Totul Despre Turmeric – Ce Este Turmericul, Ce Proprietati si Beneficii Are, Care Este Doza Zilnica si Care Sunt Efectele Secundare

Proprietati si beneficii turmeric

Ce este Turmericul?

Turmericul, cunoscut si sub numele de curcuma, este o planta din familia ghimbirului, originara din Asia de Sud-Est si cultivata, in principal, in India. Turmericul mai este numit si sofran indian sau condimentul auriu.

Rizomul (radacina) este partea folosta a plantei, care se macina si se transforma intr-o pudra fina, de culoare galbena. Turmericul macinat este un ingredient major in pudra de curry, dar mai poate fi folosit pentru vopsirea tesaturilor, in cosmetice si in medicina traditionala chineza si indiana. Astazi, turmericul este promovat ca supliment alimentar pentru diverse afectiuni.

Curcumina este pigmentul din turmeric, care, pe langa nuanta caracteristica, are multe beneficii pentru sanatate. Acestea includ proprietati antibacteriene, antimicrobiene, antiinflamatorii si antioxidante.

10 grame (1lingura) de pudra de turmeric contine:

  • 35 de kilocalorii;
  • 1 g de grasimi:
  • saturate 3,1 g;
  • nesaturate 3,9 g;
  • 6,49 g carbohidrati:
  • zaharuri 3,2 g;
  • 2,1 g de fibre;
  • 0,78 g de proteine;
  • 0,038 g sare.

Aceeasi  cantitate de turmeric (10 g) ofera 26% mangan, 16% fier, 5% potasiu si 3% vitamina C, din necesarul zilnic.

Mod de administrare si doza zilnica turmeric

Curcuminmax - mod de administrare si doza zilnica de termeric

Turmericul este disponibil ca supliment alimentar sub urmatoarele forme:

  • Capsule care contin pulbere;
  • Extract fluid;
  • Tinctura

Bromelaina creste absorbtia si efectele antiinflamatorii ale curcuminei, asa ca, este adesea combinata cu produsele din turmeric.

Suplimentele cu turmeric formulate in mod conventional sunt probabil sigure atunci cand sunt luate pe cale orala sau aplicate pe piele in cantitatile recomandate, de catre adulti.

In ceea ce priveste administrarea la copii, nu se cunosc suficiente date pentru a stabili care este doza recomandata. Nu se recomanda administrarea suplimentelor cu turmeric la copii fara consulatea medicului.

In sarcina, turmericul poate fi nesigur pentru utilizare in cantitati mai mari decat cele gasite in alimente, din cauza ca subtiaza sangele.

Doza zilnica necesara este diferita pentru fiecare persoana in parte, in functie de starea de sanatate. Doar medicul poate stabili doza si decide daca este necesara administrarea de suplimente.

Produsele noastre pe baza de turmeric

92.00 lei TVA inclus

Economisești 20.00 lei

Mai puțin de 3.06 lei per zi de tratament!

174.00 lei TVA inclus

Economisești 50.00 lei

Mai puțin de 5.79 lei per zi de tratament!

246.00 lei TVA inclus

LIVRARE GRATUITA

Economisești 90.00 lei

Mai puțin de 8.19 lei per zi de tratament!

Proprietati turmeric

Antiinflamator si analgezic

Inflamatia este un proces necesar in organism, deoarece corpul lupta impotriva unor bacterii si virusi, incercand sa repare ranile produse de acestea. Inflamatia pe termen lung este implicata in majoritatea afectiunilor cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul. De aceea, inflamatia trebuie controlata.

Curcumina din turmeric are proprietati antiinflamatorii puternice, care blocheaza actiunea moleculelor inflamatorii din organism. Capacitatea antiinflamatoare si efectul analgezic, ar putea reduce simtomele pe care persoanele cu artrita, de exemplu, le resimt.

Antioxidant puternic

Curcumina este un captator al radicalilor liberi (molecule care provoaca daune celulelor din organism). Efectele radicalilor liberi pot fi un factor declansator al bolilor cardiovasculare si al problemelor cu tensiunea arteriala, iar turmericul, prin efectul sau antioxidant, lupta impotriva efectului radicalilor liberi.

De asemenea, efectul antioxidant al turmericului poate fi atat de puternic incat protejeaza ficatul si nu este afectat de toxine. Acest efect este o veste buna pentru persoanele care iau medicamente puternice administrate pe termen lung, care le-ar putea afecta ficatul.

Recomandari pachete CurcuminMax

85.00 lei TVA inclus

Economisești 40.00 lei

Mai puțin de 2.83 lei per zi de tratament!

160.00 lei TVA inclus

Economisești 90.00 lei

Mai puțin de 5.33 lei per zi de tratament!

225.00 lei TVA inclus

LIVRARE GRATUITA

Economisești 150.00 lei

Mai puțin de 7.49 lei per zi de tratament!

420.00 lei TVA inclus

LIVRARE GRATUITA

Economisești 330.00 lei

Mai puțin de 13.99 lei per zi de tratament!

Anticancerigen

Studiile arata ca turmericul are efect asupra cancerului, defavorizand formarea, cresterea si dezvoltarea cancerului la nivel molecular. De asemenea, reduce raspandirea cancerului, contribuie la distrugerea celulelor canceroase si poate reduce efectele secundare ale chimioterapiei.

Curcumina este promitatoare ca tratament adjuvant impotriva cancerului pancreatic, cancerului de prostata si mielomului multiplu.

Protejeaza creierul

Dovezile stiintifice arata ca tumericul poate traversa bariera hemato-encefalica si poate proteja impotriva bolii Alzheimer. Reduce inflamatia, precum si acumularea de placi de proteine in creier, caracteristice acestei boli.

Alte dovezi arata ca turmericul, mai exact curcumina, poate ajuta in depresie si tulburari ale dispozitiei, cum ar fi anxietatea.

Beneficii turmeric

Acest minunat condiment va continua sa fie investigat si folosit ca un instrument in imbunatatirea sanatatii noastre. Includerea condimentului auriu in dieta are numeroase beneficii pentru sanatate. Iata cele mai importante beneficii ale turmericului si la ce afectiuni ajuta:

Indigestie

Turmericul contribuie la o digestie sanatoasa ca urmare a proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii. Condimentul reduce simptomele de balonare si gaze, poate ajuta la inflamatia intestinala si este explorat ca tratament pentru sindromul colonului iritabil. Turmericul poate ajuta persoanele cu colita ulceroasa sa ramana in remisie, alaturi de un tratament conventional.

Boli de inima

Bolile de inima sunt cauza numarul unu de deces in lume. In ceea ce priveste turmericul, studiile sugereaza ca poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, adica acumularea unei placi care blocheaza arterele, din cauza careia se poate ajunge la atac de cord sau accident vascular cerebral. Principalul beneficiu al curcuminei este imbunatatirea functiei captuselii vaselor de sange. Turmericul poate impiedica formarea cheagurilor de sange de-a lungul peretilor arterelor, deoarece opreste aglomerarea trombocitelor.

Cancer

Cancerul inseamna cresterea necontrolata a celulelor, iar, pentru cateva forme de cancer, suplimentele de curcumina par a fi eficiente. Totusi, se recomanda urmarea tratamentului conventional si administrarea suplimentelor doar la indicatiile medicului.

Turmericul afecteaza cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase, in cazul mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, de prostata, de san si de piele. Efectele preventive ale curcumei pot fi legate de proprietatile sale antioxidante, care protejeaza celulele de deteriorare.

Studiile arata ca turmericul:

  • contribuie la moartea celulelor canceroase;
  • reduce cresterea de noi vase de sange in tumori;
  • reduce raspandirea cancerului in organism.

Artrita

Artrita este o afectiune care implica inflamarea articulatiilor. Datorita capacitatii turmericului de a reduce puternic inflamatia, acesta poate ajuta in cazurile de artrita.

Studii efectuate pe persoanele cu poliartrita reumatoida au aratat ca suplimentele cu turmeric au fost mai eficiente decat medicamentele antiinflamatoare, imbunatatind semnificativ simptomele acestei afectiuni.

Boli neurodegenerative

Efectul puternic antioxidant, antiinflamator si circulator al turmericului pot ajuta la prevenirea si aplanarea simptomelor bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, scleroza multipla si altele forme de dementa.

O caracteristica a bolii Alzheimer este acumularea de incurcaturi de proteine, numite placi de amiloid, iar studiile arata ca turmericul poate ajuta la curatarea acestor placi.

Avand in vedere ca oxidarea si inflamatia joaca un rol in imbatranire, curcumina poate avea si efecte anti-imbatranire, daca este consumata ca supliment alimentar.

Depresie

Studiile facute pe un grup de oameni cu tulburari de depresie au aratat ca, persoanele care au luat tratament medicamentos pentru depresie si persoanele carora li s-au administrat suplimente de curcumina, au avut rezultate similare. Grupul de persoane care a luat atat medicamente, cat si suplimente cu turmeric, au avut cele mai bune rezultate.

Depresia este legata si de nivelul scazut al factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF) si de micsorarea hipocampului, care este o zona a creierului responsabila de memorie si invatare. Turmericul ajuta la cresterea nivelului de BDNF, avand rol preventiv in ceea ce priveste depresia.

Efecte secundare si precautii ale turmericului

Atunci cand se administreaza in cantitati foarte mari, turmericul ar putea avea, ca efect secundar, iritarea stomacului. Turmericul stimuleaza stomacul sa produca mai mult acid gastric, ceea ce poate duce la disconfort si stari de iritabilitate.

Printre proprietatile turmericului se numara si proprietatea de subtiere a sangelui. Asadar, persoanelor care iau deja tratament pentru subtierea sangelui, le este recomandat sa consulte medicul daca doresc sa ia si suplimente pe baza de turmeric.

Femeile insarcinate ar trebui sa evite sa consume alimente bogate in turmeric sau suplimente, deorece acestea pot stimula travaliul. De asemenea, faptul ca subtiaza sangele nu este un efect de neglijat in cazul femeilor insarcinate.

Turmericul poate scadea nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet, iar atunci cand este combinat cu medicamente pentru diabet, turmericul poate provoca hipoglicemie.

Incearca produsele noastre de top

92.00 lei TVA inclus

Economisești 20.00 lei

Mai puțin de 3.06 lei per zi de tratament!

174.00 lei TVA inclus

Economisești 50.00 lei

Mai puțin de 5.79 lei per zi de tratament!

246.00 lei TVA inclus

LIVRARE GRATUITA

Economisești 90.00 lei

Mai puțin de 8.19 lei per zi de tratament!

  • https://www.nccih.nih.gov/health/turmeric
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/306981#including-turmeric-in-the-diet
  • https://www.mountsinai.org/health-library/herb/turmeric
  • https://www.nuffieldhealth.com/article/the-health-benefits-of-turmeric
  • https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric#TOC_TITLE_HDR_11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *