Atunci cand vorbim de sanatatea fizica si mintala, vorbim defapt despre aceeasi conditie. Sanatatea fizica si cea mintala sunt strans legate intre ele, fiind importante in fiecare etapa a vietii.
Starea mintala de sanatate reprezinta starea de bine emotionala, psihica si sociala. Modul cum ne simtim din aceste puncte de vedere afecteaza modul in care gandim si actionam, precum si modalitatea prin care gestionam stresul, relationam cu cei din jur si facem alegeri. Atunci cand ne simtim bine mintal, productivitatea este mai mare si ne putem bucura de timpul liber.
Fiind in stransa legatura, sanatatea fizica si cea mintala se influenteaza reciproc una pe cealalta, de aceea este important sa le mentinem pe ambele in limite sanatoase. Fiecare dintre noi am trecut la un moment dat printr-un episod fizic sau emotional mai putin placut, care a influentat starea de spirit, sanatatea fizica sau pe cea mintala.
Sentimentele de neputinta, oboseala psihica, lipsa de energie si schimbarile de comportament sunt semne de avertizare timpurii a unor probleme de sanatate fizica sau mintala.
Pentru a ne mentine starea de sanatate fizica si mintala este important sa avem o alimentatie sanatoasa, sa tinem cont de un program de somn regulat, miscare fizica si sa petrecem timp in natura pentru a ne linisti mintea.
De asemenea, exista anumite forme de terapie pe baza de remedii naturiste, asa cum este aromaterapia care utilizeaza beneficiile uleiurilor esentiale pentru a imbunatati sanatatea fizica si mintala.
Afla in cele ce urmeaza cum iti poti mentine sanatatea fizica si mintala, ce factori pot influenta sanatatea, precum si beneficiile uleiurilor esentiale asupra sanatatii fizice si mintale.
Cum iti poti mentine sanatatea fizica si mintala

Conform OMS, sanatatea mintala este o stare de bine, sentimentul de eficacitate, autonomie si incredere in sine. Bolile mintale, care includ depresia, tulburarile de anxietate, de alimentatie sau de dispozitie influenteaza modul in care un individ se comporta in societate, modul cum face fata stresului si cum isi gestioneaza activitatile zilnice.
Aflata in stransa legatura cu sanatatea mintala, cea fizica se refera la starea generala de bine a organismului si la buna functionare a sistemelor sale.
Stresul cronic, oboseala, depresia sau anxietatea sunt tulburari mintale care afecteaza negativ sanatatea fizica, impiedica buna desfasurare a sarcinilor de zi cu zi si predispune la boli fizice care pot avea consecinte negative asupra starii de sanatate.
Cei mai multi oameni se confrunta, de mai multe ori in viata, cu probleme ce tin de sanatate fizica si mintala. O persoana sanatoasa inseamna o persoana care functioneaza la intregul sau potential, face fata stresului zilnic si contribuie la viata celor din jur.
Iata ce poti face pentru a mentine o sanatate fizica buna si una mintala pozitiva:
- Ai grija de corpul tau si asigura-te ca ai o alimentatie sanatoasa, faci regulat o activitate fizica si ai un somn odihnitor
- Evita consumul de alcool, fumatul sau alte droguri
- Conecteaza-te cu alti oameni prin activitati familiale si sociale
- Petrece timp in natura si practica exercitii de relaxare, precum yoga sau meditatie
- Stabileste-ti obiective realiste
- Apeleaza la un ajutor profesionist (medic sau psihoterapeut) atunci cand ai nevoie de el.
Factori care pot influenta sanatatea fizica si mintala

In anumite cazuri, manifestarile unor boli fizice sau mintale apar sub forma unor dureri fizice generale, stare de oboseala, apatie sau insomnii. Cauzele problemelor mintale nu sunt pe deplin cunoscute, dar specialistii au concluzionat ca sunt legate de o serie de factori genetici, biologici sau de mediu.
Persoanele care au trecut prin experiente de viata traumatizante, cum ar fi un abuz fizic, psihic sau sexual, sunt mai predispuse in a dezvolta probleme de sanatate ulterior fata de persoanele care nu au avut parte de asemenea episoade.
Totodata, cei care au in familie un istoric de afectiuni mintale, sufera de boli cronice sau consuma alcool si droguri, sunt predispusi in a suferi de boli fizice si psihice.
Printre cei mai frecventi factori care pot afecta semnificativ sanatatea fizica si mintala se afla:
- O alimentatie nesanatoasa, bogata in grasimi si alimente procesate
- Sedentarismul si lipsa activitatii fizice
- Consumul de alcool, droguri sau obiceiul de a fuma
- Moartea unei persoane dragi
- Vatamari sau lovituri la cap
- Experiente traumatice
- Neglijare sau abuz in perioada copilariei.
Beneficiile uleiurilor esentiale asupra sanatatii fizice si mintale

Uleiurile esentiale sunt substante volatile, concentrate si aromate extrase din plante, cum ar fi partile aeriene, frunze, tulpini, scoarta, radacini si seminte. Aceste uleiuri contin compusi chimici naturali care au diverse proprietati terapeutice, in functie de planta din care au fost obtinute.
Substantele active din uleiurile esentiale confera acestora proprietatile specifice. Aceste arome pot varia de la florale si fructate, la lemnoase, picante sau ierboase.
Uleiurile esentiale sunt utilizate in aromaterapie, o practica care implica inhalarea sau aplicarea acestora pentru a beneficia de proprietatile lor terapeutice. Acestea au diverse beneficii pentru sanatate, inclusiv proprietati antiiflamatorii, antimicrobiene, antioxidante si calmante.
Uleiurile esentiale pot fi utilizate in diverse moduri, inclusiv prin difuzare in aer, inhalare directa, aplicare locala sau adaugate in bai. Asadar, iata care sunt cele mai eficiente uleiuri esentiale recomandate pentru sanatatea fizica si mintala:
- Ulei esential de Lavanda
Uleiul esential de Lavanda este cunoscut pentru efectele sale asupra psihicului, ajuta la reducerea stresului si a anxietatii. Totodata, contribuie la instalarea unui somn odihnitor si amelioreaza starile de neliniste.
Din punct de vedere al sanatatii fizice, uleiul esential de Lavanda are proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la calmarea durerilor musculare si a hipertensiunii.
Economisești 12.37 lei
Economisești 3.11 lei
Economisești 3.60 lei
Economisești 3.11 lei
- Ulei esential de Menta
Uleiul esential de Menta este bogat in uleiuri eterice precum flavonoide, taninuri, mentol, cu actiune energizanta si revigoranta, care poate reduce oboseala mentala, in timp ce imbunatateste capacitatea de concentrare.
Pentru sanatatea fizica, uleiul esential de Menta trateaza indigestia, reduce durerile de cap si spasmele musculare.
Economisești 18.85 lei
Economisești 2.21 lei
Economisești 2.43 lei
Economisești 53.42 lei
- Ulei esential de Lamaie
Uleiul esential de Lamaie are efect revigorant care poate imbunatati starea de spirit. Aroma sa citrica, proaspata si usor acrisoara, datorita continutului de Limonen si Terpien din compozitie, are efect purificator si antibacterial, improspateaza aerul din locuinte si are un efect usor sedativ asupra psihicului.
Uleiul esential de Lamaie are un nivel ridicat de vitamina C, stimuleaza procesul de eliminare a toxinelor din organism si poate fi folosit in produsele de ingrijire faciala anti-rid.
Economisești 18.85 lei
Economisești 12.37 lei
Economisești 6.05 lei
Economisești 2.39 lei
- Ulei esential de Ylang-Ylang
Uleiul esential de Ylang-Ylang are proprietati calmante si afrodisiace, care pot ajuta la reducerea stresului si la stimularea functiilor sexuale. Din punct de vedere al sanatatii fizice, uleiul esential de Ylang-Ylang ajuta la reglarea tensiunii arteriale scazute, are efect tonic asupra organismului si reduce spasmele musculare.
Economisești 18.85 lei
Economisești 12.37 lei
Economisești 6.05 lei
Economisești 4.46 lei
- Ulei esential de Rozmarin
Uleiul esential de Rozmarin are proprietati antimicrobiene, antiinflamatoare si diuretice cu actiune asupra sistemului respirator si circulator. Acesta actioneaza ca un tonic muscular, favorizeaza eliminarea mucusului si poate stimula concentrarea si memoria, contribuind la reducerea oboselii si la imbunatatirea claritatii mintale.
Economisești 12.37 lei
Economisești 10.53 lei
Economisești 53.42 lei
Economisești 2.84 lei