Diabet zaharat – tipuri, cauze și simptome

Diabetul zaharat este una dintre afecțiunile care suferă o creștere galopantă de la an la an. Numărul persoanelor care suferă de această afecţiune este într-o continuă creștere, iar diabetul a ajuns să fie considerat una dintre bolile secolului XXI. Chiar și așa, se presupune că numărul persoanelor care suferă de diabet zahar este mult mai mare decât cel înregistrat de statistici, iar asta pentru că sunt multe persoane care suferă de această afecțiune fără să o fi depistat încă.

Articolul acesta este informativ, iar scopul lui este de a aduce în atenția ta ce este diabetul, care sunt tipurile de diabet, care sunt cauzele și principalele simptome.

Diabetul zaharat este una dintre afecțiunile care suferă o creștere galopantă de la an la an. Numărul persoanelor care suferă de această afecţiune este într-o continuă creștere, iar diabetul a ajuns să fie considerat una dintre bolile secolului XXI. Chiar și așa, se presupune că numărul persoanelor care suferă de diabet zahar este mult mai mare decât cel înregistrat de statistici, iar asta pentru că sunt multe persoane care suferă de această afecțiune fără să o fi depistat încă.

Diabetul și tipurile de diabet

Diabetul zaharat este o afecțiune a sistemului endocrin care apare în momentul în care pancreasul nu mai produce suficient de multă insulină pentru a transforma glucoza în energie. Aceasta ajunge să se acumuleze în organism într-o cantitate foarte mare, favorizând astfel declanșarea diabetului zaharat. Există mai multe tipuri de diabet, însă cele mai întâlnite sunt 1 și 2.

Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizează prin lipsa producerii de insulină în corp sau prezența acestui hormon în cantități extrem de mici. În acest caz, cei care suferă de acest tip de diabet sunt dependenți de tratamentul cu insulină. Diabetul de tip 1 este denumit și diabet juvenil. Acesta apare cu frecvență în cazul copiilor, adolescenţilor și tinerilor.

Diabetul zaharat de tip 2 apare în momentul în care corpul nu produce suficientă insulină sau nu o folosește corespunzător. În cazul acestui tip de diabet, pacienții trebuie să controleze glicemia din organism printr-o alimentație corespunzătoare, adaptată acestei afecțiuni. De asemenea, este nevoie de tratament medicamentos sau tratament naturist pentru diabet zaharat.

Cauzele apariției diabetului

Cercetătorii nu au putut stabili concret cauzele diabetului de tip 1. Genele se consideră a fi un factor foarte important ala apariției acestui tip de diabet. În alte cazuri, diabetul de tip 1 apare odată cu o boală autoimună. Declanșarea diabetul de tip 1 poate fi influențată și de un virus din mediul înconjurător, care îi indica sistemului imunitar să atace pancreasul.

Principalii factori de risc ai diabetului zaharat de tip 1 sunt istoricul familiar și prezența în sânge a anticorpilot antireceptori insulinici. Dacă în familie există cazuri de diabet de tip 1, șansele ca acesta să fie moștenit și ca în sânge să existe anticorpii antireceptori insulinici cresc considerabil.

Diabetul de tip 2 este influențat atât de factori asupra cărora avem control, cât și de factori pe care nu îi putem controla. Predispoziția genetică și înaintarea în vârstă sunt factori care pot declanșa diabetul de tip 2 și pe care nu îi putem controla. Stilul de viață, însă, și alimentația sunt factorii declanșatori cei mai des întâlniți în cazul acestui tip de diabet, factori pe care îi putem ține sub control. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 au un stil de viață sedentar și o alimentație hipercalorică care produce obezitate și insulinorezistență.

Principalele simptome

În cazul diabetului de tip 1, principalele simptome sunt:

 • Setea excesivă
 • Urinare frecventă
 • Oboseală
 • Vedere încețoșată
 • Crampe
 • Infecții ale pielii și mâncărimi în zona intimă.

Pentru diabetul de tip 2, simptomele vor apărea treptat. Printre cele mai frecvente se numără:

 • Oboseală excesivă, în special după mese
 • Senzația de foame care se instalează la puțin timp după masă
 • Urinări frecvente, în special în timpul nopții
 • Sete excesivă
 • Afecțiuni ale pielii și mâncărimi în zona intimă
 • Rănile și tăieturile se vindecă mai greu ca în mod normal.

Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Valorile glicemiei indică dacă persoana suferă sau nu de această afecțiune. Este important de reținut că nivelul glicemiei se testează, de preferat, pe stomacul gol pentru că după o masă,  nivelul glicemiei crește inevitabil. Valorile normale sunt între 70 și 120 mg/dl. Valorile între 120 și 180 mg/dl sunt considerate la limită, peste 215 mg/dl este considerat mare, iar o glicemie care trece de 315 mg/dl este foarte periculoasă.

Există un tratament?

Diabetul nu se poate trata, însă se poate ține sub control cu ușurință. Tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist și alimentația sănătoasă contribuie la trăirea unei vieți absolut normale, chiar și cu această afecțiune.

Găsești și pe site-ul nostru un supliment care îți poate fi de ajutor pentru a controla nivelul glucozei din sânge. Glucohelp din gama Marnys este un supliment pentru scăderea glicemiei, care contribuie și la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Glucohelp conține extract de scorțișoară, crom, beta-caroten și vitaminele C și E, ingrediente care echilibrează nivelul glicemiei, facilitează transportul glucozei către organe și ajută la metabolismul glucidelor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *