Afectiunile dermatologice pot avea cauze multiple si sunt intalnite frecvent atat la adolescenti cat si in randul adultilor. In general, afecteaza pielea tenului si se manifesta in forme diferite precum roseata, cosuri, eczema sau prurit. Desi nu pun in pericol viata, problemele dermatologice au un impact psihologic deoarece afecteaza imaginea persoanei prin leziunile si cicatricile vizibile.
Acneea chistica este una dintre cele mai severe forme de acnee care duce la infectii si inflamatii ale tenului. In unele cazuri, poate afecta pielea bratelor sau a umerilor.
Afla in cele ce urmeaza ce este acneea chistica, care sunt cauzele care duc la aparitia bolii, simptomele dar si cum poti trata si reduce cicatricile cauzate de aceasta.
Ce este acneea chistica si cum se manifesta?

Acneea chistica este cea mai severa forma de acnee care provoaca aparitia unor eruptii la nivelul fetei, umerilor sau bratelor din cauza porilor pielii care sunt infundati. Formarea eruptiilor sub forma de chisturi acneice care apare in interiorul pielii are la baza acumularea de bacterii, sebum la nivelul porilor si celule ale pielii moarte. Cel mai frecvent se manifesta la adolescenti si tineri, insa poate aparea si la adulti.
Ca aspect, acneea chistica are forma unor umflaturi sau chisturi umplute cu puroi care pot fi o manifestare a unor dezechilibre hormonale, igiena precara sau predispozitie genetica.
Pe langa chisturile mentionate anterior, acneea chistica se manifesta si prin aparitia rosetei in zona afectata, sensibilitate la atingere si umflaturi albe. Poate provoca leziuni precum:
- Leziuni inflamate sub forma punctelor rosii
- Cosuri albe cu puroi numite pustule
- Noduli rosii si durerosi
- Umflaturi adanci umplute cu lichid purulent
- Pete rosii
- Cicatrici
Cosmetice naturale recomandate pentru tenul acneic
Economisești 15.00 lei
Economisești 15.00 lei
Economisești 42.30 lei
Economisești 15.00 lei
Care sunt cauzele si factorii de risc ai acneei chistice?
Pielea contine pori care secreta o substanta grasa numita sebum cu rol de protectie a foliculilor de par si a pielii. Secretia marita de sebum produsa de glandele sebacee duc la astuparea porilor fapt care creeaza un mediu prielnic pentru aparitia bacteriilor si infectarea celulelor pielii.
Printre cele mai frecvente cauze care duc la aparitia acneei chistice se numara:
- Schimbari hormonale la adolescenti
- Modificari hormonale in sarcina sau anticonceptionale
- Predispozitie genetica
Alti factori care pot favoriza aparitia acneei chistice sunt:
- Unele medicamente care pot agrava sau provoca eruptii cutanate (corticosteroizi, litiu, fenitoina)
- Produse cosmetice grase sau uleioase
- Nivel ridicat de transpiratie
Persoanele afectate de acneea chistica trebuie sa mearga la un consult dermatolog specializat pentru a primi un tratament specific in functie de tipul leziunii, gradul de afectare, cat si starea generala de sanatate a pacientului. Scopul tratamentului este de a reduce excesul de sebum, ameliorarea leziunilor si prevenirea formarii de cicatrice.
Tratamentul poate fi local care consta in aplicarea cremelor sau a gelurilor dermatocosmetice, eliminarea cosurilor sau peeling.
Tratamentul medicamentos presupune administarea pe cale orala a medicamentelor care previn inflamarea chisturilor sau chiar opri productia de sebum.
Tratament natural pentru acneea chistica
Economisești 9.00 lei
Economisești 22.09 lei
Economisești 11.17 lei
Cum poti gestiona simptomele acneei chistice acasa
Pe langa tratamentul recomandat de medicul specialist, exista cateva metode prin care poti ameliora simptomele acneei chistice chiar la tine acasa. Iata care sunt cele mai eficiente:
- Evita atingerea fetei sau a leziunilor
- Foloseste gheata, ajuta la reducerea dimensiunii chisturilor si a rosetei provocata de acnee
- Foloseste produse de ingrijire faciala fara parfum, arome puternice sau exfolianti abrazivi
- Foloseste prosoape si perne spalate frecvent cu produse de spalare naturale, fara parfum
- Demachiaza fata inainte de culcare
- Adopta o alimentatie sanatoasa
- Redu consumul de sare, zahar sau lactate grase
Remedii naturale care ajuta la ameliorarea acneei chistice

Alimentatia joaca un rol important asupra sanatatii organismului si implicit asupra dezvoltarii sau prevenirii afectiunilor de orice fel. Unele alimente pot agrava inflamatia din corp si astfel favorizeaza aparitia bolilor.
Acneea chistica este o afectiune care poate fi ameliorata cu ajutorul unui regim alimentar adecvat, un stil de viata sanatos si o igiena a fetei corespunzatoare.
- Lamaie
Sucul de lamaie are actiune astringenta asupra pielii care ajuta la diminuarea petelor si la cicatrizarea leziunilor. Aplica cateva picaturi de lamaie pe un disc de bumbac si tamponeaza zona afectata de acnee.
- Nucile
Nucile sunt grasimi benefice fiind esentiale pentru sanatatea pielii datorita continutul de acizi grasi Omega 3.
- Citricele
Citricele au un continut bogat de antioxidanti si vitamina C care ajuta la reducerea inflamatiei din organism si amelioreaza roseata tenului.
- Produse bogate in probiotice precum iaurt, kefir sau sana
Probioticele sunt bacterii benefice pentru sanatatea sistemului digestiv avand actiune directa asupra sanatatii pielii. O digestie sanatoasa contribuie la curatarea tenului si la reducerea inflamatiei.
- Ulei esential de Arbore de Ceai
Contine proprietati antiseptice, antibacteriene si astringent care elimina activitatea bacteriana de la nivelul pielii si ajuta la cicatrizarea leziunilor. Aplica 2-3 picaturi de ulei in zona cu probleme si maseaza pana la absorbtia completa.
- Respecta orele de somn
Somnul odihnitor si un program fix de odihna ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate psihica inclusiv echilibreaza activitatea hormonala si reduce inflamatiile asociate cu acneea chistica.
Suplimente alimentare pentru combaterea acneei chistice
Exista unele vitamine, minerale si suplimente alimentare care influenteaza in mod direct evolutia acneei chistice si contribuie la ameliorarea simptomelor.
- Vitamina C
Vitamina C este un nutrient esential pentru starea generala de sanatate a organismului. Ajuta la stimularea productiei naturala de Colagen si Elastina, are actiune antiinflamatoare si antioxidanta asupra pielii in timp ce intareste sistemul imunitar.
- Zinc
Este un mineral important pentru tratarea leziunilor de la nivelul pielii si regenerare celulara. Este extrem de benefic pentru tratarea tenului acneic si reducerea semnelor de imbatranire precum linii fine, riduri sau pete pigmentare.
- Vitamina E
Este o vitamina esentiala pentru mentinerea sanatatii pielii care ajuta la reglarea secretiei de sebum cu puternic efect antioxidant. Are actiune fotoprotectoare si previne aparitia ridurilor.
- Omega 3 si uleiul de peste
Acizii grasi Omega 3 reduc inflamatia de la nivelul pielii avand proprietati antiinflamatoare care amelioreaza leziunile acneice si imbunatatesc aspectul pielii afectate de cosuri si furuncule.
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 164.99 lei.155.09 leiPrețul curent este: 155.09 lei. TVA inclusEconomisești 9.90 lei
Economisești 8.80 lei