Colagenul este asociat cu pielea strălucitoare, unghiile puternice, părul bogat sau tenul neted. Există o percepție comună greșită, potrivit căreia femeile au mai multă nevoie de colagen decât bărbații, la fel cum e greșit și crezul că bărbații nu pun preț pe aspectul lor exterior. Colagenul pentru bărbați nu funcționează diferit față de colagenul pentru femei. În afara beneficiilor pentru frumusețe, colagenul are numeroase beneficii pentru sănătatea întregului organism, în special pentru mușchi și articulații, fiind util chiar și pentru digestie.
Colagenul sprijină procesul de recuperare musculară după efort, menținerea articulațiilor puternice și combate semnele anti-îmbătrânire, cum ar fi degradarea părului și a pielii, dar și scăderea rezervelor de energie din organism. Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul de colagen scade, iar adăugarea acestuia în dietă ne ajută să îl menținem la un nivel optim.
Iată cele mai importante 6 motive pentru care ar trebui să folosești colagen pentru bărbați:
1. Colagenul sprijină sănătatea oaselor și a articulațiilor
Utilizarea regulată a colagenului ajută la o mai bună lubrifiere a articulațiilor, ușurând astfel sarcinile zilnice precum mersul pe jos, urcarea și coborârea scărilor, ridicarea din șezut în picioare, aplecarea sau ridicarea greutăților. De asemenea, colagenul ajută la ameliorarea durerilor rezultate în urma afecțiunilor articulare, la recuperarea mai rapidă în cazul unor leziuni sportive și scade riscul apariției unor fracturi viitoare.
2. Colagenul poate ajuta la stoparea căderii părului
Niciun bărbat, indiferent de vârstă, nu își dorește să vadă fire de păr căzute la fiecare spălare. Deși acest aspect are și implicații genetice, de obicei, bărbații nu îl iau în serios până nu încep să observe că sunt pe cale să își piardă părul. Colagenul menține sănătatea foliculilor de păr, hidratează scalpul și contribuie la stoparea procesului de cădere a părului.
3. Colagenul ajută mușchii să se recupereze mai repede
Combinația de aminoacizi regăsiți natural în colagen ajută la recuperarea musculară mult mai rapidă după un antrenament intens sau chiar după o zi încărcată la serviciu. Tendoanele și ligamentele conțin aproximativ 75% colagen, astfel încât consumarea acestuia ca supliment cu colagen pentru articulații și mușchi poate ajuta la reducerea durerii sau a vătămării acestora. În același timp, colagenul ajută la reducerea inflamațiilor cauzate de efortul de ridicare a greutăților sau a exercițiilor fizice care presupun efort susținut.
4. Colagenul ajută la reducerea semnelor vizibile ale îmbătrânirii
Toată lumea, indiferent că vorbim de bărbați sau femei, își dorește să se privească în oglindă la orice vârstă și să îi placă ceea ce vede. Vestea bună e că nu doar femeile pot profita de beneficiile colagenului pentru o îmbătrânire estetică. Aceleași efecte sunt valabile și în cazul bărbaților. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde elasticitatea. Colagenul pentru barbați ajută la menținerea hidratării pielii, ceea ce reduce aspectul cutelor și al ridurilor. Consumul de colagen îmbunătățește totodată capacitatea naturală a corpului de a produce colagen.
5. Colagenul poate îmbunătăți rezervele de energie
Aminoacizii din colagen, în special glicina, glutamina și arginina, joacă un rol important în susținerea unui metabolism sănătos, dar și în dezvoltarea masei musculare. De asemenea, colagenul menține sănătos sistemul nervos central, ceea ce ajută implicit la menținerea unui nivel optim de energie fizică și mentală.
6. Colagenul susține sănătatea sistemului digestiv
Colagenul este util în prevenirea și atenuarea simptomelor unor afecțiuni precum sindromul de intestin scurt sau boala inflamatorie a intestinului (IBD). Aportul la protejarea sistemului digestiv este un aspect extrem de important care recomandă adăugarea colagenului în dieta zilnică.