Colagenul și beneficiile sale pentru piele

Actiunile benefice ale colagenului de tip 1 si 3 pentru frumusetea si sanatatea pielii

Colagenul este o proteină pe care organismul o produce în mod natural și care joacă un rol cheie în structura și sănătatea pielii. Este, de asemenea, un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii, în special în cele concepute pentru reducerea ridurilor. Multe femei au realizat beneficiile acestuia și folosesc produse sau suplimente pe bază de colagen în speranța redobândirii aspectului ferm și neted al pielii.

Care sunt straturile pielii ?

Colagenul de tip 1 și 3 se regăsește în piele. Pielea este cel mai mare organ din corp și este alcătuită din trei straturi primare – epiderma, dermul și hipodermul

Epiderma este stratul cel mai exterior al pielii. Deși este cel mai subțire, joacă un rol esențial în protejarea împotriva elementelor din mediul înconjurător. 

Dermul, sau stratul mijlociu, este cel care determina rezistența și structura pielii. Aici se găsesc vasele de sânge, foliculii de păr și glandele sebacee. Dermul conține, de asemenea, fibroblaste, celule responsabile pentru sinteza proteinelor importante, cum ar fi colagenul și elastina.

Cel mai îndepărtat strat al pielii este Hipodermul sau stratul gras. Aici se găsesc glandele sudoripare, precum și doze de colagen suplimentar care sprijină structura pielii. Acest strat este totodată responsabil pentru conservarea căldurii corpului și protejarea organelor.

Colagenul si pielea

Pielea este alcătuită dintr-o combinație complexă de vase de sânge, glande și lipide, dar structura și integritatea sa sunt determinate de trei proteine ​​primare:

Colagen – cea mai răspândită proteina din piele, colagenul este o componenta principală a țesutului conjunctiv și ajuta la menținerea pielii tinere.

Elastina – această proteină lucrează împreuna cu colagenul pentru a menține pielea fermă, oferindu-i elasticitatea care împiedică formarea liniilor fine și a ridurilor.

Cheratina – componentă primară a părului și a unghiilor, cheratina alcătuiește stratul superficial al pielii și creează o barieră protectoare.

La naștere, corpul are parte din abundență de aceste proteine ​​esențiale, care lucrează împreună pentru a menține pielea netedă și suplă. Din păcate, factori precum expunerea la soarepoluarea și trecerea inevitabilă a timpului determină o epuizare a rezervelor de colagen.

Producția de colagen începe să scadă în apropierea vârstei de 30 de ani și, ca urmare, pielea începe să devină mai subțire și mai fragilă în timp. Acesta este motivul pentru care ai putea începe să observi linii fine care se formează în jurul gurii și ochilor, precum și riduri mai adânci pe frunte. Pielea poate, de asemenea, să ia un ton sau o textură neuniformă odată cu trecerea anilor.

Semne ale deficitului de colagen din piele

Când nivelul de colagen este ridicat, pielea poate fi mai netedă, mai fermă și mai suplă. Pe măsură ce timpul trece și nivelul colagenului din organism scade, se pot observa unele modificări la nivelul pielii.

Semne vizibile care arată că nivelul colagenului este în scădere:

  • Piele aspră, uscăciune și mâncărime;
  • Riduri;
  • Fragilitate crescută;
  • Tendința de învinețire foarte rapidă

Ai grijă de pielea ta și menține-i aspectul ferm și neted cu ajutorul unor suplimente lichide cu colagen. Descoperă-le mai jos și alege-l pe cel care ți se potrivește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *