Ce este sindromul picioarelor nelinistite? Cauze si remedii naturale

Sindromul picioarelor nelinistite

Tulburarile de somn pot afecta modul in care o persoana doarme, precum si calitatea somnului, avand consecinte negative asupra starii generale psihice. Tulburarile de somn pot fi provocate de factori diversi, de la afectiuni medicale, psihologice si pana la un stil de viata nesanatos.

Sindromul picioarelor nelinistite, cunoscut si sub numele de “sindromul Willis-Ekbom”, face parte din categoria tulburarilor de somn care pot afecta semnificativ calitatea somnului si viata pacientului.

Sindromul picioarelor nelinistite provoaca un impuls puternic de a misca picioarele, insotit de senzatii de mancarime, durere sau arsura la nivelul membrelor inferiorare. In unele cazuri, poate afecta bratele sau tot corpul.

Acesta tulburare neurologica poate afecta persoane de orice varsta, inclusiv copii, insa cele mai frecvente cazuri cresc semnificativ odata cu varsta.

Descopera in urmatorul articol tot ce trebuie sa stii despre sindromul picioarelor nelinistite, care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament pentru un somn odihnitor.

Ce este sindromul picioarelor nelinistite?

Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune care determina un impuls incontrolabil de miscare a picioarelor, din cauza unei senzatii incomode.

Pacientul simte dorinta de a scapa de senzatia suparatoare si, astfel, creierul trimite un impuls incontrolabil catre muschii membrelor afectati pentru a diminua senzatia de disconfort in repaus.

Ce este sindromul picioarelor nelinistite

In cele mai multe cazuri, episoadele se produc seara, in pozitie de repaus sau in urma unei perioade mai lungi de inactivitate. Senzatia neplacuta dispare de indata ce picioarele sunt miscate, insa revine ulterior.

Sindromul picioarelor nelinistite poate fi gestionat cu schimbari ale stilului de viata, daca acesta este intr-o forma usoara. Daca simptomele asociate sunt severe, pacientul poate avea nevoie de medicatie pentru tratarea cauzei care a determinat aparitia acestora.

Cauzele sindromului picioarelor nelinistite

Pana in prezent, cauzele exacte ale sindromului picioarelor nelinistite nu au fost pe deplin elucidate, insa exista cateva mecanisme care pot determina dezvoltarea acestei afectiuni si anume:

  • Ereditatea: persoanele care au in familie rude cu astfel de cazuri sunt mai predispuse in a dezvolta afectiunea
  • Deficitul de fier
  • Modificarile hormonale din timpul sarcinii pot agrava temporar simptomele sindromului picioarelor nelinistite
  • Boala Crohn
  • Diabetul zaharat
  • Stari depresive sau de anxietate
  • ADHD (tulburare de atentie si hiperactivitate).

Din cauza miscarilor involuntare pe care corpul le resimte, sindromul picioarelor nelinistite poate provoca probleme neuropihice, avand consecinte negative asupra starii de dispozitie, memoriei si starii cognitive.

Suplimente naturale pentru un somn odihnitor

VEGAN
Prețul inițial a fost: 19.50 lei.Prețul curent este: 16.58 lei. TVA inclus

Economisești 2.93 lei

Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 62.05 lei. TVA inclus

Economisești 10.95 lei

Prețul inițial a fost: 147.00 lei.Prețul curent este: 124.95 lei. TVA inclus

Economisești 22.05 lei

Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 106.25 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

Simptomele si manifestarile sindromului picioarelor nelinistite

Principalul simptom este nevoia incontrolabila de a misca picioarele din cauza senzatiei de disconfort resimtite la nivelul acestora. Uneori, aceasta senzatie poate aparea si la nivelul bratelor.

Disconfortul poate fi resimtit ca o arsura, similar unui soc electric sau senzatia de furnicaturi. Pacientii care se confrunta cu acest sindrom descriu cu greu senzatiile pe care le resimt. Simptomele se pot agrava in timp, insa exista si perioade de saptamani sau luni in care acestea nu se manifesta.

Pentru majoritatea persoanelor cu sindromul picioarelor nelinistite, simptomele sunt relativ usoare. Daca acestea persista pe o perioada indelungata de timp si devin din ce in ce mai frecvente prin manifestarea lor in timpul somnului, pot cauza oboseala cronica, astenie pe durata zilei si scaderea calitatii vietii.

Ca urmare, sindromul picioarelor nelinistite poate duce la anxietate, depresie si dificultati de concentrare.

Tratamentul picioarelor nelinistite

Tratament simptome sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite este o tulburare de somn care necesita tratament pentru a preveni aparitia complicatiilor. Ameliorarea simptomelor poate fi realizata prin modificari ale stilului de viata si administrarea tratamentului medicamentos pentru reducerea durerii asociate sindromului picioarelor nelinistite.

Adoptarea unor obiceiuri zilnice sanatoase, precum si practicarea unor activitati pot oferi o ameliorare a simptomelor usoare pana la moderate. Iata care sunt acestea:

  • Evitarea consumului de cafeina, alcool si tutun, deoarece acestea pot declansa sau agrava simptomele
  • Practicarea exercitiilor fizice in mod regulat, de cel putin 30 de minute in fiecare zi
  • Adoptarea unui program de somn la aceeasi ora
  • Bai si masaje in apa calda inainte de culcare pentru relaxarea musculaturii
  • Aplicarea compreselor locale calde sau reci pentru diminuarea senzatiilor neplacute de la nivelul membrelor
  • Pregatirea unui mediu racoros, linistit si confortabil inainte de a merge la culcare.
Tratament simptome picioare nelinistite

Tratamentul medicamentos se recomanda atunci cand simptomele sunt de la moderate spre severe si nu se amelioreaza prin intermediul remediilor naturiste sau a obiceiurilor zilnice. Medicamentele pentru sindromul picioarelor nelinistite se elibereaza pe baza de prescriptie medicala si pot include:

  • Analgezice pentru reducerea durerii asociate
  • Agonistii dopaminergici
  • Medicamente antiepileptice pentru ameliorarea tulburarilor senzoriale
  • Opioide pentru reducerea simptomelor
  • Benzodiazepine pentru instalarea unui somn odihnitor.

Sindromul picioarelor nelinistite poate fi tratat acasa daca se afla in stadiile usoare spre moderate, insa, daca simptomele persista sau se agraveaza in timp, se recomanda efectuarea unui consult medical de specialitate.

Afectiunea poate aparea din cauza unui stil de viata nesanatos sau factori fizici, insa, in unele cazuri, poate fi o combinatie de factori mintali sau ca simptom al altor afectiuni precum insuficienta renala cronica, leziuni nervoase cauzate de diabet sau anemie.

Suplimente si vitamine pentru sindromul picioarelor nelinistite

Se considera ca deficitul de fier si magneziu sunt cele mai comune cauze ale sindromului de picioare nelinistite, iar suplimentarea acestora pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Suplimentele de fier pot fi administrate pe cale orala, impreuna cu un pahar de apa cu lamaie sau portocala, pentru o mai buna absorbtie a fierului.

Conform unor studii realizate in 2014, exista o legatura intre deficitul de vitamina D si sindromul picioarelor nelinistite. De asemenea, suplimentele pe baza de vitamina C si E pot reduce manifestarile si senzatiile de disconfort de la nivelul membrelor.

VEGAN
Prețul inițial a fost: 84.99 lei.Prețul curent este: 72.24 lei. TVA inclus

Economisești 12.75 lei

Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 78.20 lei. TVA inclus

Economisești 13.80 lei

Prețul inițial a fost: 39.00 lei.Prețul curent este: 33.15 lei. TVA inclus

Economisești 5.85 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 57.00 lei.Prețul curent este: 48.45 lei. TVA inclus

Economisești 8.55 lei

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/restless-legs-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20377174#:~:text=Ideally%2C%20have%20a%20cool%2C%20quiet,Avoid%20caffeine.
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/restless-legs-syndrome/symptoms-causes/syc-20377168
  • https://www.nhs.uk/conditions/restless-legs-syndrome/treatment/
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9497-restless-legs-syndrome
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/7882

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *