🌸Ofertă Limitată: Astăzi, ai 10% EXTRA REDUCERE la 👨‍👩‍👧‍👦 Pachete Speciale - Folosește codul 10PROMO 🌸

Deficit de fier – oboseală, anemie și alte simptome

Deficit de fier

Din ce în ce mai multe persoane de confruntă cu deficit de fier, iar această carență a ajuns cea mai comună problemă în materie de lipsă de nutrienți din organism. Principalul motiv pentru care lipsa de fier se instalează este alimentația proastă. Netratat la timp, deficitul de fier poate provoca probleme foarte neplăcute care vor avea un impact direct asupra calității vieții. 

Din aceste motive, ne-am gândit că este foarte important ca tu să știi de ce apare lipsa de fier, cum se manifestă această problemă și ce măsuri trebuie să luăm pentru a reuși să restabilim nivelul de fier în organism. 

Ce se întâmpla în organism în lipsa fierului?

Deficitul de fier este asociat, cel mai des, cu apariția anemiei. Legătura din sânge și fier este una foarte strânsă, iar asta vom vedea în continuare. 

Anemie simptom al deficitului de fier

Fierul contribuie la metabolizarea proteinei și joacă un rol foarte important în producția de hemoglobină și celule roșii. Hemoglobina este o proteină care se regăsește în celulele roșii, iar rolul acesteia este de a transporta oxigenul de la plămâni în întregul organism. Fără suficient de mult fier, organismul nu va putea produce suficientă hemoglobină, astfel nu va fi la fel de eficient în transportul oxigenului la creier, țesuturi, mușchi și celule. Din acest motiv, îți vei simți corpul foarte slăbit. 

Pe lângă faptul că fierul este foarte important pentru producția de hemoglobină, acesta este esențial în menținerea sănătății generale și a stării generale de bine. Fierul menține sănătatea celulară a organismului și este implicat în multe funcții enzimatice. 

Ce este anemia?

Anemia este afecțiunea care se manifestă printr-un deficit de globule roșii sănătoase. Globulele roșii sunt necesare pentru a transporta oxigen către țesuturile din organism. În lipsa unei cantități normale de globule roșii, organismul nu se oxigenează adecvat și apar stări neplăcute precum oboseală, amețeli, slăbiciune, dureri de cap, schimbarea culorii pielii. 

Deficitul de vitamine și minerale este una dintre principalele cauze ale apariției acestei afecțiuni. În lipsa unui nivel adecvat de nutrienți precum fierul sau vitamina B12, organismul nu poate produce suficient de mult globule roșii și așa apare anemia. Totuși, anemia se poate instala și din alte cauze precum o hemoragie abundentă sau reacția atipică a organismului de a distruge propriile globule roșii.

Simptomele deficitului de fier

Un deficit ușor de fier este, de obicei, insesizabil. Pe măsură ce situația se înrăutățește, poți experimente simptome precum:

  • Senzația de extenuare și slăbiciune 
  • Piele palidă sau galbenă
  • Dificultăți de respirație
  • Amețeli 
  • Dureri de cap 
  • Aritmie sau bătăi neregulate ale inimii 
  • Dureri în piept 
  • Slăbiciune musculară 
  • Schimbări de dispoziție
  • Dificultăți de concentrare sau de aducere aminte 
  • Unghii fragile 
  • Dureri de cap 
  • Sistem imunitar slăbit
Lipsa de fier

Bineînțeles, cel mai clar simptom la deficienței de fier este anemia. Anemia este, însă, o consecință nefericită a ignorării acestei probleme pentru un timp îndelungat. Dacă te confrunți cu simptomele prezentate mai sus, recomandarea noastră este să consulți un medic pentru a obține o părere concretă și avizată.

Factori și grupe de risc

Deficiența de fier depinde și de anumiți factori. Principalii factori de risc în ceea ce privește lipsa de fier sunt: 

  • Ai adoptat o dietă vegană sau vegetariană (care nu include nicio sursă animală de proteină, bogată în fier în mod natural)
  • Faci foarte mult sport 
  • Ești însărcinată sau alăptezi 
  • Te confrunți cu insuficiență renală 
  • Ai făcut sau faci dializă 
  • Ai avut ulcer
  • Dacă ai pierdut mult sânge din diverse cauze (operație, donații de sânge)
  • Vârsta și sexul pot influența, de asemenea, pierderile de fier.

Există anumite grupe de persoane care prezintă un risc mult mai ridicat să sufere de deficit de fier. Iată care sunt aceștia: 

  • femeile care se află în perioada de fertilitate, în special femeile care sângerează masiv în timpul menstruației 
  • femeile însărcinate 
  • peroanele care au o alimentație proastă
  • persoanele care donează sânge frecvent
  • sugarii și copii, în special cei născuți prematur sau cei care au avut un puseu de creștere
  • persoanele care se confruntă cu cancerul 
  • persoanele care au probleme cu inima 
  • persoanele care au probleme gastro-intestinale 
  • vegetarienii sau veganii care nu consumă suficiente alimente bogate în fier

Ce poți face dacă te confrunți cu deficiență de fier?

Dacă te confrunți cu deficit de fier, trebuie să găsești soluții pentru a ridica nivelurile acestui nutrient în organism. Alimentația corectă este esențială în acest caz. Asigură-te că ai în dieta ta surse bogate de fier și consumă-le zilnic. Avem și câteva recomandări pentru tine de alimente bogate în fier.

5 surse naturale bogate în fier

1. Ficatul de vită

Pentru cei care nu au adoptat o dietă vegană sau vegetariană, ficatul de vită este o sursă excelentă de fier. De fapt, toate organele animale au un profil nutriționale excelent, foarte bogat. Pe lângă ficat, la fel de hrănitoare sunt și creierul, inima sau rinichii. Pe lângă fier, organele mai conțin și cantități bogate de vitaminele B, cupru și seleniu. 

2. Spanacul

Spanacul este o sursă excelentă de sănătate, nu doar de fier. Este extrem de bogat în nutrienți și foarte sărac în calorii, astfel că te poți bucura de o mulțime de preparate cu spanac fără să te îngrijorezi că vei pune kilograme în plus. Pentru doar 100 g de spanac, te poți bucura de 25% din necesarul zilnic de fier, și aproape 50% din necesarul zilnic de vitamina C. Iar în ceea ce privește caloriile, aceleași 100g de spanac crud conțin 23 de calorii. 

Alimente pentru lipsa de fier

3. Semințele de dovleac

Semințele de dovleac sunt o gustare delicioasă, plină de nutrienți. Sunt o sursă bogată de fier, vitamina K, zinc, mangan și magneziu. Alege câteva semințe de dovleac atunci când simți nevoia de o gustare și bucură-te de toți nutrienții acestora. Totuși, ține minte că au un conținut caloric foarte ridicat, deci nu consuma o cantitate prea mare. 

4. Ciocolata neagră

Pe lângă faptul că e delicioasă, este incredibil de bogată în nutrienți. Poate că sună prea bine ca să fie adevărat, dar vorbim despre ciocolata neagră. O bucată de ciocolată neagră de aproximativ 30 g are un conținut de peste 3 mg de fier. Să nu uităm de cupru și magneziu care se regăsesc, de asemenea, în ciocolata neagră. Ține minte să alegi ciocolată neagră cu un conținut de cacao de minimum 70% pentru a te bucura la maximum de toate beneficiile. 

Alimente pentru lipsa de fier

5. Tofu

Am lăsat pentru final și o varianță populară printre vegani și vegetarieni, dar nu numai. Tofu este alimentul pe bază de soia cu un conținut bogat de mai multe minerale, printre care regăsim fier, calciu, magneziu și seleniu. Pentru 130 de grame de tofu, te bucuri de mai bine de 3 mg de fier. 

Alte alimente bogate în fier sunt mielul, rața, fasolea albă, sardinele, sau quinoa. 

Poți apela cu încredere și la suplimente cu fier ca tratament naturist pentru deficit de fier. Pe site-ul nostru, găsești suplimente lichide care să te ajute să îți ridic nivelul de fier din organism. Ferrobine Max este un produs special conceput pentru această problemă. Forma sa lichidă îi asigură o absorbție ridicată și o eficiență sporită. 

Dacă îți dorești un boom de vitamine și minerale, atunci îți recomandăm să încerci suplimentele noastre cu multivitamine lichide, cu un conținut bogate de nutrienți. Cele 147 de ingrediente în vor oferi organismului tău toți nutrienții necesari pentru a se menține sănătos și puternic. 

Află mai multe detalii despre Ferrobine Max și suplimentele cu multivitamine. Descoperă și celelalte produse cu un conținut bogat de fier.

-31%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 120.00 lei.Prețul curent este: 83.00 lei. TVA inclus

Economisești 37.00 lei

-19%
Prețul inițial a fost: 194.00 lei.Prețul curent este: 156.60 lei. TVA inclus

Economisești 37.40 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 175.00 lei.Prețul curent este: 157.00 lei. TVA inclus

Economisești 18.00 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 180.00 lei.Prețul curent este: 162.00 lei. TVA inclus

Economisești 18.00 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *