Boli si infectii cu transmitere sexuala: Care sunt cele mai frecvente si cum pot fi prevenite

Boli cu transmitere sexuala

In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane sunt afectate de boli si infectii transmise prin contact sexual, cauzate de diverse bacterii, paraziti, ciuperci sau virusuri. In multe cazuri, persoanele implicate nu sunt constiente de acest lucru, deoarece infectiile cu transmitere sexuala nu provoaca intotdeauna simptome, mai ales in stadiile incipiente.

De aceea, testarea regulata este importanta, precum si adoptarea masurilor de precautie si vizita la medic imediat cum observi ca ceva este in neregula.

Bolile si infectiile cu transmitere sexuala afecteaza atat barbatii, cat si femeile, insa cele mai severe cazuri sunt in randul femeilor. Ele se pot depista printr-o serie de investigatii si analize, iar medicul recomanda diferite tratamente in functie de caz si de tipul infectiei. Din pacate, sunt anumite situatii in care nu exista un remediu care sa elimine complet parazitul ce provoaca afectiunea, insa simptomele pot fi mai usor de gestionat.

Afla in cele ce urmeaza ce sunt bolile si infectiile cu transmitere sexuala, care sunt cele mai frecvente, cauzele si factorii de risc, precum si modalitatile prin care poti preveni infectarea cu virusii si bacteriile transmise prin contact sexual.

Ce sunt bolile si infectiile cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala sunt cauzate de o varietate de agenti patogeni, precum virusi, bacterii sau paraziti care in unele situatii pot declansa boli cu manifestari clinice specifice.

Infectarea are loc in timpul contactului sexual vaginal, oral sau anal si pot afecta ambele sexe, insa felul cum se manifesta poate sa difere la femei si barbati.

Pana in prezent nu exista un tratament pentru bolile cu transmitere sexuala cauzate de virusuri, insa simptomele pot fi tinute sub control prin medicatie, mai exact prin administrarea de antibiotice.

In majoritatea cazurilor, infectiile se transmit de la o persoana la alta prin contact sexual, insa in unele situatii, bolile pot fi transmise de la mama la fat in timpul sarcinii sau prin folosirea la comun a obiectelor ce tin de igiena personala.

Exista peste 20 de tipuri de infectii cu transmitere sexuala, iar printre cele mai frecvente se afla:

 • Chlamydia
 • Herpes genital
 • Gonoree
 • HIV/SIDA
 • HPV
 • Sifilis
 • Tricomonoza.

Cauzele si factorii de risc a bolilor si infectiilor cu transmitere sexuala

Cauze si factori de risc boli cu transmitere sexuala

Infectiile si bolile cu transmitere sexuala sunt cauzate de bacterii, virusi sau paraziti care patrund in organism prin fluidele corporale, fie prin contactul cu pielea unei persoane infectate.

Mare parte din agentii patogeni transmisi pe cale sexuala nu provoaca simptome sau manifestari, iar in unele cazuri pot fi usor perceptibile, fara sa starneasca suspiciuni. De regula, bolile cu transmitere sexuala au o evolutie indelungata si consecinte pe termen lung, fiind mai dificile de tratat.

Principala cauza a infectiilor cu transmitere sexuala este contactul sexual neprotejat. Utilizarea unui prezervativ din latex poate scadea riscul de transmitere, insa acesta nu dispare in totalitate. De asemenea, un numar mai mare de parteneri sexuali semnifica un risc mai crescut de infectare.

Exista anumite persoane cu risc crescut de a contacta boli cu transmitere sexuala, si anume:

 • Barbatii care intretin relatii sexuale cu barbati
 • Persoanele cu mai multi parteneri sexuali
 • Persoanele care au un partener sexual care face parte din categoriile cu risc crescut
 • Persoanele care isi injecteaza droguri folosind seringi la comun.

Recomadari premium pentru sanatatea sistemului urinar si a prostatei

-29%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 139.00 lei.Prețul curent este: 99.00 lei. TVA inclus

Economisești 40.00 lei

-22%
Prețul inițial a fost: 80.00 lei.Prețul curent este: 62.00 lei. TVA inclus

Economisești 18.00 lei

-67%
Prețul inițial a fost: 146.00 lei.Prețul curent este: 48.00 lei. TVA inclus

Economisești 98.00 lei

-35%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 130.00 lei.Prețul curent este: 84.99 lei. TVA inclus

Economisești 45.01 lei

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala cauzate de infectia cu virusuri si bacterii nu pot fi vindecate. Printre acestea se afla HIV-ul, HPV-ul, herpesul si hepatita B. Din acestea, hepatita B si HPV-ul pot fi prevenite prin vaccinare, insa vaccinul are efect doar daca este administrat inaintea de patrunderea virusului in organism.

