Consumul de alcool in timpul sarcinii: Riscurile si ce efecte are asupra copilului

Alcool in sarcina

Consumul regulat de alcool peste limitele recomandate poate avea efecte adverse asupra sanatatii organismului, creste riscul de cancer si duce la scaderea sistemului imunitar.

In cantitati reduse si moderate, consumul unui pahar de vin natural seara sau la evenimente speciale, asa cum este o nunta, botez sau aniversare, nu are consecinte asupra starii de sanatate, insa cantitatile ridicate de alcool pot deveni periculoase pentru bunastarea organismului.

Sarcina este o perioada speciala in viata oricarei femei care necesita o ingrijire aparte, o alimentatie sanatoasa si evitarea obiceiurilor nocive, asa cum este fumatul sau consumul de alcool.

Alcoolul in sarcina este un pericol atat pentru sanatatea copilului, cat si pentru mama. Viitoarele mame care se confrunta cu aceasta problema si nu se pot abtine de la a consuma alcool, pot naste un copil predispus la numeroase afectiuni fizice si psihice.

Afla in cele ce urmeaza cum afecteaza consumul de alcool in timpul sarcinii sanatatea copilului, care sunt riscurile, ce probleme pot aparea, precum si modalitati prin care sa eviti consumul de alcool pentru a avea o sarcina sanatoasa.

Este afectat copilul de consumul de alcool pe timpul sarcinii?

Dezvoltarea normala si sanatoasa a copilului pe timpul sarcinii necesita o atentie deosebita din partea mamei si include o alimentatie sanatoasa, rutina zilnica de ingrijire, suplimentarea organismului cu nutrientii necesari pentru o crestere armonioasa a fatului, precum si evitarea obiceiurilor nocive, precum fumatul sau consumul de alcool.

Expunerea la alcool a fatului ii poate afecta grav dezvoltarea. Orice tip ce alcool consumat pe perioada sarcinii ajunge, in aceeasi concentratie, direct la copil prin cordonul ombilical.

Ficatul mamei este dezvoltat si poate metaboliza alcoolul, insa ficatul micutului se va dezvolta complet doar spre mijlocul sarcinii si, din aceasta cauza nu il poate metaboliza, asadar, exista riscul sa ramana pentru mult timp la nivelul corpului fatului, afectand astfel celulele aflate in continua crestere.

Totodata, consumul de alcool pe timpul sarcinii creste riscul de aparitie a avortului spontan, de nastere premature si modul cum fata, creierul, inima, rinichii si alte organe ale copilului se dezvolta.

Sistemul nervos este si el afectat, de aceea copii ale caror mame au consumat alcool pe timpul sarcinii, pot avea dificultati de invatare si tulburari de coordonare a miscarilor pe parcursul intregii vieti.

Efectele alcoolului sunt daunatoare copilului chiar inainte de sarcina si in primul timestru. Prin urmare, daca doresti sa ramai insarcinata, este esential sa renunti la orice forma de alcool.

Conform centrului pentru Controlul Malformatiilor Nou-Nascutilor, 1 din 10 adulti cu retard mintal sufera de sindromul alcoolismului fetal, adica a fost expus la alcool in perioada sarcinii.

Afectiuni cauzate fatului de consumul de alcool in sarcina

Afectiuni cauzate fatului de consumul de alcool in sarcina

Conform studiilor, alcoolul afecteaza dezvoltarea copilului, mai ales dezvoltarea creierului. Pe tot parcursul sarcinii, cresterea copilului este afectata de alcoolul pe care mama il bea si, treptat, poate duce la:

  • Greutate scazuta la nastere
  • Nastere premature
  • Afectiuni cardiace
  • Dizabilitati fizice
  • Tulburari de invatare si comportament
  • Probleme psihice si psihologice
  • Afectiuni oculare si de auz
  • Deficiente ale sistemului oso
  • Dizabilitate intelectuala sau IQ scazut.

Principala cauza de aparitie a malformatiilor congenitale la fat este alcoolul in sarcina. Sugarii au de regula trasaturi faciale anormale, pot avea tulburari de crestere, de atentie si invatare, dar si dificultati legate de controlul impulsurilor.

Exista cazuri in care prezenta sindromului alcoolic fetal cauzeaza moarte fetala.

Pana in prezent, nu este dovedit ca exista o anumita cantitate de alcool care sa fie sigura pentru copilul tau pe perioada sarcinii. Medicii specialisti nu recomanda alcoolul nici in cantitati mici, deoarece nu se cunoaste pe deplin daca exista o perioada sigura cand mama ar putea consuma alcool.

De asemenea, este dificil de stabilit ce impact are alcoolul pentru o sarcina anume, deoarece unele femei pot avea un nivel ridicat de enzime hepatice care sa metabolizele alcoolul consumat mai rapid, in timp ce altele nu.

Cum sa eviti consumul de alcool in sarcina?

Evitarea consumului de alcool in sarcina

Inainte de conceperea unui copil, este ideal ca orice femeie sa renunte la consumul de alcool. In cazurile in care sarcina este un eveniment neplanificat, confirmarea sarcinii determina luarea unor masuri esentiale care sa asigure o buna dezvoltare a fatului, inca din prima luna.

Suportul partenerului, al familiei si al prietenilor este important, precum si evitarea mediilor sociale in care se consuma alcool. Daca te confrunti cu aceasta problema, este esential sa elimini orice sursa de alcool din casa si inlocuirea acestuia cu alternative sanatoase, precum apa fructata, smoothieuri sau ceaiuri.

Nutrienti esentiali pentru cresterea si dezvoltarea fatului pe timpul sarcinii

Cand vine vorba de cresterea si dezvoltarea copilului in timpul sarcinii, exista anumiti nutrienti esentiali care joaca un rol crucial in dezvoltarea sanatoasa a fatului si implicit a creierului, formarea oaselor, a sistemului imunitar si al organelor.

Iata care sunt cei mai importanti nutrienti pentru sanatatea fatului si alimentele bogate in acestia:

  • Acidul folic (vitamina B9)

Este esential pentru dezvoltarea sistemului nervos al fatului si previne malformatiile tubului neural. Se gaseste in legumele cu frunze verzi, fasole, linte si citrice.

-7%
Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 62.31 lei. TVA inclus

Economisești 4.69 lei

-7%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 84.99 lei.Prețul curent este: 79.04 lei. TVA inclus

Economisești 5.95 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 85.36 lei. TVA inclus

Economisești 11.64 lei

  • Fierul

Fierul este un mineral esential care previne anemia si care sustine dezvoltarea normala a creierului si a sangelui. Se gaseste in carnea rosie, pui, peste, fasole, nuci si cereale integrale.

-7%
Prețul inițial a fost: 83.81 lei.Prețul curent este: 77.94 lei. TVA inclus

Economisești 5.87 lei

-7%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 83.00 lei.Prețul curent este: 77.19 lei. TVA inclus

Economisești 5.81 lei

-7%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 84.99 lei.Prețul curent este: 79.04 lei. TVA inclus

Economisești 5.95 lei

-7%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 90.21 lei. TVA inclus

Economisești 6.79 lei

  • Calciu

Este esential pentru formarea oaselor si a dintilor copilului. Calciul se gaseste in lapte, branza, iaurt, broccoli si migdale.

-7%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 74.99 lei.Prețul curent este: 69.74 lei. TVA inclus

Economisești 5.25 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 79.00 lei.Prețul curent este: 73.47 lei. TVA inclus

Economisești 5.53 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 77.00 lei.Prețul curent este: 71.61 lei. TVA inclus

Economisești 5.39 lei

  • Acizi grasi Omega 3

Acizii grasi Omega 3, in special DHA, sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului si a ochilor. Se gasesc in peste gras, seminte de in si nuci.

-12%
Prețul inițial a fost: 87.99 lei.Prețul curent este: 77.43 lei. TVA inclus

Economisești 10.56 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 64.24 lei. TVA inclus

Economisești 8.76 lei

-12%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 77.00 lei.Prețul curent este: 67.76 lei. TVA inclus

Economisești 9.24 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 114.04 lei.Prețul curent este: 100.36 lei. TVA inclus

Economisești 13.68 lei

  • Zinc

Zincul este un mineral important care contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar si la formarea ADN-ului. Carnea, ouale, nucile si cerealele integrale sunt surse bogate in zinc.

-7%
Prețul inițial a fost: 99.84 lei.Prețul curent este: 92.85 lei. TVA inclus

Economisești 6.99 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 59.00 lei.Prețul curent este: 54.87 lei. TVA inclus

Economisești 4.13 lei

  • https://www.webmd.com/baby/fetal-alcohol-syndrome
  • https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/drinking-alcohol-while-pregnant/
  • https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/staying-healthy-during-pregnancy/alcohol-and-pregnancy
  • https://www.nhsinform.scot/ready-steady-baby/pregnancy/looking-after-yourself-and-your-baby/alcohol-and-pregnancy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri