Sarcina este o perioada deosebita pentru orice femeie care isi doreste copii. Cu toate acestea, organismul trece printr-o serie de schimbari din punct de vedere fizic, cat si emotional. Fluctuatiile hormonale din timpul sarcinii pot duce la aparitia unor probleme dermatologice, acneea fiind una dintre ele.
Acneea in timpul sarcinii este o problema frecventa la femei si poate fi cauzata de mai multi factori, insa in principal apare din cauza cresterii nivelului de hormoni. Asadar, perioada sarcinii predispune spre acnee, dar si alte simptome specifice precum greturi, ameteli sau stari de oboseala. Astfel de modificari fiziologice sunt normale si sustin evolutia sanatoasa a sarcinii.
Tratamentul acneei in sarcina trebuie foarte atent elaborat, deoarece nu orice produse de ingrijire sau nutrienti cosmetici sunt recomandati in sarcina, deoarece pot duce la defecte congenitale. Gestionarea acneei in sarcina poate fi dificila, insa exista metode de tratament sigure si eficiente care pot ameliora acneea din timpul sarcinii.
Afla in cele ce urmeaza ce este acneea in sarcina si de ce apare, cum se manifesta la nivelul pielii, metodele de tratament sigure si eficiente, precum si alte informatii utile despre preventia acneei in timpul sarcinii.
Ce este acneea si de ce apare in sarcina?
In termeni generali, acneea este o afectiune comuna a pielii care apare atuni cand glandele sebacee de la nivelul foliculilor devin obstructionate, adica blocate. Celulele moarte ale pielii care blocheaza foliculii de par contribuie la formarea de puncte negre, puncte albe, precum si la aparitia leziunilor inflamatorii cum ar fi cosurile si nodulii.
In timpul sarcinii, organismul trece printr-o serie de modificari la nivel hormonal. Din cauza unui nivel ridicat de hormoni, mai exact de progesteron, glandele sebacee produc mai mult sebum. Astfel, porii se blocheaza si favorizeaza acumularea de bacterii si celule moarte la nivelul pielii, ceea ce provoaca aparitia eruptiilor cutanate si a acneei.
O alta cauza a acneei in sarcina poate fi predispozitia genetica. Femeile care s-au confruntat cu acneea inainte de sarcina sau au un istoric familial cu acnee, sunt mai predispuse de a avea aceasta problema in timpul sarcinii.
Alte cauze care pot contribui la aparitia acneei in sarcina sunt:
- Schimbarile de dieta
- Consumul alimentelor bogate in zahar, grasimi si produse lactate
- Stresul
- Lipsa somnului
- Utilizarea unor produse cosmetice iritante pentru ten.
Cele mai frecvente tipuri de acnee in timpul sarcinii sunt:
- Acnee comedoniana care provoaca puncte negre sau puncte albe, fara a fi de natura inflamatorie
- Acnee chistica este o forma severa de acnee inflamatorie care produce umflaturi rosii si dureroase la atingere. Acest tip de acnee apare in special in primul si in al doilea timestru de sarcina.
Chiar daca o femeie nu s-a mai confruntat cu aceasta problema in adolescenta sau inainte de sarcina, acneea poate aparea inca din primul timestru de sarcina. In aceasta etapa, acneea poate fi usoara spre moderata. In general, dupa nastere, pielea revine la normal, in cazul in care nu ai avut acnee si inainte de sarcina.
Nutrienti esentiali pentru o sarcina sanatoasa si o piele frumoasa
Economisești 22.00 lei
Economisești 31.24 lei
Semne si simptome asociate cu acneea in sarcina
Acneea este o afectiune inflamatorie care nu prezinta simptome in majoritatea cazurilor, insa exista situatii in care leziunile pot cauza durere sau sensibilitate.
Indiferent de tipul acneei sau de cauzele care au dus la aparitia acesteia, se manifesta sub forma unor pete sau rosiatice sau purulente care pot sa apara la nivelul fetei, la baza parului, pe gat sau sani.
Chiar daca nu reprezinta un pericol pentru sanatatea mamei sau a fatului, acneea poate provoca stres, anxietate sau depresie la mama, deoarece poate fi perceputa ca o problema de ordin estetic.
Acneea severa in sarcina poate provoca inflamatii sau infectii cutanate care pot fi transmise copilului in timpul nasterii. De aceea, se recomanda efectuarea unui consult la medicul specialist dermatolog pentru a prescrie tratamente topice pentru acneea din timpul sarcinii.
Cum poate fi tratata acneea in sarcina? Metode sigure si eficiente
Inainte de a folosi orice metoda de tratament pentru acneea din timpul sarcinii, este esential sa discuti cu medicul inainte de a incepe, deoarece unele medicamente sau produse cosmetice pot fi periculoase pentru fat. Unele medicamente sau nutrienti cosmetici pot fi transmise prin laptele matern, ceea ce poate afecta sanatatea nou-nascutului.
In functie de severitatea acneei, medicul recomandata un tratament personalizat fiecarei mamici in parte. Totusi, poti avea in vedere cateva aspecte esentiale care tin de ingrijirea pielii si de folosirea produselor naturiste benefice pentru mama si fat pe perioada sarcinii.
Pentru reducerea inflamatiei si a rosetii, poti aplica pe piele:
- Miere
- Gel de aloe vera
- Ulei de jojoba
- Ulei de rozmarin
- Produse cosmetice pe baza de acid hialuronic, niacinamide si vitamina C.
In ceea ce priveste produsele de ingrijire, este recomandat sa le alegi pe cele care nu contin alcool si parfum, dar care contin acid salicilic in cantitate mica, precum si peroxid de benzoil sau acid azelaic. Acestea sunt cunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatoare care lupta impotriva acneei si sunt sigure de utilizat in timpul sarcinii.
De asemenea, un stil de viata sanatos, o dieta echilibrata si un program de exercitii fizice regulat poate contribui la prevenirea si ameliorarea acneei pe timpul sarcinii.
Ce tratamente pentru acnee sunt periculoase pentru o femeie insarcinata?
Pe perioada sarcinii, cele mai multe tratamente se recomanda cu aplicare locala. In schimb, restul formelor de tratament care se recomanda de obicei pentru tratarea acneei, cum sunt cele pe baza de antibiotice, terapii hormonale, acizi retinoici, corticosteroizi orali sau terapiile cu laser, nu sunt indicate pe perioada sarcinii.
Remedii naturiste care pot ameliora roseata si inflamatia cauzata de acnee pe timpul sarcinii
Economisești 12.38 lei
Economisești 15.00 lei
Economisești 33.60 lei
Economisești 16.54 lei