Bolile cu transmitere sexuala au un impact psihologic major asupra pacientului si viata poate fi afectata pe toate planurile, nu doar din punct de vedere sexual. De aceea, se recomanda ca pacientul care sufera de boli cu transmitere sexuala sa respecte indicatiile medicului si sa discute deschis cu partenerul de viata.

Din fericire, bolile cu transmitere sexuala pot fi prevenite. Cea mai eficienta metoda, cu eficienta de 100% este abstinenta sexuala, insa exista si alte metode care reduc riscul de imbolnavire, chiar daca nu complet:

 • Folosirea prezervativului este cea mai sigura metoda contraceptiva care previne infectiile cu transmitere sexuala prin fluidele corporale
 • Vaccinarea impotriva hepatitei B si a HPV-ului
 • Screening periodic, mai ales pentru persoanele care au mai multi parteneri sexuali sau incep o relatie noua.

Este important de stiut faptul ca, in cazul bolilor cu transmitere sexuala, cea mai eficienta metoda de preventie este utilizarea corecta a prezervativului si mentinerea unui comportament sexual sigur.

De asemenea, exista unele remedii naturale care pot avea proprietati antibacteriene si antivirale care contribuie la mentinerea unei igiene genitale sanatoase.

Iata care sunt acestea:

 • Ulei de Cocos

Uleiul de Cocos are proprietati antibacteriene si antifungice, fiind benefic pentru zona genitala. Se poate utiliza ca lubrifiant in timpul actului sexual deoarece nu distruge flora vaginala.

-15%
Prețul inițial a fost: 58.38 lei.Prețul curent este: 49.90 lei. TVA inclus

Economisești 8.48 lei

-15%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 97.74 lei.Prețul curent este: 83.54 lei. TVA inclus

Economisești 14.20 lei

-44%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 105.99 lei.Prețul curent este: 58.88 lei. TVA inclus

Economisești 47.11 lei

 • Merisoarele

Merisoarele contin substante active, cum ar fi proantocianidinele, care au efect antibacterian si antiiflamator asupra tractului urinar. Infectiile de tract urinar sunt afectiuni de cauza bacteriana, provocate de bacteria E.coli, care se transmite in majoritatea cazurilor prin contact sexual.

-69%
Prețul inițial a fost: 159.00 lei.Prețul curent este: 49.50 lei. TVA inclus

Economisești 109.50 lei

-29%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 139.00 lei.Prețul curent este: 99.00 lei. TVA inclus

Economisești 40.00 lei

-22%
Prețul inițial a fost: 80.00 lei.Prețul curent este: 62.00 lei. TVA inclus

Economisești 18.00 lei

 • Ulei esential de Arbore de Ceai

Uleiul esential de Arbore de Ceai are proprietati antifungice care poate sa reduca bacteriile si ciupercile prezente in vagin. Se pot adauga cateva picaturi de ulei esential de arbore de ceai in baile de sezut sau nediluat pe un tampon si se introduce in vagin, de maxim 2 ori pe zi.

-36%
Prețul inițial a fost: 63.72 lei.Prețul curent este: 40.50 lei. TVA inclus

Economisești 23.22 lei

-36%
Prețul inițial a fost: 77.22 lei.Prețul curent este: 49.50 lei. TVA inclus

Economisești 27.72 lei

 • Usturoiul

Este cel mai eficient tratament natural pentru infectiile vaginale. Usturoiul are proprietati antibacteriene si antifungice. Se recomanda consumul unui catel de usturoi pe zi sau administrat cu ajutorul suplimentelor alimentare pe baza de usturoi.

-15%
Prețul inițial a fost: 70.39 lei.Prețul curent este: 60.17 lei. TVA inclus

Economisești 10.22 lei

-24%
Prețul inițial a fost: 85.00 lei.Prețul curent este: 64.99 lei. TVA inclus

Economisești 20.01 lei

 • https://www.webmd.com/sexual-conditions/sexual-health-stds
 • https://www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/sti-research
 • https://www.cdc.gov/std/prevention/default.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *