Psoriazis: Cauze, Simptome, Tipuri, Tratament, Suplimente

Psoriazisul este o afecțiune a pielii care grăbește ciclul de viață al celulelor. Celulele suplimentare acumulate rapid pe suprafața pielii formează solzi și pete roșii care provoacă mâncărime și, uneori, chiar usturime sau durere. Psoriazisul este o afecțiune cronică. De multe ori, aceasta apare și se retrage.

Principalul obiectiv al tratamentului constă în oprirea dezvoltării rapide a celulelor suplimentare. Pentru o gestionare optimă a simptomelor, se impune un echilibru al stilului de viață, o hidratare corespunzătoare, renunțarea la fumat și controlul stresului, la care se adaugă tratamentul specific.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de psoriazis?

Psoriazis gutat. Este, de obicei, declanșat de o infecție bacteriană. Este marcat de leziuni mici, de forma unei picături de apă, la nivelul scalpului, brațelor și picioarelor.

Psoriazis inversat. Declanșat de infecțiile fungice, afectează în principal pielea de la nivelul axilelor, din zona inghinală, de sub sâni sau din jurul organelor genitale. Psoriazisul inversat provoacă pete netede, iar pielea se inflamează și se înroșește. Aceste simptome se agravează odată cu transpirația.

Psoriazis pustular. Este o formă mai rară de psoriasis și poate fi răspândit pe întregul corp sau poate fi vizibil pe zone mici de pe mâini, picioare sau vârfurile degetelor. Psoriazisul pustular generalizat poate provoca, de asemenea, febră, frisoane, mâncărime severă și diaree.

Psoriazis eritrodermic. Este cea mai atipică manifestare a psoriazisului și poate acoperi întregul corp cu o erupție roșie care provoacă mâncărimi sau arsuri intense.

Artrita psoriazică este o complicație a psoriazisului și provoacă, pe lângă inflamații și solzi pe piele, și umflături ale articulațiilor. Uneori simptomele articulare sunt prima sau singura manifestare a acestei afecțiuni. Uneori, sunt vizibile doar anumite modificări ale unghiilor.

Semnele și simptomele psoriazisului

Acestea diferă de la caz la caz. De regulă, cazurile comune includ:

  • Pete de culoare roșiatică acoperite cu solzi argintii la nivelul pielii;
  • Piele uscată și crăpată care poate prezenta sângerări;
  • Mâncărimi, arsuri sau dureri la nivelul pielii;
  • Unghii îngroșate, întrețesute sau ridicate;
  • Articulații inflamate și rigide.
Cauze psoriasis

Cauzele apariției psoriazisului

Nu se știe cu exactitate care este cauza principală a psoriazisului, însă în urma cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, oamenii de știință au descoperit două cauze posibile: factorii genetici și sistemul imunitar care nu funcționează în mod corespunzător.

Factorii genetici joacă un rol important în declanșarea psoriazisului. În urma unui studiu londonez, oamenii de știință au descoperit peste 60 de markeri genetici care contribuie la activarea celulelor Th17, o componentă cheie a inflamației în psoriazis.

Așadar, istoricul familial al unei persoane poate crește riscul acesteia de a dezvolta psoriazis la un moment dat în viață. De fapt, aproximativ 40% dintre persoanele cu psoriazis sau artrită psoriazică au antecedente familiale pentru una dintre aceste afecțiuni.

Specialiștii susțin că psoriazisul este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul își atacă propriile celule. În cazul acestei afecțiuni, celulele T (celulele albe sau limfocitele) atacă în mod greșit celulele pielii, favorizând dezvoltarea excesivă a acestora.

În mod normal, celulele pielii au nevoie de aproximativ o lună pentru a fi reînnoite, însă în cazul psoriazisului, au nevoie de doar 3-4 zile pentru a fi înlocuite cu unele noi.

Cosmetice naturale premium pentru un ten sanatos si luminos

Prețul inițial a fost: 124.99 lei.Prețul curent este: 106.24 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

Prețul inițial a fost: 124.99 lei.Prețul curent este: 106.24 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

Prețul inițial a fost: 352.50 lei.Prețul curent este: 299.63 lei. TVA inclus

Economisești 52.88 lei

Prețul inițial a fost: 124.99 lei.Prețul curent este: 106.24 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

Factori de risc

Potrivit Fundației Nationale de Psoriazis din SUA, cel puțin 10% din persoane moștenesc genele care ar putea duce la psoriazis, însă doar 3% sau mai puțin dezvoltă efectiv boala. Din acest motiv, specialiștii sunt de părere că boala este cauzată de o combinație între genetică și factori externi sau declanșatori.

Printre cei mai comuni factori de risc se numără:

  • Stresul. Acest factor major poate fi cauza declanșatoare a psoriazisului sau poate duce la agravarea bolii, după stabilirea diagnosticului. În cazul în care știi că ești predispus la psoriazis sau deja te confrunți cu această afecțiune, include în programul tău zilnci tehnici de relaxare precum yoga sau meditația, pentru a putea ține sub control simptomele psoriazisului.
Factori de risc psoriasis
  • Vremea rece. Psoriazisul se agravează la temperaturi scăzute, fapt pentru care dermatologii recomandă expunerea la soare ori de câte ori este posibil, însă nu mai mult de 10-15 minute pe zi. Lumina soarelui reduce activitatea sistemului imunitar, care este hiperactiv în cazul persoanelor care suferă de psoriazis.
  • Pielea uscată. Orice leziune la nivelul pielii poate duce la agravarea condiției, inclusiv uscăciunea severă a pielii. Pentru a preveni uscarea și crăparea pielii, asigură-te că te hidratezi în mod corespunzător pe tot parcursul zilei. Consumă suficiente lichide și folosește zilnic o cremă hidratantă fără parfum sau parabeni, pentru a minimiza erupțiile cutanate.
  • Infecțiile. Unele infecții comune, precum faringita streptococică sau aftele cauzate de candida albicans, cât și infecțiile căilor respiratorii superioare pot declanșa erupțiile cutanate specifice psoriazisului. Dacă te confrunți cu una dintre aceste infecții, mergi la medic pentru a primi un tratament adecvat. Infecțiile mai puțin frecvente sau infecțiile virale, precum HIV-ul, pot declanșa, de asemenea, psoriazisul.
  • Anumite medicamente. Betablocantele (medicamente care scad tensiunea arterială), litiul (folosit pentru tulburări mintale grave) și medicamentele antimalarie pot declanșa sau agrava psoriazisul. În cazul în care te confrunți cu această afecțiune a pielii și iei unul dintre tratamentele menționate, dermatologul îți poate recomanda terapia cu lumină sau cremele topice pentru a ține sub control simptomele date de psoriazis.
  • Fumatul. Există date care arată că fumatul poate înrăutăți psoriazisul. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie, fumătorii au un risc aproape dublu de a dezvolta psoriazis, în comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată. Un alt studiu realizat de cercetătorii din Danemarca la care au luat parte 1700 de perechi de gemeni arată că fumătorii înrăiți aveau un risc de două ori mai mare de a avea psoriazis.
  • Modificările hormonale. În cazul femeilor, nivelul scăzut de estrogen din corp poate fi un factor declanșator al psoriazisului. Acest lucru explică de ce persoanele de sex feminin care se confruntă cu psoriazis observă o înrăutățire a condiției atunci când sunt la pubertate sau la menopauză și o ameliorare a simptomelor pe perioada unei sarcini.
  • Obezitatea. Persoanele obeze au un risc mai mare de a suferi de psoriazis, iar când afecțiunea deja există, obezitatea poate agrava simptomele. Un studiu realizat de oamenii de știință din Danemarca arată că o dietă slab calorică duce la ameliorarea simptomelor psoriazisului și la îmbunătățirea vieții pacienților care se confruntă atât cu obezitatea, cât și cu psoriazisul.
Diagnostic psoriasis

Diagnosticarea psoriazisului

În cele mai multe cazuri, diagnosticul de psoriazis se stabilește în urma unui simplu control realizat de către medicul specialist. Simptomele psoriazisului sunt, de obicei, evidente și ușor de distins de alte afecțiuni care pot provoca simptome similare.

Când doctorul nu poate pune un diagnostic clar de psoriazis, acesta poate recomanda biopsia. Se recoltează un fragment mic de piele care, ulterior, este analizat la microscop. Această procedură poate evidenția tipul de psoriazis prezent, cât și alte afecțiuni sau posibile infecții ale pielii.

Tratament pentru psoriasis

Nu există un tratament care să vindece psoriazisul, însă există mai multe metode prin care poate fi ținut sub control. De obicei, planul de tratament vizează reducerea inflamației și a scuamelor, încetinirea creșterii celulelor pielii și îndepărtarea plăcilor cutanate formate.

Tratamentul local poate include corticosteroizi topici, retonoizi topici, analogi ai vitaminei D (încetinesc creșterea celulelor pielii), acid salicilic și creme hidratante.

Tratamentul medicamentos este indicat persoanelor care se confruntă cu forme moderate sau severe de psoriazis și poate include retinoizi orali, ciclosporină (imunosupresor) sau metrotexat (controlează inflamația). Când pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos, doctorul poate recomanda un tratament medicamentos injectabil.

Psoriasis tratament

O altă metodă de a ține sub control psoriazisul este terapia cu lumină. Lumina soarelui ucide globulele albe hiperactive care atacă celulele sănătoase ale pielii și provoacă creșterea rapidă a celulelor. Atât lumina UVA, cât și UVB pot fi utile în reducerea simptomelor psoriazisului, începând cu stadiul incipient până la cel moderat.

Lumina UVB cu bandă largă de la o sursă de lumină artificială ajută, de asemenea, în controlul psoriazisul care nu se îmbunătățește cu tratamente topice. Efectele secundare pe termen scurt pot include simptome precum roșeață, mâncărime și piele uscată. Hidratarea regulată te poate ajuta să minimizezi aceste efecte adverse.

Totodată, poate fi folosită și terapia cu lumină UVB cu bandă îngustă, despre care specialiștii spun că ar fi mai eficientă decât fototerapia UVB cu bandă largă, fiind benefică și în cazurile severe de psoriazis. De obicei, se folosește de două sau trei ori pe săptămână până când se observă îmbunătățiri la nivelul pielii și, ulterior, mai rar ca terapie de întreținere. Cu toate acestea, fototerapia UVB cu bandă îngustă poate avea efecte adverse mai severe.

O altă terapie cu lumină este PUVA, care folosește radiația ultravioletă A în combinație cu un fotosensibilizant (psoralen, care se administrează înainte de expunerea la UVA). Lumina UVA pătrunde mai adânc în piele spre deosebire de lumina UVB, iar psoralenul crește sensibilitatea la lumina ultravioletă.

Majoritatea persoanelor cu psoriazis moderat până la sever vor beneficia de un plan complex de tratament. Unii oameni pot folosi același tratament toată viața. Alții pot fi nevoiți să schimbe tratamentele ocazional dacă pielea lor nu mai răspunde la tratamentul pe care îl primesc.

Suplimente pentru psoriasis

În completarea tratamentului stabilit de medic, pot fi folosite și anumite suplimente care au rolul de a ușura simptomele date de psoriazis. Întreabă-ți medicul dacă și tu poți folosi unul dintre suplimentele de mai jos, în funcție de tipul de psoriazis cu care te confrunți.

Cremă pe bază de aloe vera. Proprietățile principale ale plantei de Aloe privind sănătatea pielii constau în reducerea roșeții, a mâncărimilor și a inflamației. Optează pentru o cremă cu extract de Aloe vera, pe care să o folosești de câteva ori pe zi, timp de o lună sau în funcție de recomandările medicului.

Supliment pe bază de ulei de pește. Utilizarea unui supliment ce conține ulei de pește în combinație cu fototerapia UVB contribuie la reducerea suprafețelor de piele afectate de psoriazis. Aplicarea uleiului de pește pe pielea afectată și acoperirea acesteia cu un pansament timp de șase ore pe zi, pe o perioadă de patru săptămâni, ar putea ameliora procesul de descuamare a pielii.

Ulei sau tinctură din struguri Oregon. Uleiul obținut din struguri Oregon, cât și tinctura, ajută la ameliorarea simptomelor psoriazisului. În compoziția acestei plante se găsește berberină, un alcaloid natural care suprimă inflamația provocată de psoriazis și încetinește procesul de creștere a celulelor pielii.

Uleiuri esențiale. Acestea nu au un beneficiu specific pentru psoriazis, însă pot contribui la reducerea stresului și anxietății, doi factori agravanți ai bolii.

Prețul inițial a fost: 114.48 lei.Prețul curent este: 97.31 lei. TVA inclus

Economisești 17.17 lei

Prețul inițial a fost: 60.00 lei.Prețul curent este: 51.00 lei. TVA inclus

Economisești 9.00 lei

-50%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 81.00 lei.Prețul curent este: 40.50 lei. TVA inclus

Economisești 40.50 lei

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 114.04 lei.Prețul curent este: 96.93 lei. TVA inclus

Economisești 17.11 lei

Supliment pe bază de colagen lichid hidrolizat 10.000 mg

Pe lângă colagenul de tip 1 si 3, regăsit în special în piele, păr și unghii, suplimentul Collagen, produs în Suedia, conține și acid hialuronic, biotină, cupru, siliciu și un adaos de vitamine pentru o absorbție mai bună a colagenului.

Printre cele mai importante beneficii ale acestui supliment se numără: îmbunătățirea texturii pielii, reducerea riscului de degradare a articulațiilor și cartilajelor, combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi asupra organismului, hidratarea țesuturilor menținând elasticitatea pielii și susținerea sănătății sistemului cardiovascular.

Pentru obținerea acestor beneficii, dar și a altora, se recomandă folosirea acestui supliment pe o perioadă de minimum 3 luni.  Produsul poate fi folosit atât ca metodă de prevenție, cât și pentru ameliorarea simptomelor date de anumite afecțiuni, precum psoriazis.

De asemenea, pentru o mai bună hidratare a pielii, îți recomandăm Acidul Hialuronic Vegan extras din Iarba Fermentată, iar pentru ameliorarea durerilor articulare, poți folosi Colagenul Lichid Hidrolizat de Tip 2 Joint Support.

Înainte de a folosi orice supliment care contribuie la ușurarea simptomelor psoriazisului, discută cu medicul specialist. Acesta îți va spune ce tip de supliment poți folosi, în funcție de stadiul psoriazisului și de tratamentul pe care deja îl urmezi.

VEGAN
Prețul inițial a fost: 95.00 lei.Prețul curent este: 80.75 lei. TVA inclus

Economisești 14.25 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 114.00 lei.Prețul curent este: 96.90 lei. TVA inclus

Economisești 17.10 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 147.00 lei.Prețul curent este: 124.95 lei. TVA inclus

Economisești 22.05 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 106.25 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

Dieta si psoriazisul

Cu toate că nu există o dietă specifică privind tratarea psoriazisului, anumite modificări în alimentația de zi cu zi pot ajută la un control mai bun al simptomelor date de această afecțiune cronică și la prevenirea apariției complicațiilor.

Inflamația este principalul simptom al psoriazisului. Anumite alimente pot reduce sau chiar previn apariția inflamației în corp. În plus, o dietă echilibrată ajută la reducerea riscului de a suferi de complicații precum diabet, tensiune arteriale sau boli cardiovasculare.

Fundația Natională a Psoriazisului din Statele Unite ale Americii oferă următoarele recomandări persoanelor cu psoriazis:

  • limitarea consumului de alcool;
  • includerea în dietă a proteinelor din surse slabe de proteine, spre exemplu prin consumul de pui;
  • includerea în dietă a alimentelor bogate în acizi grași-Omega 3, precum pește, nuci, semințe de in și boabe de soia.
  • reducerea aportului de gluten, mai ales dacă există alergie sau intoleranță la gluten;
  • evitarea consumului de alimente proinflamatorii, precum zahărul rafinat, carnea roșie, lactatele și alimentele procesate.

Complicații

Psoriazisul poate duce la apariția mai multor complicații. Aproximativ 20-30% dintre persoanele care au psoriazis suferă și de inflamații ale articulațiilor cu simptome specifice artritei. Acest tip de psoriazis poate duce la distrugerea progresivă a articulațiilor.

Alte complicații cauzate de psoriazis pot apărea în sfera socială. O persoană care suferă de această afecțiune se poate confrunta, spre exemplu cu excluziune socială și stimă de sine scăzută. Acestea împreună cu disconfortul fizic cauzat de psoriazis pot afecta psihic o persoană, cauzând depresie și anxietate, cât și scăderea calității vieții.

Psoriazisul poate duce, de asemenea, la un risc mai mare de boli cardiovasculare, sindrom metabolic, diabet zaharat și unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de piele pulmonar și non-melanom, potrivit oamenilor de știință din Philadelphia, SUA.

Metode de prevenție

Nu există o modalitate de a preveni psoriazisul, însă există câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce simptomele și numărul de erupții.

Preventie psoriasis
  • Redu nivelul stresului ajutându-te de meditație, yoga sau alte tipuri de exerciții fizice care ajută la detensionarea organismului;
  • Adoptă o dietă echilibrată;
  • Recunoaște și evită alimentele care pot agrava simptomele psoriazisului;
  • Nu fuma și nu bea alcool în exces;
  • Menține pielea hidratată;
  • Permite-i pielii să intre în contact cu soarele zilnic, însă pe perioade scurte de timp;
  • Evită dușurile lungi și fierbinți.

Când să consulți un medic

Odată cu confirmarea diagnosticului de psoriazis este important să consulți medicul periodic, pentru a-i permite acestuia să observe modul în care evoluează boala. În cazul în care până la următoarea vizită la doctor te confrunți cu următoarele probleme, mergi cât de repede posibil la un nou consult:

  • te confrunți cu noi dureri la nivelul pielii sau cele deja existente s-au agravat;
  • ai plăci formate care sângerează;
  • resimți dureri mai intense la nivelul articulațiilor ;
  • ai semne ale unei infecții la nivelul pielii, precum durere, roșeață, inflamație, puroi, piele fierbinte la atingere și febră;
  • te confrunți cu probleme noi de sănătate, precum bătăi rapide ale inimii sau amețeală.

Cu un plan de tratament bine pus la punct de către medicul specialist, psoriazisul poate fi ținut sub control. Pe lângă tratamentul adecvat, este important să reduci stresul și să eviți factorii care pot agrava această afecțiune, printre care și alimentația bogată în carbohidrați simpli și grăsimi saturate.

Suplimentele pot fi și ele de ajutor în ameliorarea simptomatologiei, însă înainte de a testa eficiența acestora, discută cu medicul specialist, pentru a preveni posibilele interacțiuni sau efecte adverse.

Suplimente naturale pentru o piele sanatoasa si frumoasa

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 189.66 lei.Prețul curent este: 161.21 lei. TVA inclus

Economisești 28.45 lei

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 149.97 lei.Prețul curent este: 127.47 lei. TVA inclus

Economisești 22.50 lei

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 194.98 lei.Prețul curent este: 165.73 lei. TVA inclus

Economisești 29.25 lei

VEGAN

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 144.99 lei.Prețul curent este: 123.24 lei. TVA inclus

Economisești 21.75 lei

2 thoughts on “Psoriazis: Cauze, Simptome, Tipuri, Tratament, Suplimente

  1. Dorina caragea says:

    Fiica mea a avut in urma cu 6 ani..acum a reapauyt iar pe zona picioarelor. Crema nu ajuta ce padtile recommendations.. a luat si on trecut dar am uitat cum se numeau..multumesc miult

  2. Radulescu Lavinia says:

    Poate sa fie o cauza a acestei boli și faptul că în copilărie(2-10 ani) a luat antibiotice din 2 in 2 luni???? Puroi in gât,febră 40, ???? Acum are băiatul 23 ani și se confruntă cu această boala deja de 3 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *