Pe lângă faptul că redă tinerețea, colagenul oferă multe alte beneficii organismului, de la protecția părului și a unghiilor până la menținerea sănătății inimii și a sistemului osos. În cele ce urmează, află câte tipuri de colagen există, cum poți crește în mod natural nivelul de colagen din corp, ce dăunează colagenului și când se recomandă suplimentarea acestuia.
Ce este colagenul?
Colagenul este o proteină tare, insolubilă și fibroasă, care reprezintă o treime din compoziția proteică a organismului. Este cea mai abundentă proteină din corp, fiind o componentă majoră a oaselor, pielii, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Se găsește, de asemenea, în multe alte părți ale corpului, inclusiv la nivelul dinților, corneei și vaselor de sânge. Fibrele de colagen acționează ca structuri de susținere și leagă celulele una de alta. Ele conferă pielii rezistență și elasticitate și susțin refacerea acesteia în caz de răni sau leziuni.
Tipuri de colagen
Există cel puțin 16 tipuri de colagen, însă doar patru dintre acesta sunt cele mai importante.
Colagen tip 1: Reprezintă 90% din colagenul corpului și este format din fibre dense. Conferă structură pielii, oaselor, tendoanelor, cartilajelor fibroase, țesutului conjunctiv și dinților.
Colagen tip 2: Acest tip de colagen este fabricat din fibre mai puțin dense și se găsește în cartilajul elastic care acoperă suprafețele articulare.
Colagen tip 3: Susține structura mușchilor, organelor și arterelor.
Colagen tip 4: Se găsește în straturile pielii, rolul său fiind acela de a ajuta la procesul de filtrare.
Economisești 62.54 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 149.97 lei.112.48 leiPrețul curent este: 112.48 lei. TVA inclusEconomisești 37.49 lei
Cum acționează colagenul asupra organismului?
Colagenul este secretat, în principal, de celulele țesutului conjunctiv. Se găsește în matricea extracelulară, o rețea complexă de macromolecule (molecule care conțin un număr mare de atomi) care determină proprietățile fizice ale țesuturilor corpului.
În derm, stratul mijlociu al pielii, colagenul ajută la formarea unei rețele fibroase de celule numite fibroblaste, pe care se pot dezvolta celule noi. De asemenea, colagenul joacă un rol important în înlocuirea și refacerea celulelor moarte ale pielii. Unele tipuri de colagen acționează ca un înveliș protector pentru anumite organe ale corpului, precum rinichii.
Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de colagen din corp scade, proces care poate afecta pielea și articulațiile. Femeile experimentează o reducere dramatică a sintezei de colagen după menopauză.
Care sunt beneficiile colagenului?
Deoarece este o componentă majoră a corpului, colagenul este nu numai benefic, dar și esențial pentru menținerea sănătății organismului. Află care sunt cele mai importante beneficii ale acestei proteine.
Îmbunătățește sănătatea pielii
Mai multe studii arată că peptidele de colagen sau suplimentele care conțin colagen pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii prin reducerea ridurilor și a uscăciunii. Specialiștii din cadrul Departamentului de Dermatologie al Universității Kiel din Germania au descoperit că femeile care au luat suplimente cu colagen (între 2.5 și 5 grame de colagen) pe o perioadă de 8 săptămâni au observat îmbunătățiri la nivelul pielii: elasticitatea pielii a crescut, iar gradul de uscăciune a scăzut.
Favorizează vindecarea rănilor
Colagenul poate interveni în procesul de vindecare a pielii prin atragerea de noi celule ale pielii la locul plăgii. Astfel, stimulează vindecarea și favorizează creșterea de noi țesuturi.
Pansamentele de colagen pot ajuta la vindecarea unor: răni cronice care nu răspund la alt tratament, răni granulate, pe care crește un țesut diferit, răni necrotice, răni cu forme neregulate și de texturi sau grosimi diferite, arsuri de gradul doi. Cu toate acestea, pansamentele de colagen nu sunt recomandate pentru tratarea arsurilor de gradul trei sau pentru pacienții care pot dezvolta alergii la produse bovine.
Ajută la combaterea osteoartritei
Colagenul, sub formă lichidă sau de comprimate, s-a dovedit a fi de un real ajutor în combaterea osteoartritei, cea mai frecventă formă de artrită. Un studiu realizat în cadrul Colegiului de Medicină al Universității Illinois din Chicago, SUA, arată că suplimentele pe bază de colagen reduc durerile articulare și îmbunătățesc funcțiile articulațiilor în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită. Rezultatele studiului arată că pe măsură ce suplimentul a fost absorbit în organism, colagenul se acumulează în cartilaje, ajutând astfel la reconstrucția matricei extracelulare.
Poate preveni pierderea osoasă
Oasele sunt formate în mare parte din colagen, ceea ce le conferă structură și le ajută să se mențină rezistente. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de colagen din corp scade, la fel și masa osoasă. Din acest motiv, pot apărea afecțiuni precum osteoporoza, o afecțiune care constă în scăderea densității osoase și creșterea riscului de fracturi osoase.
Studiile arată că suplimentele cu colagen au anumite efecte în corp care inhibă defalcarea osoasă, proces ce duce ulterior la apariția osteoporozei. Oamenii de știință din cadrul Universității de Stat Florida din Tallahassee, Florida, SUA, susțin că în cazul pacientelor cărora li s-a administrat un supliment de calciu în combinație cu 5 grame de colagen, timp de 12 luni, rezultatele analizelor de laborator au arătat niveluri semnificativ mai mici de proteine în sânge care favorizează degradarea oaselor.
În urma unui alt studiu realizat de cercetătorii germani, rezultatele obținute au fost similare. În cazul a 66 de femei care au luat 5 grame de colagen zilnic, timp de 12 luni, au avut o creștere de 7% a densității minerale osoase, spre deosebire de pacientele care nu au luat colagen. Densitatea minerală osoasă scăzută este asociată unui risc crescut de osteoporoză.
Susține sănătatea inimii
Colagenul conferă structură arterelor, vase de sânge care transportă sângele de la inimă către restul corpului. Fără suficient colagen, arterele pot deveni slabe și fragile. Acest lucru poate duce la apariția aterosclerozei, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor. Odată cu apariția aterosclerozei crește și riscul infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral, potrivit cercetătorilor japonezi.
Rezultatele unei cercetări arată că participanții la studiu care au luat 16 grame de colagen zilnic, timp de 6 luni, au obținut la măsurători o reducere semnificativă a rigidității arterelor, în comparație cu rezultatele dinainte de a li se administra suplimentul. În plus, administrarea colagenului a dus la creșterea colesterolului “bun” (HDL) cu aproximativ 6%. Colesterolul HDL are un rol important în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, inclusiv a aterosclerozei.
Colagenul oferă și alte beneficii organismului:
Cercetătorii brazilieni susțin că suplimentele cu colagen întăresc unghiile și stimulează creșterea părului, cât și a unghiilor.
– Un studiu efectuat în 2019 de către oamenii de știință germani arată că suplimentele cu peptide de colagen ajută la creșterea masei musculare în cazul bărbaților activi, care fac antrenamente de forță.
– Membranele pe bază de colagen sunt folosite în terapia parodontală și în implantologie pentru a promova creșterea unor tipuri specifice de celule. În chirurgia orală, barierele de colagen pot împiedica migrarea celulelor cu creștere rapidă din jurul gingiei către o rană dintr-un dinte. Acest lucru păstrează un spațiu în care celulele dentare se pot regenera.
Cum să crești colagenul în mod natural?
Producția de colagen începe cu procolagenul, o substanță produsă în corp prin combinarea a doi aminoacizi – glicină și prolină. Acest proces are nevoie de vitamina C. Îți poți ajuta organismul să producă această proteină importantă, asigurându-te că îi oferi următoarele substanțe nutritive:
- Vitamina C, care se găsește din plin în citrice, căpșuni și ardei grași.
- Prolină, care se găsește în albuș, germeni de grâu, produse lactate, varză, sparanghel și ciuperci.
- Glicină, prin consumul de piele de porc sau de pui, gelatină sau alte alimente care conțin proteine.
- Cupru, care se găsește în semințe de susan, cacao pudră, caju și linte.
- Antocianidine, prin consumul de mure, afine, cireșe și zmeură.
- Vitamina A, prin consumul de alimente de origine animală sau legume și fructe care conțin betacaroten, precum morcovi, cartofi dulci, ardei grași portocalii, pepene galben, caise, papaya.
Un alt studiu realizat în Coreea arată că extractul obținut din rădăcina de ginseng ajută la creșterea producției de colagen din celulele fibroblastice de la nivelul dermului. Rădăcina are, de asemenea, capacitatea de a încetini îmbătrânirea celulelor pielii.
În plus, potrivit unui studiu japonez, acidul hialuronic stimulează creșterea producției naturale de colagen din corp. Fiind un compus important pentru crearea de colagen, acidul hialuronic poate ajuta și la întărirea elasticității pielii. Acidul hialuronic se găsește în alimentele bogate în aminoacizi, precum soia, legume rădăcinoase și fasole, dar și sub formă de supliment alimentar.
Antioxidanții sunt și ei importanți când vine vorba de protejarea colagenului deja existent în corp. Pentru a-i oferi organismului cât mai mulți antioxidanți, include în dieta ta ceaiul verde, fructele de pădure, extractul de lemn-dulce, scorțișoara, extractul de rodie și uleiurile esențiale de busuioc, oregano și cimbru.
Tipuri de suplimente cu colagen
Poți găsi colagen sub formă de pulbere, capsule, fiole buvabile sau injectabile. Iată ce trebuie să știi despre fiecare în parte, înainte de a opta pentru un anumit supliment.
Colagen hidrolizat sub formă de pulbere
Colagenul sub formă de pulbere este varianta cel mai des folosită ca supliment, deoarece poate fi adăugat în diferite mâncăruri, smoothie-uri sau alte băuturi. Pe suplimentele de colagen, în varianta pulbere, apare adesea cuvântul peptide, care se referă la procesul de hidroliză, prin care lanțul lung de aminoacizi este rupt. De aici și denumirea de colagen hidrolizat. Acest tip de supliment este mai ușor de absorbit și utilizat la nivelul organismului. În plus, anumite suplimente pe bază de colagen hidrolizat conțin și alte ingrediente benefice pentru corp, precum acidul hialuronic, care se găsește în mod natural în organism, rolul lui principal fiind acela de a menține țesuturile și celulele hidratate.
Colagen sub formă de capsule
Capsulele de colagen conțin pudră de colagen încapsulată. Spre deosebire de colagenul pulbere, administrarea capsulelor se face de mai mult de o dată pe zi, în cazul în care acestea conțin o cantitate mică de colagen.
Colagen lichid
Fiolele cu colagen sunt ușor și rapid de administrat, indiferent de momentul zilei. Unii specialiști susțin că acestea au o biodisponibilitate mai mare (ceea ce înseamnă că sunt mai ușor de utilizat de către organism), însă nu există studii specifice care să arate acest lucru.
Colagen injectabil
Fillerele cu colagen îmbunătățesc aspectul pielii, reducând ridurile și liniile fine de la nivelul feței. Acestea sunt folosite adesea și pentru estomparea cicatricilor. Colagenul provenit de la bovine este unul dintre cele mai comune tipuri de fillere cu colagen, motiv pentru care atunci când este folosit un astfel de filler, se recomandă efectuarea unui test cutanat pentru a preveni orice risc alergic.
Pe grădinasănătății.ro poți găsi o varietate de suplimente cu colagen, atât sub formă lichidă, cât și sub formă de capsule sau pulbere, în funcție de efectele benefice pe care vrei să le obții.
Ce dăunează colagenului?
Produsele bogate în zaharuri: O dietă bogată în zahăr crește rata de glicație, un proces prin care zahărul din sânge se atașează de proteine pentru a forma noi molecule numite produse finale de glicație avansată. Acestea dăunează proteinelor din apropiere și pot deteriora colagenul.
Bolile autoimune: Unele afecțiuni autoimune determină anticorpii prezenți în organism să distrugă colagenul.
Fumatul: Multe chimicale prezente în tutun deteriorează atât colagenul, cât și elastina de la nivelul pielii. În plus, nicotina îngustează vasele de sânge din straturile exterioare ale pielii. Acest lucru compromite sănătatea pielii prin reducerea cantității transportate de substanțe nutritive și oxigen către piele.
Expunerea la soare: Razele ultraviolete favorizează descompunerea mai rapidă a colagenului, deteriorează fibrele de colagen și determină acumularea anormală de elastină. Razele UV din lumina soarelui deteriorează colagenul din derm, iar pielea se reconstruiește incorect, efectul nedorit fiind apariția ridurilor. Pentru a preveni afectarea colagenului, expune-te la soare in intervalele orare recomandate de specialiști și folosește o cremă cu factor de protecție solară.
Modificările genetice: Prezența unor modificări genetice poate afecta matricea extracelulară. Astfel, corpul poate produce colagen într-o cantitate mai mică sau colagenul poate fi de slabă calitate.
Bolile autoimune: Unele afecțiuni autoimune determină anticorpii prezenți în organism să distrugă colagenul.
Procesul de îmbătrânire duce la reducerea nivelul de colagen, în mod natural, odată cu trecerea timpului. Acest proces nu poate fi prevenit, însă pot fi făcute schimbări în stilul de viață pentru a împiedica pierderile de colagen din cauzele menționate anterior.
Efecte secundare ale consumului de colagen
Anumite suplimente cu colagen sunt obținute din pește, crustacee sau ouă. Persoanele care au alergii la unul dintre aceste alimente, ar trebui să evite suplimentele cu colagen ce conțin aceste ingrediente pentru a preveni reacțiile alergice. În plus, suplimentele cu colagen pot cauza probleme digestive, precum senzație de prea plin sau pirozis, potrivit specialiștilor din cadrul Spitalului Universitar Cleveland din Ohio, SUA.
Colagenul este extrem de important pentru organism, așadar alege să consumi alimente bogate în această proteină, să ții la distanță factorii care pot distruge colagenul și să apelezi la suplimentele cu colagen pentru numeroasele lor beneficii asupra corpului.
Economisești 36.25 lei
Referințe:
https://www.healthline.com/nutrition/collagen#what-it-does
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881#roles
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881#uses
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25314004/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793325/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429168/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28786550/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566884/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881#uses
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881#preventing-collagen-loss
https://www.healthline.com/nutrition/collagen#nutrients-that-increase-collagen
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110621/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16890388/
https://health.clevelandclinic.org/the-best-way-you-can-get-more-collagen/
https://sprooslife.com/how-to-takcollagen/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881#uses
https://nulivscience.com/blog/collagen-loss-protect-collagen-skin