Gonartroza (Artroza Genunchiului): Cauze, Simptome & Tratamente Naturiste

remediu naturist gonartroza

Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de a suferi de o afecțiune a articulațiilor, precum gonartroza, crește. Când diagnosticul este confirmat, există mai mulți pași care trebuie urmați în vederea ameliorării sau stopării simptomelor apărute.

Află cum se manifestă gonartroza, care sunt factorii declanșatori și ce măsuri poți lua pentru a o ține sub control.

Ce este gonartroza?

Gonartroza, cunoscută și sub denumirile de artroză sau osteoartrita genunchiului, apare când cartilajul articular începe să se degradeze până la distrugerea completă. De cele mai multe ori, această degradare este ireversibilă, însă în stadii incipiente poate fi încetinită sau chiar stopată prin diferite tehnici medicale.

Boala afectează mai frecvent femeile cu vârste de peste 40 de ani. Cu toate acestea, există anumiți factori, precum traumatismele la nivelul genunchiului sau anumite modificări genetice care pot declanșa gonartroza chiar și în cazul unor persoane mai tinere.

simptome ale gonartrozei

Factori care duc la apariția gonartrozei

Prețul inițial a fost: 127.00 lei.Prețul curent este: 107.95 lei. TVA inclus

Economisești 19.05 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 106.25 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 164.99 lei.Prețul curent este: 140.24 lei. TVA inclus

Economisești 24.75 lei

Prețul inițial a fost: 201.60 lei.Prețul curent este: 171.36 lei. TVA inclus

Economisești 30.24 lei

Cei mai importanți factori care duc la apariția gonartrozei sunt:

  • Înaintarea în vârstă. Acest factor duce, în mod natural, la distrugerea progresivă a cartilajului articular.
  • Sexul. Femeile sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu gonartroza, însă nu se știe din ce motiv se întâmplă acest lucru.
  • Obezitatea. Dacă indicele de masă corporală (IMC) atinge valoarea de 30 sau trece de aceasta, ai un risc crescut de a suferi de gonartoză, spre deosebire de o persoană cu un IMC mai mic.
  • Suprasolicitarea articulară. Acest lucru se poate întâmpla în urma practicării unui sport mai intens sau prin natura meseriei care cauzează un stres articulației și, implicit, suprasolicitare.
  • Intervențiile chirurgicale la nivelul genunchiului
  • Predispoziția genetică
  • Tulburările metabolice. Cele mai frecvente boli metabolice asociate riscului crescut de gonartroză sunt diabetul și hemocromatoza, o afecțiune ereditară în care organismul absoarbe și stochează prea mult fier.

Recomandari premium pentru mobilitatea si flexibilitatea articulatiilor

Prețul inițial a fost: 127.00 lei.Prețul curent este: 107.95 lei. TVA inclus

Economisești 19.05 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 106.25 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 164.99 lei.Prețul curent este: 140.24 lei. TVA inclus

Economisești 24.75 lei

Prețul inițial a fost: 201.60 lei.Prețul curent este: 171.36 lei. TVA inclus

Economisești 30.24 lei

Tipuri de gonartroză

Gonartroza se împarte în două tipuri: primară și secundară.

Osteoartrita primară – este o degenerescență articulară fără nicio cauză aparentă subiacentă. De cele mai multe ori, acest tip de gonartroză se declanșează odată cu înaintarea în vârstă și ca urmare a uzurii la nivel articular.

Osteoartrita secundară – este consecința fie a unei concentrații anormale de forță în articulație ca și în cauzele post-traumatice, fie a cartilajului articular anormal, cum ar fi artrita reumatoidă (AR). Alte posibile cauze care pot declanșa acest tip de gonartroză sunt: obezitatea, instabilitatea articulară, poziționarea defectuoasă a articulației, o leziune anterioară a articulației sau afecțiuni metabolice precum rahitismul.

În funcție de poziționarea modificărilor la nivelul cartilajului articular, se disting trei tipuri de gonartroză: unicompartimentală, bicompartimentală (când boala avansează) și globală (stadiul final).

Simptomele gonartrozei

simptome gonartroza

Durerea este cel mai frecvent simptom al osteoartritei la nivelul genunchiului. Durerea poate apărea la o simplă mișcare a genunchiul sau chiar și atunci când corpul este în repaos.

Alte simptome care indică această problemă:

  • Rigiditate la nivelul genunchiului, mai ales dimineața la trezire sau după o perioadă mai mare de inactivitate. De cele mai multe ori, rigiditatea articulară dispare la aproximativ 30 de minute de activitate fizică.
  • Apariția inflamației la nivelul genunchiului.
  • Cracmente (zgomote, trosnituri) produse de genunchi în timpul mișcării.
  • Sensibilitate la nivelul articulației.
  • Instabilitate articulară.

Diagnosticarea gonartrozei

Primul pas este să mergi la un consult ortopedic. Medicul specialist efectuează examenul clinic și diverse teste care permit evaluarea articulațiilor genunchiului. Specialistul îți poate recomanda investigații amănunțite precum radiografie, rezonanță magnetică nucleară (RMN) sau artroscopie.

În urma unei radiografii se poate observa dacă există sau nu o îngustare a spațiului dintre oase în articulație, dacă sunt prezente osteofite (creșteri osoase ale marginilor articulațiilor) sau remodelări osoase la nivelul unei articulații.

RMN-ul furnizează imagini detaliate ale țesuturilor osoase și moi, în timp ce artroscopia se realizează atunci când se dorește obținerea unor imagini cu scopul de a evalua eventualele modificări degenerative la nivelul articulațiilor.

În urma investigațiilor realizate, medicul poate confirma sau nu diagnosticul de gonartroză.

Cum se trateaza gonartroza?

Tratamentul gonartrozei depinde foarte mult de stadiul în care se află această afecțiune.

diagnostic gonartroza

În stadiul 1, când în urma unei radiografii se observă creșteri osoase ale marginilor articulațiilor (osteofite), un semn timpuriu al gonartrozei, medicul specialist poate recomanda tratament medicamentos pentru reducerea durerii și a inflamației.

În plus, pot fi recomandate exerciții specifice care să ajute la creșterea mobilității și întărirea articulațiilor. Exercițiile acvatice, ciclismul staționar și mersul pe jos sunt activități sigure și eficiente care nu provoacă stres suplimentar articulației genunchiului.

Scăderea în greutate reprezintă un alt pas esențial indiferent de stadiul gonartrozei, mai ales dacă persoana în cauză are un indice de masa corporală mai mare de 25.

Nu în ultimul rând, în acest stadiu pot fi recomandate și suplimente pentru gonartroză, precum cele pe bază de glucozamină și sulfat de condroitină, care s-au dovedit a fi eficiente în menținerea sănătății sistemului osos.

În stadiul 2, când durerile sunt mai accentuate din cauza îngustării spațiului articular și se constată apariția rigidității genunchiului, medicul poate recomanda, pe lângă tratament medicamentos și exerciții fizice, purtarea unei orteze la nivelul genunchiului pentru a reduce presiunea asupra suprafețelor articulațiilor.

În stadiul 3, durerile se intensifică din cauza avansării procesului degenerativ la nivelul cartilajului articular, apărând inflamația și acumularea de lichid în jurul articulației, proces cunoscut în termeni populari ca „apă la genunchi”. În acest stadiu se pot recomanda, în plus, antiinflamatoare puternice și infiltrațiile cu corticosteroizi sau cu acid hialuronic.

Infiltrațiile cu acid hialuronic, efecutate la nivelul genunchiului, au rolul de a reduce fricțiunea oaselor cauzată de uzura cartilajului articular. Acidul hialuronic are efect de lubrifiere la nivelul articulațiilor, permițând acestora să se miște mai ușor prin atenuarea forțelor de frecare. În plus, este redusă inflamația articulară.

În stadiul 4, cartilajul articular își pierde elasticitatea și ajunge să fie erodat complet, ducând la deformarea oaselor articulației care nu mai sunt protejate. În acest stadiu, doctorul poate recomanda efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru corectarea axului piciorului cu sau fără reconstrucția ligamentelor sau pentru înlocuirea parțială sau totală a cartilajului articular degradat de la nivelul genunchiului.

Prețul inițial a fost: 127.00 lei.Prețul curent este: 107.95 lei. TVA inclus

Economisești 19.05 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 106.25 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 164.99 lei.Prețul curent este: 140.24 lei. TVA inclus

Economisești 24.75 lei

Prețul inițial a fost: 201.60 lei.Prețul curent este: 171.36 lei. TVA inclus

Economisești 30.24 lei

Suplimente pentru combaterea gonartrozei

Există o serie de suplimente alimentare care susțin sănătatea sistemului osos și ajută la combaterea durerii și inflamațiilor cauzate de gonartroză.

• Curcumina

Curcumina, prezentă în turmeric, este un antioxidant ce are beneficii antiinflamatorii. Mai multe studii realizate de către cercetătorii din India arată că administrarea capsulelor ce conțin curcumină au efecte benefice similare diclofenacului (medicament antiinflamator nesteroidian) atunci când vine vorba de combaterea osteoartritei genunchiului.

curcumina remediu pentru gonartroza

• Boswellia serrata

Boswellia serrata, cunoscută sub numele de tămâie indiană, este folosită ca terapie alternativă în combaterea artritelor și osteoartritelor. Acidul boswellic, prezent în Boswellia, reduce inflamațiile și susține sănătata articulațiilor.

Un studiu realizat pe șoareci de laborator arată că acidul boswellic ajută la restabilirea balanței biochimice la nivelul articulațiilor și la încetinirea procesului de deteriorare a cartilajului.

• Colagenul de tip 2

Colagenul de tip 2 reprezintă componenta principală a cartilajului. Din acest motiv, suplimentele cu colagen sunt indicate atât ca prevenție, dar și ca tratament alternativ în combaterea afecțiunilor articulare precum gonartroza.

Într-un studiu realizat de oamenii de știință din Turcia, persoanele cu gonartroză care au luat zilnic pe lângă 1500 de miligrame de acetaminofen (analgezic) și 10 miligrame de colagen de tip 2 au observat îmbunătățiri după 3 luni de tratament: mobilitatea articulară a crescut, ceea ce a dus la ușurarea mișcărilor din timpul mersului.

Colagenul este disponibil sub formă de tablete, în formă concentrată, și sub formă de gelatină sau colagen hidrolizat, atât pulbere, cât și ca supliment buvabil.

• Glucozamina și sulfatul de condroitină

Glucozamina și sulfatul de condroitină, administrare separat sau împreună, contribuie la ameliorarea durerii cauzată de osteoartrita genunchiului. Unele cercetări arată că ar putea ajuta și la încetinirea procesului degenerativ de la nivelul articulației genunchiului asociat osteoartritei.

Cu toate acestea, specialiștii susțin că este nevoie de efectuarea mai multor studii pentru a vedea cu exactitate modul în care acționează glucozamina și condroitina asupra afecțiunilor articulare.

În ceea ce privește utilizarea acestor suplimente, cercetătorii le consideră sigure pentru administrare, însă se recomandă a se evita de către persoanele care suferă de afecțiuni hematologice și diabet.

• Vitamina D

În cadrul unui studiu realizat de oamenii de știință din America se arată că forma activă a vitaminei D ajută la prevenirea și încetinirea procesului degenerativ al cartilajului articular. Vitamina D se leagă de receptorii pentru vitamina D (VDR), prevenind hipertrofia condrocitelor. În studiile clinice, deficiența de vitamina D reprezintă un factor de risc pentru osteoartrită, iar persoanele care au cartilajul articular mai subțire au adesea un nivel insuficient de vitamina D.

Prețul inițial a fost: 127.00 lei.Prețul curent este: 107.95 lei. TVA inclus

Economisești 19.05 lei

Prețul inițial a fost: 85.00 lei.Prețul curent este: 72.25 lei. TVA inclus

Economisești 12.75 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 164.99 lei.Prețul curent este: 140.24 lei. TVA inclus

Economisești 24.75 lei

Prețul inițial a fost: 156.15 lei.Prețul curent este: 132.73 lei. TVA inclus

Economisești 23.42 lei

Metode de prevenire a gonartrozei

Câteva schimbări în stilul de viața te pot ajuta să previi osteoartrita genunchiului. Iată de ce să ții cont, în cazul în care ești predispus la această afecțiune:

Controlează-ți greutatea

Dacă ai o greutate corporală adecvată vârstei și înălțimii tale, tot ce trebuie să este să o menții. În cazul în care ai kilograme în plus, este indicat să slăbești pentru a preveni apariția osteoartritei genunchiului. Pe lângă faptul că orice kilogram în plus poate provoca un stres articular, grăsimea depozitată în țesuturi produce proteine numite citokine, care favorizează procesul inflamator din organism. La nivelul articulațiilor, citokinele distrug țesutul prin modificarea funcției celulelor cartilajului.

Fă mișcare

Câte 30 de minute de mișcare pe zi ajută la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor, prevenind apariția gonartrozei și a altor afecțiuni articulare. În plus, mișcarea ajută la întărirea mușchilor care protejează oasele și articulațiile. Mersul pe jos, înotul, exercițiile fizice realizate în apă și ciclismul staționar sunt sigure chiar și pentru persoanele supraponderale sau obeze.

sfaturi pentru prevenirea gonartrozei

Ține sub control nivelul zahărului din sânge

Un nivel ridicat al zahărului din sânge (glucoză) accelerează formarea anumitor molecule care fac cartilajul mai rigid și mai sensibil la stresul mecanic. Diabetul poate declanșa, de asemenea, inflamație sistemică care duce la pierderea cartilajului. Legătura recent descoperită între diabet și afectarea articulațiilor poate explica de ce mai mult de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu diabet suferă și de afecțiuni ale articulațiilor.

Protejează-ți articulațiile

Leziunile articulare suferite în tinerețe pot crește riscul de osteoartrită la viața adultă. În plus, a răni o articulație la vârstă adultă poate crește și mai mult riscul de a suferi de osteoartrită. Un studiu pe termen lung efectuat pe 1.321 de absolvenți ai Școlii de Medicină Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, SUA, arată că persoanele care s-au rănit la un genunchi în adolescență sau la vârstă adultă aveau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta osteoartrită la acel genunchi, în comparație cu cei care nu au suferit nicio accidentare.

Persoanele care și-au rănit genunchiul ca adulți aveau un risc de cinci ori mai mare de osteoartrită la nivelul genunchilor. Așadar, este important să-ți protejezi articulațiile atât acasă, cât și la locul de muncă. Să nu cari greutăți foarte mari, să iei pauze atunci când depui efort fizic intens și în cazul unei accidentări să te tratezi la timp.

Gonartroza poate fi ținută sub control cu un plan complex de tratament. Pe lângă administrarea medicamentelor antialgice și antiinflamatorii, se recomandă utilizarea de suplimente alimentare și vitamine cu efecte benefice asupra articulațiilor, efectuarea de exerciții fizice speciale, scăderea în greutate pentru persoanele cu un IMC mare și urmarea unei diete sărace în zaharuri și grăsimi procesate.

În stadii avansate, medicul specialist poate recomanda infiltrații sau chiar efectuarea unei intervenții chirurgicale în vederea creșterii calității vieții pacientului.

Recomandari premium pentru Articulatii si Oase

Prețul inițial a fost: 127.00 lei.Prețul curent este: 107.95 lei. TVA inclus

Economisești 19.05 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 106.25 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 164.99 lei.Prețul curent este: 140.24 lei. TVA inclus

Economisești 24.75 lei

Prețul inițial a fost: 201.60 lei.Prețul curent este: 171.36 lei. TVA inclus

Economisești 30.24 lei

  • https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/artroza
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21750-osteoarthritis-knee#symptoms-and-causes
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841860/
  • https://www.physio-pedia.com/Knee_Osteoarthritis#cite_note-Michael-3
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/310579#treatment
  • https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/treatment-options-osteoarthritis-knee
  • https://www.webmd.com/osteoarthritis/ostearthritis-of-the-knee-degenerative-arthritis-of-the-knee
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460672/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6747466/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4970562/
  • https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/supplements-to-consider#collagen
  • https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-glucosamine/art-20362874
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5480771/
  • https://rheumatology.medicinematters.com/osteoarthritis-/diet-and-nutrition/vitamin-d-has-potential-benefits-for-people-with-osteoarthritis-/16929090
  • https://www.webmd.com/osteoarthritis/osteoarthritis-prevention-1
  • https://www.healthline.com/health/osteoarthritis-prevention#lifestyle-changes
  • https://www.arthritis.org/diseases/more-about/slowing-osteoarthritis-progression

1 thoughts on “Gonartroza (Artroza Genunchiului): Cauze, Simptome & Tratamente Naturiste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *