Aminoacizii Esențiali: Beneficii, Utilizări, Tipuri, Suplimente

Aminoacizi

Ce aminoacizi are nevoie organismul nostru?

Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi pentru o funcționare optimă, iar pe 11 dintre aceștia îi poate produce singur. Așadar, este necesar să îi obții pe ceilalți 9 din alimentație sau prin folosirea suplimentelor alimentare în care aceștia se regăsesc. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre aminoacizi și despre beneficiile acestora, află tot ce trebuie să știi din acest material.

Ce sunt aminoacizii?

Aminoacizii sunt molecule care intră în compoziția proteinelor și care sunt implicate în procese importante din organism. Din punct de vedere chimic ei sunt compuși organici alcătuiți  din grupări de amino (-NH2) și carboxil (-COOH). Lipsa acestora afectează sinteza proteinelor, împiedică asimilarea altor nutrienți din alimentație și diminuează capacitatea organismului de apărare.

Beneficiile aminoacizilor

Aminoacizii oferă beneficii multiple organismului, datorită numeroaselor funcții în care sunt implicați, după cum urmează:

Beneficii aminoacizi
Protejează sistemul imunitar

Atunci când identifică substanțe dăunătoare, precum bacteriile, germenii și paraziții, organismul produce anticorpi cu rol în apărare. Aminoacizii participă la producerea anticorpilor și sunt implicați astfel în protejarea organismului.

Furnizează energie organismului

Aminoacizii, cu precădere izoleucina și valina, sunt o sursă excelentă de energie pentru organism.

Echilibrează digestia

Histamina este o componentă importantă în funcționarea corespunzătoare a digestiei, iar pentru ca aceasta să fie sintetizată de către organism, este necesar aminoacidul histidina.

Menține sănătatea mușchilor

Aminoacizii sunt esențiali pentru sănătatea mușchilor, motiv pentru care sportivilor li se recomandă utilizarea unui supliment cu aminoacizi. Leucina contribuie la refacerea musculară, în timp ce valina susține funcțiile musculare.

Reglează ritmul circadian

Aminoacizii sunt importanți și pentru reglarea ritmului circadian. Histidina și triptofanul îmbunătățesc somnul și ameliorează insomnia și alte tulburări de somn.

Participă la sinteza neurotransmițătorilor

Aminoacizii participă la sinteza neurotransmițătorilor și a hormonilor, fenilalanina fiind implicată atât în producerea acestora, cât și a altor aminoacizi.

Asigură sănătatea părului, a pielii și a unghiilor

Lizina este un aminoacid implicat în producerea de colagen și elastină, aceste două proteine fiind importante pentru sănătatea unghiilor, a părului și a pielii.

Mențin o greutate corporală normală

Unii aminoacizi, precum treonina, sunt implicați în metabolizarea grăsimii și ajută la menținerea unei greutăți corporale normale. Altfel spus, aminoacizii sunt vitali în cure de slăbire și regimuri de menținere a greutății corporale sub control.

Îmbunătățesc starea de spirit

Triptofanul este un aminoacid implicat în producerea de serotonină, supranumit hormonul fericirii. Astfel, acest aminoacid îmbunătățește starea de spirit, reduce anxietatea și depresia.

Contribuie la producerea hormonilor

Aminoacizii asigură un nivel optim de hormoni în organism. Epinefrina este unul astfel de aminoacid, care normalizează răspunsul organismului la stres.

Utilizările aminoacizilor

Aminoacizii au următoarele utilizări terapeutice:

Utilizari aminoacizi
Îmbunătățirea performanțelor sportive

Aminoacizii favorizează îmbunătățirea performanțelor sportive. Un supliment BCAA complet, pe baza de valină, leucină și izoleucină, înlătură oboseala, îmbunătățește rezistența și anduranța la efort fizic și stimulează refacerea musculară după antrenament.

Reglarea stării de dispoziție

Aminoacizii, precum triptofanul, se pot utiliza pentru a regla starea de dispoziție și a ameliora simptomele depresiei.

Refacerea organismului după o intervenție chirurgicală

Aminoacizii pot fi utilizați pentru a grăbi procesul de refacere al organismului după o intervenție chirurgicală.

Prevenirea masei musculare

Aminoacizii împiedică pierderea masei musculare, aceasta fiind întâlnită după vârsta de 40 de ani, atunci când masa musculară începe să scadă cu 3-5%.

Energizarea organismului

Aminoacizii sunt o sursă excelentă de energie, putând fi utilizați pentru a înlătura stările de oboseală.

Susținerea scăderii în greutate

Scăderea în greutate poate fi îmbunătățită prin utilizarea aminoacizilor, care sunt implicați în procesele metabolice.

Reglarea somnului

Persoanele care se confruntă cu tulburări de somn pot observa o ameliorare a acestora prin folosirea aminoacizilor, histidina și triptofanul ajutând la reducerea stresului și la ameliorarea insomniei.

Produsele noastre bogate in aminoacizi

-7%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 90.21 lei. TVA inclus

Economisești 6.79 lei

-7%
SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 116.25 lei. TVA inclus

Economisești 8.75 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 79.00 lei.Prețul curent este: 69.52 lei. TVA inclus

Economisești 9.48 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 85.56 lei. TVA inclus

Economisești 6.44 lei

Tipuri de aminoacizi

Există 3 tipuri de aminoacizi, după cum urmează:

Aminoacizi esențiali

Organismul are nevoie de proteine și aminoacizi pentru a funcționa optim. Aminoacizii care nu pot fi produși de către organism sunt numiți esențiali, aceștia fiind obținuți doar din alimentație și din suplimente alimentare. Ei sunt necesari, printre altele, atât pentru buna funcționare a sistemului imunitar, cât și pentru sinteza proteinelor.

Aminoacizi neesențiali

În orice tabel aminoacizi, la categoria celor condiționali sunt incluși alanina, asparagina, acidul aspartic și acidul glutamic. Ei sunt sintetizați de către organism atunci când acesta funcționează optim.

Aminoacizi condiționali

Acești aminoacizi pot fi produși de către organismul sănătos sau pot fi furnizați sub formă de suplimente alimentare. În această categorie sunt incluși glicina, glutamina, serina, tirozina, arginina, ornitina, prolina și cisteina.

Care sunt cei 9 aminoacizi esențiali?

Cei 9 aminoacizi esențiali sunt următorii:

Histidina

Deși histidina poate fi produsă de către organism, este necesară suplimentarea din alimentație sau cu ajutorul suplimentelor alimentare. Ea este importantă pentru regenerarea țesuturilor și pentru metabolizarea histaminei.

Lizina

Lizina este importantă pentru creșterea masei musculare și pentru dezvoltarea sistemului osos. Ea contribuie la absorbția calciului, participă la sinteza de hormoni și enzime. Totodată, ea ajută la regenerarea țesuturilor și grăbește vindecarea rănilor.

Valina

Dacă te întrebi BCAA – ce este, acesta este prescurtarea de la „Branched Chain Amino Acids” și include valina, leucina și izoleucina. Prin urmare, valina este unul dintre cei mai buni aminoacizi, fiind importantă pentru creșterea masei musculare și refacerea mușchilor. De asemenea, ea întărește imunitatea organismului și ameliorează starea de nervozitate.

Leucina

Aflată tot în categoria de aminoacizi BCAA, leucina ajută la dezvoltarea masei musculare și la creșterea energiei. Ea contribuie, totodată, la stabilizarea glucozei în sânge și la scăderea în greutate.

Izoleucina

Izoleucina crește performanța fizică, reface țesutul muscular după antrenamente fizice intense și stimulează sinteza hemoglobinei. Alte beneficii ale acestui aminoacid includ creșterea imunității organismului și grăbirea vindecării rănilor.

Metionina

Acest aminoacid este implicat în detoxifierea organismului de metale grele și în absorbția de zinc și seleniu. El ajută la reducerea inflamațiilor din organism și la ameliorarea dezechilibrelor hormonale.

Fenilalanina

Din categoria de aminoacizi esențiali pentru creier face parte fenilalanina, care ajută organismul să producă neurotransmițători implicați în memorare, concentrare și buna dispoziție.

Treonina

Treonina este importantă pentru sănătatea pielii, a articulațiilor, a oaselor și a dinților. Ea participă la sinteza colagenului și a elastinei, stimulează imunitatea organismului și îmbunătățește absorbția grăsimilor.

Triptofanul

Acest aminoacid este necesar pentru producerea serotoninei și ajută la îmbunătățirea stării de spirit, dar și a somnului. De asemenea, el ajută la ameliorarea depresiei și a anxietății.

Ce alimente îți oferă aminoacizi esențiali?

Dacă ești în căutarea unor surse de aminoacizi naturali, poți include în dietă următoarele alimente, care conțin toți aminoacizii esențiali:

  • Carnea, fie că este de găină, rață, vită, porc, oaie sau curcan;
  • Ouăle;
  • Produsele lactate, precum iaurtul, laptele, sana, brânzeturile și chefirul;
  • Peștele, precum tonul, somonul și codul.

Există și surse vegetale de proteine complete, care conțin toți aminoacizii esențiali, precum soia, quinoa și hrișcă. Alte surse importante de aminoacizi sunt fasolea, mazărea, nucile și lintea, dar acestea nu conțin toți aminoacizii esențiali.

Este bine să iei aminoacizi în fiecare zi?

Aminoacizi suplimente aduc beneficii organismului și se pot utiliza zilnic, prin respectarea dozelor recomandate. La nevoie poți discuta cu medicul despre o astfel de cură cu aminoacizi.

Când ar trebui să iei aminoacizi?

Aminoacizii pot fi utilizați de către sportivi (pentru anduranța în timpul exercițiilor sportive) și de către persoanele care doresc să își îmbunătățească performanțele sportive, înainte, pe durata sau după antrenamente. Aminoacizii se pot integra în regimul zilnic în mod separat sau între mesele principale.

Sunt suplimentele cu aminoacizi sigure?

Suplimentele cu aminoacizi sunt sigure, ele fiind recomandate persoanelor care nu beneficiază de necesarul de proteine din alimentație. Atunci când sunt administrate în dozele recomandate greutății tale corporale, ele sunt lipsite de efecte secundare.

Cum să alegi suplimentele cu aminoacizi?

Pentru a alege suplimentele cu aminoacizi, acordă atenție etichetelor și verifică ingredientele acestora. Orientează-te către produse care conțin ingredientele de care organismul tău are nevoie. De asemenea, este bine să optezi pentru produse fără coloranți și conservanți. Produsele naturale, cu o compoziție bogată în substanțe nutritive, aduc organismului doar beneficii, fiind lipsite de substanțe care pot fi dăunătoare.

Un alt criteriu de alegere îl reprezintă forma lor, astfel există atât aminoacizi lichizi, cât și pulbere și suplimente. Optează pentru forma care este mai ușor pentru tine de administrat.

Încorporarea aminoacizilor esențiali în dietă

Încorporarea aminoacizilor esențiali în dietă este posibilă prin consumul alimentelor bogate în aceste substanțe sau prin utilizarea suplimentelor alimentare. Se pot consuma atât alimentele vegetale și animale, care sunt surse complete de proteine și conțin toți aminoacizii esențiali, cât și cele care conțin unii aminoacizi.

Atunci când aminoacizii nu pot fi furnizați organismului prin alimentație, se pot utiliza suplimentele nutritive, care sunt ușor de administrat. Potrivit Institutului de Medicină din SUA, dozele recomandate de aminoacizi esențiali per kilogram de greutate corporală sunt următoarele:

  • Histidina – 14 mg;
  • Leucina 42 mg;
  • Izoleucina – 19 mg;
  • Lizina – 38 mg;
  • Fenilalanina – 33 mg;
  • Metionina – 19 mg;
  • Triptofanul –5 mg;
  • Treonina – 20 mg;
  • Valina– 24 mg.

Care sunt efectele secundare ale consumului de aminoacizi?

Administrarea aminoacizilor este lipsită de efecte secundare, dacă sunt utilizați în dozele recomandate, adaptate greutății corporale. În cazul în care ei sunt consumați într-o cantitate mai mare, pot produce disconfort gastrointestinal, precum balonare, durere abdominală și diaree.

De asemenea, dozele prea mari de aminoacizi pot determina o creștere a acidului uric din organism, aceasta prezentând un risc crescut pentru instalarea gutei. Un alt efect secundar în caz de supradozare sunt modificările tensiunii arteriale și ale apetitului.

Citește cu atenție recomandările de administrare de pe eticheta suplimentului nutritiv pe care îl folosești, pentru a-l utiliza corect și a beneficia de multiplele avantaje ale aminoacizilor asupra sănătății. Aceștia pot fi utilizați atât pentru a îmbunătăți performanțele sportive, cât și pentru a ameliora depresia, anxietatea sau insomnia, aducând o îmbunătățire asupra sănătății întregului organism.

Suplimente naturale bogate in aminoacizi

-7%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 90.21 lei. TVA inclus

Economisești 6.79 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 85.36 lei. TVA inclus

Economisești 11.64 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 85.36 lei. TVA inclus

Economisești 11.64 lei

-7%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 157.00 lei.Prețul curent este: 146.01 lei. TVA inclus

Economisești 10.99 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri