Hipovitaminoza vitaminei B12: Semne ale carentei, cauze si dieta recomandata

deficit vitamina B12

Vitaminele sunt nutrienti esentiali pentru organism cu rol de sustinere a metabolismului, a sistemului imunitar si digestiv. Pentru starea generala de sanatate, exista 13 vitamine esentiale printre care si vitaminele A, C, D, E, K, B2, B9 si B12, ce pot fi obtinute cu ajutorul unei alimentatii sanatoase si diversificate.

Afla in acest articol totul despre importanta vitaminei B12 in organism, care sunt cauzele hipovitaminozei, simptomatologia specifica, sursele naturale alimentare care contin aceasta vitamina, precum si alte informatii importante pentru prevenirea deficitului.

Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 56.95 lei. TVA inclus

Economisești 10.05 lei

Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 82.45 lei. TVA inclus

Economisești 14.55 lei

Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 82.45 lei. TVA inclus

Economisești 14.55 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 43.00 lei.Prețul curent este: 36.55 lei. TVA inclus

Economisești 6.45 lei

Rolul vitaminei B12 in organism

rolul vitaminei B12 in organism

Vitamina B12, cunoscuta si sub numele de cobolamina, face parte din complexul de vitamine B care intretin numeroase procese din organismul uman. Principalul rol al vitaminei B12 pentru organism este de a ajuta procesul de formare a celulelor rosii din sange, sinteza AND-ului, precum si mentinerea functiei cognitive. De asemenea, vitamina B12 este importanta pentru buna functionare a sistemului cardiovascular si digestiv.

Necesarul zilnic de vitamina B12 poate fi obtinut cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si diversificate din alimente de origine animala precum carne, peste, oua, lactate, cereale integrale si drojdie alimentara. De asemenea, pentru tratarea deficitului de vitamina B12, pot fi prescrise de catre medicul specialist suplimente alimentare naturale.

Din punct de vedere chimic, vitamina B12 este o vitamina complexa care poate fi absorbita in corpul uman doar in urma procesului de digestie dintre contactul cu acidul gastric si enzimele alimentelor de origine animala, eliberand astfel vitamina B12. Molecula eliberata se combina ulterior cu o alta enzima secretata de celulele stomacului, urmand apoi absorbtia acesteia de catre intestinal subtire, fiind transportata catre toate celulele corpului.

Doza zilnica recomandata de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru persoanele cu varste de peste 14 ani si persoane varstnice. In cazul femeilor insarcinate, necesarul zilnic recomandat este de 2,6 micrograme, iar la femeile care alapteaza, de 2,8 micrograme/zi.

Cauzele hipovitaminozei vitaminei B12

cauzele deficitului de vitamina b12

Deficitul vitaminei de B12 in organism apare atunci cand valorile normale ale vitaminei scad sub intervalul biologic de referinta. Cele mai frecvente cauze ale deficitului de vitamina B12 in organism sunt:

  • Alimentatie deficitara din care lipsesc sursele naturale de vitamina B12
  • Unele afectiuni digestive precum boala Crohn, intoleranta la gluten sau gastrita care impiedica organismul sa absoarba complet vitamina B12
  • Infectia cu H. pylori
  • Administrarea anumitor medicamente pe termen lung precum anticonvulsivante sau antiacide
  • Interventii chirurgicale abdominale care pot provoca dificultati in absorbtia vitaminei B12 de catre intestine
  • Anemie pernicioasa.

Lipsa vitaminei B12 din alimentatie poate fi o consecinta aparuta in urma adoptarii regimului alimentar vegetarian in care persoanele consuma doar alimentele de origine vegetala. Este important ca sursele alimentare de origine animala sa fie inlocuite corespunzator cu cele de origine vegetala pentru ingerarea dozei zilnice necesare de vitamina B12.

Daca esti o persoana care prefera alimentatia vegetariana, asigura-te ca obtii necesarul zilnic de vitamina B12 din alimente precum cereale integrale, iaurt sau lapte degresat, drojdie nutritionala, oua sau produse fortificate.

