Problemele de erectie pot aparea la orice barbat intr-un anumit moment al vietii, fiind un lucru relativ normal, mai ales atunci cand se consuma cantitati mari de alcool, stilul de viata este stresant, exista probleme in relatie sau barbatul sufera de oboseala cronica.
Atunci cand un barbat nu reuseste sa obtina sau sa mentina erectia in mod constant pentru a intretine raporturi sexuale, este posibil sa sufere de disfunctie erectila, cunoscuta sub numele de impotenta.
Disfunctia erectila poate sa afecteaza calitatea vietii atat din punct de vedere personal, cat si al relatiei intime si a activitatii sexuale in cuplu. Cauzele disfunctiei erectile pot fi diverse, de la boli vasculare, neurologice si pana la traume sau ca efect advers al unor tratamente medicamentoase.
Unii pacienti care sufera de disfunctie erectila pot fi reticenti sau jenati pentru a discuta cu medicul despre aceasta problema. Din punct de vedere medical, exista tratamente pentru imbunatatirea erectiei si rezolvarea problemei, de aceea este important consultul unui medic specialist de indata ce au fost observate primele manifestari, pentru a preveni aparitia complicatiilor si a imbunatati functia sexuala.
Afla in cele ce urmeaza ce este disfunctia erectila, care sunt cauzele, simptomele, optiunile de tratament si metodele de preventie pentru un sistem reproducator sanatos.
Ce este disfunctia erectila?
Erectia este un proces neurovascular care depinde de sistemul endocrin si cel psihic, ca urmare a unui stimul sexual. Aceasta depinde atat de stimulii sexuali, cat si de starea generala de sanatate a barbatului, fiind un cumul de factori.
Disfunctia erectila sau impotenta este incapacitatea persistenta a unui barbat de a obtine si de a mentine o erectie ferma pentru intretinerea relatiilor sexuale.
In majoritatea cazurilor, disfunctia erectila poate fi un semnal de alarma al altor tulburari din organism care pot pune sanatatea in pericol, asa cum sunt cele cardiace.
Conform studiilor de specialitate, 1 din 3 barbati cu varsta de peste 40 de ani se confrunta cu disfunctie erectila.
Exista forme de tratament medicamentos care pot intretine o erectie sanatoasa, insa acestea se administreaza doar la recomandarea medicului specialist in functie de simptome, cauze si starea generala de sanatate a pacientului.
Cauzele disfunctiei erectile
Disfunctia erectila poate sa apara la barbatul adult, indiferent de conditia sociala sau experienta sexuala.
Unii barbati se confrunta cu disfunctie sexuala primara, adica nu a avut niciodata o erectie, insa in majoritatea cazurilor, barbatii cu disfunctie erectila sufera de tipul secundar, care se manifesta dupa o perioada de activitate sexuala fara probleme.
In cazul disfunctiei erectile primare, cauzele pot fi:
- Tulburari psihologice
- Teama de intimidate
- Depresie
- Anxietate
- Rezultatul unei afectiuni fizice
- O combinatie dintre tulburari psihologice si afectiuni fizice.
Disfunctia erectila secundara poate aparea din urmatoarele cauze:
- Boli de inima
- Diabet
- Hipertensiune arteriala
- Colesterol ridicat
- Obezitate
- Anumite forme de dementa precum boala Parkinson sau scleroza multipla
- Tulburari hormonale care cauzeaza deficit de testosteron
- Fumatul
- Abuzul de droguri
- Anemia
- Leziuni in zona pelviana sau la nivelul maduvei spinarii.
- Tratamente pentru bolile de prostata.
Printre factorii de risc care pot favoriza dezvoltarea problemelor de erectie se afla:
- Varsta de peste 50 de ani
- Glicemia crescuta
- Sedentarismul
- Probleme in cuplu
- Stil de viata stresant si agitat.
La originea disfunctiilor sexuale, cauzele organice sau fizice reprezinta 90% dintre cazuri. Barbatul care sufera de probleme de erectie persistente trebuie sa consulte un medic specialist pentru investigatii mai amanuntite si pentru identificarea cauzelor. Astfel, un diagnostic si un tratament corect, poate imbunatati semnificativ viata sexuala si calitatea vietii a pacientului.
Economisești 14.70 lei
Simptomele disfunctiei erectile
Disfunctia erectila apare atunci cand o persoana de sex masculin are o erectie completa, insa de scurta durata, sau cand se confrunta cu absenta unei erectii complete care face dificla intretinerea unei relatii sexuale.
Alte simptome includ:
- Ejaculare intarziata
- Cantitate mica de sperma in timpul ejacularii
- Scaderea libidoului
- Raspuns minim la stimularea sexuala
Atunci cand una sau mai multe simptome persista pe o perioada mai lunga de 3 luni, se recomanda un control medical de specialitate.
Tratamentul pentru disfunctie erectila
Pentru disfunctia erectila, exista mai multe variante si optiuni de tratament care se adopta in functie de cauza si de severitatea afectiunii.
In prima faza, se recomanda reducerea factorilor de risc si schimbarea obiceiurilor zilnice sau pe cele alimentare. Un rol important il are, totodata, tratarea problemelor emotionale, ameliorarea stresului si efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat pentru a mentine tonusul organismului.
Nu este indicata administrarea tratamentului medicamentos fara acordul si recomandarea medicului, deoarece multe dintre acestea pot avea efecte secundare.
Daca medicul recomanda tratamentul medicamentos, acesta poate fi alcatuit din inhibatori de fosfodiesteraza care cresc fluxul sangvin penian si testosteron cu administrare orala.
Daca tratamentul medicamentos nu functioneaza pe cale orala, exista varianta injectarii la nivelul penisului cu alprostadil sau administrarea unei tablete prin uretra, in urma caruia se poate obtine o erectie in decurs de 10 minute, care dureaza pana la o ora.
Remedii naturale pentru imbunatatirea performantei sexuale
Viata sexuala se afla in stransa legatura cu sanatatea mentala, fizica si emotionala. Pentru a-ti creste apetitul sexual/ libidoul in mod natural, poti sustine performanta sexuala cu ajutorul remediilor naturale care au efect afrodisiac si tonic asupra organismului.
Iata cateva dintre remediile naturale care stimuleaza apetitul sexual si imbunatateste fertilitatea:
- Ginseng Siberian
Este un afrodisiac natural care contribuie la cresterea poftei de viata si la imbunatatirea activitatii sexuale. Acesta stimuleaza circulatia si creste fluxul de sange, stimuleaza fertilitatea si ajuta corpul sa se adapteze la stres.
- Maca
Maca este o planta radacinoasa cu substante active care pot imbunatati starea de spirit, bogata in aminoacizi, calciu, magneziu si fier. Datorita substantelor active din compozitie, Maca este un excelent stimulant al functiilor sexuale, imbunatateste libidoul si creste fertilitatea.
Economisești 32.50 lei
Economisești 13.28 lei
Economisești 8.63 lei
- Ghimbirul
Ghimbirul stimuleaza circulatia sangvina si fertilitatea, avand multiple alte beneficii pentru sanatate. Este utilizat in bucatarie pentru tratarea afectiunilor digestive precum indigestie, balonare, constipatie sau crampe intestinale datorita actiunii sale antiinflamatoare si antispastice.
Economisești 9.45 lei