Boala Hashimoto sau tiroida Hashimoto este o afecțiune foarte comună a glandei tiroide. Hashimoto este o boală autoimună care, netratată la timp, provoacă adesea alte probleme precum hipotiroidism sau alte afecțiuni conice ale glandei tiroide. Glanda tiroidă are funcții deosebit de importante în organism, așadar problemă a acesteia poate afecta considerabil și alte organe, declanșând alte afecțiuni.
Din fericire, depistată la timp și tratată corespunzător, tiroida Hashimoto poate fi ținută sub control. Să aflăm împreună mai multe despre această afecțiune, care sunt principalele cauze si simptome, care sunt cele mai bune alimente pentru consum, ce să eviți și ce tratament naturist pentru tiroida Hashimoto dă rezultate.
Afecțiunea tiroida Hashimoto - ce este?
Boala Hashimoto, cunoscută sub denumirea simplă de Hashimoto, este o afecțiune autoimună a glandei tiroide. Boala autoimună se definește ca o condiție prin care organismul produce anticorpi care atacă țesuturile sănătoase ale organismului, afectând considerabil sănătatea. Hashimoto este una dintre cele mai comune cauze ale hipotiroidismului – afecțiunea prin care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni.
Glanda tiroidă produce 2 hormoni principali: T4 și T3. Producția acestora este direct dependentă de hipotalamus, partea din creier care transmite semnalul pentru eliberarea mai multor hormoni T3 și T4. Hipotalamusul transmite glandei pitulare să elibereze suficient de mulți hormoni tiroidieni pentru ca organismul să funcționeze corespunzător.
Remedii Naturale
Economisești 13.28 lei
Economisești 16.41 lei
Economisești 5.85 lei
În cazul bolii Hashimoto sau a hipotiroidismului, sistemul prin care glanda hipofiză primește semnale pentru a elibera mai mulți hormoni nu mai comunică eficient și există un dezechilibru major a hormonilor tiroidieni. Chiar dacă Hashimoto și hipotiroidismul sunt similare, Hashimoto este o cauză a hipotiroidismului. Hashimoto atacă glanda tioridă, cauzând eliberarea a mai puțini hormoni, fapt care provoacă hipotiroidism.
Principalele cauze și factori de risc pentru boala Hashimoto
Fiind o boală autoimună, principalele cauze ale afecțiunii Hashimoto sunt factorii genetici, alimentația, factorii de mediu, stresul, nivelul de hormoni din organism și factorii imunologici. La aceste cauze se adaugă și alte boli autoimune, probleme ale funcției digestive, stresul emoționale și deficiența de nutrienți.
Există mai mulți factori de risc care pot contribui la dezvoltarea bolii Hashimoto. Printre acestea se numără:
- Sexul – Mult mai multe femei decât bărbați suferă de boala Hashimoto din motive care sunt încă necunoscute. Una dintre posibilele cauze ar putea fi impactul negativ mai mare pe care stresul și anxietatea îl au asupra hormonilor feminini.
- Vârsta – Majoritatea persoanelor care suferă de Hashimoto au vârsta cuprinsă între 20-60 de ani. Cel mai mare risc apare la persoanele de peste 50 de ani, iar cercetătorii cred că înaintarea în vârsta crește și mai mult riscul de a suferi de Hashimoto.
- Factorii genetici – Dacă există în familie persoane care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide, foarte probabil ca aceste probleme să fie moștenite.
- Traume sau un nivel de stres foarte ridicat – Stresul contribuie la creare unui dezechilibru hormonal, care poate slăbi sistemul imunitar al organismului.
- Alimentația dezechilibrată sau antrenamentele intense
- Fumatul
Principalele semne și simptome pentru Hashimoto
Cele mai comune semne ale bolii Hashimoto sunt:
- oboseala
- stări de depresie și anxietate
- luarea în greutate
- frisoane
- dureri musculare
- dureri articulare
- căderea părului
- dificultăți de respirație
- urinare frecventă și senzație intensă de sete
- apetit sexual scăzut
- schimbări ale menstruației
- sistem imunitar scăzut care duce la îmbolnăviri frecvente
Tratament naturist cu suplimente pentru tiroida Hashimoto
Există câțiva nutrienți specifici care contribuie benefic la reducerea reacțiilor autoimune, contribuie la o mai bună gestionare a stresului și regulează activitatea sistemului imunitar. Printre aceste suplimente se numără:
Seleniu
Seleniu este un mineral deosebit de benefic pentru buna funcționare a glandei tiroide. Studiile au demonstrat să seleniu are capacitatea de a echilibra nivelul de hormoni T3 și T4 din organism. Glanda tiroidă are nevoie de un nivel adecvat de seleniu în organism pentru a produce suficienți hormoni. Un deficit de seleniu crește riscul de instalare a tiroidei autoimune.
Vitaminele B, în special B12
Complexul B este deosebit de important pentru menținerea energiei și a altor funcții metabolice importante din organism. B12 este cunoscută și sub numele de vitamina energiei pentru că susține funcțiile celulare și luptă împotriva stărilor de oboseală și extenuare. Persoanele care suferă de Hashimoto experimentează adesea stări de oboseală cronică, așadar B12 este un real ajutor pentru aceștia.
Economisești 10.05 lei
Economisești 6.45 lei
Economisești 6.45 lei
Vitamina D
Unele studii au demonstrat că mai bine de 90% dintre pacienții cu tiroidă Hashimoto au și un deficit de vitamina D. Vitamina D regulează funcțiile sistemului imunitar și acționează asemenea unui hormon din multe puncte de vedere. În lipsa soarelui, cea mai bună modalitate prin care putem să ne asigurăm un nivel optim de vitamina d este prin suplimente nutritive.
Plantele adaptogene
Plantele adaptogene îmbunătățesc abilitatea organismului de a face față stresului și de a echilibra hormonii. Ashwagandha, rodiola, ginseng, maca și ciupercile reishi sunt plante benefice pentru echilibrarea hormonală.
Economisești 13.28 lei
Economisești 13.35 lei
Economisești 5.85 lei
Economisești 7.35 lei
Probioticele
Probioticele contribuie benefic la menținerea sănătății sistemului digestiv, echilibrând micoflora din tractul digestiv. Prin ajutarea sistemului digestiv, inflamația este redusă, lucru care contribuie benefic și pentru glanda tiroidă.
Suplimentele detoxifiante
Curele periodice de detoxifiere și curățare a organismului sunt benefice pentru sănătatea glandei tiroide. Acest lucru ajută considerabil la diminuarea inflamațiilor din organism, eliminând substanțele nocive precum chimicalele sau metalele grele din corp.
Pentru o cură eficientă de detoxifiere, îți recomandăm să apelezi cu încredere la trazamin Clordetox.
Alimentația - ce să consumi și ce să eviți?
Există o serie de alimente benefice pentru consum în cazul persoanelor care suferă de hipotiroidism. Acestea sunt bogate în diverse vitamine, minerale și alți nutrienți benefici pentru funcționarea optimă a glandei tiroide:
- Fructele și legumele proaspete – Aceste alimente sunt bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și fibre care îmbunătățesc sănătatea digestivă, sănătatea inimii, echilibrează nivelul de zahăr din sânge și luptă împotriva inflamațiilor.
- Pește – sursă bogată de acizi grași esențiali, benefici pentru echilibrul hormonal și funcționarea optimă a glandei tiroide.
- Ulei de cocos – sursă de acizi grași benefici pentru susținerea unui metabolism sănătos, creșterea energiei și sănătatea sistemului digestiv.
- Alimente bogate în probiotice – alimentele precum kefirul sau laptele de capră sunt excelente pentru sănătatea sistemului digestiv și întărirea sistemului imunitar.
- Semințe – semințele de in, cânepă sau chia sunt surse bogate de acizi alfa linoleici.
În ceea ce privește alimentele de evitat, există câteva categorii pe care ar trebui să le consumi cu moderație sau chiar să le elimini. Se recomandă eliminarea glutenului, reducerea zahărului și evitarea alimentelor de tip fast-food.
Concluzie
Chiar dacă tiroida Hashimoto este o boală autoimună, cu puțină grijă la alimentație, câteva schimbări în stilul de viață și puțin ajutor de la suplimentele naturale benefice, poți ține cu ușurință simptomele sub control.
Noi îți recomandăm să apelezi la capsulele cu seleniu în schema de tratament, dar și la una dintre plantele adptogene care să te ajute să ții stresul sub control.
Iată recomandările noastre de suplimente benefice pentru glanda tiroidă. Alege ce ți se potrivește:
Economisești 10.05 lei
Economisești 5.85 lei
Economisești 6.90 lei