Deficitul vitaminei B12 poate aparea si la persoanele cu varsta peste 60 de ani, deoarece capacitatea organismului de a absorbi vitamna B12 scade odata cu varsta.

Simptomele hipovitaminozei vitaminei B12 in organism

simptome deficit vitamina b12

Datorita implicarilor sale in numeroase procese si functii ale organismului, deficitul vitaminei B12 are consecinte negative asupra starii generale de sanatate. Printre cele mai comune semne si simptome ale hipovitaminozei vitaminei B12 se afla:

  • Anemie, senzatie de oboseala sau slabiciun
  • Pierderea poftei de mancare
  • Amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor superioare si inferioare
  • Tulburari gastro-intestinale precum diaree sau constipatie
  • Deficit de atentie si memorie.

Simptomele deficitului de vitamina B12 se pot dezvolta lent, iar in stadiile incipiente nu provoaca, de regula, niciun simptom. In timp, poate duce la aparitia complicatiilor precum tulburari de anxietate, probleme de vedere, depresie sau modificari comportamentale, de aceea este importanta diagnosticarea nivelului de vitamina B12 din organism in stadiile incipiente prin intermediul analizelor de sange.

Este important de mentionat ca inclusiv consumatorii de carne si produse de origine animala pot avea deficit de vitamina B12 din cauza unor probleme digestive existente care nu permit asimilarea eficienta a substantelor nutritive din stomac. In acest caz, specialistii recomanda administrarea suplimentelor alimentare care contin vitamina B12.

Metode pentru tratarea deficitului de vitamina B12

tratarea deficitului de vitamina B12

Deficitul vitaminei B12 poate fi ameliorat intr-un timp scurt prin intermediul alimentatiei, tratament intravenos, in functie de caz si administrarea suplimentelor alimentare la recomandarea medicului.

Suplimentele alimentare pe baza de vitamina B12 se administreaza oral, si pot fi regasite sub forma lichida sau de capsule. Formula lichida asigura o administrare usoara, recomandata pentru persoanele cu dificultati de inghitire, iar cele sub forma de capsule asigura o absorbtie sporita datorita formulei de tip softgel.

Daca te numeri printre persoanele care au deficit de vitamina B12, poti lua in calcul urmatoarele optiuni alimentare si obiceiuri:

  • Introdu in alimentatia ta produse de origine animala care contin vitamina B12 precum carnea rosie, carne de pui, peste, oua, produse lactate
  • Consuma zilnic alimente fortificate cum ar fi drojdie inactiva, lapte vegetal, cereale integrale
  • Evita consumul excesiv de alcool care poate ingreuna absorbtia intestinala a vitaminei B12
  • Discuta cu medicul nutritionist despre administrarea suplimentelor de vitamina B12.

Pentru a preveni carenta vitaminei B12 in cazul femeilor insarcinate, care alapteaza, sau pentru persoanele cu o dieta vegetariana, este importanta efectuarea consultului medical si realizarea analizelor de sange.

Deficitul vitaminei B12 in cazul femeilor insarcinate poate avea consecinte negative asupra nou-nascutului precum defecte de tub neural, iar in alte cazuri, poate dezvolta diabet de tip 2 sau alte probleme de sanatate.

Suplimentre premium recomandate cu vitamina B12 si complexul de vitamine B

Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 56.95 lei. TVA inclus

Economisești 10.05 lei

Prețul inițial a fost: 79.08 lei.Prețul curent este: 67.22 lei. TVA inclus

Economisești 11.86 lei

-35%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 57.76 lei.Prețul curent este: 37.54 lei. TVA inclus

Economisești 20.22 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 43.00 lei.Prețul curent este: 36.55 lei. TVA inclus

Economisești 6.45 lei

  • https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b12/art-20363663
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22831-vitamin-b12-deficiency
  • https://www.webmd.com/diet/vitamin-b12-deficiency-symptoms-causes
  • https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2003/0301/p979.html?mod=article_inline

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *