Vitamina K2 e membrul cel mai activ din punct de vedere biologic al familiei de vitamine K. Desi K1 si K3 similare strucutral nu sunt prea utilizabile in interiorul corpului, exista o exceptie. Ficatul foloseste K1 pentru a-si produce K2.
Aceasta din urma regleaza mai multe functii ale corpului, de exemplu coagularea sangelui si metabolismul osos.
Doza zilnica recomandata pentru adulti
Un adult are nevoie de cantitati mici de K2 care sunt usor de obtinut daca acesta urmeaza o dieta sanatoasa. Nu exista recomandari zilnice specifice pentru vitamina K2, insa exista pentru K1 (din moment ce organismul il transforma pe acesta in K2).
Expertii de la Institutul Linus Pauling recomanda 120 mcg pe zi pentru barbati adulti si 100 mcg pe zi pentru femei adulte. Bacteriile benefice din tractul intestinal elibereaza cantitati mici de vitamina K2, insa nu se stie clar cat de bine este absorbit si folosit.
Sursa dietetica cea mai bogata pentru vitamina K2 este preparatul japonez natto. O portie de 100 g ofera 1000 mcg de vitamina K2, mai mult decat suficient pentru un adult sanatos. Alte surse de K2 includ varza murata, galbenusurile, lapte integral, unt, carnea grasa de gasca, pui sau vita.
Vitamina K1 provine din plante si se gaseste in abundenta in zarzavaturile verzi si de culoare inchisa.
Ce trebuie sa luati in considerare daca folositi suplimente pe baza de vitamina K2
Anumite persoane au risc crescut de a dezvolta deficienta de vitamina K2. Medicamentele anticoagulante actioneaza ca antagonisti ai vitaminei K2 si nu o lasa pe aceasta sa isi indeplineasca rolul. In cazul in care folositi astfel de medicamente, e posibil sa fie nevoie sa cresteti doza de vitamina K2 pentru a compensa.
Ca molecula solubila in grasimi, vitamina K necesita cantitati suficiente de grasimi pentru a fi absorbita.
Descopera gama noastra de vitamine lichide cu absorbtie rapida
Economisești 10.05 lei
Economisești 5.85 lei
Economisești 6.90 lei
Economisești 8.55 lei