Hemocromatoza sau excesul de fier in organism: De ce apare, care sunt simptomele si optiunile de tratament

Hemocromatoza

Mineralele sunt substante nutritive esentiale pentru functionarea corecta a organismului si mentinerea sanatatii generale a acestuia. Atunci cand, din diferite cauze, corpul uman nu reuseste sa stocheze corespunzator mineralele ingerate prin alimentatie, pot aparea anumite afectiuni sau boli, asa cum este hemocromatoza.

Hemocromatoza este o afectiune mostenita genetica care se manifesta prin acumularea lenta de fier in ficat, pancreas, inima sau articulatii, pe parcursul mai multor ani, avand consecinte negative asupra sanatatii.

Conform studiilor, persoanele de sex masculin sunt mai predispuse in a dezvolta boala decat persoanele de sex feminin, mai ales in randul populatiilor de origine nord-europeana.

Afla in cele ce urmeaza totul despre hemocromatoza, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si optiuni de tratament pentru eliminarea excesului de fier din organism.

Ce este hemocromatoza

Organismul isi are propriile mecanisme prin care absoarbe, stocheaza si asimileaza substantele nutritive din alimentatie. In cazul hemocromatozei, corpul uman absoarbe si stocheaza o cantitate mult prea mare de fier, depozitandu-l in organe.

Astfel, pot aparea leziuni la nivelul ficatului, inimii sau pancreasului si provoaca afectare severa, inclusiv ciroza. Netratata la timp, hemocromatoza duce la insuficienta acestor organe.

Hemocromatoza este de doua tipuri, si anume:

  • Hemocromatoza primara sau cea ereditara, transmisa genetic
  • Hemocromatoza secundara sau dobandita, care apare din cauza unor tipuri de anemie, a unor afectiuni ale ficatului sau in urma unei transfuzii.

Organismul absoarbe in mod normal 10% din fierul continut de alimentele ingerate, insa organismul unui pacient care sufera de hemocromatoza absoarbe cu mult peste nevoile acestuia.

Boala este prezenta inca de la nastere, insa se manifesta mult mai tarziu, dupa varsta de 40 de ani la barbati si 60 de ani la femei, din cauza acumularii progresive a fierului in organe.

Hemocromatoza – cauze

Cauze hemocromatoza

In functie de tipul hemocromatozei, primara sau secundara, cauzele difera.

Principala cauza a hemocromatozei primare este o mutatie a unei gene, numita HFE, care determina o stocare crescuta a fierului in organism, in ciuda aportului alimentar normal.

Riscul afectiunii creste atunci cand gena cu mutatii este mostenita de la ambii parinti. In schimb, daca gena modificata se regaseste doar la unul dintre parinti, copilul in cauza este doar purtator, fara a suferi de hemocromatoza pe parcursul vietii.

Pe de alta parte, hemocromatoza secundara apare ca urmare a acumularii de fier din cauza unei afectiuni preexistente precum boli de inima sau de ficat, dependenta de alcool, diabet sau a transfuziilor frecvente.

Unii pacienti diagnosticati cu boli articulare, oboseala severa sau impotenta pot fi predispusi la hemocromatoza, deoarece aceste afectiuni pot fi o consecinta a bolii.

Recomandari naturale care pot inhiba absorbtia fierului si ofera protectie antioxidanta

Prețul inițial a fost: 39.00 lei.Prețul curent este: 37.05 lei. TVA inclus

Economisești 1.95 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 157.00 lei.Prețul curent este: 149.15 lei. TVA inclus

Economisești 7.85 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 46.00 lei.Prețul curent este: 43.70 lei. TVA inclus

Economisești 2.30 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 57.00 lei.Prețul curent este: 54.15 lei. TVA inclus

Economisești 2.85 lei

Semne si simptome ale hemocromatozei

Majoritatea pacientilor cu hemocromatoza nu resimt simptomele, chiar si in cazurile avansate, din cauza instalarii progresive a bolii.

Conform specialistilor, barbatii resimt simptomele hemocromatozei la o varsta tanara, cu debut intre 30 si 50 de ani, spre deosebire de femei, la care se manifesta in jurul varstei de 60 de ani.

Durerea articulara este cel mai frecvent simptom al bolii. Netratata la timp, hemocromatoza poate duce la probleme grave, precum:

  • Artrita
  • Boli ale ficatului, ciroza, cancer hepatic sau insuficienta hepatica
  • Impotenta
  • Menopauza precoce
  • Tulburari de ritm cardiac
  • Pigmentarea anormala a pielii
  • Afectarea glandei suprarenale.

Simptomele specifice pot fi intalnite la ambele sexe, insa exista cateva diferente.

In cazul barbatilor, au fost raportate mai frecvent cazuri de diabet zaharat si afectare hepatica ca urmare a hemoromatozei, in timp ce la femei, astenia si durerile articulare se manifesta mai frecvent.

Optiuni de tratament pentru hemocromatoza

Tratament hemocromatoza

Fiind o boala genetica, hemocromatoza nu se vindeca, insa exista optiuni de tratament care pot ameliora riscul aparitiei afectiunilor specifice, precum si reducerea nivelului de fier in organism.

Optiunile de tratament sunt eficiente si nu necesita proceduri complicate sau costisitoare. Primul pas, este indepartarea excesului de fier din organism prin realizarea flebotomiei saptamanale. Aceasta este o procedura de care presupune recoltarea sangelui pentru a reduce cantitatea de fier din sange. Se recolteaza aproximativ 500 ml de sange pentru ca organismul sa poata utiliza fierul stocat cu cel extras, regland astfel nivelul din organism.

In cazurile severe ale hemocromatozei, cand aceasta a dus la deteriorarea ficatului, se recomanda transplantul hepatic.

Un alt aspect important pentru ameliorarea simptomelor hemocromatozei este stilul de viata alimentar, precum si schimbarea obiceiurilor nesanatoase. De exemplu, daca consumi alcool in mod regulat, te supui unui risc mai ridicat de a dezvolta sau de a agrava boala deja existenta, deoarece alcoolul creste nivelul de fier in organism si sporeste afectarea hepatica.

Din punct de vedere al alimentatiei, se recomanda evitarea alimentelor bogate in fier precum carnea rosie, macrou, sardine, fructele de mare, legume cu frunze verzi, spanac, lintea, broccoli, seminte de susan, caju, naut, ciocolata neagra sau cartof copt.

Totodata, se recomanda evitarea administrarii suplimentelor alimentare care contin vitamina A si C, deoarece favorizeaza absorbtia si stocarea fierului in organism.

Metode de preventie pentru hemocromatoza

Preventie hemocromatoza

Pentru ca o persoana sa poate preveni progresia bolii, sunt necesare cateva proceduri medicale de masurare a nivelului de fier din sange.

Efectuarea analizelor de sange cu regularitate este primul pas, urmata apoi de aplicarea screening-ului familial pentru diagnosticarea cat mai timpurie a bolii, inainte de aparitia leziunilor pe organe.

Din punct de vedere al alimentatiei, nu exista alimente care sa scada nivelul de fier din sange, insa unele pot incetini procesul de absorbtie la nivel intestinal precum fructele, legumele, cerealele integrale, cafeaua sau ceaiul.

Se recomanda evitarea consumul de alcool pentru prevenirea deteriorarii functiei hepatice sau instalarea cirozei. Pacientii care sufera de hemocromatoza au riscul de peste 200 de ori mai ridicat de a dezvolta cancer hepatic decat populatia generala.

Recomandari premium pentru prevenirea afectiunilor hepatice cauzate de hemocromatoza

VEGAN
Prețul inițial a fost: 74.99 lei.Prețul curent este: 71.24 lei. TVA inclus

Economisești 3.75 lei

Prețul inițial a fost: 75.00 lei.Prețul curent este: 71.25 lei. TVA inclus

Economisești 3.75 lei

Prețul inițial a fost: 138.24 lei.Prețul curent este: 131.33 lei. TVA inclus

Economisești 6.91 lei

Prețul inițial a fost: 116.00 lei.Prețul curent este: 110.20 lei. TVA inclus

Economisești 5.80 lei

  • https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-hemochromatosis
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430862/
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemochromatosis/diagnosis-treatment/drc-20351448

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *