Deficit de alfa-1 antitripsina – Ce este, care sunt cauzele si cum poate afecta sanatatea organismului

Deficit de alfa1 antitripsina

Alfa-1 antitripsina (AAT) este o proteina prezenta in toate tesuturile organismului, insa principalul sau rol fiziologic este de a proteja tesutul alveolar sanatos de la nivel pulmonar, fiibd produs si sintetizat de ficat.

Termenul de AAT nu este cunoscut in randul populatiilor, ci mai degraba este folosit de catre personalul medical sau specialistii in domeniu, insa este important de stiut ca un deficit al acestei proteine poate avea consecinte negative asupra starii de sanatate.

Astfel, cunoscand detalii despre ce este, cum afecteaza organismul si cum poate fi tratat, poti preveni aparitia unor complicatii care iti pot pune viata in pericol.

Afla din urmatorul articol tot ce trebuie sa stii despre alfa-1 antitripsina si ce presupune deficitul acestei proteine, precum si remedii naturale prin care iti poti mentine sanatatea plamanilor si a ficatului.

Ce este alfa-1 antitripsina (aat)

Alfa-1 antitripsina este o proteina sintetizata la nivel hepatic. Principalul sau rol este de a proteja plamanii impotriva reactiilor inflamatorii de cauza infectioasa, autoimuna sau neoplazica.

La un organism sanatos, aceasta proteina trece din celulele hepatice in sange, insa, atunci cand transferul nu se realizeaza corespunzator, proteina se acumuleaza in ficat. Astfel, pot aparea afectiuni hepatice, iar un nivel scazut de alfa-a antitripsina in plamani poate slabi protectia acestora, favorizand aparitia bolilor pulmonare.

Alfa-1 antitripsina protejeaza tesuturile impotriva efectelor distructive ale enzimelor numite tripsine si elastaza, care sunt implicate in procesele inflamatorii, actionand ca un inhibitor natural al acestor enzime, in timp ce previne deteriorarea tesuturilor si mentine sanatatea sistemului respirator.

Avand in vedere ca Alfa-1 antitripsina este o proteina de faza acuta, adica sintetizarea ei in ficat poate fi influentata de diversi stimuli precum inflamatia indusa de febra, valorile circulatorii ale proteinei pot varia in functie de starea de sanatate a pacientului.

Un nivel normal de AAT in sange se situeaza undeva intre 90 si 175 mg/dL.

Daca cantitatea proteine nu este suficienta, AAT nu isi poate indeplini rolul de protector al plamanului, iar acesta se va degrada mai rapid decat la un individ normal. Simptomele se pot agrava si accentua prin expunerea la substante toxice care sunt inhalate pe cale aeriana, asa cum este fumul de tigara, poluarea din aer sau alti factori iritanti.

Ce este deficitul de Alfa-1 Antitripsina?

Ce este deficitul de alfa-1 antitripsina

Conform Departamentului de Sanatate al SUA, deficitul de AAT afecteaza 1 din 2500 de persoane, in special din randul populatiilor europene. Deficitul de Alfa-1 antitripsina nu este o boala in sine, ci o predispozitie genetica care poate favoriza aparitia bolilor pulmonare cronice si a celor hepatice.

Cu toate acestea, deficitul de AAT este o afectiune rara, care poate aparea atat in randul copiilor, cat si al adultilor. In timp, poate duce la afectiuni destul de grave, cum ar fi ciroza hepatica sau emfizemul pulmonar, care pot aparea inca de la varste tinere.

Multi pacienti cu deficit de AAT raman nediagnosticati, din cauza ca in stadiile timpurii, nu manifesta simptome specifice, ci, mai degraba, se manifesta ca o boala pulmonara sau hepatica.

Valorile normale ale Alfa-1 Antitripsina

Deficitul de alfa-1 antitripsina este clasificat in functie de nivelurile scazute ale acestei proteine din sange. Asa cum am mentionat anterior, valorile normale ale AAT in sange sunt in intervalul 90 si 175 md/dL.

Deficienta severa de AAT este adesea definita prin niveluri sub 50 mg/dL. Deficienta moderata este asociata cu niveluri intre 50 si 80 mg/dL, in timp ce deficienta usoara se incadreaza intre 80 si 120 mg/dL.

Cum se manifesta deficitul de Alfa-1 Antitripsina?

Cum se manifesta deficitul de alfa-1 antitripsina

In unele cazuri, deficienta de alfa-1 antitripsina poate si asimptomatica si descoperita accidental prin teste de sange sau investigatii medicale pentru alte afectiuni. Cu toate acestea, atunci cand apar simptome, ele pot varia in functie de severitatea deficitului si de afectiunile preexistente.

Cel mai frecvent, deficitul de AAT se manifesta ca boala pulmonara sau hepatica.

In cazul bolii pulmonare, simptomele asociate sunt:

  • Tuse, asociata uneori cu sputa purulenta
  • Respiratie grea sau dispnee, mai ales in urma unui effort
  • Infectii respiratorii repetitive.

Fumatul este un obiceiu daunator care duce la aparitia simptomatologiei si la degradare pulmonara la persoanele care au deficit de alfa-1 astitripsina. De regula, ele se manifesta atunci cand deteriorarea pulmonara este severa.

Cea de-a doua manifestare ca frecventa in cazul deficitului de AAT este cea hepatica, cu simptome asociate precum:

  • Icter prelungit al nou-nascutului
  • Hepatita severa
  • Ciroza hepatica.

In cazuri mai rare, pot aparea manifestari dermatologice sau reumatologice.

Cum se trateaza deficitul de alfa-1 antitripsina?

In prezent, nu exista o forma de tratament care se vindece deficitul de alfa-1 antitripsina, insa exista anumite abordari terapeutice care diminueaza si amelioreaza efectele legate de o cantitate insuficienta de proteina.

Astfel, medicii pot recomanda administrarea proteinei lipsa obtinuta prin purificare de la pacienti sanatosi, sau prin sinteza genetica in laborator. Aceasta abordare se utila doar in bolile pulmonare, nu si cele hepatice.

De asemenea, tratamentul simptomelor pulmonare poate include administrarea de bronhodilatatoare pentru facilitarea respiratiei, corticosteroizi pentru a reduce inflamatia si antibiotice pentru tratarea infectiilor respiratorii.

In cazurile in care deficienta de AAT afecteaza ficatul, este necesar un tratament specializat pentru a trata afectiunile hepatice asociate, precum ciroza sau hepatita.

Remedii naturale pentru sanatatea plamanilor

Remedii naturale pentru sanatatea plamanilor

Mentinerea sanatatii plamanilor este esentiala pentru functionarea optima a sistemului respirator si a intregului organism. Astfel, pot fi prevenite infectiile pulmonare care pot aparea ca urmare a deficitului de alfa-1 antitripsina.

In afara de obiceiurile sanatoase precum renuntarea la fumat si evitarea expunerii la substante toxice, exista si cateva remedii naturale care pot contribui la mentinerea sanatatii plamanilor:

  • Propolisul si mierea

Propolisul si mierea sunt recunoscute pentru proprietatilor antibacteriene si antiinflamatorii care protejeaza caile respiratorii si cresc imunitatea locala.

Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 69.00 lei. TVA inclus

Economisești 23.00 lei

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 108.48 lei.Prețul curent este: 81.36 lei. TVA inclus

Economisești 27.12 lei

Prețul inițial a fost: 115.00 lei.Prețul curent este: 86.25 lei. TVA inclus

Economisești 28.75 lei

  • Aromaterapie prin utilizarea uleiurilor esentiale

Uleiurile esentiale de eucalipt, menta si cimbru sprijina sanatatea respiratorii, au efect antibacterian si contribuie la usurarea respiratiei. De asemenea, asigurarea unei bune ventilatii in locuinta si evitarea alergenilor pot contribui la mentinerea calitatii aerului interior.

Prețul inițial a fost: 74.25 lei.Prețul curent este: 48.26 lei. TVA inclus

Economisești 25.99 lei

Prețul inițial a fost: 65.25 lei.Prețul curent este: 42.41 lei. TVA inclus

Economisești 22.84 lei

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 36.75 lei.Prețul curent este: 27.56 lei. TVA inclus

Economisești 9.19 lei

  • Consumul de alimente bogate in antioxidanti

Fructele si legumele bogate in antioxidanti protejeaza celulele pulmonare impotriva stresului oxidativ. De asemenea, alimentele bogate in vitamina C, cum ar fi citricele, kiwi si ardeiul gras, sprijina sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor respiratorii.

VEGAN
Prețul inițial a fost: 55.00 lei.Prețul curent este: 41.25 lei. TVA inclus

Economisești 13.75 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 59.00 lei.Prețul curent este: 44.25 lei. TVA inclus

Economisești 14.75 lei

Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 69.00 lei. TVA inclus

Economisești 23.00 lei

Remedii naturale pentru sanatatea ficatului

Remedii naturale pentru sanatatea ficatului

Ficatul este un organ esential al corpului uman, indeplinind o serie de functii vitale pentru sanatatea organismului. Asadar, orice leziune, deteriorare sau inflamare asupra ficatului pot duce la aparitia problemelor grave de sanatate.

Iata cateva remedii naturale pentru sanatatea ficatului:

  • Armurariu

Armurariul este o planta medicinala cunoscuta popular sub denumirea de “ciulin” sau “scai pestrit”. Ocupa prima pozitie in topul plantelor medicinale care ajuta la tratarea bolilor de ficat, datorita proprietatilor hepatoprotectoare care sprijina functiile hepatice si ajuta la reducerea inflamatiei si a leziunilor hepatice.

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 56.95 lei.Prețul curent este: 28.48 lei. TVA inclus

Economisești 28.48 lei

  • Curcumina

Curcumina este un compus activ din turmeric cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante care sprijina sanatatea ficatului.

Prețul inițial a fost: 85.00 lei.Prețul curent este: 63.75 lei. TVA inclus

Economisești 21.25 lei

Prețul inițial a fost: 163.20 lei.Prețul curent este: 122.40 lei. TVA inclus

Economisești 40.80 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 236.16 lei.Prețul curent este: 177.12 lei. TVA inclus

Economisești 59.04 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 123.00 lei.Prețul curent este: 92.25 lei. TVA inclus

Economisești 30.75 lei

  • Uleiul de masline

Uleiul de masline extravirgin este bogat in grasimi sanatoase si antioxidanti care pot proteja ficatul de stresul oxidativ. In pls, imbunatateste functia inimii si regleaza nivelul de colesterol si trigliceride din sange.

  • Ghimbir

De la sustinerea imunitarii si pana la detoxifierea organismului, ghimbirul este un ajutor de nadejde atunci cand vine vorba de sanatatea ficatului. Datorita efectelor sale antiinlamatorii si antioxidante, ghimbirul protejeaza ficatul de boli, scade colesterolul rau de tip LDL din sange si ajuta la eliminarea toxinelor acumulate la nivelul ficatului.

Prețul inițial a fost: 63.00 lei.Prețul curent este: 31.50 lei. TVA inclus

Economisești 31.50 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 72.75 lei. TVA inclus

Economisești 24.25 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 95.00 lei.Prețul curent este: 71.25 lei. TVA inclus

Economisești 23.75 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 93.75 lei. TVA inclus

Economisești 31.25 lei

  • https://www.webmd.com/lung/copd/alpha-1-antitrypsin-deficiency-rare
  • https://srp.ro/proiectleonardodavinci/Deficitul%20de%20alfa-1%20antitripsina.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *