🌸Ofertă Limitată: Astăzi, ai 10% EXTRA REDUCERE la 👨‍👩‍👧‍👦 Pachete Speciale - Folosește codul 10PROMO 🌸

Ce este Omega-3? Rol si Beneficii, Simptomele Unui Deficit, Surse Alimentare. Cand Se Ia Omega-3

Tot ce trebuie sa stii despre omega 3

Tipuri de Omega-3

Exista trei tipuri principale de acizi grasi polinesaturati Omega-3: acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) si acidul docohexanoic (DHA).

Acidul alfa linoleic (ALA)

Acidul alfa-linolenic (ALA) este cel mai frecvent acid gras Omega-3 obtinut din alimentatie. Organismul foloseste acest tip de acid pentru energie.

ALA se gaseste in alimente precum semintele si uleiul de in, rapita, uleiul de canola, semintele de chia, semintele de canepa, nucile si boabele de soia.

Acidul eicosapentaenoic (EPA)

Acidul eicosapentaenoic (EPA) provine din produsele de origine animala, cum ar fi pestele gras si uleiul de peste.

Acidul docosahexaenoic (DHA)

Acidul docosahexaenoic (DHA) este cel mai important acid gras Omega-3 din organism. DHA se gaseste in canititati ridicate in retina, creier si spermatozoizi.

DHA provine din produsele de origine animala, cum ar fi pestele gras si uleiul de peste. Carnea, ouale si produsele lactate de la animalele hranite cu iarba contin cantitati semnificative, de asemenea.

Vegetarienii au adesea deficit de DHA si trebuie sa administreze suplimente pentru a asigura un aport suficient de Omega-3.

Rolul si beneficiile Omega-3 pentru organism

Rolul acizilor grasi Omega-3 este, in principal, de a asigura buna fuctionare a organelor vitale, inima si creierul, dar au nenumarate alte beneficii, sustinand sanatatea sistemului imunitar si nervos. De asemenea, Omega-3 s-a dovedit a fi eficient in a reduce simptomele diferitelor boli, cum ar fi colesterol ridicat, diabet, artrita reumatoida, lupus, hiperteniune arteriala, depresie, tulburari ale pielii sau astm.

Grasimile din sange (trigliceride)

Nivelul ridicat al trigliceridelor in sange creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Uleiul de peste, bogat in Omega-3, are ca efect scaderea nivelului de trigliceride din sange, reducand riscul aparitiei acestor afectiuni.

Hipertensiune arteriala

Acizii grasi Omega-3 scad tensiunea arteriala la persoanele cu hipertensiune.  Administrarea a 3 sau mai multe grame de ulei de peste zilnic poate reduce tensiunea arteriala, insa doze atat de mari trebuie luate numai la indrumarea medicului.

Descopera beneficiile Omega-3 prin produsele noastre:

-26%
Prețul inițial a fost: 99.00 lei.Prețul curent este: 73.00 lei. TVA inclus

Economisești 26.00 lei

-33%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 115.00 lei.Prețul curent este: 77.00 lei. TVA inclus

Economisești 38.00 lei

Boli de inima

Prin consumul de Omega-3 sau alte grasimi mononesaturate sau polinesaturate in dieta zilnica, alaturi de scaderea consumului de grasimi saturate, se reduc sansele aparitiei bolilor cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord, aritmia cardiaca si ateroscleroza.

Accident vascular cerebral

Includerea acizilor grasi Omega-3 in dieta protejeaza impotriva accidentului vascular cerebral, cauzat de cheagurile de sange de pe arterele care duc la creier. Consumul in cantitati mari de ulei de peste si acizi grasi Omega-3 pot creste riscul de sangerare. Persoanele care consuma mai mult de 3 grame de acizi grasi omega-3 pe zi (echivalentul a 3 portii de peste pe zi) pot avea un risc mai mare de AVC hemoragic. Acest tip de AVC este potential fatal, deoarece o artera din creier se rupe si sangele inunda creierul.

Diabet

Consumul de alimente sau suplimentele cu ulei de peste pot ajuta in cazul persoanelor cu diabet, deoarece acizii grasi Omega-3 din uleiul de peste pot scadea trigliceridele si apoproteinele si pot creste HDL. Unele persoane cu diabet zaharat de tip 2 pot avea o usoara crestere a zaharului din sange cand consuma ulei de peste.

Artrita reumatoida

Suplimentele cu ulei de peste (EPA si DHA) ajuta la reducerea simptomelor artritei reumatoide, inclusiv durerile articulare si rigiditatea, iar persoanele care sufera de aceasta afectiune si consuma ulei de peste ar putea sa isi reduca doza de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Uleiul de peste nu pare sa incetineasca progresia artritei, iar deteriorarea articulatiilor inca apare. Omega-3 trateaza doar simptomele.

-18%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 114.00 lei.Prețul curent este: 94.00 lei. TVA inclus

Economisești 20.00 lei

Osteoporoza

Acizii grasi omega-3 ajuta la cresterea nivelului de calciu din organism si la imbunatatirea rezistentei osoase. Persoanele care nu primesc suficienti acizi grasi au mai multe sanse de a avea pierderi osoase decat cei cu niveluri normale.

Produse cu un continut bogat de Omega-3

-25%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 100.00 lei.Prețul curent este: 74.99 lei. TVA inclus

Economisești 25.01 lei

-25%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 163.00 lei.Prețul curent este: 123.00 lei. TVA inclus

Economisești 40.00 lei

-28%
Prețul inițial a fost: 110.00 lei.Prețul curent este: 79.00 lei. TVA inclus

Economisești 31.00 lei

-21%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 77.00 lei. TVA inclus

Economisești 20.00 lei

Lupus eritematos sistemic

Omega-3 de tip EPA si uleiul de peste pot ajuta la reducerea simptomelor lupusului, o afectiune autoimuna caracterizata prin oboseala si dureri articulare. Cu toate acestea, unele studii au constatat ca uleiul de peste nu a avut niciun efect asupra nefritei lupice (inflamatia rinichiului, o complicatie frecventa a bolii).

Astm

Omega-3 scade inflamatia, astfel ca suplimentele cu ulei de peste imbunatatesc functia pulmonara si reduc cantitatea de medicamente de care era nevoie pentru a tine sub control afectiunea.

ADHD

Uleiul de peste poate reduce simptomele, la unii copii diagnosticati cu ADHD, si le poate imbunatati abilitatile mentale, cum ar fi invatarea, gandirea, amintirea.

Depresie, dementa si alte tulburati mintale

Omega-3 poate peveni aparitia acestor boli sau, in cazul in care suferiti deja de o tublurare mintala, poate reduce simptomele. De asemenea, poate avea efect asupra pierderii treptate a memoriei legate de imbatranire.

Tulburari ale pielii

Consumul de acizi grasi Omega-3 din uleiul de peste reduce sensibilitatea pielii expuse la razele ultraviolete la persoanele cu dermatita. Totusi, nu pot subtitui cremele cu protectie solara aplicate topic, dar sunr de ajutor.

Cancer de colon

Consumul de alimente bogate in acizi grasi omega-3 pare sa reduca riscul de cancer la colon. Studiile pe animale arata ca acizii grasi Omega-3 consumati zilnic previn aparitia cancerului de colon sau incetinesc progresul cancerului aflat in stadiul incipient.

Cancer de prostata

Studiile efectuate pe grupuri de barbati sugereaza ca o dieta care contine un nivel scazut de grasimi saturate si care include acizi grasi omega-3 (din peste sau ulei de peste) ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului de prostata.

Surse alimentare

Cele mai bogate surse din care poti obite omega 3

Omega-3 se poate obtine din suplimentele alimentare. Totusi, este de preferat a fi obtinut dintr-o alimentatie care sa contina peste gras, uleiuri de in, seminte de dovleac sau nuci.

Iata cele mai bogate surse alimentare care contin Omega-3:

DHA si EPA: Macrou, Ulei din ficat de cod, Somon, Hering, Ton; Sardine, Caviar, Hamsii, Stridii, Galbenus de ou.

ALA: Seminnte de chia, Semminte de in, Seminte de canepa, Seminte de dovleac, Ulei de canola, Ulei de rapita, Nuci;

Testeaza gama noastra de produse cu continut de Omega-3

-27%
Prețul inițial a fost: 120.00 lei.Prețul curent este: 87.99 lei. TVA inclus

Economisești 32.01 lei

-27%
Prețul inițial a fost: 120.00 lei.Prețul curent este: 87.99 lei. TVA inclus

Economisești 32.01 lei

-15%
Prețul inițial a fost: 160.99 lei.Prețul curent este: 136.84 lei. TVA inclus

Economisești 24.15 lei

-61%
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 36.00 lei. TVA inclus

Economisești 56.00 lei

Simptomele deficitului de Omega-3

Iritatia si uscarea pielii

Grasimile Omega-3 ajuta bariera naturala a pielii, prevenind pierderea umiditatii si protejand-o de alti factori care pot duce la uscare si iritare.

De asemenea, unele studii arata ca administrarea de suplimente de Omega-3 pot reduce sensibilitatea pielii la lumina ultravioleta. Daca acizii grasi Omega-3 lipsesc din dieta dumneavoastra este posibil sa observati ca pielea devine sensibila, uscata sau cu tendinte acneice.

Depresie

Acizii grasi Omega-3 au efecte neuroprotectoare si antiinflamatorii, fiind o componenta importanta a creierului. Un studiu a constatat ca un aport inadecvat de omega-3 a provocat modificari ale cailor neuronale ale creierului, ducand la depresie.

Ochi uscati

Deoarece Omega-3 joaca un rol important in mentinerea sanatatii ochilor, un nivel scazut de acizi grasi poate duce la scaderea umiditatii ochilor, disconfort sau chiar tulburari de vedere.

Rigiditate si dureri articulare

Odata cu inaintarea in varsta apar problemele legate de artiulatii si puteti dezvolta boli, precum osteoartrita sau artrita reumatoida. Studiile arata ca administrarea suplimenelor de Omega-3 reduc durerile articulare si incetinesc procesul de degradare al articulatiilor afectate.

Par nesanatos

Daca apar modificari ale structurii si densitatii parului sau caderea parului s-ar putea datora nivelului scazut de Omega-3 in organism. Omega-3 mentine umiditatea, iar aceasta, la randul ei, mentine un par puternic, stralucitor si sanatos.

Precautii si ineractiuni

Medicamente pentru sibtierea sangelui

Acizii grasi Omega-3 contribuie la subtierea sangelui, asadar persoanele care iau medicamente pentru subtierea sangelui, ar trebui sa fie atente cand apeleaza la suplimente de acest fel. De asemenea, persoanele care capata vanatai foarte usor sau au alte tulburari ale sangelui ar trebui sa fie precaute si sa asculte intai sfatul medicului.

Medicamente pentru diabet

Suplimentele de acizi grasi Omega-3 pot creste nivelul de zahar din sange la persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2. Suplimentele de Omega-3 trebuie luate cu precautie si sub supraveghere medicala, daca luati medicamente precum glipizida, gliburida, metformina sau insulina.

Degenerescenta maculara

Desi, in general, consumul de Omega-3 sustine sanatatea ochilor, in cazul unui consum prea mare de Omega-3 de tip ALA poate creste riscul de degenerescenta maculara. Persoanele cu probleme la ochi se pot orienta spre produse si alimente care contin Omega-3 de tip EPA sau DHA.

Indigestie

Consumul de ulei de peste poate provoca balonare, gaze, eructatii sau diaree. Exista produse cu eliberare lenta prin care se pot evita aceste efecte secundare.

Intoxicatie cu mercur sau alte toxine

Majoritatea surselor alimentare de Omega-3 sunt de origine marina, iar pestii pot fi contaminati cu metale grele, cum ar fi mercurul, dioxine sau bifenili policlorurati.

Se recomanda achizitionarea de ulei de peste din surse sigure, care testeaza reziduurile de mercur si pesticide din produsele sale.

Iti recomandam urmatoarele produse cu un continut bogat de ulei de peste

-27%
Prețul inițial a fost: 120.00 lei.Prețul curent este: 87.99 lei. TVA inclus

Economisești 32.01 lei

-27%
Prețul inițial a fost: 120.00 lei.Prețul curent este: 87.99 lei. TVA inclus

Economisești 32.01 lei

-15%
Prețul inițial a fost: 160.99 lei.Prețul curent este: 136.84 lei. TVA inclus

Economisești 24.15 lei

-61%
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 36.00 lei. TVA inclus

Economisești 56.00 lei

  • https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/omega-3-fatty-acids
  • https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-deficiency#5.-Hair-changes
  • https://www.webmd.com/healthy-aging/omega-3-fatty-acids-fact-sheet
  • https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/
  • https://www.healthline.com/nutrition/what-are-omega-3-fatty-acids#ratio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *