Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar isi ataca in mod eronat propriile celule sanatoase, in acest caz, celulele beta din pancreas care produc insulina. Acest lucru duce la niveluri ridicate de zahar in sange, avand consecinte negative asupra sanatatii organismului.
Nu se cunoaste cauza exacta si este o afectiune care dureaza pe tot parcursul vietii, cu tratament pentru ameliorarea simptomelor, imbunatatirea calitatii vietii si prevenirea complicatiilor.
Afla in cele ce urmeaza ce este diabetul zaharat de tip 1, cum il putem recunoaste, care sunt cauzele, metodele de tratament, dar si dieta recomandata pentru pacientii care sufera de aceasta boala autoimuna.
Ce este diabetul zaharat de tip 1?
Diabetul zaharat, cunoscut si sub numele de diabet, apare atunci cand glucoza din sange (glicemia) are un nivel crescut din cauza productiei insuficiente de insulina. Insulina este un hormon secretat de pancreas care controleaza nivelul de glucoza din sange.
Pentru organism, glucoza este o substanta esentiala, deoarece este principala sursa de energie pentru celule, inclusiv creier. Aceasta poate fi procurata din alimentele ingerate si, de asemenea, este produsa de ficat.
In cazul diabetului zaharat de tip 1, sistemul imunitar ataca si distruge in mod eronat celulele din pancreas, mai exact cele care produc insulina. Insulina scade cantitatea de glucoza din sange, deoarece are rolul de a favoriza absorbtia glucozei din sange sa patrunda in celulele organismului.
Un nivel ridicat de glicemie in corp poate afecta nervii, ochii, inima, vasele de sange, rinichii si alte organe, de aceea este necesara interventia medicala specializata pentru reglarea nivelului de glicemie si prevenirea complicatiilor.
Diabetul zaharat de tip 1 afecteaza aproximativ 10% din totalul cazurilor de diabet zaharat si este diagnosticat, in majoritatea cazurilor, inainte de 35 de ani.
Recomandari pentru controlul glicemiei si diabet
Economisești 45.12 lei
Economisești 23.50 lei
Economisești 24.62 lei
Economisești 8.05 lei
Cauzele diabetului zaharat de tip 1
Fiind o boala autoimuna, cauza specifica care duce la aparitia diabetului zaharat de tip 1 nu este in totalitate cunoscuta, insa se presupune ca este o corelatatie intre factorii genetici si de mediu care provoaca sistemul imunitar sa isi atace in mod gresit propriile celule din pancreas, responsabile de producerea insulinei.
Exista anumiti factori care pot creste riscul de diabet de tip 1. Printre acestia se numara:
- Istoric familial: persoanele care au in familie o ruda apropiata cu diabet zaharat de tip 1 este mai predispusa in a suferi de aceasta afectiune
- Predispozitie genetica: prezenta anumitor gene pot creste riscul de a face diabet de tip 1
- Varsta: desi diabetul de tip 1 poate sa apara la orice varsta, cel mai frecvent apare la copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani, respectiv 10 si 14 ani
Cum recunoastem diabetul zaharat de tip 1?
Distrugerea celulelor beta ale pancreasului de catre sistemul imunitar este un proces care dureaza luni de zile sau chiar ani. Atunci cand acestea sunt distruse complet si pancreasul nu mai secreta insulina, semnele si simptomele apar rapid, in decurs de cateva zile sau saptamani, in special in cazul copiilor.
Simptomele pot fi severe si se manifesta la fel la orice pacient, indiferent de varsta. Daca observi la tine sau copilul tau urmatoarele manifestari, este important sa mergi la un consult specializat pentru a preveni aparitia complicatiilor:
- Eliminarea frecventa a unei cantitati crescute de urina
- Sete intensa
- Scadere in greutate inexplicabila
- Vedere incetosata
- Stare de oboseala
- Greata sau varsaturi
- Rani care se vindeca greu.
Daca nivelul crescut al glicemiei din organism nu este redus, pot aparea diverse complicatii care pun viata pacientului in pericol. Cetoacidoza diabetica este o urgenta medicala care trebuie tratata la spital, sub atenta supraveghere a medicului specialist.
Aceasta apare atunci cand celulele din corp nu pot utiliza glucoza pentru a obtine energie si, ca urmare, folosesc rezervele de lipide pentru a-si obtine energia. Acest proces cauzeaza acumularea de substante toxice in organism, cunoscute sub denumirea de corpi cetonici, fapt care provoaca acidoza metabolica.
Printre alte complicatii care pot aparea la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 se afla si pierderea vederii, afectarea functiilor nervoase, insuficienta renala sau boli cardiovasculare.
Economisești 15.04 lei
Economisești 22.00 lei
Economisești 22.25 lei
Tratamentul diabetului zaharat de tip 1
Avand in vedere ca diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna, nu exista un tratament care sa vindece complet afectiunea. Totusi, exista anumite forme de tratament care au scopul de a mentine un nivel al glicemiei in limite normale, precum si prevenirea complicatiilor.
Diabetul zaharat de tip 1 se gestioneaza prin administrarea de insulina, monitorizarea glicemiei, gestionarea carbohidratilor din alimentatie si mentinerea unei greutati corporale in limite normale prin practicarea regulata de activitati fizice.
Cantitatea de insulina de care un pacient are nevoie depinde in functie de greutate corporala, varsta, precum si de nivelul de zahar din sange.
imite normale prin practicarea regulata de activitati fizice.
Dieta recomandata pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 1
Pacientii cu diabet zaharat de tip 1 necesita un program echilibrat si diversificat de masa pentru reglarea zaharului din sange. Recomandarile de baza in privinta alimentatiei includ monitorizarea aportului total de calorii, precum si evitarea consumului de legume bogate in amidon, precum cartofi, cartofi dulci, mazare, porumb sau linte.
Pentru un regim alimentar sanatos, specialistii recomanda:
- O alimentatie diversificata si echilibrata pentru a obtine toate substantele nutritive de care organismul are nevoie
- Optati pentru alimente integrale in locul celor procesate
- Mancati mai multe produse vegetale si mai putine alimente de origine animala
- Evitati mancarurile grase, de tip fast-food
- Reduceti consumul de carne, alimente prajite, produse lactate grase
- Reduceti consumul de bauturi carbogazoase, bauturi energizante sau sucuri de fructi cu un continut ridicat de zahar
- Consumati mai multe alimente bogate in potasiu precum citrice, banana
- Mancati mai multe alimente bogate in calciu precum broccoli, spanac, tofu, legume cu frunze verzi.
Nutrienti pentru starea generala de sanatate
Economisești 18.75 lei
Economisești 18.73 lei
Economisești 17.25 lei
- https://www.healthline.com/health/diabetes
- https://www.healthcentral.com/condition/type-1-diabetes/type-1-diabetes-treatments?legacy=ew
- https://www.cdc.gov/diabetes/basics/what-is-type-1-diabetes.html
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes/symptoms-causes/syc-20353011
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21500-type-1-diabetes