Chistul ovarian: Ce este, care sunt simptomele si cum se trateaza

Chist ovarian

Chisturile ovariene sunt un diagnostic frecvent intalnit in categoria afectiunilor ginecologice, care apar in special la femeile de varsta fertila si mai rar in cazul femeilor aflate la menopauza.

Desi sunt intalnite frecvent in practica medicala, chisturile ovariene sunt benigne, adica nu au consecinte grave sau caracter canceros, insa chiar si asa, prezenta lor impune un diagnostic precis si o monitorizare periodica.

Cauzele aparitiei chisturilor ovariene sunt numeroase si variate, iar unele dintre ele sunt o consecinta fireasca a ciclului menstrual. In alte cazuri, chisturile ovariene pot fi asociate cu disfunctii sau tulburari sexuale, infertilitate sau un dezechilibru hormonal, de aceea controalele regulate la medicul ginecolog sunt mai mult decat esentiale.

Astfel, chisturile ovariene pot fi diagnosticate din timp si ulterior tratate in cel mai scurt timp posibil, fara a evolua inspre complicatii.

Afla in continuare ce este mai exact chistul ovarian, de ce apare, cum se manifesta, optiunile de tratament, dar si remediile naturale care pot contribui la mentinerea sanatatii sistemului reproducator pe termen lung.

Tipuri de chist ovarian

Sistemul reproducator al femeilor are, pe langa alte componente cheie, doua ovare situate de o parte si de alta a uterului, avand dimensiunea unui fruct de migdal. Ovarele produc lunar un folicul sau mai multe, care incep sa creasca pana in ziua ovulatiei, urmand apoi sa se rupe, producandu-se astfel ciclul menstrual lunar.

Chistul ovarian este o formatiune plina cu un continut lichid sau semilichid, care apare pe suprafata ovarului. Chisturile ovariene care produc ovulatia sunt absolut normale si fiziologice, insa exista si alte forme de chisturi care pot ridica semne de intrebare si necesita investigatii mai ananuntite.

Chisturile ovariene pot aparea la femeile de toate varstele, inainte de pubertate, in perioada adolescentei sau la pacientele adulte, iar riscul sa devina maligne creste odata cu inaintarea in varsta.

In functie de modul de aparitie, cauze si structura lor celulara, chisturile sunt clasificate astfel:

  • Chisturi ovariene functionale de tipul folicular si luteal
  • Chisturi patologice care se clasifica in chisturi neoplazice, teratoma, adenoma chistic, endometriomul sau chisturile caracteristice sindromului ovarelor polichistice.

De ce apare chistul ovarian? Cauze si factori de risc

Cauze chist ovarian

Pana in prezent, nu se cunoaste cu exactitate cauza care determina aparitia unui chist ovarian, insa se presupune ca prezenta lor sunt o consecinta a unor dereglari hormonale, infectie abdominala sau endometrioza.

Anumite obiceiuri nesanatoase sau unele medicamente pot creste riscul de aparitie a chisturilor ovariene, precum:

  • Fumatul: nicotina si alte substante toxice care se regasesc in tutun pot deregla functia ovariana si pot cauza schimbari in secretia de gonadotropina
  • Administrarea contraceptivelor hormonale orale
  • Unele medicamente pentru cancer mamar pot creste riscul de formare a chisturilor ovariene.

Multivitamine si minerale lichide recomandate pentru sanatatea femeilor

VEGAN
30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174.99 lei.Prețul curent este: 148.74 lei. TVA inclus

Economisești 26.25 lei

Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 82.45 lei. TVA inclus

Economisești 14.55 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 79.00 lei.Prețul curent este: 67.15 lei. TVA inclus

Economisești 11.85 lei

Ce simptome produc chisturile ovariene

Majoritatea chisturilor ovariene sunt asimptomatice, adica nu prezinta simptome, si sunt descoperite intamplator in cadrul ecamenelor ginecologice de rutina. Unele chisturi ovariene se rup fara tratament, in cateva luni, altele pot da simptome usoare, cum ar fi balonare, dureri abdominale sau disconfort abdominal.

Cresterea in dimensiuni ale chisturilor ovariene pot provoca complicatii si cauzeaza simptome variate, de la moderate spre severe:

  • Durere la nivelul abdomenului inferior
  • Durere la contact intim
  • Urinare frecventa din cauza presiunii exercitate pe vezica urinara
  • Dereglari ale menstruatiei
  • Senzatia de greata sau varsaturi care potate indica un chist ovarian rupt sau torsionat
  • Stare febrila
  • Senzatia de burta plina sau grea
  • Senzatie de slabiciune.

Prezenta acestor simptome necesita un consult ginecologic in cel mai scurt timp posibil si adoptarea unui tratament, in functie de caz, pentru a preveni evolutia complicatiilor.

Chiar daca cele mai multe chisturi ovariene se vindeca de la sine, acesta nu este un lucru general valabil pentru toate femeile care prezinta chisturi la nivelul ovarelor. Unele pot creste in dimensiuni si pot necesita interventie chirurgicala de extragere.

Metode pentru tratarea si ameliorarea chisturilor ovariene

Tratarea chisturilor ovariene

Asa cum am mentionat anterior in articol, unele chisturi ovariene se rup de la sine si dispar fara a fi necesar tratamentul. In alte cazuri, medicul poate descoperi o formatiunie tumorala chistica ovariana care necesita interventie chirurgicala si masuri necesare pentru eliminarea chisturilor.

Ca metode pentru tratarea si ameliorarea chisturilor ovariene, medicul poate recomanda:

  • Monitorizarea constanta pentru a supraveghea daca chistul ovarian evolueaza
  • Administrarea unor medicamente pentru ameliorarea disconfortului abdominal, pilule contraceptive sau tratamente hormonale, dupa caz
  • Interventia chirurgicala in cazul chisturilor ovariene care nu dispar de la sine si au crescut in dimensiune.

In functie de marimea si dimensiunea chisturilor ovariene, varsta pacientei si dorinta acesteia de a mai face copii sau nu, medicul alege metoda de interventie pentru eliminarea chistului ovarian.

Remedii naturiste pentru sanatatea sistemului reproducator feminin

Remedii naturiste pentru sanatatea sistemului reproducator feminin

Un stil de viata sanatos, echilibrat si compus din alimente care furnizeaza organismului vitamine, minerale si antioxidanti este, cu siguranta, o modalitate prin care corpul se lupta mai eficient cu bolile, fata de organismul unei persoane cu un stil de viata nesanatos si nociv.

Utilizarea remediilor naturiste poate fi benefica, insa nu trebuie sa excluda administrarea tratamentului alopat si recomandat de catre emdic pentru chisturile ovariene.

Remediile naturiste pot fi adjuvante care sustin sanatatea sistemului reproducator, in timp ce ajuta la reechilibrarea hormonala. Cateva variante naturiste care pot ajuta in acest sens sunt:

  • Polenul de albine

Polenul de albine are un aport nutritional ridicat, un nivel crescut de antioxidanti si vitamine care este asociat cu scaderea inflamatiei, protejarea celulelor impotriva cancerului si intarirea sistemului imunitar.

Prețul inițial a fost: 105.00 lei.Prețul curent este: 89.25 lei. TVA inclus

Economisești 15.75 lei

Prețul inițial a fost: 99.70 lei.Prețul curent este: 84.75 lei. TVA inclus

Economisești 14.96 lei

Prețul inițial a fost: 87.00 lei.Prețul curent este: 73.95 lei. TVA inclus

Economisești 13.05 lei

Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 106.25 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

  • Ghimbir

Ghimbirul este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante, care pot ajuta la reducerea inflamatiilor, a durerilor abdominale si a disconfortului asociat cu ciclul menstrual.

Prețul inițial a fost: 85.00 lei.Prețul curent este: 72.25 lei. TVA inclus

Economisești 12.75 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 82.45 lei. TVA inclus

Economisești 14.55 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 95.00 lei.Prețul curent este: 80.75 lei. TVA inclus

Economisești 14.25 lei

  • Ulei de Primula

Uleiul de Primula are un continut bogat de acid gamma-linoleic (GLA) care contribuie la echilibrul hormonal, atenuarea sindromului premenstrual, fiind benefic pentru sustinerea sanatatii ovarelor.

VEGAN
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 55.49 lei.Prețul curent este: 47.17 lei. TVA inclus

Economisești 8.32 lei

  • Vitamina D

Vitamina D este un antiinflamator excelent, care reduce inflamatiile din corp, protejeaza glanda tiroida si reduce riscul de agravare a simptomelor cauzate de sindromul ovarelor polichistice.

Prețul inițial a fost: 99.84 lei.Prețul curent este: 84.86 lei. TVA inclus

Economisești 14.98 lei

Prețul inițial a fost: 39.00 lei.Prețul curent este: 33.15 lei. TVA inclus

Economisești 5.85 lei

Prețul inițial a fost: 49.00 lei.Prețul curent este: 41.65 lei. TVA inclus

Economisești 7.35 lei

  • https://www.webmd.com/women/ovarian-cysts
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405
  • https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cyst/
  • https://www.healthline.com/health/ovarian-cysts#types

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *