot parcursul acestui interval, situandu-se in jur de 180 mg/dl.
De regula, pacientul are urmatoarele simptome:
- Urinare frecventa
- Gura uscata si senzatie de sete persistenta
- Stare generala de oboseala
- Scadere inexplicabila in greutate
- Dureri de stomac
- Dureri de cap.
Pe termen lung, hiperglicemia poate fi potential periculoasa si provoaca complicatii precum acumulare de cetone in sange si urina. Din cauza acumularii de acizi toxici in organism, acesta devine acid si poate provoca:
- Respiratie neplacuta
- Dificultati de respiratie
- Stare de confuzie si tulburari de concentrare
- Dureri abdominale
- In unele cazuri mai avansate, coma.
Suplimente recomandate care pot ameliora simptomele cauzate de hiperglicemie
Economisești 10.56 lei
Economisești 5.81 lei
Economisești 24.62 lei
Economisești 2.25 lei
Remedii naturiste pentru hiperglicemie
Alimentatia zilnica joaca un rol important atunci cand vine vorba de reglarea nivelului de glucoza din sange, deoarece majoritatea alimentelor ingerate sunt compuse din glucide complexe precum amidon, glicogen si zaharoza, care sunt transformate in glucoza.
Pentru persoanele cu hiperglicemie se recomanda un regim alimentar hipoglucidic precum legume cu frunze verzi, fructe proaspete, pestele, produsele lactate cu un continut scazut de grasimi, ciuperci sau carbohidrati sanatosi complusi din cereale integrale si alimente bogate in fibre.
O alta modalitate pentru scaderea glicemiei este practicarea unui sport sau a miscarii fizice in mod regulat, de minim 30 de minute in fiecare zi. Mersul de jos, alergarea usoara, inotul, ciclismul sau drumetiile in natura sunt doar cateva modalitati prin care iti poti mentine un nivel de glucoza din sange in limite normale.
Totodata, exista anumite remedii naturiste pe baza de plante care ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange, in timp ce mentin alcalinitatea organismului. Iata cateva dintre acestea:
- Aloe Vera
Aloe Vera este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale datorita proprietatilor sale curative anti-diabetice, cu rol de detoxifiere a organismului, reglarea nivelului de zahar din sange, precum si echilibrarea florei intestinale.
Economisești 7.35 lei
Economisești 9.27 lei
Economisești 4.83 lei
- Usturoiul
Usturoiul are efect antiinflamator si detoxifiant care ajuta la reducerea nivelului crescut de glucoza din sange si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare. Este un remediu eficient pentru persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 1 si 2, datorita capacitatii sale de a mentine nivelul colesterolului in limite normale.
Economisești 4.21 lei
Economisești 4.55 lei
- Ginseng
Ginsengul are efect tonic si energizant asupra organismului, fiind recomandat pentru ameliorarea simptomelor de oboseala, lipsa capacitatii de concentrare si memorie din cauza glicemiei crescute.
Economisești 5.97 lei
Economisești 5.25 lei
- Ghimbir
Ghimbirul are efecte analgezice si antiinflamatoare care regleaza nivelul de colesterol din sange, protejeaza sistemul gastro-intestinal si amelioreaza migrenele. De asemenea, poate ajuta la reducerea stresului si reglarea nivelului de glucoza din sange, datorita compusului activ din compozitia ghimbirului numit cineol.
Economisești 31.50 lei
Economisești 6.14 lei
- https://diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-care/hyperglycemia
- https://diabetesjournals.org/care/article/43/Supplement_1/S66/30598/6-Glycemic-Targets-Standards-of-Medical-Care-in
- https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1384247
- https://diabetes.org/living-with-diabetes/high-morning-blood-glucose