Glucozamina joacă un rol vital în construirea și repararea cartilajului. De aceea, suplimentele alimentare ce conțin acest compus sunt adesea folosite pentru ușurarea simptomelor date de afecțiunile articulare și nu numai.
Află care sunt rolurile principale ale glucozaminei, ce beneficii majore aduce organismului, sub ce formă poate fi administrată și care este doza zilnică recomandată.
Ce este glucozamina?
Glucozamina este un compus format dintr-un derivat al fructozei și aminoacidul glutamine, ce se găsește în mod natural în organism. Glucozamina este necesară pentru a produce glicozaminoglican, o moleculă folosită în formarea și repararea cartilajelor și a altor țesuturi ale corpului.
Deoarece producția de glucozamină scade odată cu vârsta, suplimentele cu glucozamină sunt utilizate adesea pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor articulare, precum osteoartrita.
Studiile arată că administrarea unui supliment cu glucozamină, într-o cantitate de 1500 mg pe zi, stimulează producerea de condrocite, reduce durerea și îmbunătățește funcțiile articulațiilor. În plus, sulfatul de condroitină poate inhiba mai multe enzime care degradează cartilajul articular, motiv pentru care acești doi compuși se administrează adesea împreună.
Există trei tipuri de glucozamine precum sulfatul de glucozamină, hidroclorura de glucozamină și n-acetil glucozamină, primele două fiind cele mai benefice pentru organism.
Rolurile principale ale glucozaminei
Glucozamina acționează pe mai multe planuri pentru a menține sănătatea articulațiilor și nu numai. Iată care sunt cele mai importante roluri ale glucozaminei.
• Protejează articulațiile
Unul dintre rolurile principale ale glucozaminei este acela de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a țesuturilor dintre articulații, precum cartilajul articular. Acest tip de țesut neted acoperă capetele oaselor ce formează articulațiile și, împreună cu lichidul sinovial, minimizează frecarea oaselor între ele, permițând mișcarea nedureroasă la nivelul articulației.
În plus, glucozamina ajută la formarea mai multor compuși chimici implicați în crearea cartilajului articular și a lichidului sinovial.
Într-un studiu japonez la care au luat parte adulți cicliști s-a descoperit că suplimentarea cu până la 3 grame de glucozamină pe zi a redus degradarea colagenului de la nivelul genunchiului cu 27%, comparativ cu 8% în grupul placebo.
• Contribuie la reducerea inflamațiilor articulare
Glucozamina este folosită sub formă de supliment alimentar pentru a reduce inflamațiile asociate afecțiunilor sistemului osos. Un studiu de laborator efectuat în Coreea arată că acest compus a avut un rol antiinflamator semnificativ atunci când a intrat în contact cu celulele implicate în formarea oaselor.
• Ușurează durerile articulare
Glucozamina contribuie și la reducerea durerilor articulare, în special în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită. Suplimentele care conțin atât glucozamină, cât și condroitină, s-au dovedit la fel de eficiente precum anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidine indicate în combaterea durerilor ce apar în bolile articulare.
Produsele topice care conțin atât glucozamină, cât și condroitină, au fost analizate în cadrul mai multor studii. Utilizarea unor astfel de produse a dus la reducerea semnificativă a durerilor articulare, după 8 săptămâni de tratament. În plus, oamenii de știință susțin că utilizarea glucozaminei poate ajuta la scăderea dozelor de antiinflamatoare nesteroidiene, folosite de către pacienții în controlul durerii.
Economisești 8.89 lei
Economisești 6.84 lei
Care sunt beneficiile glucozaminei
Glucozamina s-a dovedit a fi eficientă în combaterea afecțiunilor sistemului osos, cât și în ușurarea simptomelor cauzate de alte boli precum cistita interstițială și sindromul de colon iritabil.
Ajută la combaterea afecțiunilor sistemului osos
De-a lungul timpului, glucozamina a fost studiată, în special, pentru capacitatea sa de a combate simptomele și progesia afecțiunilor precum osteoartrita, artrita reumatoidă și osteoporoza.
Mai multe studii indică faptul că suplimentarea zilnică cu sulfat de glucozamină poate reduce semnificativ simptomele osteoartritei și progresia bolii, având rezultate și în cazul prevenției.
Cercetători italieni și olandezi au analizat efectele sulfatului de glucozamina timp de 2 ani pe un grup de femei cu vârste cuprinse între 50-60 de ani. Aceștia au concluzionat că administrarea zilnică a 1500 mg de sulfat de glucozamină a redus în mod semnificativ riscul de a dezvolta osteoartrita genunchiului, spre deosebire de grupul de control, rezultatul sugerând că glucozamina, folosită ca supliment, poate avea efecte benefice și în terapia preventivă.
În 2001, în cadrul unui studiu belgian, 212 persoane cu osteoartrită a genunchiului au primit, timp de trei ani, sulfat de glucozamină într-o doză de 1500 mg pe zi și au fost evaluate folosind indicele de osteoartrită al Universităților Western Ontario și McMaster (WOMAC). Acest indice este chestionarul cel mai frecvent utilizat în cercetarea clinică pentru a evalua gradul de durere și rigiditate, precum și deficiența funcțională cauzată de osteoartrită.
Rezultatele studiului arată că pacienții care au luat suflat de glucozamină și-au ameliorat durerile de la nivelul genunchilor cu aproximativ 11,7% și au obținut o reducere a îngustării spațiului articular (0,06 mm față de 0,31 mm), potrivit măsurătorilor efectuate în cadrul radiografiilor. Ambele diferențe au fost semnificative din punct de vedere statistic.
În plus, cercetări realizate în China și Japonia arată că în urma administrării mai multor forme de glucozamină pe șoareci de laborator s-a obținut o reducere semnificativă a markerilor artritei reumatoide.
Folosită ca tratament în cistita interstițială
Glucozamina este folosită și în combaterea cistitei interstițiale, afecțiune asociată cu un deficit al compusului glicozaminoglican. Pentru că glucozamina este precursorul acestui compus, oamenii de știință susțin că administrarea suplimentelor cu glucozamină pot ajuta în controlul cistitei interstițiale.
Ameliorează simptomele sindromului de colon iritabil
Precum cistita interstițială, sindromul de colon iritabil este asociat adesea cu deficitul de glicozaminoglican. Există câteva studii care susțin ameliorarea simptomelor date de sindromul de colon iritabil prin utilizarea glucozaminei. O echipă de cercetători japonezi au descoperit în urma unui studiu realizat pe șoareci de laborator că administrarea de glucozamină reduce inflamațiile de la nivelul colonului.
Susține sănătatea ochilor
Mai multe studii realizate de cercetătorii din Taiwan, China, indică faptul că sulfatul de glucozamină susține sănătatea ochilor prin efectul antioxidant pe care îl are asupra retinei și reducerea inflamației oculare.
Benefică în afecțiunile articulațiilor temporo-mandibulare
Articulațiile temporo-mandibulare (ATM) leagă oasele mandibulei de cele ale craniului. Afecțiunile care apar la nivelul acestor articulații sunt cea mai comună cauză a durerilor faciale. Cercetătorii turci susțin că suplimentele ce conțin suflat de glucozamină și condroitină reduc durerea și nivelul markerilor inflamatori, în timp ce ajută la creșterea mobilității articulațiilor.
Un alt studiu realizat de o echipă de cercetători din China nu a evidențiat niciun efect semnificativ pe termen scurt al suplimentelor de clorhidrat de glucozamină pentru persoanele cu ATM. Cu toate acestea, a fost raportată o îmbunătățire semnificativă a controlului durerii pe termen lung.
Descopera gama noastra de produse pentru mobilitate articulara
Economisești 5.30 lei
Economisești 8.61 lei
Economisești 10.93 lei
Doza zilnică de glucozamină recomandată
Glucozamina se găsește sub formă de tablete sau capsule, ca ingredient principal sau alături de alte substanțe benefice pentru sistemul osos, precum condroitina. Doza zilnică recomandată de glucozamină este de 500 mg de trei ori pe zi.
Totodată, glucozamina poate fi găsită și în compoziția anumitor unguente sau creme ce pot fi folosite în caz de osteoartrită sau alte afecțiuni osoase.
Glucozamina poate fi și injectată intramuscular, doza recomandată fiind de 400 mg de două ori pe săptămână, timp de 6 săptămâni.
Înainte de a apela la un tratament pe bază de glucozamină, este important să discuți cu medicul specialist, mai ales dacă pe lângă o afecțiune a sistemului osos, te confrunți și cu alte probleme de sănătate.
Efecte secundare ale glucozaminei
Efectele adverse ale glucozaminei apar destul de rar și pot include simptome precum: indigestie, constipație, diaree, arsuri gastrice, greață, vărsături și mâncărimi ale pielii. Administrarea glucozaminei cu alimente ajută la reducerea efectelor adverse, în cazul în care apar.
Întrerupe tratamentul cu glucozamină cu cel puțin două săptămâni înaintea unei intervenții chirurgicale programate, întrucât glucozamina poate afecta capacitatea organismului de a regla nivelul zahărului din sânge.
Riscuri ale consumului de glucozamină
Glucozamina nu este indicată în următoarele cazuri:
Sarcină și alăptare: Glucozamina nu este recomandată în aceste două situații, întrucât nu există studii privind siguranța acesteia asupra fătului.
Cancer: Anumite suplimente pot reduce eficiența tratamentului împotriva cancerului. În cazul în care te confrunți cu aceste afecțiuni și vrei să iei un supliment pe bază de glucozamină, discută înainte cu medicul specialist.
Diabet: Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că glucozamina poate afecta nivelul glucozei în sânge. Din acest motiv, suplimentele cu glucozamină pot fi contraindicate în cazul persoanelor cu diabet sau intoleranță la glucoză.
Astm: În 2008, autorii unui alt studiu american avertizează că glucozamina ar putea declanșa diferite efecte adverse, inclusiv dificultăți de respirație, în cazul persoanelor cu astm bronșic.
Alergii: Suplimentele cu glucozamină derivate din crustacee pot declanșa reacții alergice.
Probleme hematologice: Glucozamina poate afecta tensiunea arterială și coagularea sângelui. Persoanele care iau warfarină sau alte medicamente pentru subțierea sângelui, nu ar trebui să ia un supliment pe bază de glucozamină.
Cu toate că glucozamina se găsește în mod natural în organism, în cazul unei afecțiuni osoase, specialiștii recomandă suplimentarea acestui compus. În plus, glucozamina are un efect și mai puternic atunci când este administrată împreună cu sulfatul de condroitină.
Cere sfatul specialistului înainte de a alege suplimentul alimentar. Acesta te va îndruma către cea mai bună opțiune, în funcție de problemele cu care te confrunți.
Suplimente lichide pentru articulatii cu absorbtie rapida si eficienta sporita
Referințe:
https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-glucosamine-88809
https://www.healthline.com/nutrition/glucosamine#what-it-is
https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/glucosamine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23358550/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17270442/
https://www.healthline.com/nutrition/glucosamine#bone-conditions
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30021375/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22434264/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26806185/
https://www.aafp.org/afp/2008/0815/p471.html#afp20080815p471-b5
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10465666/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25439918/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25655796/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25662545/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29864430/
https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-glucosamine-88809
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265748#risks