🌸Ofertă Limitată: Astăzi, ai 10% EXTRA REDUCERE la 👨‍👩‍👧‍👦 Pachete Speciale - Folosește codul 10PROMO 🌸

Amenoree (absența menstruației) – tipuri, cauze și tratament

Amenoree
-25%
Prețul inițial a fost: 130.00 lei.Prețul curent este: 97.00 lei. TVA inclus

Economisești 33.00 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 211.00 lei.Prețul curent este: 189.90 lei. TVA inclus

Economisești 21.10 lei

-39%
Prețul inițial a fost: 130.00 lei.Prețul curent este: 79.00 lei. TVA inclus

Economisești 51.00 lei

În intervalul de vârstă 11-15 ani ani, în viața fiecărei adolescente se produce o schimbare majoră, și anume apariția ciclului menstrual. Această schimbare apare în perioada fertilă, menstruația va apărea lună de lună, până la etapa în care se va instala menopauza. Există, însă, și femei sau adolescente care se confruntă cu amenoree, cunoscută și sub denumirile de lipsa sau absența menstruației. 

Amenoreea este destul de des întâlnită, și nu este catalogată drept o boală sau vreo afecțiune, la fel cum nu este asociată nici cu infertilitatea. Totuși lipsa menstruației apare chiar și așa, iar întrebarea firească este „De ce?”. Descoperă alături de mine ce este amenoreea, câte tipuri de amenoree există, care sunt principalele cauze și ce tratament se recomandă pentru normalizarea ciclului menstrual

Amenoreea sau absența menstruației

Amenoreea se definește ca lipsa mai multor cicluri menstruale la rând. După cum am menționat, din perioada adolescenței, până în etapa menopauzei, ciclul menstrual trebuie să fie prezent în fiecare lună, cu excepția anumitor perioade precum sarcina în care acesta se oprește. În general, dacă menstruația este absentă pentru mai mult de 3 luni fără vreun motiv evident, atunci putem vorbi despre amenoree. 

Tipuri de amenoree

Nu tot timpul absența menstruației reprezintă amenoree. De exemplu, lipsa ciclului menstrual pentru o lună nu este semnul amenoreei, însă poate fi semnul unei sarcini în urma unui act sexual neprotejat. Totuși, există două tipuri de amenoree caracterizate diferit: cea primară și cea secundară. 

  • Amenoree primară – apare în rândul adolescentelor este oferită ca diagnostic în cazul în care menstruația nu apare până la vârsta de 16 ani. În acest caz, se vor efectua investigații, iar medicul va stabili cauza absenței ciclului menstrual. 
  • Amenoree secundară – apare în perioada fertilă a unei femei din diverse cauze. Se recunoaște ce amenoree secundară absența menstruației pentru 3 luni consecutive. 
Lipsa menstruatiei

În ambele cazuri se recomandă un consult medical de specialitate în cel mai scurt timp. 

Cauze care duc la apariția amenoreei

Amoreea poate apărea din diverse motive, fie din cauze naturale, fie din cauza anumitor medicamente sau probleme medicale. Așadar, iată care sunt principalele cauze:  

Cauze naturale

Lipsa menstruației se poate instala din cauza menopauzei, din cauza sarcinii și din cauza alăptării. Acest lucru este perfect normal și nu cauzează un motiv de îngrijorare deoarece face parte din procesele naturale ale organismului. 

Medicația

Pe lângă contraceptive care pot cauza tulburări ale menstruației, tratamentele pentru alergii sau hipertensiune, antipsihoticele și antidepresivele pot cauza tulburări ale ciclului menstrual. 

Dezechilibru hormonal

Există câteva afecțiuni care pot opri ciclul menstrual pentru o perioadă. Cele mai frecvente cauze de acest tip sunt: sindromul ovarelor polichistice, disfuncții tiroidiene precum hipotiroidism sau hipertiroidism sau menopauza prematură. 

Stilul de viață

Obiceiurile zilnice, fie că vorbim despre cele alimentare, despre sport sau despre cât de bine gestionezi situațiile stresante pot avea repercusiuni în ceea ce privește menstruația.  O greutate sub medie poate opri ovulația. O greutate peste medie poate provoca anumite afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice. Stresul este cel mai de temut dușman și în acest caz. Situațiile stresante afectează glanda care produce hormoni, deci va exista un dezechilibru menstrual. 

Lipsa menstruatiei

Simptome asociate ale amenoreei

Când vine vorba despre alte cauze în afara celor naturale, amenoreea în sine este un simptom al unei probleme din interiorul organismului. Așadar, în funcție de cauzele care duc la apariția amenoreei, pot apărea o serie de simptome asociate. 

Principalele astfel de simptome sunt:

  • căderea părului 
  • păr facial 
  • dureri de cap 
  • durere pelvină 
  • acnee

De asemenea, în cazul amenoreei primare lipsa dezvoltării sânilor este un simptom care se asociază acestei probleme. În cazul în care pe lângă lipsa menstruației apar și aceste simptome asociate, este recomandat un consult medical de specialitate. 

Există anumiți factori de risc?

Sunt anumiți factori de risc care pot cauza apariția amenoreei. Istoricul familial este un factor de risc principal. Dacă în familie sunt femei care s-au confruntat cu o astfel de problemă, șansele să fie moștenită cresc. De asemenea, antrenamentele sportive intense pot crește riscul de apariția al amenoreei. Nu în ultimul rând, alimentația și tulburările alimentare cresc considerabil riscul de apariția al amenoreei. Anorexia, bulimia sunt cel mai des asociate cu această problemă. 

Referințe:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amenorrhea/diagnosis-treatment/drc-20369304

https://mamisicopilul.ro/amenoree/

https://www.nativia.ro/articole/articole-medicale/amenoree/

https://www.sfatulmedicului.ro/Ciclul-menstrual/amenoreea-sau-lipsa-menstruatiei_1096#Cauze

https://www.csid.ro/boli-afectiuni/amenoree-tratament-15571143/

https://www.daciamedicalcenter.ro/lipsa-menstuatiei-sau-amenoreea.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *